In 4 septembrie 1995, Regia Autonoma a Cuprului Deva, actuala Companie Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest S.A a semnat un contract cu firma "Gabriel", care nu era inregistrata oficial la acea data. Firma castigase o licitatie, organizata de Minvest si Ministerul Industriilor. Obiectul contractului a fost "evaluarea si procesarea iazurilor si a minereurilor aurifere" de la Rosia Montana.
In data de 28 mai 1996, au fost inregistrate in registrul companiilor doua companii private: Gabriel Resources Ltd., o firma canadiana, si Gabriel Resources Limited, firma engleza cu sediul in Jersey, Marea Britanie.
La 17 decembrie 1996, Gabriel Resources Ltd. a intrat intr-o intelegere cu firma omonima din Jersey, in urma careia actionarii lui Gabriel Jersey si-au vandut actiunile si au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel Resources Ltd. In aprilie 1997, Gabriel Jersey a devenit subsidiara in proportie de 100% a lui Gabriel Resources Ltd.
La 7 iunie 1997 este creata compania cu capital mixt Euro Gold Resources, ai carei actionari principali sunt compania canadiana Gabriel Resources Ltd. si Compania miniera de stat Minvest Deva. Conform Legii minelor, in luna decembrie 1998 Minvest a primit, de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Licenta de exploatare nr. 47, pentru minim 20 de ani, cu care sa continue exploatarea la mina din masivul Cetate.
In anul 1999, Euro Gold isi schimba numele in Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). In acelasi an, RMGC... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:57
Presedintele Comisiei speciale privind proiectul Rosia Montana, Darius Valcov, a anuntat, luni, programul audierilor si institutiile, printre care SRI, SIE si Presedintia Romaniei, care vor fi solicitate sa-si exprime un punct de vedere cu privire la actul normativ, precum si programul deplasarii de miercuri din zona miniera.
Senatorul PSD Darius Valcov a sustinut ca, dupa audierea de luni a ministrului Culturii si a secretarului de stat in Ministerul Justitiei Florin Motiu, marti sunt programati Ministerul Mediului si a directorului Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale si directorul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
El a aratat ca s-a votat un program pentru ziua de miercuri cand parlamentarii vor face o deplasare la Rosia Montana.
"Intre orele 9,00 - 15,00 vor fi mai multe vizite in teren, 15,00 - 16,00 va fi o intalnire cu Sindicatul Viitorul Mineritului si ONG-uri locale pro-minerit, 16,00 - 17,00 intalnire cu autoritatile locale, 17,00 - 18,00 intalnire cu 'Alburnus Maior', 18,00 - 20,00 ne vom deplasa in orasul Campeni unde ne vom intalni cu mai multe fundatii si asociatii care militeaza impotriva exploatarii de la Rosia Montana. Joi, vom avea o intalnire si discutii cu reprezentantii asociatilor si fundatiilor, dar si organizatorii cu activitate semnificativa in domeniu si care sunt impotriva proiectului de la Rosia Montana. Aici ne referim in special la cei care prin reprezentantii dumnealor militeaza in Piata Universitatii si in toata... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 15:46
Proiectul Rosia Montana ar putea pune Romania pe harta tarilor "cucerite" de marile corporatii miniere, cu cea mai mare exploatare la suprafata de pe continentul european. Desi mina de aur din Apuseni nu se numara si printre cele mai mari din lume, problemele comune ale exploatarilor-gigant ne pot oferi o idee asupra impactului la nivel local al unui astfel de proiect.
Goana dupa aur este in ultimii ani mai intensa ca niciodata. Impulsionate si de evolutia pretului pentru acest metal pretios, dar si de epuizarea zacamintelor existente, companiile miniere au investit anul trecut sase miliarde de dolari doar in activitati de explorare, un record istoric. In ciuda eforturilor, rezultatele obtinute pana la aceasta ora sunt dezamagitoare si contureaza un viitor sumbru al industriei.
Harta descoperirilor majore de aur, in perioada 1998-2012
In acest context, zacamantul de la Rosia Montana, estimat la 314 tone de aur, reprezinta 4% din descoperirile ultimilor 14 ani. Proiectul Rosia Montana prevede deschiderea a patru cariere, cu un perimetru de exploatare de 255 de hectare, in timp ce productia anuala ar ajunge in medie la 15-16 tone de aur, timp de 16 ani.
Graficul descoperirilor de aur, productiei si a bugetului dedicat explorarilor, in perioada 1990-2012
Deocamdata insa, in lume mai functioneaza inca mine-gigant, care produc anual zeci de tone de aur si care aduc companiilor profituri de miliarde de dolari, cu pretul unor cratere vizibile din spatiu.... mai mult
Miercuri, 18 Septembrie 2013, ora 13:58
CEO-ul Gabriel Resources afirma ca declaratiile sale au fost citate gresit in presa internationala, dupa ce publicatia canadiana The Globe and Mail a scris ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va respinge proiectul Rosia Montana.
"Ca o clarificare a declaratiilor publicate in numele meu in presa internationala, doresc sa subliniez ca nu am declarat niciodata cele citate in forma respectiva si ca declaratiile mele au fost citate gresit. Intre timp, declaratiile au fost corectate de catre publicatia The Globe and Mail. Am cel mai profund respect pentru Romania, pentru cetatenii sai, pentru Guvernul Romaniei si pentru Parlament. Doar romanii si Romania vor decide ce este in interesul tarii.
Desi este firesc pentru orice companie sa faca ceea ce este necesar pentru a-si proteja interesele - si nici Gabriel Resources nu face exceptie - vom lua act de orice decizie luata de Guvernul sau Parlamentul Romaniei. Compania va furniza toate informatiile necesare pentru ca oamenii sa poata lua o decizie in deplina cunostinta de cauza. Decizia finala va apartine, fara discutie, Guvernului si Parlamentului Romaniei si, in ultima instanta, cetatenilor Romaniei", afirma CEO-ul Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-o precizare transmisa de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).
The Globe and Mail a scris miercuri ca Gabriel Resources va cere despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari americani daca Parlamentul va... mai mult
Joi, 12 Septembrie 2013, ora 09:12
Directorul general de la Gabriel Resources, Jonathan Henry, a declarat, miercuri, ca firma canadiana va da in judecata Guvernul roman, cerandu-i miliarde de dolari, in cazul in care, saptamana viitoare, Parlamentul va adopta o lege care va pune capat proiectului minier de la Rosia Montana, transmite publicatia The Globe and Mail.
"In cazul in care Camera inferioara respinge proiectul, vom transmite o notificare formala referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta pentru multiple incalcari ale tratatelor internationale privind investitiile, in valoare de pana la patru miliarde de dolari", a declarat Jonathan Henry.
"Avem un caz solid si vom face in asa fel incat eforturile Romaniei de a atrage investitii straine sa aiba de suferit", a adaugat directorul Gabriel Resources.
Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor. Declaratiile premierului au provocat o cadere cu 53% a actiunilor Gabriel Resources, care au inchis sedinta de tranzactionare de marti la valoarea de 65 de centi canadieni, in conditiile in care, in 2011, se tranzactionau la opt dolari.
Henry ar putea demisiona daca va fi demarat un proces
Jonathan Henry, care s-a alaturat Gabriel Resources in urma cu trei ani, a mai spus ca, in cazul in care va fi lansata o actiune juridica impotriva Guvernului roman, ia in calcul sa demisioneze.
"Eu... mai mult
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 15:32
Gabriel Resources, compania inregistrata in Canada care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana, se asteapta sa obtina avizul Parlamentului Romaniei pentru exploatarea din Muntii Apuseni in termen de doua-trei luni.
"Speram ca va fi un proces de doua, pana la trei luni. Este putin incert", a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.
Gabriel Resources controleaza Rosia Montana Gold Corporation, dezvoltatorul controversatului proiect minier de la Rosia Montana.
Compania, inregistrata in Canada, este sprijinita de fondul de hedging Paulson & Co., controlat de miliardarul american John Paulson, de BSG Resources, detinuta de Beny Steinmetz, unul dintre cei mai bogati oameni din Israel, de Electrum Strategic Holdings, a omului de afaceri american Thomas Kaplan, un important investitor in industria aurului, si de Newmont Mining Corp, unul dintre cei mai mari producatori de aur la nivel mondial.
Proiectul de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana a fost aprobat saptamana trecuta de Guvern si va fi dezbatut in Parlament.
Proiectul de lege prevede cresterea participatiei statului in proiect cu 5,69 puncte procentuale, la 25%, si majorarea redeventelor de la 4% la 6% din valoarea productiei. Proiectul de lege califica exploatarea de la Rosia Montana drept un proiect de interes national.
Mii de persoane au protestat duminica si luni impotriva... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:10
Compania canadiana Eldorado Gold Corporation, care detine mine in China, Europa si Brazilia, a informat marti ca isi va amana expansiunea, va incetini dezvoltarea unor proiecte si de asemenea isi va revizui politica de dividende dupa ce pretul aurului a inregistrat o scadere semnificativa.
Anul trecut, Eldorado Gold a obtinut avizul de mediu pentru exploatarea aurifera din comuna hunedoreana Certeju de Sus. Exploatarea minereului aurifer se va face in cariera deschisa, la suprafata, pe o perioada de 16 ani, urmand ca la final sa fie executate si lucrari de inchidere care vor dura alti patru ani, transmite Bloomberg.
Eldorado a informat ca a decis sa-si reduca bugetul de explorare pentru acest an cu 48%, pana la 51 de milioane de dolari, in timp ce cheltuielile de capital au fost diminuate cu 36%, pana la 430 milioane de dolari.
In plus, compania canadiana va amana extinderea minei de la Kisladag (Turcia) iar noile mine din Grecia si Romania vor incepe productia cu un an mai tarziu decat era planificat. De asemenea, boardul companiei va revizui actuala politica de dividende la urmatoarea reuniune trimestriala "pentru a se asigura ca aceasta politica se potriveste cu actualele planuri de cheltuieli".
Compania canadiana a subliniat ca toate aceste modificari vor garanta ca Eldorado isi va putea dezvolta afacerile la un pret al aurului de 1.250 de dolari pentru o uncie in viitorul apropiat.
Analistii au apreciat modificarile anuntate de Eldorado ca fiind... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:16
Romania, o tara unde investitorii offshore planuiesc un vast proiect de minerit pe baza de cianuri, se potriveste de minune distopiei (o viziune de cosmar asupra viitorului) descrise de autorul David Mitchell in romanul sau uluitor, "Cloud Atlas", scrie Rupert Wolfe-Murray in publicatia americana The Huffington Post.
"Solul este poluat, raurile sunt lipsite de viata, aerul intoxicat, iar alimentele pline de elemente nefaste. Cei de jos nu pot cumpara medicamentele necesare pentru a contracara aceste privatiuni. Melanomul si malaria avanseaza spre nord cu patruzeci de kilometri pe an. Acele zone de productie din Africa si Indonezia care alimenteaza cererile zonelor de consum sunt in proportie de 60% nelocuite. Legitimitatea plutocratiei, bogatia sa, se evapora ... iar singurul sau raspuns este strategia iubita de toti ideologii falimentari: negarea", descrie Mitchell viitorul.
Nu este greu sa vedem cum multinationalele de astazi s-ar putea transforma in monopolurile descrise de Mitchell, scrie Wolfe-Murray. Recentele scandaluri privind evaziunea fiscala din partea unor companii ca Starbucks, Google si Apple sugereaza ca rolul principal al guvernului modern este acela de a reprezenta marile afaceri. In practica, acest lucru va insemna ca interesele marilor afaceri vor cantari intotdeauna mai mult decat cele oamenilor obisnuiti sau ale mediului.
Marile corporatii straine au indepartat competitorii locali din Romania
Procesul poate fi vazut cel mai clar intr-o... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 16:36
In fata unei crize economice care nu se mai incheie, guvernele europene cauta noi modalitati de a aduce bani in vistieriile goale si proiectele miniere candva neatractive au devenit acum tentante. Un amplu proiect de exploatare a aurului pe baza de cariera deschisa a divizat Romania, scrie Der Spiegel.
Sefii celor mai mari o suta de exploatari aurifere din intreaga lume s-au reunit saptamana trecuta la Zurich la Forumul European al Aurului (European Gold Forum). O idee enuntata la aceasta reuniune a fost inflatia care devalorizeaza monedele, ceea ce face ca investitorii sa fie tot mai atrasi de plasamentele in aur, care le ofera un anumit grad de siguranta.
Marile companii miniere incearca sa profite de acesta situatie, in ciuda faptului ca si valoarea aurului a scazut considerabil in ultima vreme, evolutie care, in opinia lor, este doar temporara. "Ne asteptam ca aurul sa-si reia cresterea si sa atinga noi maxime istorice pe masura ce politicile monetare nationale vor esua", crede Tim Wood, directorul executiv la Denver Gold Group, gazda Forumului.
Dar pe strazile din jurul cladirii unde s-a desfasurat reuniunea, manifestanti din mai multe tari, printre care si Romania, alaturi de altii veniti din Bulgaria, Grecia sau Portugalia, au protestat impotriva exploatarii acestor resurse. "Rosia Montana nu va fi distrusa pentru aur. Stati departe de Romania!", scria pe o pancarta a protestatarilor.
Reglementarile europene in minerit devin tot mai permisive
Desi... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 10:45