Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat că este posibil ca la rectificarea bugetară să fie alocat un miliard lei peste cele 300 milioane lei anunţate deja pentru Ministerul Transporturilor. Ea a oferit exemplul Senatului, care a renunţat la 4 milioane lei, bani pe care nu i-a consumat forul legislativ şi care pot fi cheltuiţi de alte instituţii care au nevoie. Discuțiile pe rectificare vor continua marţea care vine, a adăugat ea.
„Da, e adevărat că vom continua discuţiile marţi pe rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară este o ecuaţie cu multe variabile şi cu multe necunoscute. Cred că trebuie să ţținem cont de responsabilitatea fiscal-bugetară, avem o sumă la dispoziție, de prioritățile de dezvoltare şi de angajamentele pe care coaliția le-a avut la asumarea acestui mandat.
Ca atare, ce pot să vă spun este că veniturile cresc la această rectificare, este clar una pozitivă, fără trucuri, fără invenții de venituri. Deci avem aproape 9 miliarde venituri suplimentare care înseamnă că economia a performat mai bine în această jumătate de an decât am prognozat.
Au fost solicitări din partea ministerelor de circa 40 miliarde lei. E clar că nu poţi acoperi din 9 miliarde, 40 de miliarde lei şi atunci se face o evaluarea în funcţie de performanţele fiecărui minister.
În premieră în România nu se taie bani de la Transporturi. De foarte multe ori rectificarea se făcea cu ajutorul banilor care se mutau... mai mult
Duminica, 08 August 2021, ora 21:56
Ministerul Economiei a anuntat luni ca in urma unui control efectuat de o echipa au fost identificate la IPROCHIM o serie de neconformitati legate mai ales legat de incheierea si derularea unor contracte de inchiriere a unor spatii (teren si constructie) aflate in proprietatea societatii din subordinea ministerului.
Astfel, compania a inchiriat bunuri ale societatii la un pret de 0,1 euro pe metrul patrat pentru teren si 0,6 euro pe metrul patrat pentru cladire, undeva pe Calea Plevnei, unde pretul aproximativ de inchiriere in zona varia, in 2011, intre 4 si 8,5 euro pe metrul patrat in cladire. Aspectele constatate in urma controlului fac obiectul formularii unei sesizari penale ce va fi inaintata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
IPROCHIM S.A. a fost infiintata in anul 1948 ca institut de inginerie chimica specializat in elaborarea documentatiilor tehnice si economice necesare pentru dezvoltarea industriei chimice si petrochimice din Romania. A proiectat majoritatea platformelor chimice din Romania: Amonil Slobozia, Arpechim Pitesti, Doljchim, Petromidia Navodari, Nitramonia Fagaras, Donau Chem Turnu Magurele, Sinteza Oradea, Policolor Bucuresti. In martie 1991, Iprochim a devenit o societate pe actiuni.
"In urma unui control efectuat de o echipa desemnata de ministrul Economiei a fost identificata la SC IPROCHIM SA o serie de neconformitati legate in principal de incheierea si derularea unor contracte inchiriere a unor spatii (teren... mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 19:04
Infiintarea unui Minister al Turismului in viitorul Guvern al Romaniei este necesara pentru a fi posibila dezvoltarea domeniului, sustin reprezentantii Asociatiei Romane de Balneologie.
"Gestionarea acestui domeniu reclama existenta unui minister - un adevarat partener de dialog pentru structurile implicate in turism (...) Formula unui Departament sau Directie in cadrul Ministerului Economiei nu ajuta in mod real la promovarea turismului si la buna gestionare a problemelor acestui domeniu, fapt demonstrat de starea de lucruri din perioada anterioara. Din punctul nostru de vedere, este un deziderat major un program - axa de finantare dedicata Statiunilor Balneare si Balneologiei, care sa vizeze o Promovare a Romaniei in acest sens, sa permita utilizarea factorilor naturali terapeutici in siguranta in perioada post-pandemica si sa creeze oportunitatea de a creste potentialul nostru turistic in acest domeniu printr-un know-how modern si in context socio-economic actualizat", se mentioneaza intr-un comunicat de presa al organizatiei, transmis marti AGERPRES.
Principalele propuneri ale Asociatiei Romane de Balneologie vizeaza elaborarea unui program - axa de finantare dedicata Statiunilor Balneare prin care sa se urmareasca dezvoltarea acestora, investitii adecvate, echipamente moderne, fundamentarea utilizarii factorilor naturali prin cercetare stiintifica, rebranduirea turismului balnear cu elemente de fundamentare generate de cercetarea stiintifica, integrand un... mai mult
Marti, 15 Decembrie 2020, ora 09:52
Autoritatile romane vor sa treaca la electromobilitate. Potrivit unui proiect legislativ, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. De asemenea, dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa.
Scenariile de dezvoltare analizate estimeaza tranzitia Romaniei catre electromobilitate in perioada 2030-2050. Aceasta va depinde de evolutia pietei la nivel national si european si sustinerea investitiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii publice de reincarcare.
In perspectiva tranzitiei Romaniei catre electromobilitate si conditionat de contextul de piata, ar putea deveni oportuna sustinerea prin intermediul unor scheme de sprijin, coordonata cu dezvoltarea industriei autovehiculelor electrice in Romania, spun autorii proiectului.
"Se estimeaza ca aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. Dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa. Bineinteles, tranzitia catre electromobilitate poate avea loc mai rapid sau mai lent", arata documentul
Strategia vorbeste de rolul pe termen lung al autovehiculului electric in transporturi.
"Mobilitatea electrica reprezinta o alternativa sustenabila posibila, pe termen lung, la motorul cu ardere interna. Gazele naturale, GPL-ul si hidrogenul sunt... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:10
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a anuntat, marti, ca a inceput procesul de fundamentare a optiunilor strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere a Romaniei pentru urmatorii zece ani, care vor fi finalizate pana la 30 noiembrie. Documentul ar urma sa fie o baza solida pentru viitoarea Strategie Nationala Forestiera a Romaniei.
"Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a inceput procesul de fundamentare a optiunilor strategice pentru dezvoltarea politicii forestiere a Romaniei pentru urmatorii 10 ani. Demersul se va finaliza cu cel mai actualizat document care va include optiunile factorilor interesati din sector in ceea ce priveste politica publica ce ar trebui sa fie aplicata de autoritatea centrala in urmatoarea decada. Astfel, pentru elaborarea documentului strategic, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor va primi sprijinul a peste 200 de experti, care s-au alaturat acestui demers. Acestia sunt reprezentanti ai universitatilor de profil, institutelor de cercetare, ocoalelor silvice de stat si private, garzilor forestiere, asociatiilor de proprietari de paduri, organizatiilor non-guvernamentale, dar si ai industriei de exploatare si prelucrare a lemnului", a informat ministerul.
Cei 200 de experti vor participa la discutii in cadrul a trei grupuri de lucru stabilite in acest sens: grupul socio-economic, grupul de mediu si grupul de guvernanta.
Conform calendarului de lucru, documentul privind optiunile strategice pentru dezvoltarea politicii... mai mult
Marti, 11 August 2020, ora 12:12
Noul ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Sevil Shhaideh, s-a declarat joi onorata sa preia mandatul de la predecesorul sau, Liviu Dragnea, despre care a spus ca este omul de la care a avut cel mai mult de invatat in materie de administratie publica.
"E o onoare pentru mine sa preiau acest mandat de la singurul ministru adevarat al Administratiei Publice si Dezvoltarii Regionale. (...) Preiau un minister pe care dl ministru Dragnea l-a organizat, avem strategie, avem viziune, avem programe. Responsabilitatea mea, si a echipei si a colegilor pe care ii am este sa continuam aceste proiecte. (...) Nu pot decat sa doresc tuturor acelasi spirit de echipa si daca ati crezut ca pana acum ati muncit mult, va asigur ca vom munci si mai mult", a spus Shhaideh, vizibil emotionata.
Invataturile lui Dragnea pentru fostii subalterni: Bucuria oamenilor sa va fie hrana sufleteasca
La randul sau, Liviu Dragnea a sustinut ca are mare incredere in Sevil Shhaideh si s-a ...citeste mai departe despre "Shhaideh, despre Dragnea: Preiau acest mandat de la singurul ministru adevarat al Dezvoltarii Regionale" pe Ziare.com mai mult
Joi, 21 Mai 2015, ora 18:29
Elena Udrea a explicat de ce a calificat unele investitii ale MDRT ca "trasnite", ea dand ca exemple construirea de sali de sport in localitati unde nu sunt copii sau de bazine de inot fara racordare la canalizare, proiecte care in mare parte au fost oprite, relateaza NewsIn.
"Investitii aprobate, gen salile de sport din mediul rural, acolo unde nu sunt suficienti copii, tineri sa le foloseasca, bazine de inot acolo unde nu era canalizare, patinoare acolo unde nu era clima potrivita, cam acestea sunt investitiile care s-au regasit intre programele ministerului in trecut.
Parte din ele s-au inchis, pentru ca avem buget de criza si prioritizam investitiile, unele - acolo unde am considerat ca este necesar - le-am continuat, dar cu motoarele reduse", a explicat Elena Udrea. mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 14:15
Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, a declarat sambata, ca spera ca pana la sfarsitul lunii februarie 2012 sa se demareze prin parteneriat public-privat procesul pentru realizarea lucrarilor de cadastru national, relateaza NewsIn.
"Am decis la nivelul guvernului ca Agentia Nationala pentru Cadastru sa fie trecuta in subordinea ministerului dezvoltarii regionale si turismului pentru ca acest minister are printre atributiile principale dezvoltarea teritoriala.
Avand un proiect important la minister si anume realizarea in urmatoarea perioada a cadastrului, a registrului informatic integrat de cadastru si carte funciara, s-a luat deciza ca ANCPI sa treaca in subordinea ministerului, iar acum pot sa va dau o veste buna, suntem la stadiu de fezabilitate pentru realizarea acestui proiect si credem ca undeva la sfarsitul lunii februarie vom fi gata sa demaram procesul de parteneriat public-privat pentru realizarea lucrarilor de cadastru national", le-a spus Elena Udrea notarilor publici in cadrul evenimentului de inaugurare a noului Centru de Conferinte al Notariatului Roman "Auditorium Pallady".
Ea a mai spus ca in 2012 se vor aduce si alte imbunatatiri in acest domeniu.
"Pentru 2012 in afara de sistemul informatic integrat de cadastru si carte funciara pe care il vom introduce in parteneriat public-privat vom introduce si registrul general de intrare electronic la nivelul fiecarui birou notarial si schimbul de date pe baza de semnatura electronica.
Tot in 2012... mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2011, ora 13:45
Daca reabilitarea blocurilor va continua in ritmul actual, va fi nevoie de 100 de ani pentru finalizarea lucrarilor, conform Elenei Udrea, relateaza NewsIn.
Elena Udrea a mai spus ca ministerul incearca sa atraga alti bani pentru finantarea acestor proiecte si ca a propus Comisiei Europene sa redirectioneze pentru reabilitarea termica a locuintelor fondurile nefolosite din alte programe de finantare.
"Pana in prezent, au fost reabilitate termic 36.000 de apartamente si mai avem cereri pentru reabilitarea a inca 110.000 de apartamente. In ritmul actual de finantare, am avea nevoie de 100 de ani pentru reabilitarea termica a tuturor blocurilor din tara, a tuturor celor peste 3 milioane de apartamente existente. Incercam sa gasim solutii pentru a atrage alti bani pentru finantarea acestor proiecte si am solicitat Comisiei Europene ca sa redirectioneze catre aceste proiecte sumele de bani neaccesate in cadrul altor programe de finantare. Am primit acordul Comisiei Europene si urmeaza sa stabilim modalitatea prin care sa se faca acest lucru", a declarat Elena Udrea.
Ministrul a precizat ca in acest moment exista doua programe de finantare a reabilitarii termice a locuintelor: unul in cadrul caruia banii vin 50% de la Guvern, 30% de la autoritatile locale si 20% de la proprietarii apartamentelor, program blocat din lipsa de fonduri, si al doilea oferind posibilitatea asociatiilor de proprietari sa acceseze credite bancare pe o perioada de cinci ani, garantate de stat si cu... mai mult
Sambata, 04 Iunie 2011, ora 13:06