Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a transmis luni ca, in cazul Rosia Montana, este necesar sa fie facuta distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO.
Patrimoniul este deja clasat si protejat de legea romaneasca, spune el, iar principala piedica in calea restaurarii complete a zonei nu are legatura cu procedura pentru includerea in patrimoniul UNESCO, ci cu faptul ca in regiune nu exista un plan urbanistic general.
Ministerul Culturii a transmis luni ca va organiza, "in perioada urmatoare", o intalnire cu primaria localitatii Rosia Montana, pentru a discuta "coordonatele unui program specific de sustinere si asistenta tehnica in zona".
"In momentul de fata, principala piedica in calea dezvoltarii durabile a zonei o reprezinta lipsa unui Plan Urbanistic General (PUG). Institutia noastra va propune Ministerului Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei sa finanteze acest PUG, prin programul aflat deja in derulare, pentru finantarea zonelor incluse in patrimoniul UNESCO", se arata intr-un comunicat.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a precizat: "Este necesar sa facem distinctia intre conservarea, restaurarea si punerea in valoare a patrimoniului istoric de la Rosia Montana, pe de o parte, si stadiul in care se afla dosarul pentru includerea in patrimoniul UNESCO, pe de alta parte, intrucat sunt doua lucruri total diferite.... mai mult
Luni, 27 Ianuarie 2020, ora 17:04
Comisia Parlamentara formata pentru a analiza proiectul Rosia Montana va da aviz negativ acestui proiect, au anuntat liderii USL. "Asta este, poate urmatorul va fi mai bun", a declarat resemnat premierul Ponta. Ne asteapta o noua lege, proiectul nu "primeste cartonasul rosu", si doar se are in vedere o alta abordare.
In mod paradoxal, decizia Comisiei Parlamentare a carei rol era acela de a analiza toate aspectele privind exploatarea de la Rosia Montana, depindea de deciza politica a USL. Comisia parlamentara speciala pentru Rosia Montana se va reuni, luni seara, pentru a da votul final asupra proiectului de lege venit de la Guvern, in conditiile in care termenul fixat de Birourile permanente ale celor doua Camere pentru elaborarea raportului a expirat duminica.
"Cred ca au decis sa abordeze subiectul intr-un stil "european", sa nu dea o lege pentru o firma ci sa creeze o legislatie adecvata in ceea ce priveste exploatarea si extractia minereurilor. Si, in situatia in care si cazul Rosia Montana, se va plia pe aceasta lege globala, se va putea pune in aplicare si acest proiect de investitii. Cred ca este o chestie de normalitate. Nu i se arata cartonasul rosu acestui proiect, ci i se spune ca abordam altfel. Probabil ca vom asista la aparitia unei legi in ceea ce priveste acest cadru de exploatare a resurselor unde probabil vom intalni si extractia aurului pe langa alte minerale", a declarat pentru Business24 Ionel Blanculescu, analist financiar si consultantul... mai mult
Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 15:00
Societatea Minvest Rosia Montana, infiintata de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana, va fi transferata de la ministrul delegat pentru Investitii, Dan Sova, la Ministerul Economiei, considerandu-se ca Sova "si-a incheiat misiunea" prin redactarea unei legi pe aceasta tema.
La finele lunii aprilie, Guvernul a decis, prin hotarare, infiintarea unei noi companii care sa se ocupe exclusiv de proiectul Rosia Montana si care sa functioneze doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).
Noua companie a rezultat din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), controlata de compania canadiana Gabriel Resources, si care pana la acel moment a functionat in subordinea Ministerului Economiei, condus de un ministru PNL.
In luna august, Guvernul a aprobat un proiect de lege, initiat de catre departamentul condus de Sova, care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, document aflat in prezent in dezbaterea Parlamentului.
Considerand ca ministrul Sova "si-a incheiat misiunea", prin coordonarea discutiilor dintre partea romana si investitorul canadian si a redactat si un proiect de lege care include rezultatul acestor discutii, Guvernul va transfera societatea Minvest Rosia Montana din nou... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 08:54
Purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, a declarat, luni, ca parlamentarii liberali nu vor sustine niciun fel de derogari, introduse in alte legi aflate in Parlament, care sa favorizeze proiectul Rosia Montana, cum ar fi cele propuse in cazul Codului silvic.
Pocora a fost intrebata daca parlamentarii PNL vor sustine amendamentele propuse la Codul silvic si adoptate in unanimitate de Comisia de administratie din Senat, texte care sunt aproape identice cu cele din proiectul Guvernului privind exploatarea de la Rosia Montana.
"PNL nu sustine si nu voteaza proiectul de lege in forma trimisa de Guvern catre Parlament, iar unul dintre argumentele impotriva acestei legi este faptul ca ea institutie o serie de derogari de la legile din Romania in favoarea unei firme. Cu acest lucru nu putem si nu suntem de acord. Daca aceste derogari sunt scoase din proiectul de lege si introduse sub forma de amendamente la legile de baza problema ramane si de asemenea PNL este consecvent si nu sustine astfel de amendamente", a declarat Pocora.
Purtatorul de cuvant a mentionat ca nu este nevoie de legi speciale si de derogari in cazul exploatarilor miniere precum Rosia Montana, motiv pentru care Comisia speciala privind Rosia Montana va trebui sa respinga proiectul Guvernului.
"Parlamentarii sa nu voteze amendamentele care instituie derogari cu dedicatie nici in Legea minelor, nici in Codul silvic, nici in alte legi. Cel mai potrivit este ca in Parlament sa stabilim un cadru... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2013, ora 15:26
Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a afirmat, marti, in cadrul Comisiei Speciale dedicate exploatarii miniere de la Rosia Montana, ca ministerul de resort nu a dat acordul de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare pentru acest proiect.
"Ministerul Mediului a actionat ca reprezentant al statului roman si s-a asigurat ca, indiferent de operatorul care va actiona in Romania, mediul sa fie respectat in Romania. Ministerul a respins proiectul vechi si a impus standarde cerute de legislatia europeana. Ministerul Mediului nu a dat acord de mediu si nicio derogare de la legislatia in vigoare, a cerut si a impus conditii si standarde de mediu, astfel incat sa nu existe niciun fel de prejudiciu la nivelul cetatenilor.
Ne-am consultat cu Finlanda si Suedia pe teme similare, cu Comisia Europeana, sa preluam cele mai bune practici. Din punct de vedere tehnic, ministerul a reusit sa impuna garantii de mediu si standarde de mediu la nivel international, iar pozitia noastra este de aparator al statului, al legilor in vigoare si al cetatenilor", a declarat ministrul Mediului.
Potrivit oficialului MMSC, concentratia de cianura a fost redusa pentru proiectul de la Rosia Montana.
"In actuala varianta a proiectului, statul a impus o garantie de mediu dubla fata de ceea ce prevedea vechiul proiect, de la 76 milioane dolari la 146 milioane dolari. De asemenea, am redus concentratia de cianura la o treime din media europeana, care este de 10... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 11:00
Presedintele Comisiei speciale privind proiectul Rosia Montana, Darius Valcov, a anuntat, luni, programul audierilor si institutiile, printre care SRI, SIE si Presedintia Romaniei, care vor fi solicitate sa-si exprime un punct de vedere cu privire la actul normativ, precum si programul deplasarii de miercuri din zona miniera.
Senatorul PSD Darius Valcov a sustinut ca, dupa audierea de luni a ministrului Culturii si a secretarului de stat in Ministerul Justitiei Florin Motiu, marti sunt programati Ministerul Mediului si a directorului Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si directorul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
El a aratat ca s-a votat un program pentru ziua de miercuri cand parlamentarii vor face o deplasare la Rosia Montana.
"Intre orele 9,00 - 15,00 vor fi mai multe vizite in teren, 15,00 - 16,00 va fi o intalnire cu Sindicatul Viitorul Mineritului si ONG-uri locale pro-minerit, 16,00 - 17,00 intalnire cu autoritatile locale, 17,00 - 18,00 intalnire cu 'Alburnus Maior', 18,00 - 20,00 ne vom deplasa in orasul Campeni unde ne vom intalni cu mai multe fundatii si asociatii care militeaza impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Joi, vom avea o intalnire si discutii cu reprezentantii asociatilor si fundatiilor, dar si organizatorii cu activitate semnificativa in domeniu si care sunt impotriva proiectului de la Rosia Montana. Aici ne referim in special la cei care prin reprezentantii dumnealor militeaza in Piata Universitatii si in toata... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 15:46
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, ca nu a avizat proiectul legislativ Rosia Montana, iar acest lucru a fost interpretat excesiv in presa. Proiectul de lege ar fi primit avizul ministrului delegat Dan Sova, ministrului Mediului Rovana Plumb si ministrului Culturii Daniel Barbu.
"S-a interpretat excesiv si intr-o forma care m-a pus intr-o situatie oarecum stanjenitoare in Guvern. Nu am spus nicio clipa ca ma distantez de Guvern; eu am spus ca nu am dat aviz si, intr-adevar, documentul este la Parlament fara avizul meu", a afirmat Vosganian, potrivit Agerpres.
El a explicat ca societatea Rosia Montana s-a impartit in doua, iar societatea-mama Minvest Deva a ramas la Ministerul Economiei, in timp ce Rosia Montana a trecut la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS), care a initiat proiectul legislativ, impreuna cu Ministerul Mediului si Ministerul Culturii.
"Proiectul a fost initiat de ministerul domnului Sova, ministerul doamnei Plumb si ministerul domnului Barbu, iar ministerului domnului Vosganian nu a dat aviz. Nu m-am numarat printre avizatori", a spus Vosganian. mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 15:17
Modul in care Guvernul trateaza problema Rosia Montana este, din punctul meu de vedere, dovada lipsei oricarei gandiri strategice si a oricarei logici economice.
Desigur, cianurile, vestigiile istorice si chiar asa numitele avantaje economice pe care Guvernul spera sa le obtina sunt subiecte demne de analizat si pe fata si pe dos, dar, pentru mine, adevarata probelma este alta. Este problema pierderii definitive pentru generatia prezenta si a celei viitoare a unuia dintre cei mai importanti factori de avantaj comparativ pe care Romania ii are.
Pentru cititorii mai putin familiarizati cu termenii ecomomici voi spune ca schimburile internationale se bazeaza pe diferentele de costuri dintre natiuni sau pe faptul ca in nici o tara nu sunt disponibile in mod absolut toate bunurile si serviciile. Teoria avantajului comparativ arata ca diferentele de costuri dintre natiuni nu constituie un avantaj absolut, ci un avantaj comparativ bazat pe diferentele structurii costurilor intre natiuni. Se considera ca avantajele comparative ale Romaniei se evidentiau prin calitatea terenurilor sale agricole, prin calificarea fortei de munca si, intr-o oarecare masura, prin potentialul turistic.
Iata insa ca efectele crizei si trendul evident la nivel mondial de schimbare a modelului de dezvoltare a adus Romaniei inca un factor de avantaj comparativ: resursele sale minerale.
Avantaj compartiv si avantaj competitiv
Daca la sfarsitul secolului trecut, resursele minerale ale tarii nu... mai mult
Joi, 05 Septembrie 2013, ora 13:10
Ministerul Economiei nu si-a dat avizul pentru proiectul de lege privind Rosia Montana, care a fost introdus pe ordinea de zi a Guvernului in dupa-amiaza precedenta sedintei in care a fost aprobat, a declarat marti Varujan Vosganian, ministrul de resort, intr-o conferinta de presa.
"Ministerul Economiei nu a avizat acest proiect de lege. Nu exista nicio semnatura a mea sau a colegilor mei. Pentru ca, in timpul dezbaterilor, eu eram plecat la Kiev, am plecat pentru ca nu stiam ca o sa se dezbata proiectul. Proiectul a aparut pe ordinea de zi in dupa-amiaza precedenta, cand eu deja eram in avion, colegii mei au ramas, ei si-au dat tot concursul.
Au prezentat o serie de note, care se refereau fie la alte legi care ar fi trebuit modificate, fie la chestiuni de patrimoniu, care ingreuneaza aplicarea proiectului asa cum este el. Deci Ministerul Economiei nu si-a pus semnatura pe proiectul de lege si are o seama de observatii", a subliniat Vosganian.
El a precizat ca dezbaterea din Parlament trebuie sa rezolve probleme importante, precum cea de mediu.
Ministrul a adaugat ca are mari rezerve in legatura cu problemele de mediu pe care le ridica acest proiect.
"Nu exista niciun dubiu ca pentru zona e benefic inceputul exploatarii, pentru locurile de munca, insa am mari rezerve in legatura cu problemele de mediu. Vreau ca cineva in mod deschis sa-si ia angajamentul cu privire la acest aspect. Votul meu in Parlament va fi conditionat de prezenta unor garantii de... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 16:02