Bun, regasit, dragi iubitori de cafea buna! Iata ca pe 29 septembrie sarbatorim Ziua Nationala a Cafelei, pe care o aniversam la Leonard Caffe - Hanul lui Manuc cu sortimente prospat prajite din cele mai bune soiuri selectate de mine de pe intregul glob.
In cinstea acestei zile, va propun o discutie despre cum ajungem sa savuram in ceasca de fiecare zi o cafea care sa ne incante simturile si care sunt micile detalii care contribuie la calitatea acesteia.
1. Cel mai simplu criteriu de evaluare a unei cafele bune este chiar simtul nostru gustativ. Se spune ca o cafea buna este aceea care ar mai cere sa bei inca o cafea, pentru ca retrogustul ei - senzatia care ramane gura - este foarte placut.
2. Atentie la cafeaua prea buna ca sa fie adevarata! Din dorinta de a alege o aroma deosebita, ne putem lasa tentati de cafelele aromate pe care le gasim in comert. Din pacate, acestea nu au nicio legatura cu o cafea de calitate, in compozitia lor fiind adaugate substante nocive, chimice. De obicei, in astfel de amestecuri sta la baza o cafea inferioara, producatorii mizand pe faptul ca, daca adauga diverse esente in ea, pacalesc simturile.
Ma aflam recent la cumparaturi, intr-un supermarket, cand am remarcat la raionul de cafea o punga de Costa Rica din plantatia San Rafael Tarrazu, la un pret nevisat de bun, cu aproximativ 30% fata de cel pe care il am eu pentru acelasi brand. Iau punga, apas pe supapa - mirosul era superb. Mirajul s-a incheiat in momentul in care am... mai mult
Sambata, 29 Septembrie 2018, ora 08:03
Dragi prieteni, intre zilele de vacanta si pregatirea deschiderii a doua noi magazine in franciza Leonard Caffe, unul in Cluj, cealalt in Tg. Mures, astazi va propun sa ne incepem saptamana la o discutie despre cum proprietatile irezistibile ale cafelei, care se manifesta doar atunci cand ea este proaspat prajita, ofera o frumoasa si sigura oportunitate de afaceri.
Avand ocazia sa cunosc indeaproape tari cu traditie in industria cafelei, in intreaga lume, imi doresc foarte mult sa vad ca si in Romania se face pasul major catre maturizarea pietei. Acesta nu consta in a vedea cat mai multe sortimente de cafele preambalate in urma cu mai multa vreme pe rafturile supermarketurilor, ci sa se dezvolte cat mai multe prajitorii locale mici.
Iata o nisa neacoperita si o oportunitate de afaceri pentru cei care isi doresc sa porneasca pe drumul antreprenoriatului.
Consider ca este obligatoriu ca orice magazin de cafea sa aiba propriul laborator, constand intr-o mica masina de prajit, cu o productie de 2 kg / sarja. Recomand marca Gemma, prezenta in tara de 2 ani.
In functie de gradul de prajire (la un prajit mediu, care dureaza 18 minute, se pierd 12 - 14% din cantitatea cafelei verzi), are o capacitate de 3 sarje / ora, ceea ce inseamna aproximativ 5 kg / ora.
Daca aveti drum in Bd Lacul Tei, langa Farmacia Tei veti descoperi un astfel de mic magazin unde puteti vedea o astfel de masina functionand si intelege de ce produsul aromat rezultat in urma prajirii realizate... mai mult
Luni, 27 August 2018, ora 10:17
In cei 27 de ani de cand sunt importator de cafea, am avut ocazia sa tranzactionez in total 2.500 de tone de cafea si sa fiu martor al evolutiei pretului acestei de la 60 de centi / kilogram pana la 4 euro, cat este in prezent.
Raman la fel de fascinat de complexul lant de procese de transformare, prin care cafeaua verde ajunge in cescuta de cafea pe care aproape cu totii obisnuim sa o savuram dimineata.
Astazi am sa va povestesc despre lucrurile pe care le consider esentiale pentru ca un iubitor al cafelei sa se bucure la maxim de aceasta.
Bursa cafelei
Este unul din cele mai tranzitate produse pe bursele din New York (pentru cafeaua Arabica, aflata aici datorita faptului ca din America Latina porneste mare parte a soiurilor ce apartin acestui tip de cafea) si Londra (in general pentru Robusta, provenita din Asia si Africa) . Acest lucru determina un pret similar de comercializare a cafelei verzi catre importatori.
Cafeaua verde se vinde de obicei in orase port din Europa, precum Trieste, Amsterdam, Hamburg, Valencia, unde au loc cele mai mari tranzactii din industrie. Aici exista cele mai mari depozite de cafea verde, distribuita celor care o transforma in licoarea care ne incanta fiecare inceput de zi, asa cum este si cazul meu.
Cafeaua Arabica, muza mea!
Cafeaua Arabica este preferata mea si muza mea, de 26 de ani, in crearea miscelelor, amestecuri din doua sau mai multe tipuri de cafea, in functie de gusturile diferite ale consumatorilor, abordare... mai mult
Luni, 09 Iulie 2018, ora 11:00
Mihail Florescu, fondatorul Leonard Caffe, este un simbol al pietei de cafea din Romania, cu o poveste de viata captivanta, care ne poarta inapoi peste decenii.
Astazi, dupa aproape 30 de ani, afacerea sa isi deschide larg portile, pentru ca romanii sa ii poata duce istoria mai departe: Mihail Florescu si-a propus sa deschida cat mai multe cafenele in regim de franciza, fara sa perceapa bani pentru aceasta. Dar cei interesati trebuie sa respecte o conditie.
Florestii s-au aflat printre marii boieri ai tarii, atat datorita averii, cat si meritelor, povesteste maestrul. Mihail Florescu promitea si el, in tinerete, sa calce pe urmele lor practicand avocatura, insa, in anii '80, a decis ca traiul in Romania comunista nu era dupa sufletul sau.
Tanarul domn alegea sa plece din tara si, astfel, si-a gasit jumatatea, dar si pasiunea care avea sa-i transforme viata: cafeaua.
Dupa cativa ani in care a descoperit tainele cafelei de calitate, Mihail Florescu se intorcea in tara natala si, cu o investitie de 80.000 de marci, aducea in Romania prima prajitorie cu tehnologie italiana.
Cu timpul, a construit si o fabrica de cafea in Cornetu, unde sunt prajite tipuri de cafea de calitate din El Salvador, Nicaragua, Kenya sau Caraibe. Tot aici sunt create si retetele proprii de cafea.
El este printre putinii din Europa care prajesc 20-25 de tipuri de cafea, si, din 2013, este Furnizor al Casei Regale.
Astazi, afacerea sa promite ca in 2018 va depasi cifra de afaceri de... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 12:00