SUA vor inchide activitatea celor doua consulate de pe teritoriul Rusiei, de la Vladivostok si Ekaterinburg, a anuntat Departamentul de Stat invocand probleme de siguranta si securitate la facilitatile in care operatiunile au fost restranse prin COVID-19.
Secretarul de stat Mike Pompeo, dupa consultari cu ambasadorul John Sullivan, a decis inchiderea consulatului de la Vladivostok, din Extremul Orient rus, si suspendarea operatiunilor la consulatul de la Ekaterinburg, a comunicat un reprezentant al Departamentului de Stat, intr-un email trimis Reuters sambata.
Decizia, care este parte a "eforturilor in desfasurare de a garanta functionarea in siguranta a misiunii diplomatice a Statelor Unite in Federatia Rusa", nu afecteaza consulatele Rusiei in SUA, mentioneaza comunicatul, fara a oferi alte detalii.
Intrebata in aceasta saptamana despre informatiile din presa rusa cu privire la posibila inchidere a doua consulate, ambasada SUA la Moscova a transmis ca a suspendat operatiunile la consulatul din Vladivostok si a redus operatiunile la Ekaterinburg in martie din cauza pandemiei.
La randul sau, CNN a anuntat, citand o scrisoare adresata Congresului de Departamentul de Stat la 10 decembrie, ca SUA vor inchide consulatul de la Vladivostok si vor suspenda activitatile celui de la Ekaterinburg.
Potrivit CNN, preluat de France Presse, decizia a fost luata "ca raspuns la problemele permanente de personal ale misiunii americane in Rusia in urma plafonarii impuse de... mai mult
Sambata, 19 Decembrie 2020, ora 11:35
Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat miercuri ca Statele Unite vor sustine tarile care considera ca China le-a incalcat drepturile maritime in Marea Chinei de Sud, dar a sugerat ca vor face acest lucru prin mijloace diplomatice, nu militare, transmite Reuters.
"Vom sustine tarile din lume care recunosc ca China le-a incalcat drepturile teritoriale, precum si cele maritime", a declarat Pompeo reporterilor.
"Le vom acorda asistenta, fie prin organismele multilaterale, fie prin ASEAN, fie prin mijloace legale, ne vom folosi de toate instrumentele posibile", a spus Pompeo intr-o conferinta de presa, referindu-se la sociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), care reuneste 10 membri.
Statele Unite au respins, luni, pretentiile Chinei la resursele offshore din majoritatea Marii Chinei de Sud, fiind criticate de China, care a afirmat ca pozitia americana provoaca tensiuni in regiune.
Declaratia de luni a marcat prima oara cand Statele Unite au luat pozitie fata de pretentiile Chinei in Marea Chinei de Sud, pe care le considera "complet ilegale".
Statele Unite se opun de mult timp pretentiilor expansioniste ale Chinei in Marea Chinei de Sud, trimitand in mod regulat nave de lupta in acele ape strategice, pentru a demonstra libertatea navigatiei in regiune. Comentariile de luni au reflectat un ton mai aspru.
China are pretentii asupra a 90% din Marea Chinei de Sud, unde ar putea exista resurse energetice, dar Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan... mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 07:32
Guvernul presedintelui american Donald Trump reitereaza ca a dat dovada de fermitate fata de Rusia in Afganistan, insa lasa usa deschisa unei participari a lui Vladimir Putin la un summit largit G7, relateaza AFP.
Executivul american este criticat dur dupa ce presa americana a dezvaluit in weekend ca agenti rusi au distribuit bani unor combatanti "apropiati talibanilor" pentru ca acestia sa ucida militari americani sau din NATO in Afganistan.
Trump a negat din nou, miercuri, faptul ca a fost informat de catre serviciile americane de informatii cu privire la acest lucru si a dat asigurari ca sursele nu au fost considerate suficient de solide pentru ca detaliile sa ajunga la el.
"Asta e o munciuna a ziarelor si democratilor", a declarat el postului Fox News. "Sincer, cred ca multi oameni din cadrul serviciilor de informatii nu au crezut ca s-a intamplat cu adevarat".
Insa, potrivit ziarelor, care citeaza surse anonime din cadrul serviciilor americane de informatii, informatiile i-au fost transmise lui Donald Trump, iar Consiliului Securitatii Nationale (NSC) de la Casa Alba a discutat subiectul la sfarsitul lui martie, fara sa angajeze vreo actiune.
La randul sau, seful diplomatiei americane Mike Pompeo a declarat ca nu e "nimic nou" in faptul ca activitatile Rusiei in Afganistan sunt contrare intereselor Statelor Unite, insa a aparat reactia administratiei Trump.
"Noi am luat asta in serios. Am gestionat acest lucru in mod adecvat", a declarat Pompeo, un... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 13:11
Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a declarat ca regimul de la Phenian continua sa produca materiale fisibile pentru fabricarea de bombe nucleare, in pofida angajamentelor asumate de liderul nord-coreean Kim Jong-Un privind denuclearizarea tarii.
Intrebat in cursul unei audieri in Senatul SUA in legatura cu informatiile ca Phenianul ar continua sa produca materiale fisibile, Pompeo a raspuns: "Da, este corect (...) Da, continua sa produca materiale fisibile".
Pompeo insa a refuzat sa raspunda daca programul atomic nord-coreean continua sa avanseze. Oficialul american a sugerat ca declaratiile publice pe acest subiect nu ar ajuta in cazul "unor negocieri complexe cu un adversar dificil", informeaza site-ul cotidianului The Guardian.
Pompeo a declarat ca Statele Unite incearca pe cale diplomatica sa convinga Phenianul sa renunte la arsenalul nuclear.
Oficialul SUA, care a efectuat o vizita in perioada 5-7 iulie in Coreea de Nord, a mai afirmat ca a subliniat acest lucru in cursul discutiilor "productive" cu oficialii nord-coreeni.
Angajamentul denuclearizarii Coreei
Donald Trump si Kim Jong-Un, liderul Coreei de Nord, au anuntat, cu ocazia intrevederii istorice de la Singapore, angajamentul denuclearizarii Peninsulei Coreea, Washingtonul semnaland intentia oferirii unor garantii de securitate Phenianului. Pana de curand, cele doua parti se amenintau reciproc cu distrugerea.
Coreea de Nord a acuzat recent Administratia de la Washington ca insista... mai mult
Joi, 26 Iulie 2018, ora 17:10
Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a lansat, duminica, mai multe atacuri la adresa liderilor de la Teheran, comparandu-i cu "mafia" si promitand sprijin iranienilor care nu sunt multumiti de actualul lor guvern.
Intr-un discurs adresat in California unei audiente majoritar iranian-americana, Pomepo i-a denumit pe presedintele iranian Hassan Rouhani si pe ministrul de Externe Javad Zarif, care au negociat un acord nuclear cu Statele Unite si alte 5 tari, "cel mult niste oameni de fatada pentru arta inselatoriei internationale a ayatollahului".
Iranul este "condus de ceva ce seamana mai degraba cu o mafie decat cu un guvern", a completat seful diplomatiei SUA, citat de Reuters.
Discursul lui Pompeo e ultimul pas facut in ofensiva de comunicare lansata de Administratia Trump, menita sa tulbure Iranul si sa puna presiune asupra Guvernului pentru a sista programul nuclear si sustinerea grupurilor militare, au declarat oficiali americani.
Ofensiva este menita sa actioneze in concordanta cu sanctiunile economice grave pe care Washingtonul intentioneaza sa le introduca in urmatoarele luni, inclusiv pe exporturile de petrol ale Teheranului, principala sa sursa de venituri.
Statele Unite vor lucra cu tari care importa petrolul iranian, astfel incat aceste importuri "sa ajunga cat mai aproape de zero", pana pe 4 noiembrie, a mai spus secretarul de Stat.
Amintim ca, duminica, presedintele Iranului, Hassan Rouhani, l-a avertizat pe Donald Trump despre urmarile... mai mult
Luni, 23 Iulie 2018, ora 12:42
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat ca Washingtonul este de acord sa ridice sanctiunile impuse impotriva Coreei de Nord, in schimbul renuntarii complete la programul nuclear al Phenianului.
In timpul declaratiilor lui Pompeo, Pentagonul a anutat ca cei trei prizonieri americani, eliberati din Coreea de Nord, au plecat din Centrul Medical Walter Reed si s-au reintalnit cu familiile lor, relateaza Reuters.
Presedintele american, Donald Trump, si liderul nord-coreean, Kim Jong-un, au planificat sa se intalneasca pe 12 iunie in Singapore.
Pompeo a declarat ca SUA sunt dispuse sa renunte la sanctiuni, ceea ce ar permite investitorilor americani sa investeasca in energie, agricultura si infrastructura.
"Putem crea conditii pentru o adevarata prosperitate economica pentru nord-coreeni, care va rivaliza chiar cu Sudul", sustine Pompeo.
Presa nationala nord-coreeana a relatat in weekend ca Phenianul vrea sa demonteze programul nuclear pana la sfarsitul lui mai.
Citeste si:
Coreea de Nord anunta ca inchide poligonul nuclear, asa cum a promis, in perioada 23-25 maiSUA ar putea ajuta economic Coreea de Nord daca renunta rapid la armele nucleareCoreea de Nord renunta complet la armele nucleare. A semnat o declaratie comuna cu Sudul ...citeste mai departe despre "Pompeo: SUA va ridica sanctiunile impotriva Phenianului daca acesta va renunta la programul nuclear" pe Ziare.com mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 10:00
Comisia de politica externa a Senatului SUA a aprobat, luni, numirea lui Mike Pompeo ca secretar de Stat.
Pompeo, inca director al CIA (Central Intelligence Agency, serviciul de spionaj american), a fost desemnat de presedintele Donald Trump ca succesor al lui Rex Tillerson la conducerea Departamentului de Stat, dar aprobarea comisiei, o etapa obligatorie pentru preluarea functiei, nu era asigurata.
Citeste si - Trump l-a dat afara pe secretarul de Stat, dupa ce a acuzat Rusia in cazul spionului ucis la Londra
Senatorul republican Paul Rand anuntase ca va vota impotriva, insa in cele din urma s-a razgandit, scrie Reuters.
Numirea lui Pompeo urmeaza sa fie confirmata de plenul Senatului, probabil saptamana aceasta.
Pana la instalarea sa, secretarul de Stat adjunct John Sullivan asigura conducerea interimara a diplomatiei americane.
Citeste si - Cine e Mike Pompeo, mana de fier pe care Trump o pune la Departamentul de Stat ...citeste mai departe despre "Comisia de politica externa a Senatului SUA aproba numirea lui Mike Pompeo ca secretar de Stat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 24 Aprilie 2018, ora 10:07
Mike Pompeo, nominalizat la conducerea Departamentului de Stat de catre Donald Trump, este un fost militar care a devenit sef al CIA si unul dintre consilierii cei mai ascultati ai presedintelui american, ale carui talente diplomatice raman un mister inaintea discutiilor istorice cu Coreea de Nord.
Trump a pus capat mai multor luni de incertitudini, anuntand pe Twitter inlocuirea lui Rex Tillerson, care a condus gigantul petrolier ExxonMobil inainte sa fie pus in fruntea diplomatiei americane, cu actualul director al Agentiei americane de contraspionaj CIA.
"Gandim la fel (...) au existat atractii de la inceput", a declarat Trump pentru a-si explica decizia de a-si schimba echipa diplomatica inaintea unor negocieri istorice cu Coreea de Nord.
Mike Pompeo ii aducea in fiecare dimineata presedintelui darile de seama compilate de agentiile de informatii - sub forma de grafice, cunoscuta fiind aversiunea acestuia fata de citirea unor rapoarte lungi, scrie AFP.
Considerat un "adept al liniei dure", el a adoptat de cand a fost nominalizat, la sfarsitul lui ianuarie 2017, tonul agresiv si uneori razboinic, atat de pe placul sefului sau, promitand o CIA mai "brutala", mai ales fata de Iran si Coreea de Nord.
Pompeo a mai spus ca politica "presiunii maxime" a lui Donald Trump cu privire la Phenian a dat roade - Kim Jong-un l-a invitat pe Trump la o intalnire care ar urma sa deschida discutii pe tema dezarmarii nucleare a peninsulei coreene, suspendandu-si totodata... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 09:15
Casa Alba a elaborat un plan cu obiectivul inlaturarii din functie a secretarului de Stat Rex Tillerson, care are o relatie tensionata cu presedintele Donald Trump, si inlocuirea sa cu Mike Pompeo, directorul CIA, in urmatoarele saptamani, afirma surse citate de cotidianul The New York Times.
Mike Pompeo ar urma sa fie inlocuit in functia de director al Agentiei Centrale pentru Informatii de senatorul Tom Cotton, un republican din Arkansas considerat un apropiat al presedintelui Donald Trump.
Tom Cotton a semnalat ca va accepta functia de director CIA daca i se va propune, au declarat oficiali de la Casa Alba, sub protectia anonimatului.
Deocamdata, nu este clar daca presedintele Donald Trump si-a dat acordul final pentru inlocuirea lui Rex Tillerson.
Planul privind tranzitia la Departamentul de Stat a fost elaborat de John F. Kelly, seful personalului de la Casa Alba, si ar urma sa fie aplicat in preajma inceperii anului 2018. ...citeste mai departe despre "Donald Trump planuieste inlocuirea lui Rex Tillerson cu Mike Pompeo - presa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 17:43