Relansarea economica a Romaniei poate avea loc prin scaderea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), un impozit care, in prezent, nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
"Au fost discutii false: unii spuneau ca scaderea TVA va duce la scaderea pretului, iar altii ca va duce la marirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet gresite. Scaderea TVA duce la cresterea vanzarilor si la posibilitatea atat de a face profit, cat si de a mari piata pe care o avem la ora actuala. Niciun negustor corect nu traieste din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru si nu stiu ce va face la anul(...)
Din punctul meu de vedere, daca se doreste o relansare economica a Romaniei, trebuie scazuta TVA. Daca nu se vor tine de cuvant (guvernantii, n.r.) cu scaderea TVA cum s-a spus, la jumatatea anului viitor, atunci scaderea din Bulgaria si Ungaria va deveni o problema pentru Romania", a mentionat Minea.
Potrivit reprezentantului Romalimenta, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o crestere a evaziunii in piata alimentara cu 30% in decurs de sase luni.
"In mod normal, TVA se da pe tot lantul. Intr-o tara in care cresterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o crestere a evaziunii cu 30%, in termen de sase luni de zile, este o piata periculoasa. Problema... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:49
O posibila scadere a pretului la alimente ca urmare a reducerii de TVA depinde de pretul materiilor prime, a declarat Sorin Minea, Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), pentru Business24.
"Reducerea TVA-ului era singura solutie intr-o perioada ca asta, in care preturile cresc si se anunta cresteri din ce in ce mai mari. Beneficiul este direct la consumatorul final si indirect la procesatori si producatori.
Pretul final se va reduce cu 15%, pentru ca aceea este reducerea de TVA. Daca exista siguranta, preturile pot fi tinute chiar artificial pe loc. In orice caz, consumatorii finali nu vor mai "beneficia" de o crestere masiva a preturilor. S-ar putea sa asistam la o oprire a preturilor, ceea ce ar fi perfect. Preturile, cu tot cu reducerea de TVA, ar putea sa creasca pentru ca pretul materiilor prime s-ar putea sa creasca cu mai mult de 15%", a declarat Minea.
Reactiile pietei sunt impartite. In timp ce, reprezentantul Romalimenta considera ca reducerea TVA la alimente nu implica neaparat o ieftinire, aceasta fiind conditionata de pretul materiei prime, reprezentantul Avicola Slobozia este de parere ca masura este benefica si va impact asupra pretului.
Stanoiu, Avicola Slobozia: Alimentele pot deveni exponate de muzeu
Premierul Ponta si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin au anuntat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, o serie de masuri pentru sprijinirea agriculturii, domeniu care se confrunta... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 16:35
Reducerea TVA-ului pentru industria alimentara este un subiect fierbinte, dar care sta pe foc de ani buni. Unul din primii aparatori ai acestei idei nu vede insa o instituire a TVA-ului diferentiat in perioada urmatoare, cel putin nu inainte de trecerea alegerilor electorale din toamna.
Sorin Minea, omul de afaceri care controleaza lantul de magazine Angst, a vorbit despre problema TVA-ului diferentiat, despre colaborarea dintre compania sa si Carrefour, despre rezultate financiare si multe altele, intr-un interviu acordat Business 24.
Business24: Angst, compania pe care o conduceti, a intrat in urma cu ceva timp intr-o colaborare cu Carrefour. Despre ce este vorba exact si cum merg lucrurile?
Sorin Minea: Deocamdata este excelent. Ne intelegem perfect si lucram perfect. Nu avem niciun fel de probleme.
Practic, o franciza Angst a preluat o franciza Carrefour si acum magazinele noastre se transforma in Carrefour-Angst. Isi pastreaza si numele de Angst.
O parte din marfa o luam prin Carrefour, o parte prin furnizorii nostri, deci avem libertatea asta, iar carnea si retetele de carne sunt aproape in exclusivitate Angst.
Ati deschis un numar considerabil de multe magazine, atat individual, cat si in colaborare cu Carrefour. Care sunt planurile dumneavoastra pe acest segment in 2012?
Anul acesta mai deschidem inca cel putin cinci si, daca ma ajuta Dumnezeu, mai deschidem noi inca cel putin trei. Spre sfarsitul anului vor fi, sper, 30.
S-a schimbat... mai mult
Joi, 29 Martie 2012, ora 08:10