Cele cinci miliarde de euro aflate in trezorerie reprezinta "o zona interzisa", o rezerva de care Romania are nevoie pentru vreme rea si nu trebuie utilizata pentru decizii populiste, a declarat miercuri premierul demis Ungureanu, precizand ca sunt bani din alte surse pentru reintregirea salariilor.
"Resursele de cinci miliarde de euro din trezorerie nu sunt bani aparuti peste noapte, ei reprezinta rezerva de care avem nevoie pentru vreme rea si trebuie sa ramana intangibila, sa nu alimenteze decizii populiste care sa distruga eforturile de austeritate ale platitorului de taxe", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, intr-o declaratie de bilant rostita la Palatul Victoria.
Acesta a precizat ca "situatia economica permite astazi revenirea salariilor la nivelul anterior masurilor de austeritate asumate de Executivul anterior", iar banii provin din alte surse decat sumele din trezorerie.
"Toate calculele pe care le-am facut noi de reintregire a salariilor sau rezolvarea situatiilor pensiilor nu au pornit de la premiza sa utilizam acesti bani. Acest buffer reprezinta o zona interzisa, scoasa din calculele noastre. Si va asigur ca exista bani pentru salarii si acei bani i-am facut noi, pentru Romania. Acei bani exista, trebuie folositi in asa fel incat reintregirea salariilor sa poata avea loc curant, din iunie incolo", a explicat premierul demis.
Intrebat de unde vor fi luate concret sumele necesare Ungureanu a raspuns: "Vorbim de banii recuperati din evaziunea... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:50
Premierul Mihai Razvan Ungureanu le-a spus, marti, liderilor sindicali prezenti la Palatul Victoria, ca recuperarea salariilor bugetarilor este deocamdata "o speranta", "un proiect", nu o promisiune.
"Suntem preocupati, ca Guvern, de materializarea masurii recuperarii sumelor care au fost diminuate din salariile bugetarilor. Nu fac o promisiune, si acest lucru il repet, va fac partasi la un proiect, la un plan, la o speranta. Sper ca ea sa se poata materializa, bineinteles pe seama evidentei macroeconomice pe care o vom avea foarte curand", a declarat premierul Ungureanu, la inceputul intalnirii cu liderii sindicali.
"Pe toti ne intereseaza sa existe o salarizare mai buna, sa existe mai multe locuri de munca si sa putem spera la un nivel de trai mai ridicat al tuturor cetatenilor romani", a mai spus premierul Ungureanu.
In context, primul ministru a spus ca isi doreste sa aiba in sindicate un partener de dialog, iar astfel de intrevederi sa fie tinute cu regularitate.
Primul ministru are, la aceasta ora, o intalnire cu liderii celor cinci confederatii sindicale. Sindicatele sunt reprezentate de Dumitru Costin, Ion Samoila, Ion Popescu, Iacob Baciu si Bogdan Hossu.
Din partea Guvernului sunt prezenti, de asemenea, ministrul Finantelor Publice, ministrul Economiei, ministrul Municii, ca si ministrul Transporturilor. mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 16:43
S-au implinit doua luni si o zi de cand Mihai Razvan Ungureanu s-a asezat pe scaunul de premier al Romaniei.
Odata cu venirea sa la Palatul Victoria, protestele din Piata Universitatii s-au calmat, iar promisiunile sale in fata Parlamentului pareau sa fi calmat spritele incinse in anii de criza financiara.
Dupa depunerea juramantului, noul premier a facut o prima promisiune: aceea de a prezenta Parlamentului un raport complet al activitatii sale dupa doua luni de mandat. Cum au decurs cele doua luni ale lui Mihai Razvan Ungureanu si ce va prezenta acesta in fata Parlamentului?
Prima tema pe care Ungureanu le-a trasat-o membrilor Guvernului a fost aceea de a aduce venituri in valoare de doua miliarde de euro la buget din evaziune fiscala, o sarcina grea, dar nu imposibila. Incetul cu incetul, promisiunile lui Mihai Razvan Ungureanu nu au incetat sa apara. Scaderea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pe zona IMM-urilor au fost primele subiecte care au dat o urma de speranta mediului privat. Nu dupa mult timp, presedintele Traian Basescu i-a trasat premierului o sarcina: sa reintregeasca salariile bugetarilor.
Iata ca dupa doua luni de la investirea in functia de prim-ministru, Mihai Razvan Unugureanu se vede nevoit sa se tina de prima promisiune facuta: aceea de a-si prezenta raportul de cativitate in fata Parlamentului.
Iata care au fost principalele obiective ale lui Mihai Razvan Ungureanu:
Reducerea CAS-ului si redimensionarea fiscalitatii pentru... mai mult
Marti, 10 Aprilie 2012, ora 07:59
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat, sambata, la Iasi, ca Guvernul va incerca sa dea tuturor bugetarilor ceea ce le-a fost luat in urma taierilor salariale din iulie 2010, spunand insa ca aceasta nu este o promisiune, pentru ca el nu face promisiuni, ci o "speranta".
"O sa incercam sa dam tuturor ceea ce le-a fost luat. Nu e o promisiune, este o speranta. Promisiuni eu nu fac. Eu nu am miza electrorala", a declarat premierul, raspunzand intrebarii unui jurnalist.
El a facut aceasta declaratie la iesirea din muzeul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde a stat timp de aproximativ 30 de minute, presa neavand acces. De la muzeu, premierul a mers pe jos pana la libraria Universitatii, unde, de asemenea, jurnalistii nu au avut acces.
Premierul Mihai Ravan Ungureanu a participat, sambata, la festivitatea de premiere a Olimpiadei Nationale de Istorie, care s-a desfasurat la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi.
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a spus, intr-un interviu acordat jurnalistului David Frost pentru postul TV Al Jazeera English, ca spera ca, undeva pana in vara, sa aduca "putin zambet" pe fetele romanilor prin ridicarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior, aratand ca acesta este unul dintre pariurile Guvernului pe care incearca sa il castige.
"Avem o situatie mai buna in termeni macroeconomici, speram sa aducem salariile din sectorul bugetar la nivelul pe care il aveau cu ceva ani in urma. Acesta este unul dintre... mai mult
Sambata, 07 Aprilie 2012, ora 15:45
Premierul Mihai Razavan Ungureanu, prezent intr-o emisiune la Realitatea TV, a vorbit despre primele doua luni de mandat in functia de sef al Executivului, despre privatizarea companiilor de stat, dar si despre reducerea CAS-ului si cresterea salariilor bugetarilor.
Potrivit acestuia, nimeni nu trebuie sa se joace cu promisiunile, fiindca la mijloc e vorba de o tara, nu de un simplu vot.
Business24 iti prezinta cele mai importante declaratii facute de premierul Mihai Razvan Ungureanu:
- Se apropie termenul in care ar trebui sa-mi implinesc o promisiune- de a prezenta intr-un Parlament, sper eu, format atat din reprezentantii puterii cat din cei ai opozitiei, rezultatul primelor 100 de zile, intr-un raport pe trei capitole: ce-am gasit, ce-am izbutit si ce nu am reusit sa fac si ce-mi doresc sa fac in continuare in calitate de reprezentant al Executivului.
- Sper ca Victor Ponta urmareste discutia asta fiindca o sa aiba ocazia sa-i ofer raspunsurile la intrebarile pe care si le-a pus.
- Premierul este cel care apara interesele nationale si doar interesele nationale. A oferi umbra de suspiciune peste intentiile guvernarii, fara sa se poata proba, chiar si pe seama retoricii politice, dovedeste o lipsa de responsabilitate a propriilor cuvinte si ipocrizie
- Mi s-a intamplat de multe ori ca pe seama unei cariere construite prin efort personal sa ajunga in public explicatii care tin de secole de barbarie, care scot la iveala reziduuri de intelegere umana.... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 21:15
Cresterea economica prin sporirea consumului este obiectivul principal al Guvernului, lucru de care depinde recuperarea salariilor bugetarilor si scaderea CAS-ului, dupa cum a declarat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului.
"Obiectivul principal al acestui guvern ramane cresterea economica, pentru care trebuie gasite solutiile cele mai potrivite. Pentru ca aceasta crestere sa poata fi reluata, trebuie sa apara cresterea consumului. Mai mult, guvernul incearca sa gaseasca solutii pentru a reflecta cresterea in nivelul de trai", a declarat Dan Suciu, dupa intalnirea de doua ore pe care premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut-o vineri, cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Acesta a adaugat ca pentru continuarea unei cresteri sustenabile a economiei este nevoie de o reluare a consumului. Evolutia consumului nu a reusit sa contribuie la cresterea de anul trecut decat intr-o masura nesemnificativa.
Conform lui Suciu, Mihai Razvan Ungureanu si Mugur Isarescu au discutat despre conditiile in care pot fi crescute salariile bugetarilor: direct, indirect (prin reducerea CAS) sau prin ambele variante. Purtatorul de cuvant nu a precizat insa daca s-a ajuns la vreo concluzie.
"Toate aceste evaluari urmeaza a fi facute in urma rezultatelor economice din trimestrul I. Eventualele modificari trebuie vor fi realizate in limita bugetului existent", a mai spus Suciu.
Recuperarea salariala ar avea un impact direct asupra consumului, in timp ce scaderea CAS-ului ar... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 18:43
Scaderea salariilor bugetarilor si a pensiilor si cresterea TVA-ului sunt cateva dintre masurile de austeritate temporare implementate in Romania. Cand avem sanse sa se revina la situatia dinainte?
In urma acordului cu FMI, Romania a taiat cu 25% salariile bugetarilor, a concediat 100.000 de angajati din sectorul public si a marit taxa pe valoare adaugata (TVA) de la 19 la 24%. Toate aceste masuri sunt fara precedent in Europa si sunt mult mai dure decat conditiile aplicate in state aflate intr-o situatie mult mai proasta, insa mai bogate, cum ar fi Portugalia sau Irlanda.
Implementarea acestor masuri a avut ca scop iesirea din recesiune, lucru care s-a si intamplat, si revenirea unei cresteri stabile a economiei. Economia a crescut cu 2% anul trecut, comparativ cu recesiunea inregistrata de unele state europene si cu stagnarea unor tari puternice precum Franta. In plus, datoria publica de 39% din PIB nu reprezinta o problema ci un motiv de laude.
Romania a reusit sa rezolve si problema deficitului de cont curent record inregistrat in 2007, de 14,5% din produsul intern brut (PIB).
In acest context, saracii Romaniei, cei pe spatele carora a picat greul austeritatii, asteapta o crestere a salariilor si pensiilor si o scadere a TVA-ului.
Insa, "revenirea din criza nu inseamna revenirea la situatia dinante de criza. Nu se va mai intampla acest lucru niciodata", a declarat analistul economic Ionel Blanculescu pentru Business24.
In cel mai bun caz, in... mai mult
Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 18:05
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a transmis, miercuri, oficialilor Fondului Monetar International si Comisiei Europene ca noul Guvern va respecta angajamentele asumate de fostul Cabinet in relatia cu cele doua institutii finantatoare.
Intr-o intalnire organizata la Palatul Victoria, premierul i-a prezentat membrilor FMI si CE pe ministrii prezenti la discutie, si anume pe titularii portofoliilor de la Finante, Economie, Transporturi si Justitie.
Ungureanu i-a invitat pe seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, si directorul pentru Romania al Directoratului General al Comisiei Europene, Istvan Szekely, sa vina, miercuri, la Bucuresti, pentru o "intalnire de lucru" pe teme economice actuale, care nu va viza insa scrisoarea de intentie.
El a declarat, marti, ca Guvernul va transmite oficialilor FMI si CE un semnal de continuitate privind respectarea angajamentelor convenite de fostul Cabinet si va permite noilor ministri sa se "acomodeze" cu membrii misiunii.
Intalnirea vine la scurt timp dupa ultima vizita, care s-a incheiat in ajunul demisiei fostului premier Emil Boc, iar tema intalnirii nu a fost comunicata de Guvern.
"Cred ca gestul este politic si are ca scop marcarea schimbarii Guvernului si realizarea unei intalniri oficiale cu noua echipa", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
"Este posibil sa se lanseze anumite baloane de incercare de rediscutare a acordului, insa nu cred ca se va negocia ceva concret. Se vor... mai mult
Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 12:15