Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat că este posibil ca la rectificarea bugetară să fie alocat un miliard lei peste cele 300 milioane lei anunţate deja pentru Ministerul Transporturilor. Ea a oferit exemplul Senatului, care a renunţat la 4 milioane lei, bani pe care nu i-a consumat forul legislativ şi care pot fi cheltuiţi de alte instituţii care au nevoie. Discuțiile pe rectificare vor continua marţea care vine, a adăugat ea.
„Da, e adevărat că vom continua discuţiile marţi pe rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară este o ecuaţie cu multe variabile şi cu multe necunoscute. Cred că trebuie să ţținem cont de responsabilitatea fiscal-bugetară, avem o sumă la dispoziție, de prioritățile de dezvoltare şi de angajamentele pe care coaliția le-a avut la asumarea acestui mandat.
Ca atare, ce pot să vă spun este că veniturile cresc la această rectificare, este clar una pozitivă, fără trucuri, fără invenții de venituri. Deci avem aproape 9 miliarde venituri suplimentare care înseamnă că economia a performat mai bine în această jumătate de an decât am prognozat.
Au fost solicitări din partea ministerelor de circa 40 miliarde lei. E clar că nu poţi acoperi din 9 miliarde, 40 de miliarde lei şi atunci se face o evaluarea în funcţie de performanţele fiecărui minister.
În premieră în România nu se taie bani de la Transporturi. De foarte multe ori rectificarea se făcea cu ajutorul banilor care se mutau... mai mult
Duminica, 08 August 2021, ora 21:56
Ionel Georgescu, unul dintre bugetarii „de lux” epurați de către ministrul Claudiu Năsui din structurile ministerului Economiei, a fost preluat de ministerul Energiei pentru a conduce direcția antifraudă și integritate. Conform declarației de avere, acesta primește o pensie specială de la MAI, după ce în trecut a lucrat ca polițist în Strehaia. În 2014, Georgescu a fost audiat de DNA într-un dosar de corupție.
Conform declarației de avere publicate în 2020, Georgescu deține două terenuri de peste 1.000 de mp, și două apartamente, unul în București iar altul în Strehaia. Acesta nu are conturi bancare cu mai mult de 5.000 de euro, cu toate că a avut venituri impresionante: peste 100.000 de lei de la Ministerul Economiei, peste 150.000 de lei de la UM Cugir S.A. și aproape 3.800 de lei de la ROMARM. La acestea se mai adaugă și pensia specială de la MAI de 200.000 de lei.
„Fost poliţist rutier şi şef al Poliţiei Strehaia, ajuns în 2002 şef Serviciu la Inspectoratul General al Poliţiei Române şi detaşat în perioada 2004 – 2007 ofiţer la Direcţia Naţională Anticorupţie, Georgescu a avut o carieră fulminantă ulterior, potrivit propriului cv, fiind numit din 2007 şi până în 2009, director general adjunct la Direcţiei Generale Anticorupţie, iar o scurtă perioadă, aprilie – octombrie 2009, chiar şef plin al Direcţiei, de unde s-a şi pensionat, continuând să fie propulsat, însă, în paralel, în funcţii... mai mult
Vineri, 30 Iulie 2021, ora 09:56
Ministerul Economiei a anuntat luni ca in urma unui control efectuat de o echipa au fost identificate la IPROCHIM o serie de neconformitati legate mai ales legat de incheierea si derularea unor contracte de inchiriere a unor spatii (teren si constructie) aflate in proprietatea societatii din subordinea ministerului.
Astfel, compania a inchiriat bunuri ale societatii la un pret de 0,1 euro pe metrul patrat pentru teren si 0,6 euro pe metrul patrat pentru cladire, undeva pe Calea Plevnei, unde pretul aproximativ de inchiriere in zona varia, in 2011, intre 4 si 8,5 euro pe metrul patrat in cladire. Aspectele constatate in urma controlului fac obiectul formularii unei sesizari penale ce va fi inaintata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
IPROCHIM S.A. a fost infiintata in anul 1948 ca institut de inginerie chimica specializat in elaborarea documentatiilor tehnice si economice necesare pentru dezvoltarea industriei chimice si petrochimice din Romania. A proiectat majoritatea platformelor chimice din Romania: Amonil Slobozia, Arpechim Pitesti, Doljchim, Petromidia Navodari, Nitramonia Fagaras, Donau Chem Turnu Magurele, Sinteza Oradea, Policolor Bucuresti. In martie 1991, Iprochim a devenit o societate pe actiuni.
"In urma unui control efectuat de o echipa desemnata de ministrul Economiei a fost identificata la SC IPROCHIM SA o serie de neconformitati legate in principal de incheierea si derularea unor contracte inchiriere a unor spatii (teren... mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 19:04
Federatia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania si sindicatele afiliate la aceasta protesteaza marti, 29 iunie, timp de doua ore, in fata Ministerului Transporturilor.
Printre nemultumiri se numara faptul ca nu a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli al SNTCF "CFR Calatori" SA pe anul 2021, a anuntat organizatia.
"Protestam pana Romania va respecta strategia europeana si in domeniul feroviar. Protestam pentru ca la jumatatea anului 2021, ce este declarat de Uniunea Europeana ca fiind anul Cailor Ferate Europene, in Romania nu exista aprobat prin Hotarare de Guvern Bugetul de Venituri si Cheltuieli al SNTCF "CFR Calatori" SA pe anul 2021. Protestam pentru ca SNTCF "CFR Calatori" SA nu face solicitare la CENAFER pentru a incepe scoli/cursuri de mecanici locomotiva pentru asigurarea schimbului de generatii. Protestam contra subfinantarii infrastructurii feroviare care micsoreaza viteza trenurilor de calatori. Protestam contra subcompensarii operatorilor de transport feroviar de calatori din Romania deoarece aceasta mentine in circulatie trenurile vechi, cu sauna vara si cu racoare iarna", se spune in comunicat.
Organizatia mentioneaza ca protesteaza pentru ca Guvernul Romaniei, Ministerul Transporturilor si Autoritatea de Reforma Feroviara fac "inevitabila distrugerea operatorilor de transport feroviar de calatori romani in conditiile in care reforma feroviara pentru acestia inseamna in realitate cresterea nemultumirii pasagerilor din... mai mult
Duminica, 27 Iunie 2021, ora 19:18
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins, luni, toate ofertele bancilor depuse in cadrul licitatiei pentru o emisiune de obligatiuni de stat pe 64 de luni, prin care intentiona sa atraga 400 de milioane de lei, considerandu-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat.
Bancile participante la licitatie au transmis oferte in valoare totala de 627 milioane de lei.
CITESTE SI: Romania va imprumuta 4,1 miliarde de euro pentru atenuarea crizei economice produse de epidemia COVID-19
Ministerul Finantelor (MF) a planificat, in luna martie 2021, imprumuturi de la bancile comerciale de 3,4 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont si trei miliarde de lei prin opt emisiuni de obligatiuni de stat.
La acestea se poate adauga suma de 450 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Suma este cu 1,35 miliarde lei sub cea programata in februarie 2021 (5,2 miliarde lei) si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
CITESTE SI:
A murit liderul trupei Cargo, Adi Barar. Era in stare grava la terapie intensiva, infectat cu coronavirusRestrictiile de circulatie dupa ora 22.00 si declaratia pe proprie raspundere ar putea fi reintroduse. Ultimele intentii ale GuvernuluiVal de reactii dupa interviul acordat de Meghan Markle. Inclusiv Serena Williams a facut un comentariuTatal Catalinei Ponor, arestat dupa... mai mult
Luni, 08 Martie 2021, ora 16:24
Ministerul de Finante va cumpara 3.700 de laptopuri pentru angajatii care vor lucra de acasa in pandemia de coronavirus. Firma castigatoare a facut o oferta cu apropate 1 milion de lei mai mica fata de valoarea estimata a contractului.
Valoarea estimata a acordului cadru a fost de 9.327.731 lei fara TVA, respectiv 11.100.000 lei TVA inclus pentru un numar maxim de 3.700 de laptopuri.
Florin Citu: "Reforma in sistemul public se va face. In perioada pandemiei s-a lucrat foarte bine cu un numar mai mic de functionari"
Ministerul Finantelor Publice a desemnat luna trecuta firma castigatoare a licitatiei pentru achizitia a 3.700 de laptopuri necesare pentru a permite desfasurarea muncii la domiciliu pentru o parte considerabila a angajatilor MFP, ANAF si directiilor regionale, in conditii de pandemie, scrie Hotnews.ro.
Compania care a castigat licitatia, Dante International, care detine eMAG, a facut o oferta de 9.022.746 lei fara TVA, respectiv peste 10,7 milioane lei cu TVA, a fost declarata castigatoare, contractul fiind incheiat in data de 17 februarie 2021, potrivit unui anunt de atribuire publicat in data de 2 martie in SEAP. In aceeasi zi s-a incheiat si un contract subsecvent in valoare de peste 4,8 milioane de lei aferent furnizarii de laptopuri.
Citeste si:
O altfel de revista a presei. Cele mai importante stiri din 4 martie 2021Cazul socant petrecut in Bucuresti: doi cetateni, tarati de politisti la marginea Capitalei si batuti cu salbaticie. La... mai mult
Vineri, 05 Martie 2021, ora 09:13
Salariile bugetarilor vor ramane la nivelul din decembrie 2020 pentru urmatoarele luni, anunt care a dus la o serie de proteste. Ziare.com va prezinta o serie de venituri incasate de personalul din institutiile publice aflate in subordinea Ministerului Muncii.
Salariile de baza si indemnizatiile lunare de incadrare de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice, precum si indemnizatiile aferente functiilor de demnitate publica vor fi mentinute la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020, a stabilit Guvernul.
Lefurile din Ministerul Muncii
Ministrul Muncii castiga, la final de luna, o indemnizatie de 21.840 de lei, adica 12.776 de lei. Un secretar de stat, functie tot de demnitate publica, ridica 9.734 de lei. Sefii de serviciu castiga aproape 7.000 de lei, iar directorii de cabinet au un venit de pana la 6.100 de lei, unde intra si un spor pentru conditii vatamatoare, de pana la 1.300 de lei, potrivit grilei de salarizare din septembrie 2020, publicata pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Consilierii din cabinetele demnitarilor ridica, lunar, de la 4.800 de lei, in cazul unui debutant, pana la 6.100 de lei, daca au studii superioare si o vechime in munca de peste 20 de ani. In aceasta suma intra si sporul de circa 1.300 de lei. Consilierul pentru afaceri europene castiga, pe luna, in jur de 6.000 de lei.
Soferii din Ministerul Muncii castiga aproape 3.200 de lei, suma in care intra si sporul pentru conditii vatamatoare de lucru,... mai mult
Duminica, 28 Februarie 2021, ora 23:35
Premierul Florin Citu a declarat, luni, ca bugetul alocat Ministerului Sanatatii pentru acest an este mai mare ca in ultimii doi ani si a afirmat ca sunt multi oameni in spatiul public care "nu stiu sa citeasca un buget" sau "vor sa faca doar scandal".
"Nu este adevarat si asta arata ca avem foarte multi oameni in spatiul public care nu stiu sa citeasca un buget, este si o explicatie pentru faptul ca suntem astazi aici cu Romania. Sunt foarte multi oameni care vorbesc in spatiul public fara sa inteleaga cum se face un buget, fara sa inteleaga cum se citeste un buget si arunca aceste informatii.
Repet, Ministerul Sanatatii are 11,43 miliarde de lei, buget mai mare decat anul trecut, un an special, cu cea mai mare criza de sanatate in ultima suta de ani si am alocat mai multe resurse intr-un an in care nu o sa avem aceeasi situatie, in plus, suntem cu aproape 2 miliarde mai mult decat am avut in 2019, cand era un an normal, deci toate aceste discutii in spatiul public sunt ori pentru ca oamenii nu inteleg si nu stiu si nu stiu sa citeasca un buget ori vor sa faca doar scandal si atat, ceea ce este trist, pentru ca totusi noi trebuie sa mergem mai departe, economia trebuie sa mearga mai departe si nu trebuie sa stam in fiecare zi sa-i educam pe oameni cum sa citeasca un buget", a spus Citu, la Parlament, inainte de sedinta Biroului Executiv al PNL.
El a afirmat ca nu are nicio problema cu ministrul Sanatatii si ca acesta nu s-a plans cu privire la bugetul alocat... mai mult
Luni, 15 Februarie 2021, ora 11:10
Ministerul Economiei are prevazut pentru anul 2021 un buget de 6,6 miliarde de lei, iar 92% va merge pe trei scheme de ajutor de stat, si anume cea pentru HoReCa, restanta pentru Start-up Nation si cea destinata filmelor, a anuntat in seara zilei de vineri, 12 februarie, pe Facebook, ministrul de resort, Claudiu Nasui.
"Intotdeauna mi-am dorit sa vad ministri ca inteleg si isi prezinta bugetul. De aceea vreau sa prezint acum in mod 100% transparent bugetul Ministerului Economiei. Ministerul Economiei are un buget de 6,6 miliarde de lei. 92% din el merge pe 3 scheme de ajutor de stat. Cea mai mare schema este cea pentru IMM-uri in context Covid, adica cele trei masuri (microgranturi, capital de lucru si investitii). Acolo au fost alocati 4,5 miliarde de lei. Din fericire, aceasta schema este suportata 85% din fonduri europene. Doar 15% provine din bani din bugetul de stat, adica din banii contribuabililor", a scris Nasui.
A doua cea mai mare cheltuiala a ministerului este schema pentru Horeca. Pentru aceasta industrie a fost alocat 1 miliard de lei. De data aceasta, banii sunt 100% din bugetul de stat, fara fonduri europene, spune ministrul.
"A treia cea mai mare cheltuiala este restanta pentru schema Start-up Nation. Exista deja deconturi de cheltuieli pentru ele. Pentru asta s-au alocat 635 de milioane de lei. Din nou, banii 100% din bugetul de stat, din banii din taxe si impozite. A patra cea mai mare schema este cea pentru filme. O schema prin care statul... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 21:51