Autoritatile romane vor sa treaca la electromobilitate. Potrivit unui proiect legislativ, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. De asemenea, dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa.
Scenariile de dezvoltare analizate estimeaza tranzitia Romaniei catre electromobilitate in perioada 2030-2050. Aceasta va depinde de evolutia pietei la nivel national si european si sustinerea investitiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii publice de reincarcare.
In perspectiva tranzitiei Romaniei catre electromobilitate si conditionat de contextul de piata, ar putea deveni oportuna sustinerea prin intermediul unor scheme de sprijin, coordonata cu dezvoltarea industriei autovehiculelor electrice in Romania, spun autorii proiectului.
"Se estimeaza ca aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. Dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa. Bineinteles, tranzitia catre electromobilitate poate avea loc mai rapid sau mai lent", arata documentul
Strategia vorbeste de rolul pe termen lung al autovehiculului electric in transporturi.
"Mobilitatea electrica reprezinta o alternativa sustenabila posibila, pe termen lung, la motorul cu ardere interna. Gazele naturale, GPL-ul si hidrogenul sunt... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:10
Agentia Nationala de Integritate (ANI) a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese administrativ in cazul unei foste directoare din Ministerul Economiei, in prezent secretar general adjunct in cadrul Ministerului Transporturilor.
MAGDALENA NICULESCU, in prezent secretar general adjunct in cadrul Ministerului Transporturilor si fost functionar public de conducere in cadrul Ministerului Economiei, este acuzata de ANI ca, in calitate de director al Directiei Juridice si Relatii Internationale din cadrul Ministerului Economiei, a avizat in anul 2018, trei Ordine ale Ministrului Economiei, prin care a fost nominalizata, in vederea alegerii ca administrator provizoriu al unei societati de catre Adunarea Generala a Actionarilor, respectiv a prelungirii duratei mandatului de administrator provizoriu al societatii, pecum si in vederea alegerii de catre Adunarea Generala a Actionarilor in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii.
"In calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii, persoana evaluata a incasat venituri totale in cuantum de 22.088 lei", precizeaza ANI, care adauga ca in acest caz este vorba despre un conflict de interese administrativ.
Potrivit ANI, Magdalena Niculescu a depus in apararea sa un punct de vedere scris. ...citeste mai departe despre "Fosta directoare din Ministerul Economiei, acuzata ca a avizat documente care i-au adus venituri de peste 22.000 de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Octombrie 2020, ora 09:52
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri lanseaza luni, 12 octombrie 2020, de la ora 10.00, inscrierea in cadrul masurii 1 "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile" din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin OUG nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, in contextul crizei provocate de COVID-19.
"Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri anunta lansarea etapei de inscriere in cadrul masurii 1 "Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile" din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin Ordonanta de Urgenta nr. 130 din 31 iulie 2020 privind unele masuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020, in contextul crizei provocate de COVID-19", a informat ministerul.
Formularul electronic de inscriere in cadrul masurii va fi activ pe link-ul https://granturi.imm.gov.ro/auth/login.
Formularul de inscriere va ramane activ pana vineri, 16 octombrie 2020, ora 20.00, cu posibilitatea prelungirii perioadei de inscriere pana la epuizarea bugetului.
De asemenea, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri a publicat totodata si procedura de lucru privind introducerea solicitarii pentru Schema 1, la link-ul http://www.economie.gov.ro/procedura-de-lucru-privind-introducerea-solicitarii-pentru-schema-1.
Ce prevede OUG cu privire... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 07:16
Platforma unde se pot inscrie firmele care doresc sa obtina granturi in valoare totala de un miliard de euro a devenit operationala marti de la ora 10:00, a anuntat Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.
Guvernul a aprobat in 31 iulie OUG 130/2020 privind acordarea unor granturi de un miliard de euro in total pentru firmele afectate de criza Covid-19, din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operational Competitivitate 2014-2020.
Incepand de marti, este activa, pe linkul https://granturi.imm.gov.ro, etapa de creare profil, user si parola, etapa premergatoare lansarii celor trei masuri de sprijin. In aceasta etapa toti aplicantii interesati de oricare dintre cele trei masuri de sprijin vor avea posibilitatea preinregistrarii datelor reprezentantilor legali/imputerniciti, precum si datelor persoanelor juridice.
In aceasta prima etapa nu conteaza ordinea inregistrarii datelor si nici principiul "primul venit, primul servit". Aceasta etapa de preinregistrare va ramane deschisa pe toata perioada de inscrieri la cele trei masuri.
Pentru a putea incheia cu succes aceasta etapa de preinregistrare, creare profil, user si parola, este necesara semnatura electronica valida.
Aceasta etapa se adreseaza tuturor categoriilor de beneficiari eligibili aferenti celor trei masuri instituite de OUG 130/2020, respectiv IMM, PFA, ONG, cabinet medical individual (CMI).
Pentru etapele urmatoare, aplicantii trebuie sa aiba depuse toate situatiile... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 10:55
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a elaborat un proiect de ordin care contine normele privind deschiderea restaurantelor incepand cu data de 1 septembrie, pentru intrarea acestuia in vigoare fiind nevoie insa de avizul Ministerului Sanatatii si de cel al ANSVSA.
Ordinul va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial. Proiectul cuprinde masuri care trebuie luate de patronii restaurantelor inainte si dupa deschiderea localurilor, cele dinainte privind masuri organizatorice, inclusiv trierea angajatilor si instruirea lor.
Pe langa masurile de igiena, masurile dupa deschidere administratorii restaurantelor trebuie sa:
- stabilesc circuite cu sens unic daca este posibil, ce trebuie parcurse de clienti in unitatile de alimentatie publica, astfel incat sa se minimizeze contactele intre clienti (exemplu: inspre si dinspre toaleta);
- portul mastii de catre clienti este obligatoriu in cazul deplasarii in zonele comune ale unitatii de alimentatie publica;
- se interzice transferul meniurilor, solnitelor, olivierelor si al altor obiecte de pe o masa pe alta. Acestea vor fi dezinfectate dupa plecarea clientilor de la o masa si, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unica folosinta;
- se interzice consumul de produse stand in picioare, pentru a minimiza circulatia clientilor in interiorul unitatii;
- se interzice consumul de alimente/bauturi la scaunele situate la bar si se limiteaza interactiunea persoanelor stand in picioare
- se interzic... mai mult
Duminica, 30 August 2020, ora 11:50
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin Directia Generala Turism, demareaza campania "Traieste, Munceste, Pofteste Romaneste!". O initiativa dedicata romanilor din diaspora, care s-au intors recent in tara sau isi doresc sa o faca, carora le transmite ca ii asteapta acasa si ca exista locuri de munca, in mod special in domeniul HoReCa.
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prin Directia Generala Turism, demareaza campania: "Traieste, Munceste, Pofteste Romaneste!", o initiativa dedicata romanilor din diaspora, care s-au intors recent in tara sau isi doresc sa o faca. Mesajul pe care dorim sa il transmitem este unul simplu: "Va asteptam acasa! Avem locuri de munca pentru voi, in mod special in domeniul HoReCa", informeaza ministerul intr-un comunicat.
Emil-Razvan Pirjol, secretar de stat in Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism, spune ca prin aceasta campanie autoritatile isi doresc sa le atraga atentia romanilor care s-au intors acasa din diaspora si care au fost activi in acest domeniu, ca exista posibilitati absolut onorabile si interesante de a ramane aici si de a lucra in industria ospitalitatii din Romania.
"Sunt de parere ca in ultimii ani, tara noastra a aratat ca este intr-o crestere din punct de vedere al interesului pentru investitori. Doresc sa intaresc afirmatia precizand ca in luna ianuarie am participat la o conferinta in cadrul careia principalul subiect a fost criza... mai mult
Vineri, 17 Iulie 2020, ora 11:00
Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism, alaturi de Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET), demareaza o campanie de informare, prin intermediul careia incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta salariatilor, precizand ca voucherele au avut un impact pozitiv din punct de vedere economic si social.
Datele ministerului arata ca, in fiecare an, peste 1 milion de romani au ales sa-si petreaca vacantele in tara cu vouchere de vacanta.
"Voucherele de vacanta, acordate atat personalului din sectorul public, cat si celui din sectorul privat pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern, au produs un impact pozitiv din punct de vedere economic si social. In acest sens, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri - Directia Generala Turism, alaturi de Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET), demareaza o campanie de informare, prin intermediul careia incurajeaza angajatorii sa ofere vouchere de vacanta salariatilor", a informat luni ministerul.
Voucherele de vacanta sunt solutia optima pentru a sustine refacerea capacitatii de munca a intregii echipe.
"Acordarea voucherelor de vacanta a dus la dezvoltarea turismului ca ramura a economiei cu un potential de dezvoltare strategic, adoptarea de politici publice de sustinere a turismului aducand beneficii importante si asigurand redescoperirea Romaniei ca destinatie preferata... mai mult
Luni, 22 Iunie 2020, ora 12:59
Un director din Ministerul Economiei se afla in conflict de interese, a constatat Agentia Nationala de Integritate (ANI), dupa ce anul trecut a semnat un ordin de ministru prin care a fost desemnat el insusi manager de proiect in cadrul echipei de implementare a proiectului DaNuBioValNet.
Anca-Mihaela Podrumaru, director al Directiei Politici Industriale, Competitivitate si Transport Energie - DPICTE din cadrul Ministerului Economiei, se afla in conflict de interese in materie administrativa.
Potrivit ANI, ea a semnat in calitate de director un exemplar din ordinul ministrului Economiei din 14 aprilie 2017, prin care era chiar ea numita manager de proiect in cadrul in cadrul echipei de implementare a proiectului DaNuBioValNet. De asemenea, a semnat si aprobat atat ca angajat, cat si ca manager de proiect pontajul pentru activitatea sa in cadrul acestui proiect, in lunile aprilie, mai si iunie.
"Persoana evaluata a incalcat astfel dispozitiile art. 70 din Legea nr. 161/2003 potrivit caruia:
'Prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative', art. 71 din acelasi act normativ potrivit caruia: 'Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese in exercitarea demnitatilor publice si functiilor publice sunt:... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2018, ora 11:04
Ministerul Economiei si Damen s-au inteles in cele din urma, dupa trei luni de negocieri, asupra modului in care vor administra, in comun, Santierul Naval de la Mangalia. In urma cu putin timp a inceput sedinta in care reprezentantii celor doua parti aproba termenii si conditiile asocierii si isi oficializeaza, astfel, intelegerea.
La acest moment, Santierul Naval Mangalia este detinut de sud-cooreenii de la DSME (cu 51% din actiuni) si de Ministerul Economiei (prin intermediul SN 2 Mai, in care e actionar majoritar) . Damen urmeaza sa cumpere actiunile sud-coreenilor si sa cesioneze cu titlu gratuit Ministerului Economiei 2% din participatie, acceptand astfel ca statul roman sa devin actionar majoritar.
Ministrul Economiei, Danut Andrusca, a declarat prin intermediul unui comunicat de presa ca pozitia de actionar majoritar va permite statului sa protejeze interesele salariatilor.
"Atat eu, cat si reprezentantii Ministerului Economiei am purtat numeroase si indelungate discutii cu partenerii olandezi pentru a ne asigura de trei lucruri importante: In primul rand, ca statul roman nu va ajunge niciodata sa-si diminueze participatia majoritara la Santierul DMHI Mangalia; in al doilea rand, ca forta de munca calificata nu va fi supusa restructurarilor; in al treilea rand, ca, invatand din greselile trecutului, noua asociere romano-olandeza este asezata pe baze solide si sustenabile", a declarat Danut Andrusca, potrivit comunicatului citat.
Cel mai probabil, nu... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 13:38