Un incident s-a produs, marti dimineata la Mina Livezeni din Hunedoara.Conform informatiilor furnizate de apelant, mai multe persoane aflate in subteran ar fi intoxicate cu fum si gaze toxice.
"Avand in vedere numarul persoanelor implicate, la nivelul judetului a foat activat Planul Rosu de interventie.
La fata locului, intervin o autospeciala pentru transport victime multiple, cinci ambulante SMURD si trei ambulante ale serviciului judetean de ambulanta", a transmis Inspectiratul pentru Situatii de Urgenta HUnedoara.
Totodata, pentru optimizarea misiunii de raspuns, a fost prealertat si elicopterul SMURD.
- Stire in curs de actualizare- ...citeste mai departe despre "Incident grav la Mina Livezeni din Hunedoara. S-a activat Planul Rosu de interventie. Mai multi mineri, intoxicati cu fum si gaze toxice" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 11:45
Dupa 6 zile de greva, minerii de la CE Oltenia s-au intalnit joi, la negocieri, cu conducerea companiei. In premiera, la discutii a asistat ministrul Energiei, Anton Anton, pe care Viorica Dancila l-a trimis la Targu Jiu sa rezolve criza. In cele din urma, pana la lasarea serii, in ciuda faptului ca au primit o oferta de majorare salariala, minerii n-au hotarat inca daca vor relua sau nu lucrul. Din pacate, daca protestul va continua, CE Oltenia risca sa isi suspenda activitatea din lipsa de carbune, lasand Romania sa cheltuiasca sume uriase pe energie de import.
Dupa aproape o saptamana de greva a minerilor, rezervele de carbune ale CE Oltenia sunt aproape epuizate. Miercuri seara a fost oprit un grup al Termocentralei Rovinari din lipsa de materie prima, iar potrivit directorului unitatii, vineri ar urma sa se opreasca si alte capacitati de productie. Or, daca se ajunge la suspendarea activitatii CE Oltenia, repornirea productiei va dura si va costa impovarator de mult.
Abia joi, la aproape o saptamana de la momentul in care mii de mineri au declansat greva la CE Oltenia, ministrul Energiei, Anton Anton, a decis sa se intalneasca cu ei si sa le asculte solicitarile.
Oamenii au povestit pentu Ziare.com ca au ajuns la capatul rabdarii si ca nu mai pot munci in conditii inumane, apropiate de cele dintr-un lagar de concentrare, pentru salarii minime.
In dimineata zilei de 16 ianuarie, administratia CE Oltenia a anuntat ca - dupa o noapte de negocieri cu... mai mult
Joi, 17 Ianuarie 2019, ora 16:50
Minerii de la CE Oltenia refuza si marti sa intre la lucru, nemultumiti de oferta de majorare salariala pe care le-a facut-o, in ajun, conducerea companiei energetice. Oamenii spun au ajuns sa munceasca in conditii inumane pentru lefuri de mizerie si ca nu mai au puterea sa continue asa.
Unul dintre liderii sindicali ai minerilor a intrat deja in greva foamei, cerand Guvernului sa rezolve cat mai repede situatia.
Cei aproape 10.000 de mineri de la CE Oltenia amentinta ca nu vor mai cobori in subteran pana cand ministrul Energiei, Anton Anton, nu vine la Targu Jiu sa discute cu ei. Motivul: oamenii spun ca negociaza in zadar cu administratia companiei care refuza sa le majoreze salariile cu 45%. In schimb, asa cum Ziare.com v-a informat deja, conducerea CE Oltenia le-a promis minerilor o crestere salariala de numai 12%, plus vouchere de vacanta.
Nemultumit de modul in care decurg negocierile si simtind ca oamenii ar putea fi pacaliti de conducerea CE Oltenia, vicepresedinte Sindicatul Energia Rovinari, Manu Tomescu, a intrat in greva foamei si cere sprijinul Guvernului in solutionarea problemelor muncitorilor din cariere.
Dintre toti liderii de sindicat ai salariatilor CE Oltenia, insa, doar Nicu Bunoaica de la cariera Lupoaia a cerut majorari salariale de 100% pentru mineri. Marti dimineata, liderul de sindicat a explicat pentru Ziare.com de ce a cerut o crestere atat de mare a salariilor minerilor.
"Marti dimineata, la CE Oltenia nu se poarta niciun fel de... mai mult
Marti, 15 Ianuarie 2019, ora 11:52
Activitatea Complexului Energetic Oltenia (CEO), care produce aproape un sfert din energia Romaniei, este, in continuare, paralizata, din cauza ca mii de angajati au intrat in greva si refuza sa reia lucrul.
In vreme ce Ministerul Energiei si conducerea companiei ii indeamna pe salariati sa fie responsabili si sa reporneasca productia, oamenii sustin ca fara cresteri salariale si vouchere de vacanta nici nu poate fi vorba despre asa ceva.
Dupa 2 zile de greva, inca de luni dimineata, reprezentantii muncitorilor de la CEO au intrat la negocieri cu conducerea societatii energetice. Discutiile - mediate de Doru Visan, secretar de stat din ME - au durat mai bine de 3 ore si n-au dus la nicio intelegere intre parti.
La finalul negocierilor, Doru Visan le-a recomandat sindicalistilor sa notifice oficial conducerea companiei cu privire la greva (in conditiile in care la CEO exista un contract colectiv de munca in curs) si sa isi formuleze revendicarile potrivit legii.
Directorul CEO, Sorin Boza, a declarat la finalul negocierilor ca minerii au, in prezent, revendicari pe care societatea nu le poate indeplini. Printre ele, cresteri salariale de 40%.
"Va dati seama ca este o problema sa putem majora salariile in asemenea masura. Eu am propus o crestere de circa 12%, dar numai pentru personalul din productie, nu si pentru TESA", a declarat Sorin Boza.
Acesta a mai spus ca societatea are rezerve de carbune de circa 650.000 de tone, care i-ar ajunge cam o saptamana.... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 15:39
Nu mai putin de 4.400 de mineri si energeticieni de la Complexul Energetic Hunedoara (CEO) ar putea intra in greva, la fel cum au facut deja peste 10.000 de salariati ai Complexului Energetic Oltenia (CEO) . Angajatii de la minele si centralele hunedorene sunt nemultumiti ca statul importa energie, in loc sa ii lase sa o produca in tara.
Presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Istoc, a declarat pentru Ziare.com ca - in conditiile in care se va gasi o cale legala de a incepe un protest - oamenii nu se vor gandi de doua ori inainte sa se solidarizeze cu colegii lor mineri si energeticieni de la CEO.
"La acest moment, asteptam ca la Complexul Energetic Oltenia sa se oficializeze demersurile care tin de greva, ca sa vedem daca ne putem si noi solidariza sau nu. Momentan, solidarizarea nu poate fi decat la nivel declarativ, de vreme ce revendicarile celor de acolo nu sunt semnate nici de muncitori si nici de sindicat, din cate am vazut. Se pare ca acolo exista o probleme inclusiv la nivel sindical.
Daca vom gasi o bresa legala, insa, cu siguranta vom trece si noi la protest", ne-a spus Cristian Istoc.
Liderul sindical sustine ca nemultumirea angajatilor de la CEH tine atat de faptul ca nu li se majoreaza salariile, cat si de faptul ca statul nu le creaza conditii sa produca energie, preferand, in schimb, sa o importe.
"E clar ca nu se poate continua asa! Pe de o parte Romania importa energie, iar pe de alta parte, noi functionam la o... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2019, ora 13:35
Doi mineri au fost surprinsi, miercuri dimineata, de o surpare de pamant in Mina Lupeni.
Unul dintre barbati a fost scos fara suflare din subteran, a anuntat Raed Arafat, la Antena3. In ciuda manevrelor de resuscitare, medicii au confirmat decesul barbatului.
Celalalt miner a fost preluat de un echipaj de urgenta si dus la spital la Hunedoara, insa viata sa nu este in pericol, a adaugat secretarul de stat din MAI.
Accidentul s-a produs in urma unei surpari in abataj, la aproximativ 3 kilometri de la intrarea in mina.
"Primul miner, de 33 de ani, a fost scos de salvatorii minieri la suprafata. Este constient, cooperant si a iesit pe picioarele lui din mina. Echipajele medicale il evalueaza chiar acum", au transmis reprezentantii ISU, citati de News.ro.
Ministrul Energiei, Anton Anton, a decis trimiterea de urgenta a Corpului de Control la Complexul Energetic Hunedoara, exploatarea miniera Lupeni, pentru a verifica imprejurarile in care s-a petrecut accidentul.
"Decizia a fost luata in cadrul intalnirii convocate de ministrul Energiei Anton Anton imediat dupa producerea surparii din mina Lupeni, in care au fost prinsi doi mineri care dirijau presiunea din subteran. Unul dintre acestia a fost scos din perimetrul surparii constient si cu semne vitale stabile, fiind dus la suprafata pentru a fi preluat de echipele SMURD. Celalalt miner a fost supus procedurilor medicale de prim ajutor", se mentioneaza in comunicatul ministerului.
Conform sursei citate, la... mai mult
Miercuri, 18 Iulie 2018, ora 11:10
Cei aproape 350 de angajati de la Salinele Slanic Prahova si Praid continua greva generala cel putin pana la inceputul saptamanii viitoare. Liderii sindicali ai minerilor sustin ca directorii Salrom refuza sa dea chiar si un leu in plus la salarii, iar despre realizarea de investitii care sa usureze munca in subteran nici nu se pune problema, la acest moment.
La salina Praid, 40 de mineri sunt blocati in subteran de mai bine de 32 de ore, iar liderul sindical Jozef Kelemen sustine ca nici nu se pune acum problema suspendarii protestelor si reluarii activitatii in mina.
"A venit ieri aici directorul adjunct al Salrom, sa discute, dar n-a promis nimic. In consecinta, nu putem sista protestul. La acest moment, 40 de mineri raman blocati in subteran. Toti ceilalti angajati, 95 de angajati, protesteaza la suprafata si vor continua sa o faca si in weekend. Activitatea salinei este blocata.
Si vom continua sa ne cerem drepturile, in conditiile in care la noi 80% dintre angajati sunt platiti cu salariul minim. In plus, eliminarea unor grile salariale aplicate pana anul trecut a facut ca pana si angajatii calificati sa fie platiti tot cu salariul minim", a precizat Jozef Kelemen pentru Ziare.com
Dupa negocieri esuate cu conducerea Salrom, minerii de la Salina Slanic Prahova au reluat, de asemenea, greva generala.
"Noi am acceptat sa suspendam protestul (inceput in seara zilei de 20 februarie - n.red.) in speranta ca negocierile cu directorul Salrom vor da roade. Dar... mai mult
Vineri, 23 Februarie 2018, ora 15:28
80 de mineri protesteaza in subteran de aproape 24 de ore la Salina Slanic Prahova si alti peste 100 de angajati sunt in greva. Oamenii spun ca s-au saturat sa lucreze pe salariu minim, cu utilaje vechi de zeci de ani, ce le pun vietile in pericol.
Liderul de sindicat al minerilor de la Slanic, Alexandru Dragoi, sustine ca activitatea salinei va ramane blocata pana cand conducerea va veni cu o oferta pe masura cerintelor angajatilor.
"La momnentul de fata, toata activitatea este blocata. Sunt 80 de mineri care protesteaza in subteran, iar restul pana la 212 angajati protesteaza la suprafata. Oamenii s-au saturat sa lucreze pe salariul minim. La un brut de 1.900 lei, dupa impozitare, minerului ii mai ramn 1.500 lei. Cum poti trai cu acesti bani?", a declarat pentru Ziare.com Alexandru Dragoi.
Liderul de sindicat al minerilor a mai spus si ca in mina de Slanic nu s-a mai investit de 40 de ani, iar riscurile pe care si le asuma minerii, in aceste conditii, sunt foarte mari.
"Nu s-a intamplat inca nicio tragedie, din fericire. Incercam sa prevenim acest lucru. La noi, de zeci de ani nu s-a mai facut nimic. Totul se darama. Lucram cu utilaje vechi de 40 de ani, unele deja casate", a mai spus liderul de sindicat.
Alexandru Dragoi a declarat ca protestul nu se va opri pana cand angajatii nu vor primi o oferta salariala competitiva si nu se vor stabili prioritati pentru investitii.
Desi este o situatie de criza, atat conducerea companiei, cat si Ministerul... mai mult
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 12:20
Singurul supravietuitor dintre cei trei mineri ramasi captivi timp de 13 ore in urma cu doua luni in mina Lupeni afirma ca de vina pentru accidentul de munca in care si-au pierdut viata doi colegi ar fi fost stalpii de sustinere din subteran, stalpi de proasta calitate si livrati de o companie cu proprietari secreti.
Unul dintre mineri a murit pe loc, iar al doilea peste cateva zile, la spital. Cei trei nu au reusit sa iasa din subteran impreuna cu colegii lor, fiind prinsi la o adancime de 500 de metri, dupa ce o galerie s-a surpat peste ei.
Raul Cizmasiu a observat inainte de accident cum curgea carbunele din tavan si apoi a vazut ca unul dintre stalpii de sustinere a cedat, urmat rand pe rand de altii. A apucat sa strige "Fugiti!, ca se culca tot abatajul pe noi si murim aici". Ortacii aflati mai aproape de iesire au scapat, dar Raul a ramas blocat impreuna cu Iulian si Ioan. Iulian era deja mort si sobolanii se stransesera in jurul lui. Pe Ioan doar l-a auzit strigandu-i: "Raul, vino la mine si scapa-ma ca am fetita acasa!", relateaza Rise Project.
"Dupa patru-cinci ore, vazand ca sobolanii ne dadeau tarcoale, (...) ajunsesem pana la gandul ca cu ajutorul briceagului pe care-l aveam, am spus ca nu are rost sa mor aici de viu. Mai bine ma intep in picior in femurala si stiu ca intr-un minut-doua am murit", a povestit minerul pentru sursa citata.
Citeste si:
A murit inca un miner dintre cei trei prinsi joi in subteran la LupeniMinerul care a fost scos mort... mai mult
Marti, 12 Decembrie 2017, ora 19:36