Patronatele din agricultura cer reducerea cotei de TVA la carne si produse din carne de la 24% la 5% si pornesc o campanie in acest sens, motivand ca ar scadea astfel evaziunea fiscala in domeniu, estimata acum la peste 450 de milioane de euro.
Romania se numara printre tarile cu cea mai mare TVA la carne, fiind depasita doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. In Marea Britanie, Irlanda si Malta, TVA la carne este 0, in Polonia, Croatia si Cipru de 5%, in Franta 5,5%, in Portugalia, Belgia si Olanda - 6%, in Germania 7%, in Ungaria 18% si in Bulgaria 20%.
Patronatele din agricultura mentioneaza ca Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile in Uniunea Europeana, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparatie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.
"Un calcul simplu arata ca daca un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toti banii pe care ii castiga pe mancare si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe cand un polonez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arata in analiza facuta de cele sase patronate, printre care se numara Romalimenta, Asociatia Romana a Carnii de Porc si Uniunea Nationala a Crescatorilor de Pasari din Romania.
Conform sursei citate, un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de carne de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. Explicatia este ca in Polonia TVA este de... mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 15:47
Relansarea economica a Romaniei poate avea loc prin scaderea Taxei pe Valoare Adaugata (TVA), un impozit care, in prezent, nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara - Romalimenta.
"Au fost discutii false: unii spuneau ca scaderea TVA va duce la scaderea pretului, iar altii ca va duce la marirea profitului pentru pocesator. Ambele variante sunt complet gresite. Scaderea TVA duce la cresterea vanzarilor si la posibilitatea atat de a face profit, cat si de a mari piata pe care o avem la ora actuala. Niciun negustor corect nu traieste din TVA. TVA este impozit care nu se ia niciodata si ma mir ca statul nu a inteles acest lucru si nu stiu ce va face la anul(...)
Din punctul meu de vedere, daca se doreste o relansare economica a Romaniei, trebuie scazuta TVA. Daca nu se vor tine de cuvant (guvernantii, n.r.) cu scaderea TVA cum s-a spus, la jumatatea anului viitor, atunci scaderea din Bulgaria si Ungaria va deveni o problema pentru Romania", a mentionat Minea.
Potrivit reprezentantului Romalimenta, majorarea TVA de la 19 la 24% a condus la o crestere a evaziunii in piata alimentara cu 30% in decurs de sase luni.
"In mod normal, TVA se da pe tot lantul. Intr-o tara in care cresterea TVA de la 19 la 24%, a dus la o crestere a evaziunii cu 30%, in termen de sase luni de zile, este o piata periculoasa. Problema... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 13:49
Impactul bugetar brut calculat prin reducerea TVA la paine, de la 24 la 9%, este de 250 de milioane de lei, dar in realitate vom avea mult mai mult fiscalizat, a declarat, sambata, premierul Victor Ponta, la Antena 3.
"Ne-am gandit sa facem acea reducere de TVA pe tot lantul la paine, de la 1 iulie si pana la 31 decembrie 2013 si vom vedea daca se confirma teoria noastra ca de fapt o sa avem incasari mai mari cu o cota scazuta de TVA sau teoria FMI ca vom avea o noua gaura la buget.
I-am cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa faca un parteneriat cu producatorii, sa le explice ca daca avem un succes trecem de la paine si la alte produse. Doar pentru paine impactul bugetar calculat brut prin reducerea de la 24 la 9% este de 250 de milioane de lei, dar noi am spus ca in realitate o sa avem mult mai mult fiscalizat si nu vom pierde cei 250 de milioane de lei", a spus Ponta.
Acesta a precizat ca nu este optimist in privinta ieftinirii produselor dupa reducerea TVA deoarece producatorii, probabil, vor include si alte pierderi sau investitii in costuri.
In ceea ce priveste reducerea CAS, premierul considera ca aceasta masura va ramane un obiectiv pentru 2014, la fel si introducerea cotei fractionate de impozitare.
"In masura in care 2013 ne dovedeste ca este sustenabil bugetar ceea ce am acordat in 2012 ramane ca prioritate absoluta in 2014 reducerea CAS. Cota fractionata (8% si 12% n.r.) nu am putut sa o facem in acelasi timp cu cresterea salariul... mai mult
Sambata, 23 Martie 2013, ora 17:33
Masura de introducere a TVA diferentiat la alimente - 9% catre stat si 15% inapoi catre fermieri, a fost primita cu entuziasm de producatori. Ce ar putea totusi impiedica si o ieftinire a alimentelor daca tot se reduce TVA la 9%?
Premierul Ponta a anuntat, marti, ca sustine incepand cu 2013 aplicarea unui TVA diferentiat la alimente: 9% catre buget si 15% inapoi la fermier. Producatorii au rectionat pozitiv la aceasta veste, anuntand chiar ieftiniri ale unor alimente.
Seceta la raport: Masurile Ponta si reactiile pietei
Pe de alta parte, o parte a jucatorilor din piata si analistii explica de ce reducerea TVA, nu va implica obligatiu si ieftiniri de preturi:
Sorin Minea, presedinte Romalimenta: Ieftinirea produselor, conditionata de pretul materiei prime
- Reducerea TVA-ului era singura solutie intr-o perioada ca asta, in care preturile cresc si se anunta cresteri din ce in ce mai mari.
- Pretul final se va reduce cu 15%, pentru ca aceea este reducerea de TVA. Daca exista siguranta, preturile pot fi tinute chiar artificial pe loc. Consumatorii finali nu vor mai "beneficia" de o crestere masiva a preturilor. S-ar putea sa asistam la o oprire a preturilor, ceea ce ar fi perfect.
- Preturile, cu tot cu reducerea de TVA, ar putea sa creasca pentru ca pretul materiilor prime s-ar putea sa creasca cu mai mult de 15%.
Elena Sporea (Agrostar): Pana nu vad, nu cred
- Pana nu vad nu cred. Anuntarea lui inainte, va duce la scumpiri ale produselor. Deja... mai mult
Miercuri, 25 Iulie 2012, ora 19:25
O posibila scadere a pretului la alimente ca urmare a reducerii de TVA depinde de pretul materiilor prime, a declarat Sorin Minea, Presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara (Romalimenta), pentru Business24.
"Reducerea TVA-ului era singura solutie intr-o perioada ca asta, in care preturile cresc si se anunta cresteri din ce in ce mai mari. Beneficiul este direct la consumatorul final si indirect la procesatori si producatori.
Pretul final se va reduce cu 15%, pentru ca aceea este reducerea de TVA. Daca exista siguranta, preturile pot fi tinute chiar artificial pe loc. In orice caz, consumatorii finali nu vor mai "beneficia" de o crestere masiva a preturilor. S-ar putea sa asistam la o oprire a preturilor, ceea ce ar fi perfect. Preturile, cu tot cu reducerea de TVA, ar putea sa creasca pentru ca pretul materiilor prime s-ar putea sa creasca cu mai mult de 15%", a declarat Minea.
Reactiile pietei sunt impartite. In timp ce, reprezentantul Romalimenta considera ca reducerea TVA la alimente nu implica neaparat o ieftinire, aceasta fiind conditionata de pretul materiei prime, reprezentantul Avicola Slobozia este de parere ca masura este benefica si va impact asupra pretului.
Stanoiu, Avicola Slobozia: Alimentele pot deveni exponate de muzeu
Premierul Ponta si ministrul Agriculturii, Daniel Constantin au anuntat, marti, in cadrul unei conferinte de presa, o serie de masuri pentru sprijinirea agriculturii, domeniu care se confrunta... mai mult
Marti, 24 Iulie 2012, ora 16:35
"Daca TVA-ul scade la toata gama de produse dintr-o categorie, piata neagra dispare. Piata neagra nu poate sa functioneze fara TVA, ea traieste din TVA. Daca s-ar scadea TVA-ul cu 19% la carne si preparatele din carne, eu as reduce preturile in magazinele mele cu 19% a doua zi" a declarat omul de afaceri Sorin Minea, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro.Ce ar insemna pentru agricultura si industria alimentara adoptarea unui TVA de 5%?
Daca se folosesc termenii corecti, ar insemna o ieftinire a produsului final cu minim 15% si maxim 20% si o marire a vanzarilor cu 20%, poate chiar 50%.
Formularea legii este destul de vaga si s-ar putea sa duca la altceva, nu la o ieftinire.
Sintagmele folosite sunt gresite.
Ma deranjeaza sintagmele "carne proaspata", "lapte de consum" si "paine", care sunt foarte vagi si ar putea duce la o perturbare a pietei.
Cine vor fi principalii beneficiari: producatorii, procesatorii, hipermarketurile?
Acest termen de "carne" eu nu-l cunosc, nu stiu ce inseamna.
Sintagma folosita in toata comunitatea e "carne si preparate din carne".
Nu poti sa ieftinesti la jumatate si la cealalata jumatate sa mentii pretul, pentru ca dereglezi piata.
Practic, nu ieftinesti nimic.
Daca luam sintagma “lapte de consum”, ne dam seama ca si acela e de mai multe feluri.
Acesta ar fi mai ieftin ca toate celelalte datorita TVA-ului.
In rest, iaurtul si branza de vaci ar fi mai scumpe.
S-ar putea sa se incurajeze evaziunea fiscala si sa nu se obtina efectul... mai mult
Joi, 21 Octombrie 2010, ora 00:28