Jumatate de milion de angajati, 12 categorii profesionale, nu participa cu nimic la sistemul de pensii, dar absorb mai mult decat ar obtine daca ar contribui. Pensiile speciale rup sistemul, avertizeaza fostul ministru al Muncii, artizanul legii pensiilor, Mihai Seitan.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihai Seitan a explicat conditiile in care sistemul de pensii poate supravietui, in pofida modificarilor demografice: disparitia pensiilor speciale, adica respectarea principiului contributivitatii, si punctul de pensie sa nu creasca anual cu mai mult de 50% din cresterea reala a salariului mediu.
Fostul ministru a aratat de ce pensiile de stat se vor micsora in mod inevitabil si de ce considera ca pericolul nationalizarii pensiilor a fost real.
A existat recent scandalul privind posibila nationalizare a pensiilor private, intentie ferm negata de autoritati. Dvs considerati ca pericolul de nationalizare a fost real?
Eu cred ca da. Directoarea de la NN e inteligenta si buna profesionista, am lucrat cu ea. Nu iesea cu scrisorile acelea, daca nu avea o alerta.
Si nu ar fi fost prima oara. S-a incercat in alte tari, in unele, precum Ungaria, s-a si reusit. La noi, chiar cand eram eu ministru, Ministerul de Finante a incercat sa fie reduse contributiile la pensiile private la 0,5%, fata de 3% cat erau atunci, si banii care s-au adunat sa fie folositi la bugetul de stat.
Nu urma sa fie desfiintat sistemul, dar un sistem care functioneaza cu 0,5% nu putea... mai mult
Marti, 02 Mai 2017, ora 08:45
Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) l-a desemnat pe Mihai Constantin Seitan in functia de presedinte al Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private (FGDSPP), pentru un mandat de patru ani, a anuntat vineri institutia.
Mihai Seitan a fost numit presedinte al Fondului de garantare a pensiilor
Mihai Seitan a fost ministru al Muncii in guvernul Boc in perioada decembrie 2009-septembrie 2010.
De asemenea, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) i-au numit pe Andrei Ioan Hass si Tudor Mircea Moldovan ca reprezentanti in Consiliul de administratie al Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private.
"In termen de 30 de zile de la data numirii tuturor membrilor, presedintele Consiliului de administratie convoaca prima sedinta a Consiliului de administratie al FGDSPP, elaboreaza statutul propriu si structura organizatorica si de personal, pe care le supune spre aprobare Consiliului CSSPP", se arata in comunicat.
Fondul are rolul de a garanta drepturile participantilor si beneficiarilor la sistemul de pensii private si de a compensa astfel eventualele pierderi ale acestora, atat in perioada de acumulare a contributiilor cat si dupa deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligatiile asumate.
Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 12:33
Ministrii Sebastian Vladescu si Mihai Seitan, care au avut, joi, discutii separate la Guvern cu premierul Emil Boc, sunt pe lista celor care ar urma sa fie remaniati, in timp ce Radu Berceanu, care s-a aflat si el la Palatul Victoria nu se afla pe aceasta lista, au declarat surse din partid pentru Mediafax.Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, care s-a aflat si el la Palatul Victoria, a declarat deja pentru MEDIAFAX ca a fost informat de premier ca se afla pe lista ministrilor care vor fi remaniati.
Surse din partid si guvernamentale au declarat, pentru MEDIAFAX, ca ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, si ministrul Muncii, Mihai Seitan, care au avut joi, la Guvern, discutii separate de aproximativ un sfert de ora cu premierul Emil Boc, sunt pe lista ministrilor care vor fi remaniati.
In schimb, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care s-a aflat, joi dimineata, pentru aproximativ o ora la Palatul Victoria, ar urma sa fie mentinut in functie, au declarat sursele citate. mai mult
Joi, 02 Septembrie 2010, ora 14:50
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat, miercuri, ca va emite o circulara prin care va solicita autoritatilor care inregistreaza declaratiile de venituri din activitati independente sa nu perceapa penalizari la intarzieri pana cand noul sistem de impozitare nu va deveni pe deplin functional, informeaza Mediafax."Nici macar pana la sfarsitul lunii viitoare nu o sa se plateasca astfel de penalizari, pentru ca penalizarea nu este facuta pentru a obliga un om sa vina maine la data.
Pana se aseaza sistemul, vin toti, isi depun declaratiile, le verificam, nu se percep astfel de penalizari. Penalizarile se percep de obicei pentru rea-credinta, dupa ce se incheie aceasta perioada o sa vedem cine nu a venit, de ce nu a venit, de la caz la caz", a aratat ministrul Muncii.
El a adaugat ca va emite o circulara in acest sens, iar joi, la ora 10.00, va organiza la Ministerul Muncii o conferinta de presa pe aceasta tema.
Persoanele care nu reusesc sa depuna la timp declaratiile aferente veniturilor din drepturi de autor (DA) nu vor fi penalizate, aceste documente putand fi depuse in toata aceasta saptamana, iar neconcordantele care se pot ivi pot fi refacute, a declarat, miercuri dimineata, ministrul Muncii.
"Dupa ce sistemul se va pune la punct, atunci se vor aplica penalitati, daca se va dovedi reaua-credinta. Este normal ca oamenii sa invete (ce au de facut - n.r.), sa invete si cei care lucreaza cu ei", a spus ministrul Mihai Seitan, adaugand ca este falsa toata aceasta... mai mult
Joi, 26 August 2010, ora 01:08
Salariul minim pe economie va fi cuprins intre 600 si 700 de lei, Ministerul Muncii purtand negocieri, in prezent, cu sindicatele si patronatele, a declarat, joi, la Targoviste, ministrul Muncii, Mihai Seitan, transmite corespondentul NewsIn.Oficialul guvernamental a precizat ca se incearca unificarea "a?a-numitelor salarii minime pe economie".
El a evitat sa precizeze cuantumul acestuia, precizand ca salariul minim pe economie va fi intre 600 si 700 de lei, in functie de negocierile cu partenerii sociali.
'In ceea ce priveste salariul minim pe economie suntem in negocieri si cu sindicatele si cu patronatele ca sa unificam asa numitele salarii minime pe economie intre sistemul bugetar, care de fapt nu are un salariu minim brut, acela e unic pe economie, 600 de lei acum si are prima treapta de salarizare 700, vom face o singura valoare si o sa incercam sa o ducem la peste 600 de lei. Nu va pot spune acum cifra la care o sa ne angajam', a mentionat Mihai Seitan.
Intrebat daca va demisiona, ministrul Muncii a spus ca deocamdata ramane in functie.
'Cand e vorba de demisie sau de demitere intrebarile sunt inutile atata timp cat demisia mi-o dau eu cand consider eu ca e necesar, e un act unilateral (...). Cand o sa fie cineva sa ma demita ma demite si am plecat, daca eu o sa consider ca trebuie sa plec o sa plec eu. Pana atunci, stau', a spus Seitan. mai mult
Joi, 19 August 2010, ora 15:18
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a declarat vineri la RFI ca fondul de pensii are nevoie de inca aproximativ 500 milioane euro pana la sfarsitul anului pentru a se putea face platile fara probleme si ca banii ar putea fi acordati de Ministerul de Finante la rectificarea bugetara din august, potrivit NewsIn."Inca deficitul creste si inca vreo 500 milioane euro vor fi necesare pana la sfarsitul anului, ca sa acoperim aceasta cheltuiala cu pensiile.
Categoric, lucrurile sunt deja discutate si stabilite cu Finantele, in asa fel incat rectificarea bugetului din august sa acorde sumele necesare, sa putem face platile de pensii pana la sfarsitul anului fara nicio problema', a declarat Seitan.
Ministrul a mai spus si ca somajul nu va mai creste in 2011, desi numarul celor fara loc de munca va mai avansa spre finalul acestui an.
'Nu cred ca va creste anul viitor somajul. Somajul va incepe gradual sa creasca din momentul acesta, cand este in scadere.
In ultimele 4 luni, somajul a scazut la 7,43%, de la 8,3% la inceputul anului, pentru ca vara sistemul sezonier functioneaza si angajeaza mai multi oameni', a spus ministrul, adaugand ca somajul va mai creste din septembrie-octombrie, dar ca nu va depasi la sfarsitul lui 2010 nivelul de 8,3% de la inceputul anului.
Cat despre cifra de un milion de someri in 2011 vehiculata in presa, Seitan a spus ca suntem departe de ea.
'Daca va aduceti aminte, cifra a fost vehiculata inca de la sfarsitul anului trecut, inceputul acestui an, cu o... mai mult
Vineri, 06 August 2010, ora 18:57
Somajul nu va creste in 2011, ne asigura ministrul Muncii, Mihai Seitan. Totusi, el precizeaza ca in toamna vor fi dati afara 55.000 de oameni, iar somajul va incepe sa creasca exact din acest moment. Mihai Seitan a explicat ca somajul este acum de 7,3%, dupa ce ajunsese la 8,3% la inceputul anului, dar scaderea este explicata prin locurile de munca sezoniere, a spus el la RFI."Nu cred ca va creste anul viitor somajul. Somajul va incepe gradual sa creasca din momentul acesta, cand este in scadere. (...)Urmeaza sa creasca, dupa parerea mea, din septembrie - octombrie, catre sfarsitul anului, dar nu va depasi pana la sfarsitul anului nivelul de somaj de la inceputul anului, adica 8,3%.
Anul viitor, categoric, dupa parerea mea, nu vom avea o crestere semnificativa a somajului", a declarat ministrul Muncii.In opinia lui, Romania este departe de cifra de un milion de someri vehiculata in urma cu cateva luni."Daca va aduceti aminte, cifra a fost vehiculata inca de la sfarsitul anului trecut, inceputul acestui an, cu o sperietura asa teribila, dar uite ca nu am depasit inca sapte sute de mii, suntem la sapte sute de mii de oameni in prezent. E putin probabil sa se intample asa cresteri", a mai spus el la RFI.In ceea ce priveste revenirea salariilor la nivelul de dinaintea reducerii cu 25%, Mihai Seitan a spus ca salariile oricum nu vor mai fi la fel din cauza noii legi a salarizarii si a grilei de salarizare. Astfel, spune ministrul, unii oameni vor putea castiga chiar mai... mai mult
Vineri, 06 August 2010, ora 16:14
Detinatorul portofoliului Muncii, Mihai Seitan, a declarat miercuri ca in cadrul ministerului pe care-l conduce nu se pune problema disponibilizarilor, deoarece acestea s-au facut deja, adaugand si ca nu exista un plan de restructurari.Intrebat daca la Ministerul Muncii se vor efectua disponibilizari, Seitan a raspuns ca nu.
"Nu, pentru ca sunt deja multe facute. Nu s-a pus nicio problema deocamdata pentru a da afara. Am dat niste date in care am spus ce disponibilizari s-au facut, care sunt posturile existente.
Mai putem lua niste masuri dar lasati-ne sa ni le gandim singuri. Mai sunt posturi vacante si multe lucruri care pot fi luate in discutie. Inca nu sunt definitive, dar in mare masura in marea majoritate a institutiilor pe care le avem in subordine, mai putin Ministerul sa zicem, lucrul acesta s-a intamplat inca de la inceputul anului", a comentat ministrul.
"Nu este un plan de restructurari. Exista niste date care au fost cerute pentru a stabili care sunt actualele cifre de personal din sistemul ministerului, care include si agentii, raportat la Legea 293 care modifica, uniformiza si simplifica agentiile si ministerele", a adaugat Seitan.
Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca nu este convins de veridicitatea afirmatiilor guvernantilor cu privire la reducerea numarului de bugetari, argumentand ca nu a remarcat in statistici ?omeri in urma disponibilizarilor din sectorul bugetar.
"Nu va ascund ca nu sunt convins nici de realitatea a ceea ce se afirma la... mai mult
Miercuri, 14 Aprilie 2010, ora 23:50
Mihai Seitan, propus pentru sefia Ministerului Muncii, a declarat marti in Parlament ca rata somajului va urca la 8-8,5% in primul trimestru din 2010 si ca este convins ca vor fi facute restructurari, dar spune ca nu vor fi probleme cu plata pensiilor anul viitor, potrivit NewsIn."Sunt convins ca vor fi facute restructurari anul viitor, insa nu cred ca vor ajunge la aceste niveluri 150.000-200.000 de persoane.
Vor fi gasite solutii punctual pentru recalificarea celor care vor fi dati afara, astfel incat presiunea sociala asupra statului sa nu fie prea mare", a spus Seitan.
Reprezentantul PD-L sustine ca restructurarea sistemului public va fi realizata pe baza standardelor de cost, insa la crearea bugetului pe anul 2010 nu a fost avut in vedere un anumit numar de disponibilizari in sectorul bugetar.
"Sistemul de pensii este complicat ca finantare, respectiv 9% din PIB, insa, indiferent de situatie, pensiile a circa 30% din populatia tarii nu se poate sa nu fie platite.
Anul viitor pensiile vor fi platite fara probleme, asa cum a fost construit bugetul pe anul 2010", a mai spus Seitan, care a cerut sprijinul parlamentarilor din Comisiile de munca si Comisiilor pentru Egalitate de Sanse din Parlament pentru adoptarea Legii unitare a pensiilor la inceputul anului viitor.
"Adoptarea acestei legi va fi una din marile probleme a inceputului de an, insa Legea pensiilor unitare va reusi sa redreseze sistemul de pensii din punct de vedere al cheltuielilor si al sustenabilitatii", a... mai mult
Marti, 22 Decembrie 2009, ora 13:56