Jumatate de milion de angajati, 12 categorii profesionale, nu participa cu nimic la sistemul de pensii, dar absorb mai mult decat ar obtine daca ar contribui. Pensiile speciale rup sistemul, avertizeaza fostul ministru al Muncii, artizanul legii pensiilor, Mihai Seitan.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihai Seitan a explicat conditiile in care sistemul de pensii poate supravietui, in pofida modificarilor demografice: disparitia pensiilor speciale, adica respectarea principiului contributivitatii, si punctul de pensie sa nu creasca anual cu mai mult de 50% din cresterea reala a salariului mediu.
Fostul ministru a aratat de ce pensiile de stat se vor micsora in mod inevitabil si de ce considera ca pericolul nationalizarii pensiilor a fost real.
A existat recent scandalul privind posibila nationalizare a pensiilor private, intentie ferm negata de autoritati. Dvs considerati ca pericolul de nationalizare a fost real?
Eu cred ca da. Directoarea de la NN e inteligenta si buna profesionista, am lucrat cu ea. Nu iesea cu scrisorile acelea, daca nu avea o alerta.
Si nu ar fi fost prima oara. S-a incercat in alte tari, in unele, precum Ungaria, s-a si reusit. La noi, chiar cand eram eu ministru, Ministerul de Finante a incercat sa fie reduse contributiile la pensiile private la 0,5%, fata de 3% cat erau atunci, si banii care s-au adunat sa fie folositi la bugetul de stat.
Nu urma sa fie desfiintat sistemul, dar un sistem care functioneaza cu 0,5% nu putea... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 08:45
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) l-a desemnat pe Mihai Constantin Seitan in functia de presedinte al Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (FGDSPP), pentru un mandat de patru ani, a anuntat vineri institutia.
Mihai Seitan a fost numit presedinte al Fondului de garantare a pensiilor
Mihai Seitan a fost ministru al Muncii in guvernul Boc in perioada decembrie 2009-septembrie 2010.
De asemenea, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) i-au numit pe Andrei Ioan Hass si Tudor Mircea Moldovan ca reprezentanti in Consiliul de administratie al Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.
"In termen de 30 de zile de la data numirii tuturor membrilor, presedintele Consiliului de administratie convoaca prima sedinta a Consiliului de administratie al FGDSPP, elaboreaza statutul propriu si structura organizatorica si de personal, pe care le supune spre aprobare Consiliului CSSPP", se arata in comunicat.
Fondul are rolul de a garanta drepturile participantilor si beneficiarilor la sistemul de pensii private si de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate.
Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 12:33
Motiunea simpla, intitulata "Seitan, un tsunami PD-L care inghite salariile, pensiile si locurile de munca ale romanilor" si initiata de PSD impotriva ministrului muncii, Mihai Seitan, se va dezbate si vota luni in plenul Camerei Deputatilor.Documentul se intituleaza "Seitan, un tsunami PD-L care inghite salariile, pensiile si locurile de munca ale romanilor" si a fost initiat de 52 de deputati apartinand grupului parlamentar al aliantei PSD+PC. Motiunea a fost depusa lunea trecuta in plenul Camerei Deputatilor in timpul unei dezbateri privind locurile de munca la care era prezent si primul-ministru Emil Boc. Textul conditioneaza ramanerea ministrului Seitan in Guvern de indeplinirea unor masuri de politica sociala.In motiune, deputatii PSD il acuza pe ministru ca a adus grave prejudicii financiare si morale bugetarilor, pensionarilor, somerilor si copiilor care primesc alocatii de stat.
Concret, social-democratii critica aplicarea legii privind salarizarea unitara, care ar fi dus la reducerea veniturilor salariale ale bugetarilor. PSD mai sustine ca proiectul de lege urmareste reducerea valorii punctului de pensie sub 45% din salariul mediu brut pe economie.Un alt aspect criticat se refera la legea care interzice cumulul pensiei cu salariul. Social-democratii spun ca prevederea contravine dreptului constitutional la munca.Sedinta de plen a Camerei incepe la ora 16.00, iar votul final va avea loc dupa ora 18.00.
Pentru adoptarea unei motiuni simple sunt suficiente... mai mult
Luni, 22 Martie 2010, ora 09:19