Justitia australiana a dispus miercuri stoparea unui vast proiect minier al grupului indian Adani, care ameninta - potrivit aparatorilor mediului inconjurator - Marea Bariera de Corali, intrata din 1981 in Patrimoniul Umanitatii.
Aceasta decizie a fost salutata de ecologisti, dar grupul indian si-a anuntat imediat hotararea de a continua realizarea acestui proiect in care prevede sa investeasca 16,5 miliarde de dolari australieni (11,8 miliarde de euro), relateaza AFP.
"Curtea federala a anulat oficial aprobarea acordata" de autoritatile administrative proiectului de exploatare a unei uriase mine de carbuni in statul Queensland si extinderea unui port din apropierea Marii Bariere de Corali cu scopul de a exporta carbunele astfel extras, a anuntat Ministerul ...citeste mai departe despre "Victoria ecologistilor: Au reusit sa interzica un proiect minier de miliarde de euro in Marea Bariera de Corali" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 09:06
Politistii efectueaza, marti dimineata, mai multe perchezitii in Bucuresti, Arges, Prahova, Dambovita, Valcea, intr-un dosar care vizeaza comiterea de infractiuni economice in domeniul exploatarilor miniere.
Astfel, autoritatile organizeaza 22 de perchezitii la sediile a 10 societati comerciale si locuintele a 10 persoane banuite de comiterea unor infractiuni economice, se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.
Perchezitiile se desfasoara in cadrul unui dosar penal care vizeaza infractiuni de evaziune fiscala, spalare de bani ...citeste mai departe despre "Perchezitii in Bucuresti si 4 judete. Prejudiciu urias in domeniul exploatarilor miniere" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 09:00
Romania si Canada vor identifica modalitati prin care cele doua state pot schimba informatii pe tema procedurilor de evaluare a impactului de mediu, in cazul proiectelor miniere de mare capacitate, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, cu ocazia Summit-ului Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, desfasurat la New York.
'Discutiile din cadrul intalnirii bilaterale romano-canadiene s-au axat pe subiectul procedurilor de evaluare a impactului de mediu a proiectelor din minerit practicate de cele doua state. In acest context, ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, si cel canadian, Leona Aglukkaq, au convenit, de principiu, sa dezvolte un sistem care sa permita schimbul de informatii intre cele doua tari. Informatiile se refera atat la procedurile de evaluare a impactului de mediu al mineritului de mare capacitate, cat si la principalele companii si la practicile si procedurile utilizate de acestea in activitatea de minerit', se arata intr-un comunicat remis joi Agerpres..
In cadrul intalnirii pe care Attila Korodi a avut-o cu Jorge Moreira da Silva, ministrul Mediului si Energiei din Portugalia, s-a discutat despre necesitatea intaririi dialogului intre tarile Europei Centrale si de Est, reunite actualmente sub formatul Visegrad 4+ si tarile EU-15, cu scopul de a identifica elementele comune care trebuie clarificate in perspectiva agreerii la nivel UE a Cadrului 2030 Energie si Clima.
'Cadrul 2030 Energie si Clima a... mai mult
Joi, 25 Septembrie 2014, ora 16:03
Firmele miniere taie costurile si isi reduc activitatea ca urmare a scaderii preturilor materiilor prime, dupa perioada prelungita de investitii in active, uneori, discutabile.
Renuntarea la diversificarea resurselor a devenit o strategie atractiva mai ales in randul marilor companii miniere.
BHP Billiton, cea mai mare companie miniera din lume, odata principalul exponent al diversificarii, pare ca a renuntat in cele din urma la aceasta tendinta.
Pe 15 august, compania anglo-australiana a confirmat zvonurile conform carora are in vedere renuntarea la unele din activele sale mai putin performante si concentrarea eforturilor asupra exploatarii a doar catorva materii prime.
Gigantul miner a gandit diferit mult timp. Pe de o parte, a pariat pe mine gigantice ieftine care ar fi putut fi extinse cu usurinta si cu o profitabilitate garantata de ciclicitatea tipica pietei materiilor prime.
Pe de alta parte, diversificarea trebuia sa protejeze firmele miniere de ciclicitatea pretului unei singure materii prime, scrie Schumpeter intr-un articol publicat de The Economist.
Mai mult, BHP Billiton pare ca vrea sa "desfaca" fuziunea din 2001 dintre australienii de la Broken Hill Proprietary si londonezii de la Billiton, combinatie prin care a aparut cea mai mare companie miniera din lume (si una dintre cele mai mari companii din lume cotata la bursa).
Desi detaliile finale sunt neclare, se pare ca firma va uni operatiunile sale mai mici si mai putin profitabile... mai mult
Joi, 21 August 2014, ora 16:15
Valoarea de piata a primelor 40 de companii din sectorul minier din lume a scazut anul trecut, per total, cu 280 miliarde dolari, la 958 miliarde dolari, cele mai afectate fiind cele din mineritul de aur, potrivit unui studiu al Pricewaterhouse Coopers (PwC).
"In 2013 companiile din industria miniera globala au fost fortate sa se adapteze la unul dintre cele mai dificile medii de operare din ultimii ani", conform studiului PwC.
Chiar daca societatile miniere din pietele emergente au avut anul trecut castiguri nete de 24 miliarde dolari, companiile din pietele dezvoltate au avut pierderi cumulate de 4 miliarde dolari, astfel ca profiturile au scazut in total cu 72%, la 20 miliarde dolari.
Profitabilitatea industriei a fost in 2013 la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu ca urmare a scaderii metalelor, inclusiv al aurului, iar cantitatile extrase au fost mai mici cu 23%.
Potrivit studiului, devine din ce in ce mai dificil pentru companii sa obtina licenta pentru a opera in toata lumea, "din moment ce guvernele sunt din ce in ce mai dornice sa mareasca cota de redevente". mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 08:38
Activitatile de fuziuni si achizitii au generat, in ultimii zece ani, randamente mai mari pentru companiile din sectorul minier si cel metalurgic decat cresterea organica prin investitii in proiectele interne ale companiilor.
Companiile cu cel mai inalt nivel de cheltuieli alocate pentru fuziuni si achizitii, calculat ca procent din valoarea lor de piata, au inregistrat cele mai bune randamente pentru actionari (+ 414%) in perioada 2002-2012, comparativ cu randamentele generate de companiile care au investit in dezvoltarea organica (+ 181%), conform datelor analizate si prezentate de EY.
"Acest lucru demonstreaza ca o tranzactie potrivita poate crea valoare companiei daca este implementata corect. Totodata, se evidentiaza faptul ca investitiile organice nu sunt valorizate in momentul de fata de catre piata, generand randamente mai scazute pentru cei care au facut investitii masive in proiecte de mare amploare ", a spus Lee Downham, lider global EY, departamentul de tranzactii in sectorul minier si metalurgic.
Volumul tranzactiilor efectuate va creste in urmatorul an in sectorul minier si metalurgic
Analiza ia in calcul si rezultatele studiului Capital Confidence Barometer: Mining & metals sector - conform carora 73% dintre respondentii din sectorul minier si metalurgic cred ca volumul tranzactiilor efectuate va creste in urmatoarele 12 luni.
"Companiile din acest sector au fost, in general, prudente si concentrate pe activitatea operationala in cea mai... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 07:30
Proiectul Rosia Montana ar putea pune Romania pe harta tarilor "cucerite" de marile corporatii miniere, cu cea mai mare exploatare la suprafata de pe continentul european. Desi mina de aur din Apuseni nu se numara si printre cele mai mari din lume, problemele comune ale exploatarilor-gigant ne pot oferi o idee asupra impactului la nivel local al unui astfel de proiect.
Goana dupa aur este in ultimii ani mai intensa ca niciodata. Impulsionate si de evolutia pretului pentru acest metal pretios, dar si de epuizarea zacamintelor existente, companiile miniere au investit anul trecut sase miliarde de dolari doar in activitati de explorare, un record istoric. In ciuda eforturilor, rezultatele obtinute pana la aceasta ora sunt dezamagitoare si contureaza un viitor sumbru al industriei.
Harta descoperirilor majore de aur, in perioada 1998-2012
In acest context, zacamantul de la Rosia Montana, estimat la 314 tone de aur, reprezinta 4% din descoperirile ultimilor 14 ani. Proiectul Rosia Montana prevede deschiderea a patru cariere, cu un perimetru de exploatare de 255 de hectare, in timp ce productia anuala ar ajunge in medie la 15-16 tone de aur, timp de 16 ani.
Graficul descoperirilor de aur, productiei si a bugetului dedicat explorarilor, in perioada 1990-2012
Deocamdata insa, in lume mai functioneaza inca mine-gigant, care produc anual zeci de tone de aur si care aduc companiilor profituri de miliarde de dolari, cu pretul unor cratere vizibile din spatiu.... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 13:58
Compania rusa Mechel ar putea vinde pana la 25% din divizia sa miniera unui partener strategic, in urma recomandarii Comitetului de conducere.
La intalnirea din 21 septembrie a Comitetului de conducere a Mechel s-au discutat masurile de restructurare a activelor grupului, pentru imbunatatirea performantei financiare si majorarea dividendelor pentru actionari.
De asemenea, Comitetul de conducere a aprobat vanzarea unor active ale diviziei de otel din Europa de Est si o serie de active care nu sunt de baza din Rusia si de peste hotare.
Mechel, una dintre cele mai mari companii din Rusia, asociaza producatori de carbune, concentrat de minereu, nichel, otel, produse laminate, energie electrica si termica.
In Romania, grupul rus Mechel detine combinatele Mechel Campia Turzii, Targoviste, Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.
La Mechel Campia Turzii vor fi disponibilizate circa 800 de persoane, iar combinatul va ramane cu doar 238 de angajati, pentru conservarea utilajelor.
Saptamana aceasta, angajatii de la Mechel Campia Turzii vor continua protestele impotriva disponibilizarilor masive, a anuntat liderul sindical Ioan Pascu.
Mechel: Protestele se reiau in aceasta saptamana
Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, declara, la inceputul lunii septembrie, ca Guvernul analizeaza situatia celor patru combinate Mechel din Romania, pe fondul problemelor financiare cu care se confrunta aceste... mai mult
Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 12:54
Potrivit raportului anual al PwC privind pretul aurului, 80% dintre companiile miniere se asteapta ca tendinta ascendenta a pretului aurului sa continue, marea majoritate a respondentilor preconizand ca pretul aurului va atinge anul acesta nivelul de 2000 de dolari americani pe uncie.
In plus, 29% dintre respondenti declara ca se asteapta sa achizitioneze alte companii anul acesta, iar 40% dintre companiile participante intentioneaza sa-si inlocuiasca rezervele prin achizitii.
"Avand in vedere volatilitatea pietei, inclusiv recenta scadere a pretului aurului, acele companii care au rezerve substantiale de lichiditate si apetit pentru achizitii vor avea initiativa in 2012. Acestea vor putea sa preia jucatori mai mici si mai vulnerabili la fluctuatiile pietei si care au dificultati in a-si asigura finantarea", explica Alexandru Lupea, Partener, Servicii de Audit, Liderul Grupului de Servicii pentru Industria Energetica, Miniera si de Utilitati, PwC Romania.
In 2011, au fost 544 de tranzactii in sectorul extractiei de aur, avand o valoare de aproximativ 11,2 miliarde de dolari. Pana la 30 noiembrie, volumul achizitiilor a crescut cu 12,6%, insa valoarea acestora a scazut cu 38,4% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010. In 2010, au fost incheiate 483 de tranzactii cu o valoare aproximativa de 18,2 miliarde de dolari.
Impactul pretului aurului
Companiile miniere se straduiesc sa culeaga roadele pretului ridicat al aurului - 62% dintre respondenti... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 11:22