Premierul Mihai Tudose a declarat ca se va intalni cu conducerea Bancii Nationale a Romaniei (BNR) abia in luna ianuarie, deoarece asteapta sa vada cum va incheia sistemul bancar acest an fiscal. Prim-ministrul a mai spus ca s-a saturat ca "niste oameni de pe acolo sa tot arunce in aer tot felul de lucruri publice", iar atunci cand sunt intrebati sa spuna ca vorbisera in nume personal.
Intrebat, intr-un interviu difuzat sambata la Antena 3, daca va avea o intrevedere cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, premierul Mihai Tudose a raspuns: "Da, am primit o scrisoare de la domnia sa, o sa-i dau curs dupa ce se termina acest an. Sa vedem cum inchide sistemul bancar acest an fiscal, care a fost rolul Bancii Nationale a Romaniei, fiindca, repet, este Banca Nationala a Romaniei, nu a cuiva. Si pe baza acestor analize, tot in ianuarie, o sa avem si o intalnire si o sa va fac si public imediat concluziile, fiindca eu (...) m-am cam saturat ca niste oameni de pe acolo sa tot arunce in aer tot felul de lucruri publice si cand ii intrebi - (spun ca - n.red.) au vorbit in nume personal. Pai, du-te, frate, acasa, daca tot esti persoana fizica!".
Totodata, seful Executivului a spus ca BNR "poate sa intervina" pe piata, atunci cand este necesar.
"Eu vreau sa-si faca treaba ca Banca Nationala a Romaniei, a Romaniei, repet. Nu este banca nationala a bancilor din Romania", a mai afirmat premierul Tudose.
In luna noiembrie, Mihai Tudoase apreciase ca BNR poarta o parte din vina... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 13:46
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta de luni, anunta ca a luat act de declaratiile publice ale prim-ministrului Mihai Tudose si isi exprima dorinta de a avea o intalnire cu acesta pentru discutarea evolutiilor economice si financiare actuale, potrivit unui comunicat al Bancii Centrale.
"Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, intrunit in sedinta din 27 noiembrie a.c., a luat act de declaratiile publice ale domnului Mihai Tudose, Prim-ministru al Guvernului Romaniei, in legatura cu activitatea Bancii Nationale. In continuarea bunei colaborari institutionale existente, Consiliul de Administratie al BNR isi exprima dorinta de a avea o intalnire cu premierul Mihai Tudose, pentru discutarea evolutiilor economice si financiare actuale", se spune in comunicat.
BNR mentioneaza ca mandatul bancii centrale presupune informarea cu regularitate a Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului si a opiniei publice in legatura cu activitatea sa. In acest sens, BNR publica Raportul anual de activitate, Rapoarte trimestriale asupra inflatiei, Rapoarte semestriale de stabilitate financiara si Minute de politica monetara dupa fiecare decizie a C.A. al BNR, toate aceste documente prezentand in mod transparent activitatea bancii centrale, in corelatie cu evolutiile economice si financiare interne si internationale.
"BNR isi indeplineste obiectivele si atributiile pe baza prevederilor Legii 312/2004 si a articolului... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 20:12
Banca Nationala a Romaniei a reactionat dupa ce premierul Mihai Tudose a spus, joi seara, ca Banca Centrala poarta o parte din vina pentru cresterea euro din ultima perioada.
Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a spus, la Realitatea TV, ca este surprins de declaratiile primului ministru, pentru ca s-au cheltuit multi bani pentru sustinerea leului.
"Sunt cel putin surprins de aceste declaratii. Cheltuim prea multi bani pentru sustinerea leului. Singurul instrument care ne mai ramane este sa majoram dobanda-cheie. Nu stiu daca premierul ne recomanda sa facem acest lucru. Nu am o pozitie oficiala pe acest subiect, dar cred ca Consiliul de Administratie va avea un punct de vedere si o intalnire cu primul ministru. Daca asta isi doreste de la noi, sa majoram dobanda de politica monetara...", a declarat Dan Suciu.
El a reactionat si la acuzatia premierului ca in primavara acestui an BNR a redus depozitele obligatorii ale bancilor comerciale de la 10 la 8% iar acest lucru a "disponibilizat" 500 de milioane de euro, "dintre care 280 deja au plecat din tara".
"Sa-i explicam si ce este cu acea eliberare de rezerve minime obligatorii (RMO - n.red), ce s-a intamplat in mai nu are cum sa influenteze lucrurile in octombrie. Bancile au avut profit in fiecare an, nu profit impozitabil, ci contabil. Nu am vazut o schimbare in atitudinea bancilor in ultima perioada, nu e nimic de reprosat, asta nu tine de BNR", a explicat Dan Suciu.
Citeste mai departe despre "BNR... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 10:56
La sfarsitul lunii trecute, prim-ministrul Mihai Tudose a generat numeroase discutii atunci cand a spus ca nu vrea sa-si puna salariul pe card. Reprezentanta unei importante banci insa a explicat cum l-ar convinge sa faca acest lucru.
"Cum i-as prezenta premierului avantajele cardului de debit? As incepe prin a-i arata care sunt dezavantajele mentinerii cash-ului din perspectiva economiei nationale. Cardurile de debit si conturile atasate nu sunt purtatoare de comisioane in cazul celor mai multor banci din Romania. La comercianti nu se plateste comision la tranzactiile cu cardul.
Avem zero comision la ATM-urile bancii si internet banking gratuit. Nu trebuie sa ne mai speriem de comisioane. Insa, in Romania, 80% dintre tranzactii se fac cash", a spus Dana Demetrian, vicepresedinte BCR, joi, in cadrul unei conferinte de presa, citata de Mediafax.
Demetrian fusese intrebata cum ar putea un bancher sa-l convinga pe premier sa renunte la convingerea sa de a nu-si tine salariul pe card.
La sfarsitul lunii august, intrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: "Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita".
Cand i s-a atras atentia ca s-ar putea crede ca recentele sale critici la adresa bancilor ar fi expresia unei atitudini subiective, premierul a admis ca a existat un episod neplacut in relatia cu o banca.
"Personal, eu am avut niste experiente cu... mai mult
Joi, 21 Septembrie 2017, ora 22:35
Dupa ce senatorul PNL Florin Citu a afirmat ca Guvernul pregateste o taxa de 0,5% pe active pentru banci si companii de asigurari, premierul a negat acest lucru.
Mihai Tudose a fost intrebat de Bloomberg daca intentioneaza sa ia o astfel de masura, care ar aduce venituri considerabile la bugetul de stat.
"Nu, deloc!", a fost raspunsul prim-ministrului, scrie Romania Libera.
Miercuri, Florin Citu a explicat ca motivul acestei noi taxe este acela ca Guvernul nu mai are bani la buget.
"Problema cea mai mare pentru acest guvern o reprezinta executia bugetara, lipsa banilor la buget. Si atunci incepe o campanie de demonizare a unui sector - bancar, asigurari, pensii - iar dupa ce ai pregatit, vii cu o taxa, pe care societatea o accepta, pentru ca ei sunt cei rai.
O sa vina o taxa pe cifra de afaceri, pentru intreg sistemul financiar bancar, din ce am inteles in jur de 0,5%, aplicata pe activele financiar-bancare. Credeam ca va fi o taxa pe tranzactiile bancare, dar se pare ca va fi o taxa pe active", a spus senatorul PNL, vicepresedinte al Comisiei de Buget-Finante, intr-un interviu pentru Ziarul Financiar.
De asemenea, acesta a spus ca "este clar ca aceasta taxa (pe active - n.red.) va fi platita de noi toti".
Amintim ca premierul Mihai Tudose a continuat, marti seara, atacul la adresa bancilor. El a spus ca a avut o experienta neplacuta cu acestea si ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 16:51
ANPC a publicat in noaptea de miercuri spre joi raportul intocmit in urma controalelor efectuate la banci dupa circa 50 de reclamatii primite din toata tara, insa numele bancilor amendate nu au fost date publicitatii.
Intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, Bogdan Pandelica, seful Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), a explicat ca sunt procese pe rol, acesta fiind si motivul pentru care numele bancilor care au incalcat legea nu au fost mentionate in raport.
"In astfel de situatii sunt ordine incheiate de ANPC, sunt procese pe rol care sunt in instanta. In momentul in care se incheie, vor fi date publicitatii", a explicat presedintele ANPC.
El a tinut sa sublinieze ca nu generalizeaza, pentru ca exista si banci care respecta drepturile consumatorilor, asa ca oamenii nu trebuie sa isi piarda increderea in sistemul bancar.
In context, Bogdan Pandelica a spus ca in urma controalelor, care sunt anevoioase, au fost date "amenzi de peste 2 milioane de lei". Cele mai multe controale au vizat lipsa de informare si clauzele abuzive din contracte.
"Banca impune garantii suplimentare, promovarea dobanzii 0 unde consumatorii s-au trezit ca trebuie sa plateasca 50% din valoarea creditelor. Am scanat intreaga piata", a enumerat presedintele ANPC la postul de televiziune citat.
O sinteza a raportului ANPC privind rezultatele controalelor efectuate incepand din 2015 a fost publicata azi-noapte de Ministerul Economiei, dupa ce premierul... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 16:07
Premierul Mihai Tudose a cerut reprezentantilor Ministerului Economiei sa solicite ANPC sa publice sinteza activitatilor de control facuta in sistemul bancar, sustinand ca "va fi o lectura frumoasa si interesanta pentru toata lumea".
"O rugaminte mare catre Ministerul Economiei... La mine a ajuns o sinteza a activitatilor de control facuta de ANPC in sistemul bancar. Dat fiind faptul ca ANPC e in coordonarea dumneavoastra, vreau ca acest raport sa fie pe site, public", a cerut premierul Mihai Tudose in debutul sedintei de Guvern.
Reprezentantul Ministerului Economiei a raspuns afirmativ.
"Nu e nimic secret, ca de asta l-a facut, ca sa stim ce e acolo. Nu l-am citit, dar daca e asa de gros si frumos, cred ca va fi o lectura frumoasa si interesanta pentru toata lumea, ca nu e de uz intern", a continuat Tudose.
Premierul Mihai Tudose a declarat, marti, la Romania TV, ca a avut o experienta neplacuta cu bancile si ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere, Tudose afirmand ca "nu-l merita".
Intrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: "Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi lei de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita".
Cand i s-a atras atentia ca s-ar putea crede ca recentele sale critici la adresa bancilor ar fi expresia unei atitudini subiective, premierul a admis ca a existat un episod neplacut in relatia cu o... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 18:18
Premierul Mihai Tudose a lansat un nou atac la adresa bancilor, marti seara, sustinand ca nu are incredere in ele, ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere, pe care "nu-l merita", dand de inteles ca viata ar fi mai buna in absenta bancilor.
"E greu de calificat aceasta pozitie, pentru ca bancile indeplinesc un rol foarte util in economie: acela de intermediar financiar. O economie nu poate sa existe fara intermediari financiari. Cand populatia economiseste, aceste economii se duc in banci si bancile le canalizeaza mai departe, catre investitii", a declarat pentru Ziare.com economistul Bogdan Glavan.
Potrivit acestuia, "ironia este ca Romania e o tara care este, mi se pare, pe locul doi in Europa la ponderea investitiilor in stat. Deci obligatiunile de stat, detinute de banci, ocupa un loc foarte important, aproape un sfert din portofoliul bancilor.
Or, faptul ca prim-ministrul isi declara neincrederea in banci, adica in acele institutii care finanteaza la greu Guvernul si a caror principala misiune, daca e sa judecam asa, contabil, e tocmai finantarea statului, mi se pare o ironie".
Bogdan Glavan arata cu ce fel de stat avem de-a face in Romania, un stat care e dependent de bani si de banci, un stat care se comporta "ca un betiv".
"Orice guvern face rost de bani in 3 feluri:
1. prin ridicarea de taxe, deci la modul transparent, prin taxe;
2. la modul netransparent, tiparind bani;
3.... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 15:43
BNR a reactionat, miercuri, la noul atac al premierului Mihai Tudose la adresa bancilor.
Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, declaratia sefului Executivului, de marti seara, este una "neinspirata".
"Eu sunt intr-o vacanta (...) si ma uit in jur si nu miroase a ciment, nu sunt macarale", a declarat la Antena 3 Adrian Vasilescu, dand de inteles ca in locul in care se afla in concediu nu se construieste nimic. "Peste tot unde relatia dintre banca si comunitate nu e foarte importanta nu miroase a ciment", a mai afirmat el, sugerand ca in acele locuri nu se construieste nimic, nu se fac investitii.
Legat de bancile ponegrite de premier, Vasilescu a atras atentia ca "luna de luna Guvernul se imprumuta la banci (...), apoi plateste darile, da banii inapoi. E o relatie benefica intre banci si Guvern".
In acest context, spune Vasilescu, declaratia premierului Tudose e "neinspirata" si "inteleg ca e declaratia unui intelectual care nu are de-a face cu bancile. A avut un incident nefericit, astfel de lucruri se intampla.
Bancile se misca in orice tara, si la noi, in functie de cat le lasa legile sa le miste. Nu am auzit pe nimeni de la Guvern ca bancile ar incalca legea", a mai adaugat Vasilescu.
Acesta a mai punctat ca e adevarat ca "legile noastre sunt interpretabile, laxe" si ca bancile au "avocati buni", care le ajuta sa inteleaga bine cum functioneaza legile, dar ca "exista in Romania o institutie, care e a Guvernului, ANPC, care are... mai mult
Miercuri, 30 August 2017, ora 11:45