Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in august 2019, imprumuturi de la bancile comerciale de 3,995 miliarde de lei, din care 200 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si 3,3 miliarde de lei prin noi emisiuni de obligatiuni de stat.
La acesti bani se poate adauga suma de 495 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Fata de luna iulie, imprumuturile programate de MFP in august sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 5,1%. Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Conform prospectelor de emisiune, MFP are in program o licitatie, in data de 8 august, pentru certificate de trezorerie cu discont, in valoare de 200 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile. Data scadentei este la 10 august 2020. Valoarea nominala individuala a unui certificat de trezorerie cu discont este de 5.000 de lei.
De asemenea, Finantele anunta si sase emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,3 miliarde de lei, care vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (495 milioane de lei in total) . Emisiunile vor fi de 400, 500 si de 600 de milioane de lei (patru emisiuni).
In luna iulie, Ministerul Finantelor Publice a planificat imprumuturi de la bancile comerciale de 4,21 miliarde de... mai mult
Duminica, 04 August 2019, ora 11:03
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat pentru luna septembrie imprumuturi de la bancile comerciale de 3,935 miliarde de lei.
Din aceasta suma, 3,5 miliarde de lei vor fi luati prin licitatii de obligatiuni de stat si certificate de trezorerie, la care se poate adauga suma de 435 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat. Fata de luna august, imprumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 1,105 miliarde de lei.
Conform prospectelor de emisiune, MFP are in program o licitatie, in data de 6 septembrie, pentru certificate de trezorerie cu discont, in suma de 600 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile.
Cele sapte licitatii de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 2,9 miliarde de lei, vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni.
Ministerul Finantelor Publice are in vedere in 2018 emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna, in suma de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor de circa 30%/70%, prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termene scurte, de pana la un an inclusiv, obligatiuni de stat de tip benchmark pe termene medii si lungi, precum si titluri de stat pentru populatie prin intermediul unitatilor operative ale... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2018, ora 10:32
Ministerul Finantelor Public (MFP) a atras 300 milioane lei prin licitatia de obligatiuni cu scadenta in trei ani, exact cat si-a propus, la un randament de 5,07%, in urcare fata de cel platit la precedenta emisiune cu o maturitate apropiata, de 4,96%.
Bancile au realizat subscrieri de 889,2 milioane lei. Obligatiunile ajung la scadenta in aprilie 2016.
Trezoreria a vandut saptamana trecuta obligatiuni cu o scadenta apropiata, respectiv in august 2016, in valoarea de 541,9 milioane lei, la un randament de 4,96%.
Finantele au planificat pentru luna iunie doar licitatii de vanzare de obligatuini, fara certificate de trezorerie, in suma de 2,98 miliarde lei, in scadere cu aproape 800 de milioane de lei fata de luna mai.
Valoarea titlurilor care ajung la scadenta in luna iunie, de 1,3 miliarde de lei, este cea mai redusa din ultimii aproape doi. Valoarea medie lunara a titlurilor ajunse la maturitate a fost in primele patru luni de 3,4 miliarde de lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor Publice a imprumutat de pe piata interna 26,01 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 1,084 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 16:28
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat joi 1,3 miliarde lei, exact suma vizata, prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate la sapte luni si obligatiuni pe cinci ani, ale caror costuri de finantare au atins noi minime istorice.
Finantele au vandut certificate de trezorerie pe sapte luni de 500 milioane lei si obligatiuni pe cinci ani de 800 milioane lei, la randamente medii de 4% pe an si, respectiv, de 4,45% pe an.
Pentru emisiunea de certificate de trezorerie, Finantele au primit subscrieri de 2,981 miliarde lei, in timp ce pentru obligatiuni cererile au insumat 1,508 miliarde lei.
Inaintea licitatiilor, in piata secundara, certificatele pe sase luni erau cotate la un randament de 4,35%, iar obligatiunile pe cinci ani la 4,45%.
Finantele nu au mai organizat licitatii pentru vanzare de certificate de trezorerie pe sase luni din luna ianuarie, cand randamentul mediu acceptat a fost de 5,53% pe an. Atunci, Finantele au vandut certificate in valoare de 300 milioane lei.
Trezorezia a redeschis joi aceeasi emisiune de obligatiuni lansata la inceputul lunii aprilie si redeschisa prima data in 18 aprilie. La lansare, titlurile au fost vandute la un randament mediu de 5,5% pe an, iar la redeschiderea din aprilie randamentul mediu a scazut la 5,09%.
Ministerul Finantelor Publice vrea sa atraga in luna mai 3,78 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat, dupa ce in aprilie a imprumutat de pe piata interna peste 5 miliarde lei, prin vanzare... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 15:43
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat, luni, 1,08 miliarde lei prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate de un an, peste suma programata, iar costurile de finantare au scazut usor, la 6,24%, de la 6,33% pe an acceptat saptamana trecuta.
Valoarea indicativa a emisiunii de luni a fost de 700 milioane lei, iar cererea totala s-a ridicat la 1,75 miliarde lei.
La precedenta licitatie pentru certificate de trezorerie pe un an, derulata lunea trecuta, Finantele au acceptat sa plateasca un randament mediu de 6,33% pe an. Atunci, ministerul a atras intreaga suma vizata, iar randamentul mediu a avansat usor, de la 6,29% pe an in licitatia anterioara.
Randamentele acceptate de Ministerul Finantelor au scazut joi pentru prima oara din luna mai, intrerupand trendul ascendent inceput in luna mai, cand BNR a decis sa nu mai reduca rata dobanzii de politica monetara. Totodata, cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ.
Ministerul Finantelor Publice a redeschis joi doua emisiuni cu scadente pe doi ani si, respectiv, cinci ani, prin care a atras in total 2,07 miliarde lei, de peste trei ori mai mult decat a anuntat initial.
Trezoreria intentiona sa atraga in luna decembrie 3,1 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, usor sub suma imprumutata in luna noiembrie, de 3,5 miliarde lei. De la inceputul acestei luni, MFP a atras deja imprumuturi de 4,65 miliarde lei.
Ultima operatiune din acest an este... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 16:52
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 931,1 milioane lei prin certificate cu scadenta la opt luni, peste valoarea indicativa, la un randament mediu de 6,11% pe an, in crestere de la 5,91% platit la operatiunea din luna august.
Randamentul maxim acceptat a fost de 6,15%.
Valoarea indicativa a operatiunii fost de 700 milioane lei, iar bancile au subscris titluri de 1,56 miliarde lei.
In luna septembrie, Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 3,3 miliarde lei de pe piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma atrasa in august.
La precedenta licitatie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finantele au imprumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an si maxim tot de 6,15%.
Ulterior, Ministerul Finantelor a respins ofertele la doua licitatii pentru certificate la un an si obligatiuni pe trei ani si cinci luni.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei.
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 2,5 mld. de lei de la banci
Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Astfel, in luna august Finantele au finalizat cu succes doar doua din cele cinci licitatii programate, iar in celelalte trei cazuri au respins ofertele bancilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:34