Meteorologii ne anunta o canicula cum n-a mai fost, ne averizeaza ca seceta este inevitabila, ca pamantul a si inceput sa crape, pomii s-au vestejit, iarba s-a uscat si ca nu e departe ziua cand vom face chiar si import de fan pentru vaci.
De altfel, nu trebuie sa te anunte cineva, ca sa stii ca vara vin caldurile si nici nu e cazul sa-ti inchipui ca te vei plimba cu saniuta in iulie si august. Datoria meteorologilor este sa ne anunte schimbarea vremii, dar datoria noastra este sa ne pregatim cu saptamani inainte, cu luni sau chiar cu ani.
Nu retin sa ne fi informat prea multe presa despre masurie anti-seceta pe care le-ar fi luat guvernele anterioare, majoritatea ale PSD. Logica imi spune ca ori nu s-au lasat speriate de spectrul secetei, ori avem planuri marete, dar nu se pot pune in aplicare din cauza licitatiilor, atunci cand sunt lasate balta, pentru ca n-a castigat cine trebuie.
Imi aduc aminte din vremuri interbelice ca Baraganul era brazdat atunci de tevi si dispersoare, apa din rauri era supta cu pompele, in lipsa raurilor pompele sugeau din puturi si am vazut chiar spectacolul grotesc cand apa era adusa cu cisternele in curtea gospodarilor, ca sa-si stropeasca gradinile.
Romania era granarul Europei, iar pregatirile anti-seceta, anti-inundatii si anti-orice erau gata pana la sfarisitul lui mai. Desigur, povara cheltuielilor le revenea in mare masura proprietarilor de terenuri agricole, dar cred ca nu degeaba Ministerul Agriculturii detinea una din... mai mult
Duminica, 02 Iulie 2017, ora 12:30
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a confirmat informatiile prezentate in exclusivitate de Business24, potrivit carora directorul ADS, Stefan Mogos, a fost demis din functie.
"Astazi a fost inlocuit si demis directorul ADS. Simteam nevoia imbunatatirii activitatii ADS", a declarat ministrul Daniel Constantin.
Ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie au facut perchezitii la Ministerul Agriculturii, Federatia Agrostar si Agentia Domeniilor Statului (ADS). Potrivit ministrului este vorba de verificarea unor achizitii de bunuri facute de Agentia Domeniilor Statului in perioada iulie - septembrie, ce au fost verificate si de Corpul de Control al Ministrului.
Ministrul nu stie de tranzactii de terenuri, ci de achizitie de bunuri
Ministrul Constantin a tinut sa precizeze ca ancheta facuta de DNA la Ministerul Agriculturii nu vizeaza activitatea ministerului si nici pe cea a vreunui consilier. In plus, Constantin a infirmat zvonurile potrivit carora ancheta ar avea legatura cu tranzactia unor terenuri.
"Nu s-a perturbat cu nimic activitatea Ministerului Agriculturii. A fost vizata activitatea ADS verificata de Corpul de Control. Este vorba de achizitii facute in iulie - septembrie de Agentia Domeniilor Statului. Niciun angajat din minister nu a fost chemat la declaratii", a declarat ministrul Daniel Costantin.
In aceasta dimineata, aa ministerul Agriculturii procurorii DNA au verificat si au ridicat documente de la biroul consilierului care... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 16:27
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune ca fiecare suprafata de teren afectata de fenomenele meteo este o paguba pentru fermieri, insa statul roman nu va putea acorda despagubiri "la infinit", precizand ca ministerul vrea sa infiinteze un fond mutual care i-ar putea despagubi pe agricultori.
Prezent vineri la Campina, unde a participat la caravana "PNDR vine in satul tau", ministrul Agriculturii a spus, intrebat fiind daca autoritatile ar putea acorda despagubiri agricultorilor din localitatea galateana Matca ale caror terenuri au fost afectate de inundatii, ca statul nu poate sa acorde "la infinit" despagubiri, transmite corespondentul Mediafax.
"Trebuie, in primul rand, sa facem o analiza pentru ca orice hectar, orice suprafata care este afectata este o paguba pentru fermierii respectivi. Imi amintesc ca la Matca au fost, de-a lungul timpului, numai de cand sunt eu ministru, anul trecut am acordat despagubiri pentru caderile de zapada care au distrus serele si solariile de acolo. Dupa aceea au fost probleme cu grindina, iata ca acum sunt probleme cu inundatiile. Trebuie sa vedem putin si care sunt cauzele astfel incat sa putem sa prevenim. Nu o sa putem la infinit sa acordam de la stat despagubiri", a spus Daniel Constantin.
In acest context, ministrul Agriculturii a spus ca ministerul pe care il conduce pregateste legislatia in vederea infiintarii unui fond mutual care i-ar putea despagubi pe fermieri in cazul in care culturile agricole sunt afectate... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 17:41
Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat miercuri ca stabilirea unui impozit pentru veniturile realizate din agricultura trebuie realizata numai prin colaborarea dintre Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor Publice.
Chitoiu a facut referire la proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr.8/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 - Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, sustinand ca stabilirea unui astfel de impozit depinde si de clarificarea situatiei terenurilor agricole ramase nelucrate.
"Dupa cum vedeti, la dezbaterea acestui act normativ, care prevede impozitarea veniturilor agricole, am tinut sa venim impreuna, pentru ca sunt atat date tehnice pe care le detine Ministerul Agriculturii, dar si din punct de vedere al sistemului de impozitare si aplicarii acestuia, care este atributul Ministerului Finantelor Publice. Deci, aici trebuie sa lucram impreuna - Ministerul Agriculturii cu cel al Finantelor Publice. Noi am reglementat acum, si nu ascund faptul acesta, impozitarea terenurilor nelucrate, pentru ca sunt foarte multe astfel de terenuri care au ramas nelucrate fiindca persoanele (care le detin - n.r.) sunt plecate in strainatate sau sunt in varsta. Asadar, neavand o evidenta clara a acestor terenuri, nu puteam sa stabilim un impozit, mai ales pentru persoanele in varsta care au pensii foarte mici', a spus ministrul Finantelor.
Vicepremierul Daniel Chitoiu, si ministrul Agriculturii, Daniel... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 13:46
Alaturi de Laos, Indonezia si Liberia, Romania se afla in topul tarilor unde companiile straine detin suprafete mari de teren agricol, potrivit unui raport realizat de Grain, o agentie non-guvernamentala ce sprijina micii fermieri.
La nivel global, cele mai multe terenuri agricole detinute de straini se afla in Africa, unde strainii detin peste 1% din suprafata agricola, in 20 de tari din cele 56 de pe continentul african, scrie Actmedia.
In Liberia, companiile straine controleaza 67% din terenurile agricole, adica 200.000 de hectare, in timp ce in Sierra Leone, 15% din terenul agricol e inchiriat pe termen lung sau detinut de straini.
Aceeasi situatie se intalneste si in cateva tari din America de Sud, in Paraguay si Uruguay, unde strainii detin un sfert din terenurile agricole.
Cu 7% din teritoriile agricole detinute de straini, Romania se afla pe primul loc in ceea ce priveste tarile europene, al caror teren agricol se afla in mainile companiilor straine.
Procentul de 7% din suprafata arabila controlata de straini, insumeaza 700.000 de hectare, in valoare de 1,5 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
In tara noastra, investitorii exploateaza terenurile agricole prin intermediul unor companii locale, deoarece cetatenii straini nu pot achizitiona terenuri decat daca au domiciliu stabil in Romania sau cumpara teren ca persoana juridica.
In topul tarilor al caror teren arabil e detinut de straini, Romania e... mai mult
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:01
Veniturile Agentiei Domeniilor Statului (ADS) au crescut in perioada ianuarie - noiembrie 2011 cu aproape 30%, la 99,6 milioane lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand institutia a avut incasari de 71 milioane lei.
ADS obtine incasari din activitati precum concesionari si arendari terenuri cu destinatie agricola, vanzari de actiuni la societati din portofoliu si de sedii de circumscriptii sanitar- veterinare si vanzari de caiete de sarcini.
Agentia Domeniilor Statului este o institutie specializata care realizeaza privatizarea societatilor comerciale cu profil agricol si concesionarea terenurilor cu destinatie agricola, proprietate publica si privata a statului, administrate de aceste societati.
ADS a fost infiintata ca institutie de interes public, cu caracter financiar si comercial, in subordinea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. mai mult
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 11:16
Statul va acorda prime intre 30 si 100 de euro pe hectar anual persoanelor cu varste de peste 55 de ani care dau in arenda terenurile agricole pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 15 ani, iar in cazul vanzarii prima va fi de 200 de euro pe hectar, potrivit unui proiect de lege.Cuantumul primei va fi de 30 euro/ha/an pentru o perioada de arendare de cinci ani, 50 euro/ha/an pentru 10 ani, respectiv 100 euro/ha/an pentru minim 15 ani, se mentioneaza in proiect, elaborat de Ministerul Agriculturii.In cazul vanzarii, proprietarul terenului va primi 200 euro pe hectar.Primele se acorda o singura data in cazul vanzarii, sau timp de maxim 15 ani la arendare, dar nu mai mult de data implinirii varstei de 70 de ani de catre cedent. La vanzare, prima se acorda doar o singura data.Pentru a beneficia de prime, persoanele care cedeaza terenurile trebuie sa aiba cel putin 55 de ani si sa fie cu cel mult 10 ani mai tineri decat varsta normala de pensionare si sa inceteze definitiv orice activitate agricola cu caracter comercial pe exploatatia cedata.De asemenea, cedentii trebuie sa fie incadrati in sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, iar terenurile nu trebuie sa faca parte din exploatatii comasate prin contracte dearenda sau alte contracte legale.Exceptie fac persoanele pensionate pe caz de boala, gradele I si II, indiferent de varsta, care isi dovedesc incapacitatea de a munci cu decizia de la comisia de expertiza medicala.Actul normativ isi propune sa stimuleze... mai mult
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 18:06
Ministrul Agriculturii Valeriu Tabara a precizat luni, in cadrul dezbaterii motiunii simple depuse impotriva sa, ca datele pe care semnatarii le invoca nu sunt "credibile", ci sunt estimari si "simple operatiuni aritmetice", si a adaugat ca problemele acuzate in motiune sunt acumulate de 20 de ani., potrivit NewsIn."Problemele din agricultura sunt probleme acumulate in decursul a 20 de ani, acelea pentru care nicio guvernare, inclusiv semnatarii motiunii, nu au gasit o solutie", a spus Tabara, dand ca exemplu raportul dintre fermele mici si cele mari, care ar reprezenta un "nonsens" deoarece exista prea multe ferme mici si "la mijloc un gol", dar si problema terenurilor nelucrate.In ceea ce priveste datele avansate de semnatarii motiunii, in special in ceea ce priveste recolta, ministrul a spus ca sunt "simple operatiuni aritmetice", si nu estimari oficiale, care inca nu au fost prezentate, ci sunt asteptate in luna iunie. "In aceste conditii, cat de credibile pot fi datele invocate?", i-a intrebat Tabara pe reprezentantii opozitiei.Ministrul a spus ca situatia din agricultura nu este atat de grava pe cat vor sa o faca sa para senatorii USL, lucrarile agricole fiind in grafic, iar conditiile meteorologice permitand recuperea culturilor care au avut de suferi in ultimii ani. Mai mult, din 2009, cand ministerul era asigurat de PSD, suprafata insamantata a crescut, iar datele sunt optimiste, a sustinut Tabara.Cu toate acestea, el a spus ca sectorul agricol nu a reactionat... mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 19:04
Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu a declarat ca va introduce un sistem de monitorizare prin satelit, astfel incat cele circa 1,35-1,4 mil. de hectare de teren nelucrat din Romania sa poata fi sanctionate, potrivit NewsIn.Suprafata totala arabila a Romaniei este de circa 9,3 milioane hectare.
"Sunt circa 1,35 - 1, 4 milioane de hectare de teren nelucrat, iar din acest an vom avea un sistem de monitorizare prin satelit si vom sti in fiecare luna fiecare parcela nelucrata si fiecare palma de pamant.
Vom introduce acea sanctiune de 400 lei pe hectar pentru terenurile nelucrate", a mentionat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Adrian Radulescu.
Acesta a mai spus ca va fi facuta o analiza concreta in ceea ce priveste oamenii in varsta, care nu mai au posibilitatea sa-si lucreze pamantul si sa-l arendeze.
"Vom face o analiza concreta acolo oamenii sunt batrani, nu au posibilitatea sa-si lucreze pamantul, nu au posibilitatea sa-l arendeze si nu exista o societate sa-l preia.
Dupa ce am studiat toate aceste probleme, incercam sa gasim si solutia: fie va fi cumparat de Agentia Domeniilor Statului, fie vom incerca sa adunam acest teren pe suprafete mai mari si sa atragem investitori si tineri care nu au posibilitati financiare pentru a incepe o afacere", a mai precizat Radulescu. mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 16:30