Valoarea de piata a primelor 40 de companii din sectorul minier din lume a scazut anul trecut, per total, cu 280 miliarde dolari, la 958 miliarde dolari, cele mai afectate fiind cele din mineritul de aur, potrivit unui studiu al Pricewaterhouse Coopers (PwC).
"In 2013 companiile din industria miniera globala au fost fortate sa se adapteze la unul dintre cele mai dificile medii de operare din ultimii ani", conform studiului PwC.
Chiar daca societatile miniere din pietele emergente au avut anul trecut castiguri nete de 24 miliarde dolari, companiile din pietele dezvoltate au avut pierderi cumulate de 4 miliarde dolari, astfel ca profiturile au scazut in total cu 72%, la 20 miliarde dolari.
Profitabilitatea industriei a fost in 2013 la cel mai scazut nivel din ultimul deceniu ca urmare a scaderii metalelor, inclusiv al aurului, iar cantitatile extrase au fost mai mici cu 23%.
Potrivit studiului, devine din ce in ce mai dificil pentru companii sa obtina licenta pentru a opera in toata lumea, "din moment ce guvernele sunt din ce in ce mai dornice sa mareasca cota de redevente". mai mult
Marti, 01 Iulie 2014, ora 08:38
Romania, o tara unde investitorii offshore planuiesc un vast proiect de minerit pe baza de cianuri, se potriveste de minune distopiei (o viziune de cosmar asupra viitorului) descrise de autorul David Mitchell in romanul sau uluitor, "Cloud Atlas", scrie Rupert Wolfe-Murray in publicatia americana The Huffington Post.
"Solul este poluat, raurile sunt lipsite de viata, aerul intoxicat, iar alimentele pline de elemente nefaste. Cei de jos nu pot cumpara medicamentele necesare pentru a contracara aceste privatiuni. Melanomul si malaria avanseaza spre nord cu patruzeci de kilometri pe an. Acele zone de productie din Africa si Indonezia care alimenteaza cererile zonelor de consum sunt in proportie de 60% nelocuite. Legitimitatea plutocratiei, bogatia sa, se evapora ... iar singurul sau raspuns este strategia iubita de toti ideologii falimentari: negarea", descrie Mitchell viitorul.
Nu este greu sa vedem cum multinationalele de astazi s-ar putea transforma in monopolurile descrise de Mitchell, scrie Wolfe-Murray. Recentele scandaluri privind evaziunea fiscala din partea unor companii ca Starbucks, Google si Apple sugereaza ca rolul principal al guvernului modern este acela de a reprezenta marile afaceri. In practica, acest lucru va insemna ca interesele marilor afaceri vor cantari intotdeauna mai mult decat cele oamenilor obisnuiti sau ale mediului.
Marile corporatii straine au indepartat competitorii locali din Romania
Procesul poate fi vazut cel mai clar intr-o... mai mult
Vineri, 07 Iunie 2013, ora 16:36
In fata unei crize economice care nu se mai incheie, guvernele europene cauta noi modalitati de a aduce bani in vistieriile goale si proiectele miniere candva neatractive au devenit acum tentante. Un amplu proiect de exploatare a aurului pe baza de cariera deschisa a divizat Romania, scrie Der Spiegel.
Sefii celor mai mari o suta de exploatari aurifere din intreaga lume s-au reunit saptamana trecuta la Zurich la Forumul European al Aurului (European Gold Forum). O idee enuntata la aceasta reuniune a fost inflatia care devalorizeaza monedele, ceea ce face ca investitorii sa fie tot mai atrasi de plasamentele in aur, care le ofera un anumit grad de siguranta.
Marile companii miniere incearca sa profite de acesta situatie, in ciuda faptului ca si valoarea aurului a scazut considerabil in ultima vreme, evolutie care, in opinia lor, este doar temporara. "Ne asteptam ca aurul sa-si reia cresterea si sa atinga noi maxime istorice pe masura ce politicile monetare nationale vor esua", crede Tim Wood, directorul executiv la Denver Gold Group, gazda Forumului.
Dar pe strazile din jurul cladirii unde s-a desfasurat reuniunea, manifestanti din mai multe tari, printre care si Romania, alaturi de altii veniti din Bulgaria, Grecia sau Portugalia, au protestat impotriva exploatarii acestor resurse. "Rosia Montana nu va fi distrusa pentru aur. Stati departe de Romania!", scria pe o pancarta a protestatarilor.
Reglementarile europene in minerit devin tot mai permisive
Desi... mai mult
Duminica, 28 Aprilie 2013, ora 10:45