Motivand ca vor contribui la cresterea calitatii actului de justitie, ministerul de resort cumpara 241 de autoturisme in valoare de aproximativ 10 milioane de lei pentru transportul personalului si documentelor, in interes de serviciu.
"Achizitionarea unui numar de 241 autoturisme, pentru uzul Ministerului Justitiei si al instantelor de judecata din Romania. Autoturismele sunt destinate deplasarii in interes de serviciu a personalului sau documentelor de specialitate din cadrul Ministerului Justitiei si a instantelor judecatoresti, pe urmatoarele categorii de drumuri: Autostrazi; Drumuri europene; Drumuri nationale; Drumuri judetene; Drumuri comunale", anunta Ministerul Justitiei.
Conform caietului de sarcini anexat licitatiei, "utilizarea acestor autoturisme la nivelul Ministerului Justitiei si a instantelor de judecata va contribui la cresterea calitatii actului de justitie", aducand beneficii precum "modernizarea parcului auto" si "imbunatatirea conditiilor de lucru pentru desfasurarea activitatii".
"Autoturismele trebuie sa fie noi, nerulate, fabricate in anul 2019, sa nu fi avut alti proprietari si sa fie in stare perfecta de functionare" si "ofertate in aceeasi configuratie (marca, model, culoare, dotari etc.) ", conform caietului de sarcini al anuntului.
Valoarea totala estimata pentru achizitionarea autoturismelor este de 10.382.766,05 lei, iar "incheierea contractului de achizitie publica este conditionata de disponiblilitatea fondurilor din venituri... mai mult
Duminica, 27 Ianuarie 2019, ora 13:00
Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica un proiect de modificare a legii anticoruptie, pentru transpunerea unei directive europene din iulie 2017 privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale UE.
In cadrul expunerii de motive a proiectului, MJ precizeaza ca la data de 5 iulie 2017 a fost adoptata Directiva (UE) 2017/1371 a Parlamentului European si a Consiliului privind combaterea fraudelor indreptate impotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal (in continuare, Directiva PIF), directiva care, potrivit prevederilor articolul 17 alineatul (7), trebuie transpusa in dreptul intern pana la data de 6 iulie 2019.
"Aceasta directiva inlocuieste, incepand cu data de 6 iulie 2019, Conventia elaborata in temeiul K.3 din Tratatul privind Uniunea Europeana privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene din 1995 (in continuare, Conventia PIF), conventie care a fost transpusa in Romania prin introducerea 'Sectiunii 41 - Infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene' in Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, completarea cadrului legal realizandu-se prin Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003", se... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 16:26
Ministerul Justitiei are in prezent incheiate doua protocoale secrete cu SRI.
Informatia a fost obtinuta de Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania, in urma unei solicitari de acces la informatii de interes public adresata MJ, arata un comunicat al FJR remis duminica Ziare.com.
"La nivelul Ministerului Justitiei exista doua protocoale clasificate incheiate intre Ministerul Justitiei si Serviciul Roman de Informatii. Primul protocol de colaborare este incheiat exclusiv pe problematica prevenirii si combaterii terorismului, iar al doilea protocol reprezinta organizarea si functionarea Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului", se arata in raspunsul oferit FJR de Ministerul Justitiei.
Apoi, institutia mentioneaza ca nu poate divulga nimic din continutul celor doua protocoale clasificate pentru ca documentele "au caracter nepublic" si datele din acest domeniu "sunt exceptate de la liberul acces al persoanelor", acordat in temeiul articolului 31 din Constitutie, ale carui limite sunt stabilite de aliniatul 3, care arata ca "dreptul la informare nu trebuie sa prejudicieze securitatea nationala".
Amintim ca in luna august judecatorul Cristi Danilet a publicat pe blogul sau 6 protocoale semnate de ministrul Justitiei, Tudorel Toader.
"Mai jos sunt sase protocoale semnate de domnul profesor universitar dr. Toader Tudorel si un altul semnat de ministrul anterior pe care il impune sa fie respectat de catre judecatori. Toate au fost incheiate in... mai mult
Duminica, 07 Octombrie 2018, ora 11:57
Procurorii Oana Schmift Haineala si Constantin Sima, detasati la Ministerul Justitie, au fost retrasi, joi, de catre Parchetul General, in contextul in care DNA ancheteaza modul in care a fost adoptata ordonanta Iordache.
"Avand in vedere necesitatea derularii in conditii de impartialitate a unei cauze instrumentate de catre Directia Nationala Anticoruptie, avand ca obiect imprejurarile elaborarii proiectului de ordonanta de urgenta privind modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, precum si a proiectului de lege pentru gratierea unor pedepse, astazi, 2 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a doamnei procuror Oana Andreea Schmidt-Haineala si a domnului procuror Constantin Sima", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Public.
Ministrul Florin Iordache isi delegase atributiile lui Constantin Sima, secretar de stat, pana pe 7 februarie.
- continua - ...citeste mai departe despre "Parchetul General retrage doi procurori de la Ministerul Justitiei. Unul e cel care preluase atributiile lui Iordache" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 15:29
Mihai Politeanu, membru al asociatiei Initiativa Romania, a fost audiat, miercuri, la DNA.
Audierea are loc dupa ce Politeanu si doi colegi de-ai sai au depus un denunt penal la DNA, in care ii acuza pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, de favorizarea faptuitorului si de prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei.
Politeanu a anuntat, joi, ca la audierea de miercuri a facut si o cerere pentru cercetarea penala a lui Liviu Dragnea.
"Ieri, 1 februarie 2017, am fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie, unde am fost audiat in legatura cu denuntul penal (...) Am decis sa depun o completare la denuntul penal in vederea efectuarii de cercetari penale impotriva presedintelui PSD pentru comiterea infractiunii prevazute la art. 13 din Legea 78/2000:
'Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite'", a scris Politeanu pe Facebook, intr-un mesaj intitulat "Audiere la DNA si completare denunt penal Dragnea Liviu".
Ministerul Justitiei: Declansarea anchetei DNA e o grava imixtiune in activitatea puterii executive
La randul sau, Ministerul Justitiei informeaza joi ca DNA a solicitat institutiei inscrisuri legate de elaborarea si emiterea OUG... mai mult
Joi, 02 Februarie 2017, ora 11:32
Ministerul Justitiei organizeaza, luni, o dezbatere publica privind proiectele de ordonanta de urgenta care vizeaza gratierea si modificarea codurilor penale, la care sunt asteptate peste 200 de persoane.
Dezbaterea are loc la o zi dupa ce in jur de 50.000 de oameni au manifestat pasnic in Bucuresti impotriva celor doua proiecte si alti 40.000 in 20 de orase din tara si in diaspora.
O alta demonstratie a fost anuntata, pe Facebook, pentru luni dimineata, in fata Ministerului Justitiei.
Dezbaterea publica la care presa a fost initial interzisa: 2 ore pentru 200 de participanti, 3 minute de caciula
Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a anuntat ca la dezbatere, programata sa inceapa la ora 10:00, sunt asteptati toti cei care s-au inscris (peste 200 de persoane), lucrarile urmand sa aiba loc, cel mai probabil, in doua serii, din cauza capacitatii limitate a salii.
Jurnalistii vor avea acces la dezbatere, desi initial urmau sa participe doar la o declaratie de presa dupa eveniment.
Dezbaterea publica privind proiectul de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala si proiectul de Ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse este programata luni, intre orele 10:00 si 12:00 la sediul Ministerului Justitiei (MJ), Sala de consiliu, etajul I, precizeaza reprezentantii MJ.
Timpul alocat fiecarei interventii este de trei minute pentru fiecare asociatie, respectiv participant individual.
Protest... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 08:10
Confiscarea extinsa va putea fi aplicata in cazul tuturor infractiunilor, atunci cand sunt indeplinite doua conditii - daca fapta unei persoane condamnate este susceptibila sa ii procure un folos material si daca maximul pedepsei prevazute de lege pentru aceasta este de 4 ani sau mai mare.
Aceste prevederi sunt cuprinse intr-un proiect pus in dezbatere de Ministerul Justitiei.
Acesta contine cateva modificari necesare transpunerii Directive europene /42/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in UE.
Romania are in legislatie confiscarea extinsa si aceasta a fost supusa chiar si controlului de constitutionalitate, obiectia CCR fiind ca ea sa se aplice doar pentru averile dobandite dupa 2012, data cand a intrat in vigoare legea.
In momentul de fata, confiscarea extinsa se poate aplica doar in cazul a 17 tipuri de ...citeste mai departe despre "Ministerul Justitiei vrea sa aplice confiscarea extinsa pentru mai multe infractiuni - Iata conditiile" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 August 2016, ora 10:15
Ministerul Justitiei vrea sa inventarieze si sa desecretizeze, acolo unde e cazul, dosarele din arhiva fostului Serviciu Independent pentru Protectie si Anticoruptie (SIPA).
Potrivit unui proiect pus in dezbatere pe site-ul institutiei conduse de Raluca Pruna, arhiva fostului SIPA - devenit ulterior Directia Generala de Protectie si Anticoruptie (DGPA), in subordinea Ministerului Justitiei - cuprinde atat dosare de personal, cat si alte documente specifice.
Prin proiectul supus dezbaterii, se propune infiintarea unei comisii pentru inventarierea si predarea documentelor din arhiva SIPA, care isi va desfasura activitatea pentru o perioada de maxim 6 luni, cu posibilitatea ca, la cererea motivata a acesteia, Ministerul Justitiei sa poata propuna Guvernului, o singura data, prelungirea activitatii pentru o perioada de cel mult jumatate de an.
Comisia ar urma sa fie formata din doi reprezentanti al Ministerului Justitiei, doi reprezentanti ai ANP, un reprezentant al Consiliului ...citeste mai departe despre "Ministerul Justitiei vrea desecretizarea dosarelor din arhiva SIPA" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 23:19
Bugetele Ministerului Justitiei, al Ministerului Public si al CSM au fost aprobate de Comisiile de Buget-Finante, fara modificari, ministrul Justitiei Raluca Pruna precizand ca, in cazul in care vor aparea necesitati suplimentare, bugetul va fi suplimentat la rectificare.
"Daca pe parcursul anului 2016 vor aparea necesitati suplimentare, asa cum a fost cazul in anii precedenti, vor fi solicitate (suplimentari ale bugetului - n.red.) cu ocazia rectificarilor bugetare. (...) Avem un buget care este cu 15,55 la suta mai mare decat bugetul aprobat initial, prin legea bugetului de stat in 2015 si avem o crestere, daca e sa ne raportam la bugetul rectificat aferent anului 2015 avem o crestere mai mare cu 11 la suta si credem noi, la Ministerul Justitiei, ca in conditiile actuale acesta este un buget multumitor", a declarat, sambata, ministrul Justitiei Raluca Pruna, la audierile din Comisiile de Buget-Finante reunite ale Parlamentului.
Deputatul Andreea Paul a intrebat-o pe ministrul ...citeste mai departe despre "Buget 2016: Cum vor sta cu banii Ministerului Justitiei, Parchetului si CSM" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 13 Decembrie 2015, ora 07:45