Evitarea unei noi crize politice in Romania este cel mai important lucru pentru Comisia Europeana cu privire la tara noastra, iar problema cea mai mare a Romaniei in absorbtia fondurilor este capacitatea administrativa, a declarat Leonard Orban, Ministrul Afacerilor Europene, aflat la final de mandat.
Fost comisar european pentru multilingvism, Orban a vorbit despre procesul de absorbtie a fondurilor europene si dificultatile din acest domeniu, despre sugestiile pe care i le-a facut premierului desemnat, Victor Ponta, pentru viitoarea structura de atragere a banilor comunitari, dar si despre modul in care CE vede Romania, intr-un interviu acordat Agerpres.
Ministrul Afacerilor Europene a atras atentia ca deciziile pe care noul Parlament le va lua privind incuviintarea urmaririi penale a unor parlamentari - fosti ministri sau in cazul numirii Avocatului Poporului vor cantari greu asupra raportului suplimentar al Comisiei Europene din Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie, asteptat in ianuarie 2013, si implicit asupra deciziei Consiliului JAI privind eventuala aderare a Romaniei la spatiul Schengen.
La inceputul mandatului, in septembrie 2011, v-ati fixat ca obiectiv cresterea ratei reale de absorbtie a fondurilor structurale de la 3,7%, cat era atunci, la 20% pana la finalul mandatului. La finele lunii noiembrie 2012, rambursarile de la Comisia Europeana se ridica undeva la 9,72%. Au mai crescut intre timp?
Rambursarile nu au crescut, dar cererile... mai mult
Miercuri, 19 Decembrie 2012, ora 09:49
Absorbtia fondurilor structurale si de coeziune a crescut de la 3,7% la 9,7% in termeni de plati intermediare de la Comisia Europeana, in primul an de functionare a Ministerului Afacerilor Europene (MAEur), marcat de intreruperi, presuspendari de rambursari si corectii financiare.
Contextul infiintarii MAEur
Ministerul Afacerilor Europene a fost infiintat in septembrie 2011, dorindu-se o solutie pentru coordonarea absorbtiei fondurilor europene, in contextul in care la patru ani de la aderarea Romaniei la UE tara reusise sa atraga rambursari de fonduri structurale si de coeziune in proportie de 2% din totalul de aproape 20 de miliarde de euro alocati Romaniei in programele de fonduri structurale si de coeziune.
"Profit de ocazie sa subliniez ca CE ramane foarte ingrijorata cu privire la rata foarte scazuta a absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune in Romania, care a atins doar 3%, o imbunatatire firava fata de cei 2% indicati in precedenta mea scrisoare", ii scria in iunie 2011 presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului roman de la acea vreme Emil Boc.
In 13 septembrie 2011, consilierul prezidential pentru afaceri europene Leonard Orban, fost comisar european pentru multilingvism, a primit acordul coalitiei de guvernare din acel moment (PDL - UDMR - UNPR - minoritati) pentru a prelua viitorul Minister al Afacerilor Europene, care avea sa includa doua structuri guvernamentale de la acea vreme: Departamentul pentru Afaceri Europene... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2012, ora 13:39
Romania se afla pe drumul cel bun in ceea ce priveste contractarea de programe si accesarea de fonduri UE, tinta de absorbtie de 20% pentru acest an fiind una realizabila, a declarat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene Catalin Vatafu.
Vatafu sustine ca interesul Romaniei este acela de a atrage cat mai multe fonduri, astfel incat sa nu le piarda pe viitor.
"Sumele potential a fi dezangajate sunt extrem de consistente, pentru anul in curs avem un plafon de 1,4 miliarde de euro, insa pentru 2013 trebuie sa cheltuim 6,7 miliarde de euro. Asta inseamna ca, cu atat mai mult cu cat vom depasi acest plafon pentru 2012, cu atat va fi mai usoara sarcina noastra de a absorbi fonduri europene in 2013", a spus Vatafu.
Daca la accesarea banilor stam prost, cu ideile stam bine, numarul proiectelor contractate fiind in crestere.
"Gradul de contractare se situeaza, initial, la 67% si ne propunem asta, care este de fapt una dintre cele doua tinte majore din acest an, sa ajungem pana la finalul lui 2012 la 90% grad de contractare", a mentionat Vatafu.
Catalin Vatafu crede ca exemplul Poloniei nu este unul rau, insa polonezii au avut experianta mai multor ani in care au lucrat cu fondurile europene.
"Romania se afla, spre deosebire de Polonia, la primul exercitiu de accesare a fondurilor structurale si de coeziune. Polonia a avut, in periaoda 2004-2006, posibilitatea sa testeze un an umit mod de functionare a sistemului de gestionare si control a acestor... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 11:42
Premierul Emil Boc a numit-o luni pe Florentina Tudor in functia de secretar general in cadrul Ministerului Afacerilor Europene.
MAEur a fost infiintat in septembrie 2011, ministrul de resort fiind Leonard Orban.
Fost consilier prezidential, Orban a ocupat si functia de negociatorul sef al Romaniei in timpul pregatirilor pentru aderare la Uniune, si de comisar european.
Obiectivul principal al Ministerului Afacerilor Europene este accelerarea utilizarii fondurilor europene. mai mult
Luni, 05 Decembrie 2011, ora 22:00
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a declarat ca, in cadrul sedintei de Guvern de saptamana viitoare, va prezenta necesarul de experti straini pentru fiecare autoritate de management care se ocupa de absorbtia fondurilor de coeziune, potrivit NewsIn.Deocamdata, lista nu este definitiva, urmand ca intr-o saptamana sa se ajunga la forma finala ce va fi prezentata Executivului.
"Saptamana viitoare vom prezenta in sedinta de Guvern lista cererilor de expertiza internationala primita de la ministere pentru ca am primit o prima lista, dar mai lucram pe ea", a declarat ministrul Leonard Orban, la finele intalnirii pe care a avut-o marti cu membrii comisiilor parlamentare reunite de afaceri europene.Conform spuselor lui Orban, ministerul pe care il conduce vrea sa se implice in coordonarea intregului proces de asistenta externa pe fondurile europene. "Acum dorim sa asiguram un rol de coordonator, deci dorim sa coordonam intreaga asistenta externa pe care o primesc diferitele autoritati de management si alte institutii implicate in proces.
Vorbim de asistenta care vine de la institutiile financiare internationale, dar vorbim si de asistenta internationala Jaspers, experti care au o anumita flexibilitate si care pot raspunde foarte rapid solicitarilor pe care le avem", a explicat Leonard Orban.De asemenea, Orban a precizat ca au fost inaintate Comisiei Europene raspunsul autoritatilor romane in ceea ce priveste intreruperea platilor pe Axa 2 Programul Operational Regional,... mai mult
Marti, 11 Octombrie 2011, ora 19:51
Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a declarat ca noul minister nu va face angajari, iar bugetul va fi cel al Departamentului Afacerilor Europene (DAE) si al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), conform NewsIn.Orban a adaugat, referindu-se la functionarea noului minister, ca in prezent exista doua structuri, plasate in doua sedii diferite.
"Va trebui sa merg, pentru prima sedinta, la fiecare. O sa incep astazi (miercuri, n.r.), acum voi merge la sediul DAE pentru o prima discutie si apoi voi participa la prima sedinta de Guvern iar ulterior, maine, voi merge si la sediul ACIS. Sediul probabil va fi la actualul sediu al DAE", a adaugat Orban.
Acesta a spus ca nu se vor face angajari la noul minister, ci personalul existent va fi rearanjat.
"Acum nu se pune problema de noi angajari, de introducerea unei noi birocratii. Nu se modifica structura. Voi lucra cu oamenii cu care am lucrat pana in momentul de fata, dar treptat vom face o evaluare a performantelor fiecaruia si, in functie de asta, vom actiona. Sefii DAE si ACIS vor ramane cu rang de secretar de stat. Aceasta este propunerea pe care o vom face, dar ramane ca Guvernul s-o accepte, pentru ca foarte probabil ca azi (miercuri, n.r.) se va discuta actul de infiintare a ministerului", a precizat Orban.
Potrivit acestuia, bugetul noului minister va fi cel reunit al DAE si ACIS. mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 15:16
Premierul a afirmat ca noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, va avea la indemana parghiile necesare pentru a-si impune deciziile asupra autoritatilor de management al fondurilor europene, relateaza NewsIn.Seful executivului a aratat ca infiintarea noului minister nu presupune angajarea suplimentara de personal, deoarece MAfE s-a format pe strucutura Autoritatii de Coordonare a Instrumentelor Structurale si a Departamentului de Afaceri Europene.
In schimb, noul minister va coordona toate autoritatile de management. "Autoritatile de management raspund la comanda lui Leonard Orban din perspectiva coordonarii a acestor structuri. Decizia pe care o da el este decizia primului-ministru, pentru ca eu il imputernicesc pe ministrul Orban cu puterea de a lua decizii cu forta obligatorie. Cine nu le respecta, pleaca acasa", a spus Boc, in cadrul unei emsiuni la TVR.
Premierul a afirmat ca autoritatile de management din cadrul ministerelor nu pot fi desfiintate deoarece acestea au primit deja acreditarea din partea Uniunii Europene.
"Ministerul nu poate desfiinta alte structuri pentru ele au fost acreditate de Uniunea Europeana si ar trebui acreditate din nou daca s-ar modifica si am pierde intre sase luni si un an in absorbtia fondurilor daca am incerca sa luam niste autoritati de management de la un minister sau altul", a explicat Boc.
Acesta a tinut sa critice si refuzul opozitiei de a sprijini in Parlament infiintarea ministerului. "Astazi opozitia a spus 'pas'... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 21:30
Parlamentul a aprobat, in unanimitate, infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, ce va fi condus de consilierul prezidential Leonard Orban, conform Mediafax.Potrivit unor surse parlamentare, toti parlamentarii care si-au exprimat votul au fost "pentru" infiintarea noului minister si instalarea lui Leonard Orban la conducerea institutiei.
Votul a fost secret, cu bile.
Anuntul oficial urmeaza sa fie facut de la tribuna Parlamentului.
Opozitia a anuntat ca nu va participa la vot.
Pentru infiintarea Ministerului Afacerilor Europene si-au eprimat optiunile 244 de parlamentari -179 de deputati si 65 de senatori-, singurul reprezentant al opozitiei care a participat la vot fiind Tudor Ciuhodaru.
Premierul Emil Boc a declarat, luni, ca orice reprezentant al opozitiei care va vota in Parlament impotriva infiintarii Ministerului Afacerilor Europene va vota impotriva propriului primar care poate accesa fonduri UE si a facut un apel la maturitatea clasei politice de a sprijini infiintarea noului minister.
Si presedintele Traian Basescu a cerut, luni, coalitiei sa trateze cu maxima atentie votul din Parlament privind infiintarea Ministerului Afacerilor Europene, dand asigurari ca prezenta lui Leonard Orban in Cabinet va creste calitatea actului guvernamental.
Leonard Orban a fost validat, luni, de comisiile parlamentare. mai mult
Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:12
Leonard Orban a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de afaceri europene si administratie, in urma nominalizarii sale pentru preluareaa Ministerului afacerilor europene, conform NewsIn.In lipsa parlamentarilor USL, senatorii si deputatii puterii l-au avizat favorabil doar cu o singura abtinere venita din partea lui Mircia Giurgiu.
Scrisoarea primului-ministru Emil Boc prin care propune infiintarea Ministerului Afacerilor Europene si numirea lui Leonard Orban ca detinator al acestui portofoliu a fost trimisa miercurea trecuta presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.
Boc a facut aceste doua propuneri invocand prevederile articolului 85, alineatele 2 si 3 din Constitutie si a solicitat organizarea unei sedinte comune a Parlamentului prin care sa se dea un vot pe aceste propuneri.
"Ministerele si membrii Guvernului prevazuti in hotararea Parlamentului nr. 39 din 23 decembrie 2009 pentru acordarea increderii Guvernului, cu modificarile rezultate din aplicarea art. 85 alin. 2 din Constitutia Romaniei, nu fac obiectul modificarii structurii si componentei Guvernului.
Primul-ministru solicita presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa dispuna masurile necesare in vedera organizarii unei sedinte comune a celor doua Camere pentru obtinerea aprobarii Parlamentului in ceea ce priveste infiintarea Ministerului Afacerilor Europene", s-a mentionat intr-un comunicat de presa emis de la Palatul Victoria.
Plenul reunit se va intruni marti dimineata... mai mult
Luni, 19 Septembrie 2011, ora 18:35