Pentru prima data in ultimul deceniu, cei mai bogati oameni ai lumii au suferit in 2018 de o diminuare a averilor lor, din cauza incertitudinilor geopolitice si a pietelor bursiere volatile, sustine un raport publicat vineri de UBS si PwC.
Potrivit acestui raport, averea miliardarilor din intreaga lume a scazut anul trecut cu 388 miliarde dolari, pana la 8.539 miliarde dolari. Cea mai afectata a fost China si regiunea Asia-Pacific la nivel general, transmite Reuters.
"Averea miliardarilor a scazut in 2018 pentru prima data dupa 2008 din cauza factorilor geopolitici", a declarat Josef Stadler, responsabil pentru persoanele ultra-instarite UBS Global Wealth Management.
Averea neta a celor mai bogati chinezi a scazut cu 12,8% in dolari pe fondul prabusirii pietelor bursiere si a unei monede locale mai slabe, in conditiile in care in 2018 a doua mare economie a lumii a inregistrat cel mai slab ritm de crestere economica din ultimele trei decenii.
Potrivit raportului elaborat de UBS/PwC, numarul miliardarilor chinezi a scazut cu 48 pana la 325, insa chiar si asa gigantul asiatic a produs 56 de noi miliardari in 2018, adica unul pe saptamana.
La nivel global, numarul miliardarilor a scazut peste tot, exceptand SUA, unde la finele lui 2018 erau 89 de miliardari fata de 80 la finele lui 2017.
"Acest raport scoate in evidenta rezistenta economiei americane", a subliniat John Matthews, directorul diviziei de private wealth management la UBS in Statele Unite.
In... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:23
Scolile fondate de miliardarii Mark Zuckerberg si Bill Gates in Uganda vor fi inchise in cateva saptamani, au anuntat atutoritatile din tara africana. In acestea invata mii de copii.
BIA (Bridge International Academies), cum se numesc acestea, sunt considerate deficitare la capitolul igiena, necorespunzatoare orelor de curs. Inalta Curte de Justitie din Uganda a decis ca acestea sa-si inchida portile in decembrie, pentru ca au fost ignorate standardele nationale si pun in pericol "viata si siguranta" celor 12.000 de elevi, informeaza CNN.
Dupa anunt, multi copii au protestat in strada si au cerut ca scolile sa ramana deschise.
Un reprezentant al ministerului Educatiei din Uganda, Huzaifa Mutazindwa, a declarat ca scolile primare BIA si cresele nu au licente, dascalii nu sunt calificati si nici materia care este predata nu este cea aprobata la nivel national.
"Ministerul nu stie ce se preda in aceste scoli, ceea ce este un motiv de ingrijorare pentru guvern", a declarat ...citeste mai departe despre "Zeci de mii de elevi nu vor mai putea merge la scoala. In Africa se inchid institutiile fondate de Mark Zuckerberg si Bill Gates" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 20:04
Cum Africa cunoaste o rata anuala de crestere economica de peste 5%, in timp ce Europa se afunda in recesiune, iar economia SUA nu pare sa grabeasca ritmul, bogatii continentului negru devin foarte interesanti pentru bancile in cautare de profit.
Este cazul institutiei elvetiene UBS, care intentioneaza sa se extinda in Africa pentru a valorifica cererea in crestere pentru servicii bancare, noteaza Bloomberg.
UBS are in prezent 80 de angajati in Africa de Sud, banca axandu-se in activitatea sa pe serviciile de administrare a averilor.
"Cand o tara creste la o rata de 7%, multi oameni incep sa faca bani seriosi", a afirmat directorul UBS din Johannesburg.
De asemenea, pentru Nigeria este asteptata o crestere economica de 7,2% in acest an, in timp ce in Mozambic si Coasta de Fildes avansul ar urma sa fie de 8% pentru fiecare, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.
Africa ar putea ascunde 200 de miliardari in economia neoficiala, care intentioneaza sa-si legitimeze averea in viitor, afirma in septembrie anul trecut investitorul Mark Mobius.
Averea lui Aliko Dangote, cel mai bogat african, a crescut cu 6 miliarde de dolari in acest an, pana la 20,6 miliarde de dolari.
Citeste mai multe despre Miliardarii ascunsi ai Africii pe Ziare.com mai mult
Duminica, 02 Iunie 2013, ora 15:34
Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, este singurul roman prezent in Topul Forbes al miliardarilor lumii pentru anul 2013, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari, pe locul 1.268 in lume, in timp ce Dinu Patriciu, care se gasea anul trecut pe locul 854, a parasit clasamentul.
In topul de anul trecut, Forbes estima averea lui Dinu Patriciu la 1,5 miliarde de dolari, in scadere cu 700 milioane de dolari fata de 2011. Omul de afaceri cunoscut pentru rolul jucat in dezvoltarea grupului Rompetrol si apoi vanzarea companiei petroliere catre societatea de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a coborat de pe locul 540 pana pe 854 anul trecut si a iesit din topul Forbes pe 2013.
Un alt roman din topul Forbes din 2011, omul de afaceri Frank Timis, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari la acea data, nu se mai gaseste in topurile pe 2012 si 2013.
"Ioan Niculae revine pe lista miliardarilor Forbes cu vanzari in crestere puternica la InterAgro, conglomeratul de agricultura si ingrasaminte pe care l-a fondat. In ultimul an, el a investit aproape 50 milioane de dolari intr-o centrala in cogenerare, parte a strategiei pe termen lung de a reduce costurile si de a incepe sa vanda energia generata in exces. Niculae detine si un operator privat de aeronave.
Si-a inceput activitatea la o companie agricola de stat, apoi s-a lansat pe cont propriu. Niculae este un vanator pasionat, care prefera sa-si petreaca timpul aproape de casa, in defavoarea calatoriilor", scrie... mai mult
Marti, 05 Martie 2013, ora 10:05
O duzina de miliardari din Europa, Australia, Asia si Africa, intre care Richard Branson, s-au alaturat unui club elitist de filantropi fondat de Bill Gates si Warren Buffett, cu promisiunea publica de a ceda cel putin jumatate din averile lor in scopuri caritabile, relateaza Financial Times.
Intre participanti se afla Azim Premji din India si Hasso Plattner din Germania, doi magnati in domeniul software, Vladimir Potanin, oligarh rus cu afaceri in minerit, si afaceristul ucrainean Victor Pinciuk.
Miliardarii si sotiile lor s-au alaturat celor 92 de americani din "clubul" Giving Pledge, care a ajuns sa reuneasca astfel persoane cu averi cumulate de 500 de miliarde de dolari. Averile noilor veniti totalizeaza 61 de miliarde de dolari, potrivit celor mai recente estimari ale Forbes, iar cele ale membrilor din SUA sunt evaluate la 433 miliarde de dolari.
Noile angajamente filantropice vin intr-o perioada de amplificare a discutiilor legate de evitarea taxelor de catre companii si persoane fizice, dar si de responsabilitatea morala a bogatilor de a returna societatii o parte din castiguri.
Giving Pledge a fost infiintat in urma cu trei ani de Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, si Warren Buffett, pentru promovarea discutiilor pe tema actelor caritabile si incurajarea oamenilor sa doneze bani pentru cauze importante.
Gates, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, a carui fundatie a donat 25 de miliarde de dolari in ultimul deceniu, a declarat ca mai sunt... mai mult
Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 08:42
Va intrebati de ar alege miliardarii lumii Romania? In primul rand, fiindca Romania are un potential extraordinat, iar costurile cu forta de munca nu sunt deloc mari. Miliardarii care si-au deschis afaceri si in Romania sunt inscrisi in topul celor mai bogati oameni de pe planeta.
Iata care sunt bogatii lumii, care si-au plasat o mica parte din companiile sale si in Romania:
Bernard Arnault
Cel ma bogat european, supranumit si "regele luxului" conduce grupul LVMH, care detine printre alte si binecunoscutul brand, Louis Vuittor, care este prezent pe piata din Romania din 2008, ocupand un spatiu din interiorul hotelului J.W.Marriott.
Compania franceza a inregistrat in primele noua luni ale anului 2011 venituri de 16,3 miliarde de euro, cu 15% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2010. Iar pentru 2012, singurul retailer prezent in Romania care nu ofera discounte-uri are planuri marete. Louis Vuitton planuieste extinderea spatiului, acre se va face prin mutarea magazinului intr-o zona mai centrala.
Pe langa magazinul de la parterul hotelului Mariott, francezii mai detin in Romania si doua unitati de productie la Sibiu. In plina criza, in 2010, Louis Vuitton a vandut genti, incaltaminte si accesorii in Romania in valoare de 19,8 milioane de lei.
Stefan Persson
Miliardarul detine al trilea retail de imbracaminte la nivel mondial, H&M, care are contracte cu ma mult de 700 de furnizori din Asia(70%) si Europa (30%), printre care si companii din Romania.... mai mult
Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 11:48
Miliardarul egiptean Naguib Sawiris cauta parteneri pentru finantarea unei oferte de preluare a Orange Elvetia, divizie de telefonie mobila a France Telekom, care ar putea costa circa 2 miliarde de euro.
"Nu o voi face singur. Cautam parteneri", a spus Sawiris.
Sawiris, fondator al companiei Orascom Telecom Holding, a declarat ca a selectat patru oferte ale unor fonduri de investitii de participare la preluare.
Divizia elvetiana a Orange a mai atras interesul din partea companiei Iliad, fondata de miliardarul Xavier Niel, care s-a asociat cu un fond de investitii al Goldman Sachs, dar si a unor fonduri de investitii precum Apax Partners, potrivit unor persoane apropiate situatiei.
France Telecom vrea sa vanda operatiunile Orange din Elvetia in cadrul strategiei de concentrare pe pietele cu ritm rapid de dezvoltare, precum cele din Orientul Mijlociu si Africa.
Obiectivul grupului francez este sa vanda divizia din Elvetia pana la sfarsitul acestui an. mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 14:25
Miliardarul roman Frank Timis, stabilit in Marea Britanie, a ajuns cunoscut in Romania prin faptul ca are o avere estimata la 1 miliard de euro, ca detine jumatate din statul african Sierra Leone, prin companiile sale de minerit sau ca a fondat compania Gabriel Resources, care acum se lupta sa inceapa exploatarea aurului de la Rosia Montana. O telegrama a Ambasadei SUA din Sierra Leone, intrata in posesia Wikileaks, arata cum a devenit Frank Timis propietar al celei mai mare mine de fier din Africa, dar si cum a pierdut controlul asupra unei suprafete de teren cat jumatate din Sierra Leone.
Pe 22 ianuarie 2010, presedintele statului african i-a incredintat firmei African Minerals, condusa de Frank Timis, "cea mai mare mina de minereu de fier din Africa" - Lunsar.
Miliardarul roman s-a angajat prin contract sa reconstruiasca portul destinat transportului de minereu de fier de la Pepel, calea ferata de la Lunsar la Pepel si sa inceapa exportul de minereu de fier in 2013.
Diplomatii americani il descriu pe Timis drept un roman stabilit in Marea Britanie, "condamnat in Australia pentru posesie de heroina si intentia de a vinde".
Pentru a putea duce la indeplinire contractul din Sierra Leone, Timis s-a asociat cu investitori din China: 12,5% din compania sa, African Minerals, este detinuta de China Railway Materials Commercial Corporation. mai mult
Vineri, 02 Septembrie 2011, ora 19:47
Miliardarii sunt dispusi sa plateasca mii de euro pentru zilele de concediu si aleg, intotdeauna, cele mai tari destinatii de vacanta. Anul acesta, printre preferintele celor mai instariti turisti se numara Australia, Italia si Africa de Sud, potrivit unui sondaj Virtuoso.Din ce in ce mai multi miliardari isi doresc sa calatoreasca in Australia si plaseaza aceasta destinatie de vacanta in topul preferintelor, conform unui clasament Virtuoso, citat de BusinessInsider, care a luat in considerare parerile exprimate de aproximativ 14.000 de intervievati.
Insulele grecesti figureaza in top ca principala destinatie pentru escapade, in special in randul femeilor trecute de 50 de ani si al burlacilor mai tineri de aceasta varsta.
O croaziera in jurul lumii a fost votata drept “calatoria vietii”.
In ceea ce priveste locatiile romantice, rezultatele studiului nu surprind pe nimeni, in contextul in care Parisul a fost selectat de cei mai multi participanti.
Metropola pariziana a obtinut cele mai bune rezultate si la capitole precum stil, arhitectura si gastronomie locala. Topul este, insa, dominat de Australia, Italia si Africa de Sud.
Safari australian
In Australia exista numeroase obiective turistice si este extrem de dificil sa le bifezi pe majoritatea, intr-o singura vacanta. Cu toate acestea, Epic Private Journey’s a realizat un program de 22 de zile, in cadrul caruia pot fi admirate suficient de multe simboluri turistice ale continentului... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 18:06