Ministerul Educatiei pregateste achizitia a 74.000 de laptopuri, pentru peste 1.100 de licee, pe langa cele 250.000 de tablete destinate elevilor din mediile defavorizate, a declarat, miercuri seara, ministrul Monica Anisie.
"La momentul acesta, Guvernul Romaniei a alocat banii necesari pentru achizitionarea a 250.000 de tablete, tocmai pentru acei copii din mediile defavorizate. Sunt copii care au nevoie de aceste echipamente electronice. Prin urmare, asteptam ca achizitia sa fie definitivata de catre Oficiul National de Achizitii Centralizate", a afirmat Monica Anisie, la Antena 3.
Ea a spus ca termenul de livrare prevazut in caietul de sarcini este 10 septembrie.
"In acelasi timp, trebuie sa ne uitam si la faptul ca, in aceasta perioada, foarte multi primari s-au organizat si au achizitionat echipamente electronice pentru copii. De exemplu, la Cluj au fost achizitionate tablete pentru toti elevii. In acelasi timp, Ministerul Educatiei (...) pregateste achizitia a 74.000 de laptopuri, pentru peste 1.100 de licee. Prin urmare, achizitie pentru liceu, achizitie pentru copiii din mediile defavorizate - 250.000 de tablete, dincolo 74.000 de laptopuri, ne preocupa, pentru ca in septembrie sa incepem scoala, noi ne dorim in sala de curs, dar daca situatia epidemiologica o impune, sa putem folosi ca alternativa invatamantul online", a adaugat ministurl Educatiei.
Potrivit lui Anisie, Ministerul Educatiei a prevazut in caietul de sarcini achizitionarea acestor... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 20:46
Ministerul Educatiei a facut, miercuri, cateva precizari dupa ce s-a anuntat ca in urma rectificarii bugetare i se va taia din bani.
Practic, reprezentantii ministerului sustin ca reducerea se justifica prin faptul ca banii alocati nu au fost cheltuiti, dar ca si in aceste conditii bugetul tot este mai mare decat cel din 2018.
"Bugetul Ministerului Educatiei Nationale, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, a beneficiat de o crestere de aproape 10 miliarde de lei fata de bugetul acordat in anul 2018, iar executia pe primul semestru este de 46%", transmite ministerul.
Reprezentantii institutiei noteaza ca prin proiectul rectificarii bugetare se propune diminuarea cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei, repartizata astfel:
- 400 de milioane de lei de la "Cheltuieli de personal", in urma supraestimarii acestei categorii de cheltuieli la alcatuirea bugetului la inceputul anului. De asemenea, prin plata obligatiilor catre personalul didactic generate de sentintele judecatoresti au fost obtinute economii cu dobanzile aferente. Suma ramasa dupa rectificare asigura plata salariilor pana la sfarsitul anului, plata titlurilor executorii, precum si platile ce deriva din aplicarea Legii nr. 85/2016.
- 440 milioane de lei de la "Asistenta sociala", sume aferente programului "Merg la scoala", intrucat, pana in prezent, actul normativ necesar derularii acestui program nu a fost aprobat. Facem precizarea ca Ministerul Educatiei Nationale deruleaza... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 11:12
Aproximativ 100 de membri ai Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" au pichetat, miercuri, incepand cu ora 11:00, sediul Ministerului Educatiei Nationale.
De asemenea, sindicatele afiliate Federatiei "Spiru Haret" din mai multe regiuni vor organiza actiuni de protest la nivelul judetelor, pentru a atrage atentia asupra situatiei grave in care se afla sistemul de invatamant.
"Starea de nemultumire din sistem a atins cote alarmante. Le cerem politicienilor, indiferent de partid, sa inteleaga ca este nevoie de o schimbare urgenta. Societatea vrea calitate! Si noi vrem!
Nimeni, insa, nu vrea sa vada motivele pentru care nu se obtine calitatea. Legile nu sunt respectate sau sunt schimbate peste noapte, hotararile judecatoresti nu se pun in executare, iar drepturile angajatilor din invatamant sunt calcate in picioare.
Cadrele didactice sunt obligate sa lucreze si cu 38 de elevi la clasa. Contabilii trebuie sa transmita situatiile noaptea, pentru ca ziua platformele sunt blocate, iar angajatii din unitatile de invatamant sunt pusi sa completeze mii de hartii inutile, de care nimeni nu tine cont", a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele "Spiru Haret".
Iata cateva imagini de la fata locului:
Printre revendicari se numara:
elaborarea pachetului legislativ pentru educatie - cu termen 31 martie, conform Acordului incheiat intre federatiile sindicale reprezentative din invatamant si Guvernul Romaniei;majorarea costului standard per... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 09:14
Universitatea din Bucuresti, in calitate de membru al Consortiului Universitaria, structura ce reuneste cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania, se alatura declaratiei publice lansate de Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca pentru contestarea propunerii Ministerului Educatiei Nationale de Metodologie de clasificare si ierarhizare a universitatilor.
"Consideram ca arhitectura pe care se bazeaza constructia metodologiei in forma propusa de MEN este fundamentata pe o viziune birocratica, administrativa, care nu corespunde exigentelor ce se impun unui clasament international. De altfel, politica asumata a ministerului de a implica ARACIS in acest demers este o cauza directa a acestei situatii de inadecvare pe care o semnalam o data in plus.
In mod deliberat, este alocata in metodologia propusa de MEN o pondere foarte mica a indicatorilor legati de competitivitate-excelenta, ceea ce contravine filosofiei clasamentelor internationale de referinta in domeniu, care rezerva acestor factori rolul major. Ca o consecinta directa, predomina setul de indicatori de acreditare specifici viziunii ARACIS, care dobandesc o importanta covarsitoare, ceea ce conduce catre o relativizare, daca nu chiar o inversare a diferentelor reale de competitivitate dintre universitatile romanesti", se arata intr-un comunicat al UB.
Ce spun expertii Bancii Mondiale
Potrivit sursei citate, pentru realizarea unei metodologii de clasificare solide, compatibile cu... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 18:05
Ministerul Educatiei, condus de Liviu Pop (foto), a remis, vineri, presei un comunicat in care anunta ca se fac verificari la centrul de examen la care au fost anulate lucrarile a doi elevi care au sustinut bacalaureatul in... "judetul Targoviste".
Este vorba, de fapt, despre doi absolventi din judetul Dambovita, care au dat Bac-ul, unul in Titu si celalalt in Moreni, si care au fost eliminati pe motiv de frauda, dupa ce acelasi profesor corector a sustinut ca pe lucrarile lor la istorie ar aparea scrisuri diferite.
In acest context, Ministerul Educatiei a informat presa ca "o echipa a Corpului de Control a Ministerului Educatiei Nationale a efectuat vineri, 7 iulie, verificari la Centrul de Evaluare constituit la Liceul Teoretic 'Benjamin Franklin' din Capitala (sectorul 3). In acest centru au fost anulate lucrarile a doi candidati care au sustinut examenul de Bacalaureat, in sesiunea iunie-iulie 2017, in judetul Targoviste".
Insa judetul Targoviste nu exista, exista doar Dambovita, in care Targoviste este municipiu resedinta de judet.
Citeste si: Ministrul Educatiei: Scoala e gratuita pentru copil. Platesc statul si parintii
La scurt timp, Ministerul Educatiei a revenit cu o explicatie pe masura gafei deja facute.
Intr-un nou comunicat de presa, ministerul a sustinut ca episodul jenant s-ar fi produs "din cauza unor probleme tehnice care au generat o serie de erori de livrare".
Cu alte cuvinte, reteaua de calculatoare a fost de vina, pentru ca nu... mai mult
Vineri, 07 Iulie 2017, ora 23:03
Curtea de Conturi a identificat la unitatile din subordinea Ministerului Educatiei o serie de nereguli care au cauzat prejudicii totale de 430.000 de lei, potrivit raportului de audit pe 2014, dat publicitatii vineri.
In 2014, ministru al Educatiei era Remus Pricopie (foto).
Cu ocazia controalelor efectuate de camerele de conturi la entitatile din subordinea MECS, in actele de control incheiate au fost consemnate cazuri de nerespectare a reglementarilor legale, constatandu-se abateri si nereguli care au generat prejudicii in suma totala de 430.000 lei.
Printre altele, au fost constatate: plata nejustificata a 179.000 de lei prin acceptarea la decontare a unor situatii de lucrari continand cantitati majorate fata de cele puse efectiv in opera, aferent carora s-au calculat dobanzi si penalitati de intarziere de 23.000 de lei (Universitatea Nationala de Educatie Fizica si Sport), plata nejustificata a sumei de 159.000 de lei din cheltuielile de capital, reprezentand cantitati de ...citeste mai departe despre "Curtea de Conturi: Nereguli la unitatile Ministerului Educatiei cu prejudicii de 430.000 de lei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Decembrie 2015, ora 22:48
Ministerul Educatiei va avea un sistem informatic antiplagiat in valoare de peste 12 milioane de lei, cu ajutorul caruia vor putea fi depistate lucrarile de doctorat plagiate.
Pe 31 decembrie, au fost desemnate firmele care vor realiza proiectul, incheindu-se procedura de atribuire a contractului, iar valoarea contractului este de aproape 12,5 milioane de lei, fara TVA, banii provenind din fonduri europene, informeaza Digi 24.
Plagiatori, aveti o problema. Mare de tot! - Interviu
Sistemul va permite astfel verificarea tezelor de doctorat, comparandu-le cu lucrarile de specialitate din domeniul respectiv.
Guvernul Ponta s-a saturat de plagiat si investeste in evaluarea tezelor de doctorat
Ministerul Educatiei vrea sa cumpere un sistem antiplagiat pentru tezele de doctorat
In luna noiembrie 2013, Ministerul Educatiei a transmis ca pune la bataie aproape 200.000 de euro doar pentru consultanta in realizarea unor softuri de evaluare, insa o companie s-a angajat la o suma ...citeste mai departe despre "Gata cu tezele copy-paste! Sistem antiplagiat de 12,5 milioane de lei, la Ministerul Educatiei" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 15:34
Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale trece din subordinea Ministerului Muncii in coordonarea Ministerului Educatiei si poate retine 50 la suta din sumele obtinute din inchirierea bunurilor sale, potrivit unui proiect de hotarare.
Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS) va fi reorganizat si va functiona ca persoana juridica de drept public romana, in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale (MEN), in calitate de autoritate de stat pentru cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si inovare, masura fiind prevazuta intr-un proiect de hotarare pus in dezbatere publica pe site-ul MEN.
Proiectul de act normativ prevede ca structura organizatorica a institutului national va fi aprobata prin ordin al ministrului Educatiei.
Patrimoniul institutului, stabilit pe baza raportarilor contabile in 30 iunie 2013, este in valoare de 3.585.792 lei, din care 456.679 lei reprezinta imobilizari corporale si necorporale iar 3.129.113 lei reprezinta active circulante nete.
Proiectul mai prevede ca bunurile proprietate publica a statului, pot fi inchiriate prin licitatie publica, in conditiile legii.
"Institutul national are dreptul sa retina o cota parte de 50 la suta din sumele percepute din inchirierea acestora, iar diferenta de 50 la suta se face venit la bugetul de stat", se arata in proiect.
In calitate de minister coordonator, MEN va cuprinde in bugetul sau de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 18:39
Bugetul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului a fost suplimentat cu 10 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara prevazut in bugetul de stat pentru anul 2011, pentru plata arieratelor inregistrate de unitatile de invatamant preuniversitar de stat, informeaza Newsin. De asemenea, din aceasta suma vor fi platite si arieratele inregistrate de unitatile din subordinea Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret fata de firmele de constructii, precum si pentru finantarea unor cheltuieli de capital noi ale acestor unitati, potrivit unei Hotarari publicata luni in Monitorul Oficial.
Cele 10 milioane lei vor fi repartizate inspectoratelor scolare/Autoritatii Nationale pentru Sport si Tineret si pe unitati de invatamant preuniversitar de stat/unitati din subordinea autoritatii. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 00:23