Doua discutii telefonice pe care procurorul Mihaiela Iorga Moraru le-a avut cu milionarul Florian Walter sunt probe cheie in dosarul care a fost trimis la Inalta Curte.
Afaceristul i-a dezvaluit lui Iorga Moraru posibile infractiuni de santaj la adresa unor politicieni. Discutiile au fost inregistrare si gasite in calculatorul procurorului de la DNA.
"Trebuie sa aveti un pic de rabdare. Lucrurile nu se rezolva peste noapte. O sa se administreze cel mai probabil o expertiza, o sa vedeti ce spune expertiza...", ii transmitea, intr-o discutie telefonica, Mihaiela Iorga Moraru lui Florian Walter, afaceristul care controleaza firma Romprest.
Milionarul era fugit in Emiratele Arabe Unite si era dat in urmarire internationala. Asta dupa ce procurorii DIICOT Ploiesti l-au acuzat ca a coordonat un grup infractional organizat care ar fi desfasurat operatiuni financiare din sfera evaziunii fiscale si a spalarii banilor. Din Dubai, Florian Walter a contactat-o pe Iorga Moraru si au avut mai multe discutii. Convorbirile au fost inregistrate de procuror cu un reportofon si stocate in calculator.
Atunci cand Iorga Moraru a fost revocata din functia de procuror la DNA, unul din politistii care lucra cu aceasta si-a adus aminte de aceste interceptari. El se ocupase de descarcarea fisierelor din reportofon in calculator, la solicitarea procurorului.
Mandat de la Inalta Curte
Convorbirile au loc in contextul in care Iorga Moraru nu avea in lucru un dosar care sa-l priveasca... mai mult
Sambata, 17 Februarie 2018, ora 00:00
Prescrierea faptelor si modul defectuos in care a fost derulata ancheta in Dosarul Microsoft au dus la renuntarea la acuzatii in cazul a sapte fosti ministri.
Sefa DNA si procurorul general au sesizat Inspectia Judiciara in cazul anchetatoarei care a instrumentat dosarul, Mihaiela Iorga Moraru. Procurorul a declarat ca nu are nimic sa-si reproseze.
Doi fosti ministri ai Comunicatiilor, Gabriel Sandu si Valerian Vreme, sunt singurii demnitari implicati in afacerea Microsoft care au ajuns in instanta. Sandu a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare si mai are un dosar pe rol. In acelasi timp, alti sapte fosti ministri au scapat de acuzatii dupa ce faptele s-au prescris sau nu s-au sustinut: Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ticau, Mihai Tanasescu si Serban Mihailescu.
Inspectia Judiciara ar putea lamuri cazul
Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a anuntat, vineri, ca a sesizat Inspectia Judiciara pe 20 septembrie 2017, in cazul procuroarei care a instrumentat acest dosar, Mihaiela Moraru Iorga. Sesizarea era cu privire la savarsirea abaterii disciplinare de exercitare a functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta.
"Sesizarea priveste mai multe aspecte, printre care si modul de instrumentare a cauzei mentionate anterior", se arata pe pagina de Facebook a Ministerului Public.
O solicitare similara fusese facuta pe 17 iulie 2017 de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. Cererea DNA privea efectuarea... mai mult
Vineri, 02 Februarie 2018, ora 16:48
Procurorul Mihaiela Moraru-Iorga, revocata din DNA, a refuzat initial sa participe la activitatea de inventariere a dosarelor si lucrarilor sale, dupa care a acceptat sa participe o zi la activitatea comisiei de inventariere alcatuita din 13 persoane, se arata intr-un raspuns al DNA la o intrebare formulata in baza Legii 544/2001 de Ziare.com.
Informatia furnizata de DNA este in totala contradictie cu afirmatia facuta de Mihaiela Moraru-Iorga, care a sustinut ca nu i s-a permis sa participe la inventarierea lucrarilor pe care le avea in lucru.
"Referitor la informatiile solicitate, va comunicam ca in data de 05 iulie 2017, persoana respectiva a fost invitata sa participe la activitatea de inventariere, insa aceasta a refuzat invocand existenta unor probleme personale (notificare trimisa prin fax in data de 06 iulie 2017).
Acelasi lucru s-a intamplat si in zilele urmatoare, persoana respectiva aducand in discutie aceleasi motive.
La data de 18 iulie 2017, magistratul a participat, alaturi de membrii comisiei, aproape intreaga zi, la inventarierea dosarelor si lucrarilor repartizate anterior spre solutionare" se arata in raspunsul DNA.
Inventarierea este realizata de comisie alcatuita din 13 persoane, iar procedura de inventariere se desfasoara in conformitate cu dispozitiile Ordinului 99/05.07.2017 emis de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, se mai arata in raspunsul primit de la DNA.
DNA a cerut Inspectiei Judiciare sa faca o ancheta... mai mult
Joi, 20 Iulie 2017, ora 22:37