Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna mai, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,065 miliarde de lei, din care 500 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 3,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma este cu 115 milioane de lei mai mare fata de cea programata pentru luna aprilie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
Conform prospectului publicat in Monitorul Oficial, pe 14 mai este programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 500 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile, data scadentei fiind la 17 mai 2021.
De asemenea, Finantele au programat si sapte emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 3,1 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (465 milioane de lei in total). Emisiunile vor fi de 500 de milioane lei (cinci emisiuni), 400 de milioane lei (o emisiune) si 200 milioane lei (o emisiune). ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor vrea sa imprumute in aceasta luna peste 4 miliarde de lei de la banci" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Mai 2020, ora 12:36
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, luni, 605 milioane de lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduala de 45 de luni, la un randament mediu de 3,85% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Valoarea nominala a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar bancile au subscris peste 1,1 miliarde de lei.
Marti este programata o licitatie suplimentara prin care statul vrea sa atraga inca 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna ianuarie 2020, imprumuturi de la bancile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 4,1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma este mai mica cu 930 de milioane de lei fata de cea programata pentru luna decembrie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat. ...citeste mai departe despre "Ministerul Finantelor a imprumutat, luni, 605 milioane de lei de la banci" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2020, ora 22:32
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a ratat partial pentru a doua oara in acest an o licitatie de titluri de stat.
Luni s-au vandut titluri de stat de numai 248,8 milioane de lei, 62% din volumul cerut de MFP, de 400 de milioane, dintr-o emisune scadenta in iunie 2023. Si oferta de bancilor a fost mai mica decat cea ceruta, de numai 327 de milioane de lei, potrivit Curs de guvernare.
In schimb, dobanzile cerute de banci au crescut, randamentul mediu fiind de 4,41% (maxim acceptat de 4,43%), fata de cel inregistrat pentru aceeasi scadenta in 24 decembrie, de 4,34%. Atunci, insa, bancile au subscris 925 de milioane de lei, cu peste 50% mai mult decat ceruse statul (600 de milioane de lei).
Media randamentelor la ofertele respinse ale bancilor a fost de 4,45%.
Cresterea randamentelor la obligatiuni survine atunci cand dobanzile cresc sau cand pretul titlurilor scad, ca urmare a tendintei detinatorilor de a le vinde, din cauza deteriorarii perceptiei pietei fata de capacitatea de plata a datornicului.
Joi, MFP a mai inregistrat o licitatie partial nereusita, in care a adjudecat titluri scadente in aprilie 2026 in valoare de numai 246 de milioane, dintr-o oferta de 333 de milioane, mai mica decat cererea statului 400 de milioane.
Amintim ca bancile sunt grav afectate de ordonanta ce cuprinde zeci de masuri fiscal-bugetare si in domeniul investitiilor publice pentru anul 2019 a adoptata in 21 decembrie de Guvern.
Printre masurile prevazute in ordonanta se... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 20:20
Ministerul de Finante a luat un imprumut, joi, de la banci de 246 milioane de lei, la o dobanda de 4,51% pe an, cu scadenta in aprilie 2026. Statul ar fi vrut sa imprumute 400 de milioane de lei.
Senatorul PNL Florin Citu sustine ca bancile din Romania nu au dorit sa participe la licitatie, dupa Ordonanta Teodorovici, astfel ca Ministerul de Finante a fost nevoit sa ia bani de la cele straine, care au cerut, insa, dobanzi foarte mari.
"Investitorii straini nu ne mai dau bani pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor! Ministerul Finantelor Publice avea nevoie urgent sa imprumute ieri 400 milioane lei pentru 87 de luni. Bancile din Romania inca incearca sa vada efectul taxei pe lacomie asa ca nu au participat.
"Investitorii" straini au oferit DOAR 333 milioane lei Romaniei si la dobanzi foarte mari. Va spuneam ca acum suntem la mana Rusilor si a Chinezilor prin intermediul fondurilor inregistrate in UK. In aceste conditii MFP a fost nevoit sa accepte DOAR 246 milioane lei la o dobanda de 4,51%. Asta desi MFP ARE NEVOIE de 400 milioane lei", scrie Florin Citu pe Facebook.
Senatorul PNL trage un semnal de alarma, precizand ca statul are nevoie de cele 400 de milioane de lei pentru plata pensiilor si salariilor.
"Statul roman are nevoie de 400 milioane lei sa plateasca pensii si salarii. A reusit sa imprumute doar jumatate din suma si la o dobanda mare. Si este abia inceput de an, iar in 2019 statul are nevoie sa se imprumute in jur de 70 miliarde lei",... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 13:14
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute de la banci 3,4 miliarde lei in luna aprilie, la care s-ar putea adauga 420 milioane de lei din licitatii suplimentare, suma fiind cu 12,5% mai mica decat tinta de imprumut din aceeasi perioada a anului trecut si cu 3,3% sub nivelul stabilit pentru luna anterioara.
Din totalul sumei, Finantele vor sa atraga 600 milioane de lei prin certificate de trezorerie, pentru care au programat o licitatie la 16 aprilie.
Totodata, statul intentioneaza sa imprumute 2,8 miliarde lei prin obligatiuni de stat de tip benchmark, suma care ar putea fi majorata cu 420 milioane de lei prin sesiuni suplimentare.
Calendarul prevede in aprilie patru licitatii in valoare de 500 milioane de lei fiecare si una de 600 milioane de lei, cu maturitati de 3,5 si 7 ani, acestea reprezentand redeschiderea unor emisiuni de obligatiuni mai vechi.
Finantele vor lansa si o emisiune noua, cu scadenta la 10 ani, in valoare de 200 milioane de lei, stabilita pentru 16 aprilie.
Sumele vor fi utilizate pentru finantarea deficitului bugetului de stat si refinantarea datoriei publice in luna aprilie.
La nivelul intregului an, Finantele vor sa imprumute de la bancile din Romania 48-50 miliarde lei, nivel similar cu cel propus pentru anul trecut.
De asemenea, si-a propus sa contracteze circa 4,5-5 miliarde euro (echivalent) de pe pietele externe, in functie de conditii si oportunitati, cu peste 60% fata de nivelul atras in 2017.
Romania are nevoie in acest... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 12:59
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a atras 931,1 milioane lei prin certificate cu scadenta la opt luni, peste valoarea indicativa, la un randament mediu de 6,11% pe an, in crestere de la 5,91% platit la operatiunea din luna august.
Randamentul maxim acceptat a fost de 6,15%.
Valoarea indicativa a operatiunii fost de 700 milioane lei, iar bancile au subscris titluri de 1,56 miliarde lei.
In luna septembrie, Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 3,3 miliarde lei de pe piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma atrasa in august.
La precedenta licitatie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finantele au imprumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an si maxim tot de 6,15%.
Ulterior, Ministerul Finantelor a respins ofertele la doua licitatii pentru certificate la un an si obligatiuni pe trei ani si cinci luni.
Luna trecuta, Finantele au reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei.
Ministerul Finantelor vrea sa imprumute 2,5 mld. de lei de la banci
Suma redusa imprumutata in august a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunile politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii ca urmare a plafonarii sumelor din operatiunile repo.
Astfel, in luna august Finantele au finalizat cu succes doar doua din cele cinci licitatii programate, iar in celelalte trei cazuri au respins ofertele bancilor... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:34
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat luni 506,779 milioane lei de la bancile comerciale, printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, plasata la licitatie prin intermediul Bancii Nationale a Romaniei.
Titlurile de stat au scadenta la un an, iar nivelul mediu al randamentului la care a fost adjudecata emisiunea este de 5,29%. Nivelul mediu ponderat al ratei discount-ului a fost de 5,02%.
Valoarea totala a emisiunii a fost de un miliard de lei, iar cererea din partea celor 12 banci care au participat la licitatie a fost de circa 2,022 miliarde lei. Conform prevederilor legale, MFP a respins ofertele de cumparare depuse ce au depasit un nivel al randamentului de 5,30%.
La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 12 banci - Alpha Bank Romania, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Romana (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank Romania, ING, Raiffeisen Bank, RBS Bank Romania si UniCredit Tiriac Bank.
Ministerul Finantelor Publice si-a programat pentru luna mai imprumuturi de 3,5 miliarde lei de la bancile locale, prin cinci emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat. mai mult
Luni, 11 Iunie 2012, ora 17:05
Ministerul Finantelor Publice organizeaza o licitatie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta la sase luni, in valoare de 500 milioane de lei.
Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute cinci miliarde de lei de la bancile locale in februarie, prin sapte emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.
In ianuarie, MFP a imprumutat de la banci 9,94 miliarde lei, desi isi programase imprumuturi de 4,5 miliarde lei prin sase emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni.
In 2011, Trezoreria a imprumutat de la bancile locale 51,5 miliarde lei fata de 41 miliarde lei in 2010 prin titluri de stat in lei. Tot de pe piata interna, Trezoreria a imprumutat in acest an 1,4 miliarde euro fata de 2,5 miliarde euro in 2010. mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 09:34
Ministerul Finantelor Publice organizeaza o licitatie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, cu scadenta la un an, in valoare de un miliard de lei.
Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute 4,5 miliarde de lei de la banci in noiembrie, prin sase emisiuni de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat.
In primele 10 luni din 2011, MFP a imprumutat de la banci aproximativ 42 de miliarde de lei, iar in 2010 a imprumutat de pe piata interna peste 41 miliarde de lei.
Deficitul bugetar programat pentru anul 2011 si agreat in cadrul pachetului financiar cu FMI si Uniunea Europeana este de 23,953 miliarde lei. mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:51