Desi au trecut abia doua luni de cand ministrul Energiei, Anton Anton, anunta ca doreste extinderea capacitatii centralei nucleare de la Cernavoda, Guvernul se pregateste acum sa vanda apa grea necesara functionarii reactoarelor.
Din calculele realizate de Ziare.com, Finantele iau in calcul sa vanda a saptea parte din cantitatea totala de apa grea a Romaniei. Banii incasati urmeaza sa fie folositi de Guvern pentru acoperirea deficitului bugetar, astfel incat sa nu fie depasit nivelul de 3% din PIB, limita maxima impusa de UE.
Singurul loc din Romania in care s-a produs, vreme de 35 de ani, apa grea a fost combinatul de la Turnu Severin. Comunistii au construit respectiva unitate de productie pentru a asigura, din resursa interna, cantitatea de apa grea necesara pentru functionarea reactoarelor 1 si 2 de la Cernavoda si pentru punerea in functiunea a altor doua.
Cum reactoarele 3 si 4 nu s-au mai construit nici pana astazi, combinatul de la Turnu Severin a ajuns sa produca mai mult apa grea decat putea Romania folosi. Mici cantitati s-au exportat, dar asta n-a fost suficient pentru a rentabiliza activitatea unitatii. In 2015, productia de apa grea de la Turnu Severin s-a sistat, iar pe 14 iunie 2016, intreaga Regie Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), din care facea parte combinatul, a intrat in faliment.
Romania are in continuare, la Turnu Severin, o cantitate de apa grea de peste 2.800 de tone, dupa cum rezulta din calculele Ziare.com, bazate pe... mai mult
Miercuri, 18 Aprilie 2018, ora 14:10
Procedura falimentului va fi aplicata si societatilor care practica numai reasigurarea, alaturi de firmele de asigurare-reasigurare, conform unui proiect de modificare si completare a Legii 503/2004 privind redresarea financiara si falimentul societatilor de asigurare.
Ministerul Finanetelor propune si reglementarea unui termen special de prescriptie de cinci ani (fata de termenul general de 3 ani), in care Fondul de garantare va putea plati indemnizatiile/despagubirile, pentru protejarea intereselor legitime si a drepturilor creditorilor de asigurari.
Proiectul de act normativ vizeaza si introducerea unei sectiuni care sa reglementeze modul de dizolvare si lichidare (voluntara) a societatilor din domeniul asigurarilor, inclusiv a brokerilor de asigurare, necesitate ce a rezultat ca urmare a unor situatii ivite in practica din ultima perioada de timp, se precizeaza in nota de fundamentare. mai mult
Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 17:02