Premierul Florin Citu a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa la Platul Victoria, ca salariul minim in Romania va creste cu 3,1%.
"Salariul minim va creste in 2021 cu 3%, asa cum v-am anuntat, peste rata inflatiei in 2020, deci si peste estimarea de rata de inflatie in 2021, deci pastrand puterea de cumparare a romanilor", a declarat premierul Florin Citu, la finalul sedintei de Guvern.
CITESTE SI: Fostul europarlamentar Marian Zlotea, condamnat la 8 ani si 6 luni de inchisoare pentru coruptie. Sentinta este definitiva ...citeste mai departe despre "Florin Citu a anuntat cu cat va creste salariul minim in 2021" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 14:28
Inghetarea salariului minim vine cu minusuri si plusuri pentru mediul economic, acum depinde doar de care parte a acestei decizii esti. Pentru ca, daca esti angajator, in aceste vremuri tulburi, sigur te vei bucura ca nu va trebui sa platesti mai mult la stat si angajatului. In schimb, daca esti angajat si acele cateva zeci de lei care ar fi venit in plus ar fi fost bune, in conditiile in care de la 1 ianuarie ne asteapta un nou val de scumpiri.
"Pentru angajati o eventuala crestere a salariului minim este pozitiva pentru ca asta inseamna un castig mai mare raportat la nivelul salarial din prezent, avand in vedere cresterea preturilor anticipata odata cu majorarea preturilor la utilitati incepand cu 1 ianuarie. De asemenea, si cresterea preturilor la carburanti va aduce un nou val de scumpiri. Este posibil sa asistam la aceste majorari, iar o crestere a salariului minim vine sa compenseze macar in parte din noile cheltuieli", este de parere Adrian Negrescu, analist economic.
Acesta crede ca, pentru companii urmeaza o perioada cel putin dificila, de minim trei luni, in care vor trebui sa supravietuiasca in cautarea unor parteneri de afaceri sau clienti, adica sa caute noi surse de venit, iar o majorare a salariilor, in acest moment, nu face altceva decat sa puna presiune si mai mare pe finantele companiilor.
"O amanare temporara a cresterii salariului minim, pentru doua luni, este salutara, pana ce Guvernul va reusi sa implementeze la propriu masurile de... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2020, ora 00:25
IMM-urile sunt de acord cu o majorare a salariului minim de la 1 ianuarie care sa acopere rata inflatiei de 2,2%, a declarat presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu. Seful IMM-urilor este de acord ca majorarea sa acopere o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor.
"Vineri am avut Conventia Nationala (Conventia Nationala a Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania) si am un mandat din partea colegilor mei, iar mandatul e acela sa fim de acord cu o crestere care sa acopere rata inflatiei, adica 2,2%. Este normal sa fim de acord cu acest lucru pentru a acoperi o eventuala pierdere de putere de cumparare din partea angajatilor. Nu putem fi de acord cu o crestere asa cum este ea propusa de catre sindicate pentru ca, in acest moment, economia Romaniei nu are capacitatea sa plateasca noi cresteri de salarii", a declarat Jianu.
Acesta este de parere ca majorarea salariului minim are consecinte si asupra celorlalte salarii pentru ca o grila salariala intr-o companie, intr-o institutie publica a statului se bazeaza pe salariul minim.
"Noi trebuie sa privim in ansamblu felul in care este crescut acest salariu minim. In egala masura, salariul minim are impact si asupra amenzilor. De exemplu, toate se raporteaza la salariul minim pe economie. Inca o data, insa, nu este nicio decizie luata. Se va discuta. Guvernul nu a exprimat un punct de vedere in acest... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 16:42
Una dintre cele mai cunoscute calugarite din Bihor, stareta Manastirii Sfintei Cruci din Oradea, a fost condamnata la 2 ani de inchisoare cu suspendare intr-un proces in care e acuzata ca a spalat printr-un cont al asezamantului aproape 1 milion de lei, bani negri proveniti de la o cunoscuta retea de farmaceutice.
Condamnarea a fost dispusa saptamana trecuta, la Tribunalul Mures, dupa mai bine de 7 ani de dezbateri intr-un proces in care Maica Mina, stareta Manastirii Sfintei Cruci din Oradea e judecata pentru constituire de grup criminal organizat si spalare de bani in forma continuata, relateaza adevarul.ro.
Dosarul a fost inaintat instantei de procurorii DIICOT in 2013, anchetatorii sustinand ca manastirea oradeana a fost implicata intr-o afacere ilicita de reprezentantii firmei de farmaceutice Ropharma Brasov, pentru a-i putea recompensa pe medicii care isi dirijau pacientii la farmaciile societatii ori la cele partenere.
Carusel la manastire
Cercetarile, pornite in 2012, au aratat ca in circuit erau implicati angajati din mai multe sucursale Ropharma - Targu Mures, Brasov, Iasi si Bacau - unde directorii isi acopereau pana si delapidarile cu sponsorizari la manastire. Anchetatorii au identificat si "legatura" intre firma si manastirea din Oradea: oradeanul Ciprian Nitulescu, patronul unor farmacii oradene, asociat si fin de cununie al patronului firmei Ropharma, milionarul Mihai Miron.
Nitulescu a fost cel care, zic anchetatorii, ar fi cooptat-o pe... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 13:51
Leul a pierdut miercuri 0,1%, iar banca centrala a calculat un curs de 4,8641 lei pentru un euro, cel mai slab nivel al monedei nationale inregistrat la cotatia BNR.
In septembrie, moneda nationala a fost frecvent cotata peste nivelul de 4,85 lei/euro, dar este pentru prima data cand este depasit nivelul de 4,86 lei per euro la cotatia oficiala.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut miercuri cu 0,3%, pana la 4,1529 lei pe unitate. Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.
Saptamana trecuta analistul Adrian Benta estima ca leul se va deprecia si mai mult, atingand noi praguri psihologice.
"Probabil undeva la un 4,87-4,88 va interveni BNR, pentru ca 4,9 este prag psihologic si este greu acceptabil de populatie", anticipa analistul.
Cresterea cursului euro ar putea avea legatura si cu deciziile luate in Parlament. Ministrul Finantelor avertiza ca adoptarea rectificarii bugetare in forma modificata in legislativ va duce la deprecierea monedei nationale. ...citeste mai departe despre "Nou minim istoric pentru moneda nationala. BNR a cotat euro la 4,8641 lei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 24 Septembrie 2020, ora 14:20
Salariul minim in Germania trebuie majorat gradual, la 10,45 euro (11,76 dolari) pe ora pana la mijlocul anului 2022, se arata in raportul publicat marti de comisia insarcinata sa evalueze aceasta problema, transmite DPA.
Votul in comisie privind necesitatea majorarii salariului minim a fost unanim. Din comisie fac parte reprezentanti ai sindicatelor, industriei si academicieni. Guvernul de la Berlin urmeaza sa includa in legislatie recomandarile comisiei.
Coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel a votat in 2014 o lege, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe ora si de care urmau sa beneficieze 15% din angajatii din Germania, care pana atunci primeau un salariu mai mic.
In 2017, salariul minim pe economie in Germania a fost majorat pana la 8,84 euro pe ora, iar in luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou, la 9,19 euro pe ora. In prezent, salariul minim in cea mai mare economie europeana se situeaza la 9,35 euro pe ora.
Conform recomandarilor comisiei, salariul minim ar urma sa creasca in patru etape: la 9,50 euro pe ora de la 1 ianuarie 2021; la 9,60 euro pe ora de la 1 iulie 2021; la 9,82 euro pe ora de la 1 ianuarie 2022; si in final la 10,45 euro pe ora de la 1 iulie 2022.
Conform unui studiu publicat recent, introducerea salariului minim in Germania a condus la cresterea productivitatii muncii in aceasta tara, stimulandu-i pe salariati sa schimbe compania.
Dupa introducerea unui... mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 21:09
Un incident s-a produs, marti dimineata la Mina Livezeni din Hunedoara.Conform informatiilor furnizate de apelant, mai multe persoane aflate in subteran ar fi intoxicate cu fum si gaze toxice.
"Avand in vedere numarul persoanelor implicate, la nivelul judetului a foat activat Planul Rosu de interventie.
La fata locului, intervin o autospeciala pentru transport victime multiple, cinci ambulante SMURD si trei ambulante ale serviciului judetean de ambulanta", a transmis Inspectiratul pentru Situatii de Urgenta HUnedoara.
Totodata, pentru optimizarea misiunii de raspuns, a fost prealertat si elicopterul SMURD.
- Stire in curs de actualizare- ...citeste mai departe despre "Incident grav la Mina Livezeni din Hunedoara. S-a activat Planul Rosu de interventie. Mai multi mineri, intoxicati cu fum si gaze toxice" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 11:45
Coalitia guvernamentala din Spania a aprobat vineri introducerea unui venit minim garantat de 462 de euro pe luna, pentru cei mai saraci locuitori, a caror stare financiara fragila a fost agravata de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.
Aceasta schema vizeaza un numar de aproximativ 2,3 milioane de persoane, a declarat vicepremierul Pablo Iglesias. Persoanele cu varsta intre 23 si 65 de ani si cu active mai mici de 16.614 euro, excluzand locuinta si imprumuturile pe termen scurt, vor fi eligibile pentru a fi incluse in noul program.
Guvernul de la Madrid a apreciat ca odata cu acest program, sumele alocate pentru combaterea saraciei in Spania vor creste de la 0,1% din PIB, unul din cele mai scazute nivele din Europa, pana la 0,4% din PIB, aproape de media din tarile OECD.
Potrivit unui decret aprobat la reuniunea de vineri a Cabinetului, Guvernul spaniol va plati un stipendiu lunar si va completa veniturile de care beneficiaza in prezent persoanele care castiga mai putin de 462 de euro pe luna, astfel incat persoanele care castiga mai putin sa primeasca cel putin venitul minim garantat in fiecare luna, a spus Iglesias. Acesta a adaugat ca noul program va include si stimulente pentru gasirea unui loc de munca formal.
"Vom avea succes daca vom fi capabili sa ajutam gospodariile identificate sa treaca la un loc mai bun in societate", a spus si ministrul pentru securitate sociala, Jose Luis Escriva.
Venitul minim garantat va creste odata cu crestere... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 16:35
Valoarea salariului minim in Romania ar putea fi corelata cu cea a salariului mediu, potrivit unei propuneri legislative inregistrata la Senat pentru dezbatere, initiata de sapte social-democrati.
Ca sa intre in vigoare, ea trebuie adoptata de ambele Camere, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
In prezent, ea este inregistrata in Senat pentru dezbatere. In forma actuala, propunerea legislativa presupune introducerea urmatorului aliniat in Codul Muncii:
"Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie".
Cei sapte semnatari ai initiativei legislative sunt Babus Radu, Budai Marius-Constantin, Lazar Sorin, Radut Violeta, Suciu Vasile-Daniel, Tilvar Angel, Vrajitoru Sorinel-Marian, Weber Mihai - toti deputati PSD.
In expunerea de motive, acestia au mentionat discutiile care au loc despre introducerea unui salariu minim la nivelul UE. La inceputul anului, Comisia Europeana a lansat prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) pe aceasta tema, iar prima formula de calcul luata in considerare este ca salariul minim sa fie calculat ca 60% din salariul mediu. Iar asta propun si deputatii social-democrati din tara noastra.
Citeste si: Salariul minim european: Cat ar fi in... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 07:24