Ministerul Turismului a semnat un contract de finantare din fonduri europene nerambursabile 100%, privind eficientizarea activitatilor de autorizare si control, dar si digitalizarea activitatii institutiei, in valoare de 11,8 milioane de lei, potrivit unui comunicat al institutiei, remis, marti, AGERPRES.
In acelasi timp, proiectul permite si crearea registrelor electronice privind unitatile de cazare clasificate, agentiilor de turism, patrimoniului turistic, dar si cel al numarului de turisti cazati in unitatile de cazare din Romania.
"Este necesar ca la nivelul Ministerului Turismului sa existe o evidenta electronica a turistilor care ajung in unitatile de cazare de pe intreg teritoriul tarii noastre. Practic, fisa de cazare completata de fiecare persoana care ajunge intr-un hotel sau o pensiune va fi transformata intr-una electronica si va fi raportata Ministerului Turismului. Astfel, vom avea date concrete privind circulatia turistica din tara noastra. In schimb, colectarea de date nu va aduce atingere legislatiei privind protectia datelor personale. Ministerul va primi doar date legate de nationalitatea turistului, locatiile in care s-a cazat, varsta, respectiv durata sejurului din Romania, fara a fi colectate si date privind nume, prenume, cod numeric personal sau alte date personale", a declarat ministrul interimar al Turismului, Bogdan Trif, citat in comunicat.
El a adaugat ca acest proiect acorda posibilitatea de a avea registre electronice complete si in... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2019, ora 15:58
Cu o saptamana de intarziere fata de data anuntata de ministrul Bogdan Trif, Ministerul Turismului a lansat in dezbatere publica inca un proiect de ordonanta pentru transpunerea Directivei (UE) 2302/2015. E a treia oara cand statul o ia de la capat, in incercarea de a le garanta turistilor de la noi o serie de drepturi de care alti europeni se bucura deja de aproape 30 de ani.
Ramane sa vedem daca macar acum acum, dupa ce a depasit toate termenele impuse de UE, tara noastra va reusi sa isi armonizeze legislatia.
Romania ar fi trebuit sa transpuna Directiva (UE) 2302/2015 pana pe 1 ianuarie 2018, astfel incat sa o poata aplica incepand cu 1 iulie. Aceasta armonizare de legislatie ar fi trebuit facuta la timp nu doar pentru ca asa cere UE, ci si pentru ca le-ar fi permis romanilor sa evite riscul de a ramane fara banii platiti in avans pe un pachet turistic, in cazul in care agentia de turism de la care il cumparasera ar intra in insolventa.
Din pacate, desi timp si resurse a avut, tara noastra n-a transpus directiva nici pana astazi. In consecinta, nici vorba nu poate fi despre aplicarea ei, incepand cu 1 iulie.
Statul n-a fost niciodata in stare sa le garanteze turistilor returnarea banilor
Legislatia europeana prevede de aproape 30 de ani ca omul trebuie sa isi recupereze toti banii dati pe o vacanta de care n-a apucat sa se bucure, din cauza ca agentia de turism a intrat in insolventa. E o prevedere a Directivei 90/314/CEE. Romania a transpus si ea aceasta... mai mult
Joi, 05 Iulie 2018, ora 07:21
Guvernul va aproba un act normativ prin care va fi infiintat un "corp al atasatilor din turism cu grad diplomatic", iar reprezentantii acestuia vor beneficia de privilegiile si imunitatile diplomatice, a anuntat vineri ministrul Turismului, Mircea Dobre.
"Este vorba despre cele opt reprezentante externe ale statului roman, care trebuie sa promoveze Romania din punct de vedere al activitatii turismului in exteriorul ei si putem sa spunem foarte clar ca aceste reprezentante nu functioneaza in baza regulilor de drept international, nu sunt recunoscute de statele-gazda ca entitati ce reprezinta statul roman pe plan extern, fapt pentru care cei opt angajati ai Ministerului Turismului nu au reusit stabilirea unor relatii de cooperare institutionala intre minister si entitatile omoloage din tarile in care ei isi desfasoara activitatea.
Din acest motiv, majoritatea evenimentelor care se organizau acolo se faceau prin Ministerul Afacerilor Externe, cu ajutorul ambasadelor si atasatilor comerciali", a explicat ministrul Mircea Dobre.
Astfel, Ministerul Turismului va reorganiza functia de reprezentare prin infiintarea unui corp al atasatilor din turism.
Cei opt diplomati isi vor desfasura activitatea sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe.
"Din punct de vedere juridic, in cazul in care ei vor fi detasati la Ministerul de Externe pe durata misiunii, ei se vor putea bucura de privilegiile si imunitatile diplomatice, insa vor ramane cu o dubla subordonare,... mai mult
Vineri, 05 Mai 2017, ora 17:24
Procurii DNA au explicat cum au fost fraudate fondurile europene accesate de Ministerul Turismului pentru organizarea Galei Bute, de catre cativa sefi din institutie, impreuna cu mai multi oameni de afaceri.
DNA arata, intr-un comunicat publicat marti, ca in acest mecanism au fost implicate mai multe persoane, printre care fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, primarul municipiului Lupeni Cornel Resmerita, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in Ministrul Turismului Gheorghe Nastasia, precum si trei reprezentanti ai firmei SC Termogaz Company SA, Dorel Miron Gardean, Adrian Gardean si Miron Lupulescu.
Perchezitii DNA in dosarul "Gala Bute": Noi dovezi privind fapte de coruptie (Video)
In ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, procurorii detaliaza modul in care au colaborat cei implicati in dosarul Gala Bute pentru a frauda fondurile europene accesate de Ministerul Turismului.
Sponsorizare pentru Gala ...citeste mai departe despre "Dosarul Gala Bute: DNA dezvaluie cum s-au fraudat banii Ministerului Turismului" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 17:43
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) anunta ca turoperatorul german TUI va continua sa promoveze Romania, in anul 2013, pe canale de distributie specifice mediului online.
Astfel, potrivit ministerului, concernul TUI a pornit, din acest an, un proces de reducere masiva a volumului de cataloage printate, reorientand catre mediul online un important numar de oferte si destinatii, nu doar pe cele romanesti.
Alte decizii ale turoperatorului independente de MDRT se refera la includerea in portofoliul de oferte turistice a acelor produse si destinatii romanesti care se potrivesc cel mai bine cu profilul turistilor vizati, se arata in comunicatul MDRT.
Concernul TUI continua sa aduca in tara turisti germani si prin intermediul altor touroperatori din World of TUI, dintre care cel mai important este sistemul de rezervari Hotelbeds, unde apar peste 200 de hoteluri din Romania si care genereaza un volum de vanzari pentru Romania de peste 1 milion de euro anual.
De asemenea, institutia anunta ca cele mai recente plati in contul serviciilor prestate de turoperatorii germani, reprezentand sume restante din anul 2011 in valoare de peste 280.000 euro, au fost efectuate in aceasta toamna.
Plata restantelor a reprezentat, la acel moment, un pas important pentru evitarea unui potential risc privind colaborarea in bune conditii cu turoperatorii germani de turism.
In concluzie, ministerul apreciaza ca prezenta Romaniei pe portalurile celor mai mari... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 15:45
Camera Deputatilor a primit, miercuri, raportul Curtii de Conturi privind modul de cheltuire a banilor publici de catre Ministerul Turismului in 2009, insa documentul nu consemneaza abateri de la legalitate care sa determine prejudicii si nici fapte penale, dar constata alte incalcari ale legii, informeaza NewsIn.Secretarul Camerei Deputatilor, Sever Voinescu, a anuntat ca deputatii vor primi spre informare raportul privind legalitatea cheltuirii banilor publici pentru actiunile de promovare a turismului de catre Ministerul Turismului, in 2009, elaborat de Curtea de Conturi la solicitarea Comisiei parlamentare de ancheta.
"In urma verificarilor, echipa de control a Curtii de Conturi nu a consemnat abateri de la legalitate si regularitate care sa determine producerea de prejudicii si nici fapte pentru care exista indicii ca au fost savarsite cu incalcarea legii penale.
Cu toate acestea, s-au constatat abateri de la legalitate si regularitatate", se arata in raport.
Potrivit documentului, principalele deficiente consemnate se refera la nerespectarea prevederilor legale in vigoare privind exercitarea controlului financiar preventiv propriu si a controlului financiar preventiv delegat, certificarea in privinta realitatii, regularitatii si legalitatii platilor, precum si modul de intocmire si utilizare a documentelor financiar contabile.
CC precizeaza ca, prin decizia din 10 martie 2010, a dispus Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului masuri pentru inlaturarea... mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2010, ora 17:40
Ministrul Turismului si Dezvoltarii, Elena Udrea, a declarat, sambata, la Constanta, ca evenimentul "Lumina de la malul marii" va fi organizat si in acest an de Paste, dar nu va mai fi finantat de minister, transmite NewsIn."Lumina de la malul marii se face si anul acesta. Diferenta fata de anul trecut este aceea ca Ministerul Turismului nu finanteaza evenimente in mod special, dar sprijina autoritatile publice locale", a declarat ministrul.
"Oamenii care vor dori sa vada marea inca de la inceputul lui aprilie vor veni aici. Este un eveniment frumos, s-a tinut in fiecare an, sa speram ca vor fi destui cei care vor alege litoralul de sarbatorile pascale", a mai spus Udrea.
Ministrul a precizat ca unul dintre impedimentele in calea venirii turistilor este faptul ca Pastele este sarbatorit mai devreme decat in alti ani, iar vremea nu va mai fi atat de calda.
Anul trecut, Ministerul Turismului s-a implicat financiar in evenimentele organizate pe litoral cu ocazia Pastelui, unul dintre cele mai cunoscute fiind concertul sustinut de Goran Bregovici in statiunea Mamaia. mai mult
Sambata, 27 Martie 2010, ora 22:36
Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) se arata ingrijorata in legatura cu posibilitatea desfiintarii Ministerului Turismului si recomanda pastrarea acestui minister in viitorul Guvern al Romaniei, potrivit unui comunicat emis marti de ANAT si preluat de NewsIn.In anul 2009, Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) a reusit alaturi de Ministerul Turismului adoptarea Legii Tichetelor de Vacanta (care a si fost aplicata, existand firme si institutii care si-au recompensat astfel angajatii) precum si elaborarea, in cadrul Consiliului Consultativ al Turismului, a proiectului de Lege a Turismului care este in acest moment in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Turismului, se arata in comunicatul ANAT. "In calitate de exponent al comunitatii agentiilor de turism din Romania, ANAT considera ca mentinerea continuitatii acestei structuri va asigura finalizarea cu succes a multor proiecte demarate in vechiul mandat, dar nefinalizate inca.
ANAT este ingrijorata in legatura cu posibilitatea desfiintarii Ministerului Turismului, ca raspuns la presiunile exercitate de anumite grupuri si de aceea considera imperios necesara atentionarea opiniei publice si a mass-media asupra acestor subiecte precum si a importantei acestei structuri pentru dezvoltarea turismului romanesc", spun reprezentantii asociatiei."Pozitia ANAT vizavi de problemele turismului romanesc, indiferent ca este vorba exclusiv de agentii de turism sau nu, a fost intotdeauna pro-activa si... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2009, ora 14:33
Ministerul Turismului din Egipt, prin intermediul Autoritatii Egiptene de Turism, a lansat pe piata romaneasca trei noi produse turistice care includ programul Golf, Spa si cel pentru desert, au declarat vineri reprezentantii ministerului de resort, precizeaza NewsIn.Astfel, pe langa cele doua pachete de turism ale Egiptului deja disponibile pe piata autohtona, si anume Marea Rosie si Valea Nilului, vineri au fost lansate, in cadrul Targului de Turism al Romaniei (TTR), trei pachete noi ce includ pogramul Golf, disponibil in 17 locatii, SPA, care cuprinde sase regiuni, precum si pachetul de vizite in desert."Relatia dintre Romania si Egipt dureaza de foarte multi ani, iar turistii romani reprezinta un numar semnificativ din numarul total al celor care ne viziteaza tara. Anul trecut, numarul romanilor care au vizitat Egiptul a fost de aproximativ 45.000", a declarat consilierul in cadrul ministerului turismului din Egipt, Ahmed Shokry.De asemenea, acesta a precizat ca Ministerul Turismului din Egipt va participa in fiecare an la editiile viitoare ale TTR, pentru a promova destinatiile turistice egiptene.
"Romania a devenit o tara strategica pentru Egipt, datorita interesului romanilor pentru turismul extern. Lucram la intarirea relatiilor cu tour operatorii romani, pentru a promova Egiptul ca una dintre principalele destinatii turistice pentru romani", a precizat Ahmed Shokry. mai mult
Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 15:51