Danut Andrusca, propus de PSD pentru functia de ministru al Economiei, este deputat din 2016, dar a vorbit o singura data in plen, atunci cand a depus juramantul.
Om de afaceri, Danut Andrusca are 49 de ani, este din Vanatori - Neamt si a intrat in politica in 2012.
A absolvit Liceul "Stefan cel Mare" din Targu Neamt si Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Dupa 1990 si-a deschis prima afacere si cativa ani mai tarziu a cumparat o societate specializata in producerea si comercializarea articolelor tehnice din cauciuc.
In 2012 a intrat in politica si a devenit consilier in Ministerul Economiei, de unde a fost desemnat director general la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin, care producea apa grea pentru racirea reactoarelor nucleare de la Cernavoda.
Rezultatele obtinute ca director RAAN l-au propulsat in noi functii - director al Cupru Min SA - societate de interes national, aflata in subordinea Ministerului Economiei, dar si in cea de presedintele Consiliului de Administratie al Conversmin SA, societate aflata in subordinea Ministerului Economiei.
In 2016 a candidat pentru un fotoliu de deputat la Neamt, fiind vicepresedinte al Comisiei pentru Industrii si Servicii si reprezentat in comisia parlamentara de ancheta a Camereie Deputatilor si Senatului privind Activitatea Autoritatii Nationale de Regmenemtare in domendiul Energiei.
Conform Stiri Neamt, singura data... mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 14:44
Cupru Min nu va mai fi listata la bursa ci va fi inclusa intr-o companie nationala a cuprului, alaturi de Minvest Deva si Moldomin.
"Listarea Cupru Min se amana (...). Viitoarea companie nationala a cuprului va trebui sa dezvolte si activitatea siderurgica, pe langa cea extractiva. Va trebui nu dor sa vanda materie prima, ci si sa o prelucreze", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, dupa ce a anuntat ca pleaca de la conducerea institutiei.
Din aceasta companie ar urma sa faca parte Cupru Min Abrud, Minvest Deva si Moldomin, a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.
Nita afirma in luna mai ca producatorul de cupru va fi listat la bursa anul viitor.
Cupru Min detine circa 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Productia Cupru Min a depasit in primele noua luni cantitatea bugetata, iar compania a inregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, in crestere cu 13%.
Nita a adaugat ca "este in lucru" un proiect privind crearea unei companii nationale a cuprului care, dupa ce va fi infiintata, ar urma sa atraga un investitor privat care sa investeasca intr-o unitate siderurgica de prelucrare a cuprului.
Investitia intr-o unitate siderurgica ar urma sa fie facuta de un partener strain. O fabrica siderurgica cu o capacitate anuala de prelucrare de 100.000 de tone ar presupune o invesitie de 200 milioane de euro, a mai spus Nita.
Cupru Min a bugetat pentru acest an un profit brut de 7,2 milioane lei, cu 40% mai mic fata de 12 milioane lei anul... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:00
Conducerea Ministerului Economiei propune listarea la bursa a Cupru Min Abrud, considerand ca producatorul de cupru poate fi atractiv pentru investitori, a declarat joi Sorin Gaman, director general adjunct in Directia Generala de Resurse Minerale din minister.
"Probabil se vor vinde actiuni la bursa, inca nu s-a stabilit, asta este o propunere a conducerii Ministerului Economiei", a afirmat Gaman.
El a adaugat ca producatorul de cupru nu are datorii la stat si ca poate fi atractiva pentru investitori.
Cupru Min detine aproximativ 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.
Producatorul de cupru a fost scos la vanzare in 2012, cu un pret de pornire de 57,3 milioane euro, dar procedura a fost oprita din cauza neintelegerilor cu castigatorul licitatiei.
Dupa esecul privatizarii, Ministerul Economiei a fost mandatat de Guvern sa caute un investitor cu care sa se asocieze pentru a finanta activitatea Cupru Min.
Investitorul, trader sau producator din domeniu, urma sa contribuie cu fonduri minime de 40-50 milioane euro.
Statul a incercat anul trecut sa vanda concentratul de cupru al Cupru Min, insa cele doua companii interesate sa cumpere nu au depus oferte pana la termenul limita. mai mult
Joi, 10 Aprilie 2014, ora 14:58
Vanzarea concentratului de cupru al Cupru Min a esuat, cele doua companii interesate, Trafigura (Singapore) si Yildirim (Turcia), nedepunand oferte, iar Ministerul Economiei va schimba procedura de atragere a unui partener strategic la compania din Abrud.
"In 13 decembrie 2013 s-a finalizat procedura de vanzare de concentrat de cupru la Cupru Min SA, constand in licitatie cu oferta in plic, precedata de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, conform memorandumului aprobat in sedinta de Guvern din 27 februarie. Pana la termenul stabilit (12 decembrie 2013, ora 10:00) niciuna dintre cele doua companii, Trafigura PTE LTD Singapore si Yldirim Holding Turcia, aflate in faza de negociere, nu a depus oferta angajanta in etapa finala a procedurii", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
Cele doua companii au cerut Ministerului Economiei sa modifice unele conditii din caietul de sarcini, privind pretul minim al concentratului de cupru sau garantii suplimentare asupra activelor Cupru Min.
"Comisia de negociere nu a putut accepta aceste propuneri deoarece ar fi fost incalcate princiipiile esentiale ale unei proceduri competitive nediscriminatorie, fapt care a fost comunicat ofertantilor. Tinand cont de observatiile desprinse din derularea acestei proceduri, in perioada urmatoare se vor reanaliza principiile din memorandum care au stat la baza acesteia, precum si conditiile din caietul de sarcini, urmand a se stabili o noua strategie de... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 17:06
Ministrul interimar al Economiei, Daniel Chitoiu, a predat mandatul ministerial joi dimineata deputatului liberal Andrei Gerea, spunandu-i ca acest minister are in prezent de rezolvat probleme arzatoare, precum privatizarea Oltchim si atragerea de investitii la Cupru Min.
"Va predau mandatul de ministru al Economiei, pe care l-am detinut interimar cateva zile impreuna cu problemele arzatoare pe care le are Ministerul Economiei in perioada imediat urmatoare, respectiv Oltchimul, finalizarea procedurii la Cupru Min...
Dupa cum v-am informat, am suspendat 30 de zile (procedura la Cupru Min - n.r.) pentru a face o analiza si a prelua dumneavoastra procedura, astfel incat sa se desfasoare in conditii cat mai bune, in interesul statului roman. De asemenea, aveti de rezolvat in perioada imediat urmatoare problemele de reindustrializare, trecand peste etapa de elaborare a strategiei si la fapte.
Veti avea tot sprijinul meu, si in calitate de ministru al Finantelor Publice, si in calitate de premier, dar mai ales si in fosta calitate de ministru al Economiei, cu cunostintele mele si cu tot ce detin, informatii legate de activitatea Ministerului Economiei si de companiile din subordinea acestui minister", a spus Chitoiu.
El a adaugat ca "acest minister, alaturi de Ministerul Finantelor, trebuie sa duca la dezvoltarea economica a Romaniei si sa cream conditii pentru atragerea de investitii, atat straine, cat si crearea de locuri de munca prin investitiile romanesti".... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 12:03
Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International (FMI) ca va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, se arata in scrisoarea de intentie transmisa organizatiei financiare internationale.
"Ne propunem sa vindem majoritatea portofoliului de societati din subordinea Ministerului Economiei (...)", potrivit documentului citat.
Companiile energetice controlate de Ministerul Economiei au fost transferate in acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, care conduce Departamentul pentru Energie.
In urma transferului, Ministrul Economiei mai are participatii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanica Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Santierul Naval Mangalia, IAR Brasov, Romaero, Santierul Naval 2 Mai.
Marile companii energetice, precum Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, complexele energetice Oltenia si Hunedoara sau Electrica sunt controlate de Departamentul pentru Energie.
De asemenea, Departamentul pentru Energie detine participatii la Petrotrans, Termoelectrica, Compania Nationala a Uraniului, Minvest, Apele Minerale, Salrom, Societatea Nationala a Carbunelui, Cuprumin, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare, OMV Petrom, Oil Terminal, Conpet, GDF Suez Energy, EON Gaz Distributie, EON Gaz Romania, Enel... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 08:44
Un numar de opt scrisori de intentie au fost depuse pentru procedura de privatizare a Cupru Min S.A., jumatate dintre ofertanti fiind companii aflate intre primele zece din lume, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Varujan Vosganian, ministrul Economiei.
"Opt scrisori de intentie au fost depuse pentru Cupru Min, din care patru sunt companii aflate in primele zece din lume. Din pacate, o zona de prelucrare nu poate fi gandita decat daca extractia de cupru creste si introducem in circuit Baia Mare, Abrud si Moldova Noua. Cupru Min, in situatia in care vom reusi sa semnam acest parteneriat, va avea o productie in crestere", a afirmat Vosganian.
Ministerul Economiei a publicat, in data de 24 mai, anuntul de intentie pentru atragerea de investitii la societatea Cupru Min Abrud, document in care se estimeaza ca modalitatea de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013.
Cupru Min a trecut si anul trecut printr-o procedura de privatizare, care insa nu s-a finalizat. In 26 martie, compania Roman Copper Corp. Canada a fost declarata castigatoare a licitatiei organizata pentru vanzarea actiunilor detinute de stat la societatea Cupru Min SA Abrud (centru-vest), la pretul de 200,772 milioane euro.
Ulterior, licitatia a fost anulata, cele doua parti nereusind sa ajunga la o intelegere.
Potrivit datelor oficiale, in 1989 productia de minereuri neenergetice a Romaniei era de 21,5 milioane tone, adica 71%... mai mult
Marti, 18 Iunie 2013, ora 17:40
Ministerul Economiei a publicat anuntul de intentie pentru atragerea de investitii la societatea Cupru Min Abrud, document in care se estimeaza ca modalitatea de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013, potrivit site-ului institutiei.
"Se estimeaza ca modalitatea de atragere de investitii si de selectie a investitorului va fi aprobata de conducerea societatii in cursul lunii iunie 2013 si va fi data publicitatii prin anuntul privind atragerea de investitii la SC Cupru Min SA, care va contine detalii cu privire la achizitionarea caietului de sarcini, precum si cu privire la calendarul operatiunilor", se mentioneaza in anuntul de intentie.
Realizarea procesului de atragere de investitii se va face prin orice metoda prevazuta de lege (asociere in participatiune, cooperare, etc.), suma obtinuta de la investitorul selectat urmand sa fie utilizata pentru efectuarea investitiilor de mediu, dotarea tehnologica a societatii, deschiderea de noi fronturi de lucru si capital de lucru. Selectarea investitorului se va face pe baza unui proces competitiv.
Caietul de sarcini va contine informatii detaliate cu privire la conditiile de participare la selectie, documentele de participare solicitate, conditiile de eligibilitate, modalitatile de prezentare si continutul ofertelor, criteriile in baza carora vor fi evaluate ofertele depuse de investitorii care participa la selectie, modalitatea de punctare a ofertelor pentru... mai mult
Vineri, 24 Mai 2013, ora 17:03
Ministerul Economiei anunta ca in perioada urmatoare va relua procesul de privatizare a Cupru Min in aceleasi conditii de transparenta si de participare nediscriminatorie, conform angajamentelor asumate fata de partenerii internationali.
Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) sustine ca statul roman are nevoie de "parteneri seriosi, potenti si de buna credinta in procesele de privatizare".
Totodata, Ministerul Economiei precizeaza ca negocierile pentru semnarea contractului de privatizare a societatii Cupru Min s-au incheiat vineri, 6 aprilie, ora 24.00, fara ca partile sa ajunga la o intelegere. "Negocierile cu societatea Roman Copper s-au incheiat irevocabil, fara sa se realizeze tranzactia de vanzare a pachetului de actiuni", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit MECMA, reprezentantii companiei Roman Copper nu au aderat la conditiile solicitate de catre statul roman, solicitari ce au vizat plata integrala a contractului, indeplinirea obligatiilor de mediu si clauzele referitoare la transparenta acestui contract.
"Negocierile au durat zece zile si au angrenat specialisti din Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, ANRM, OPSPI si Cupru Min. Intregul proces de privatizare a Cupru Min a fost unul transparent, incepand de la conditiile de participare, continuand cu procedurile de selectie a candidatilor si pana la licitatia internationala cu strigare", se mai spune in comunicat.
Ministerul Economiei precizeaza ca se va... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 18:15