Presedintele Klaus Iohannis a aprobat miercuri, la propunerea Guvernului, un document care prezinta pozitia oficiala a Romaniei privind migratia, asa cum va fi sustinuta in cadrul unei conferinte ONU la nivel inalt pe aceasta tema, in luna decembrie.
Este vorba de un memorandum prin care Guvernul Romaniei a propus adoptarea unei pozitii de sustinere din partea Romaniei a Compactului Global pentru Migratie (CGM), in forma convenita in urma negocierilor, si a fost aprobat textul declaratiei care va fi prezentata de catre delegatia Romaniei la Conferinta interguvernamentala de la Maroc pe acesta tema, in perioada 10-11 decembrie, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Romania a participat timp de 18 luni, in baza unui mandat aprobat de catre Prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, la toate etapele de negociere a Compactului Global pentru Migratie, pledand pentru adoptarea unui text echilibrat si sustinand unitatea pozitionarii Uniunii Europene, mai informeaza Presedintia.
Printre obiectivele Romaniei au figurat sustinerea unui text fara valoare juridica obligatorie, evitarea stabilirii obligatiilor financiare suplimentare obligatorii pentru statele membre, reflectarea corespunzatoare a principiului suveranitatii nationale, sustinerea unor politici care sa respecte drepturile si libertatile fundamentale ale omului, precum si reflectarea adecvata a diferentierii clare intre migranti legali si ilegali, precum si intre migranti si refugiati, se mai... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 18:13
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a declarat ca recent a fost facuta o oferta pentru primirea in Romania a 1.942 de refugiati aflati in Grecia si Italia.
"Recent, am facut o oferta pentru 1.942 de refugiati din Grecia si din Italia pe care ii putem reloca in Romania. Mai avem deja pe teritoriul nostru cam 700 de asemenea refugiati", a spus Melescanu, intr-un interviu acordat Realitatea TV, difuzat vineri.
El a subliniat ca Romania "participa masiv la operatiunile din Marea Neagra pentru oprirea fluxului de refugiati si salvarea celor care se incumeta la asemenea actiuni".
"Evident ca problema migratiei si cea a refugiatilor sunt doua categorii distincte. Primii sunt refugiati din motive politice, din cauze de razboi, dar exista si o migratie cu caracter economic, mai ales din tarile cu regimuri esuate, cu conditii de viata foarte grele.
Romania si-a exprimat solidaritatea, desi am mers pe ideea ca nu este normal sa avem cote fixe. In acelasi timp, ne-am manifestat disponibilitatea de a primi un anumit numar de refugiati", a adaugat ministrul.
Cati refugiati trebuie sa mai primeasca Romania, potrivit planului
Melescanu a mai aratat ca Romania are in lucru o initiativa privind trimiterea a 50 de jandarmi si politisti pentru pregatirea fortelor de securitate irakiene in lupta impotriva Statului Islamic.
"Romania si-a asumat obligatia de a contribui cu 800.000 de euro la coalitia luptei impotriva Statului Islamic si ajutorarea victimelor... mai mult
Vineri, 18 August 2017, ora 18:41
Presedintele Klaus Iohannis, care miercuri efectueaza o vizita de stat in Lituania, a discutat cu omologul sau Dalia Grybauskaite despre problema migrantilor si modul in care este ea gestionata.
Ambii sefi de stat au criticat Uniunea Europeana pentru amenintarea cu sanctiuni in cazul in care tarile membre refuza sa accepte cotele repartizate si au cerut masuri pentru ca UE sa-si protejeze mai eficient granitele.
Dalia Grybauskaite a spus raspicat ca nicio tara nu poate fi fortata sa faca ceva ce nu doreste.
"Problema migrantilor e una complicata. Avem pozitii similare in sensul ca UE trebuie sa protejeze granitele sale si sa gasim solutii prin care sa acordam posibilitati de integrare migrantilor, de absorbire a lor in societatile in care au sosit, respectand conventiile UE, si sa asiguram drepturile tuturor cetatenilor europeni, precum si migrantilor. Masuri de constrangere nu pot fi adoptate in niciun caz! Nu putem constrange o tara sa faca ce nu doreste si nici nu putem ...citeste mai departe despre "Corespondenta din Lituania - Iohannis, nemultumit de UE in criza migrantilor: Unele solutii sunt slabe, sanctiunile nu rezolva nimic" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Mai 2016, ora 12:48
Ungaria a fost prima tara care a actionat independent pentru a face fata crizei migratiei si se numara inca printre statele UE cel mai bine protejate, a declarat, vineri, premierul ungar, adaugand ca este nevoie de pregatiri la granita cu Romania in ceea ce priveste extinderea gardului.
Actiunea independenta a statelor individuale este mai buna decat inactivitatea Comisiei Europene, a declarat Viktor Orban pentru postul de radio Kossuth, informeaza MTI.
Acesta a reiterat ca Ungaria nu va permite imigrantilor sa patrunda pe teritoriul sau fara a fi controlati. "Gardul nu va fi rupt, nu vor exista revolte ale imigrantilor, incendieri ale taberelor de refugiati sau grupuri care le agreseaza pe femeile ungare, pe sotiile si fiicele noastre", a spus premierul ungar.
Viktor Orban: Majoritatea imigrantilor nu fug de razboaie. Vin in Europa doar pentru un trai mai bun
Comentand asupra eforturilor de a ...citeste mai departe despre "Viktor Orban, despre cat de bine e protejata Ungaria: Sunt necesare pregatiri la granita cu Romania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 04 Martie 2016, ora 17:43
Trei barbati - doi din Sri Lanka si unul din Somalia - au fost prinsi de politistii de frontiera din Botosani, dupa ce au trecut ilegal frontiera.
Purtatorul de cuvant al Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera, Minidora Racnea, a declarat, duminica, ca lucratorii din cadrul Sectorului Politiei de Frontiera Darabani au depistat si retinut, pe raza localitatii Oroftiana, trei persoane care intentionau sa intre ilegal in Romania, pentru a ajunge intr-o tara din Spatiul Schengen.
Migranti depistati la Arad in timp ce incercau sa treaca ilegal frontiera in Ungaria
Cei trei cetateni straini nu aveau documente de ...citeste mai departe despre "Trei migranti, prinsi cand voiau sa intre ilegal in Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 22 Noiembrie 2015, ora 11:16
Trei persoane au fost retinute pentru 24 de ore pentru constituirea unui grup infractional organizat si trafic de migranti, informeaza DIICOT, care a transmis marti ca pe teritoriul Romaniei au fost prinsi sase imigranti ilegali.
In a doua parte a lunii septembrie, cei trei au identificat in Republica Moldova sase migranti, doi adulti si trei copii minori de origine araba si un adult de origine iraniana, pe care i-au racolat promitandu-le ca ii trec frontiera de stat in Romania si ca ii transporta in vestul Europei, transmite DIICOT printr-un comunicat de presa.
Cei trei cereau intre 1.000 si 4.000 euro pentru fiecare persoana transportata pana la frontiera de vest.
Criza ...citeste mai departe despre "Imigranti ilegali prinsi in Romania - trei traficanti romani, retinuti de DIICOT" pe Ziare.com mai mult
Marti, 22 Septembrie 2015, ora 17:35
Romania se numara printre tarile care au fost reticente in a face noi promisiuni pentru misiunea Triton de patrulare pe mare, in cadrul summitului extraordinar de la Bruxelles.
Potrivit listei cu aceste contributii obtinuta de EurActiv.com, 12 tari, intre care Grecia, Croatia, Cipru, Spania, Slovenia, Romania, Austria, Bulgaria, Estonia, Malta, Slovacia si Olanda nu au facut promisiuni cu privire la contributia lor la forta maritima.
Unele tari au incetat contributiile pentru ca ele considera ca eforturile lor actuale sunt suficiente, in timp ce alte state membre cred ca ar trebui sa primeasca ajutor pentru a face fata imigratiei ilegale, mai degraba decat sa ofere asistenta folosind propriile lor resurse.
Iohannis, gafa la Bruxelles. A incurcat Marea Neagra cu Marea Mediterana (Video)
Presedintele Klaus Iohannis, care a participat la reuniune, a exprimat, joi seara, pozitia Romaniei la aceasta intrevedere: "Este necesar sa fim solidari cu statele membre care au povara cea ...citeste mai departe despre "EurActiv: Romania, reticenta sa contribuie la rezolvarea crizei migratiei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 17:10
Secretarul de stat britanic pentru Imigratie, Mark Harper, a declarat ca Marea Britanie nu se va confrunta cu un aflux de migranti romani si bulgari, dupa anularea incepand din 2014 a restrictiilor care la sunt impuse, acestia preferand Italia, Spania si Germania, relateaza The Guardian online.
Potrivit publicatiei, in prima evaluare oficiala asupra fluxului probabil de romani si bulgari de dupa anularea restrictiilor impuse pe piata britanica a muncii la 1 ianuarie 2014, Harper a declarat ca, de aceasta data, nu se va repeta situatia de acum zece ani, cand in tara a venit un val de polonezi. El a subliniat ca Guvernul nu este multumit de venirea unor noi migranti, dar a sugerat ca acestia ar putea sa mearga mai degraba in Germania, Italia si Spania
Harper i-a criticat pe conservatori
Harper i-a criticat totodata pe conservatorii care au cerut ca aceste "controale tranzitionale" impuse romanilor si bulgarilor pe o perioada de sapte sa fie extinse dupa 1 ianuarie. "Pur si simplu nu este posibil din punct de vedere legal", a declarat el intr-o conferinta de presa la sediul Ministerului de Interne.
Oficialul a catalogat drept "o prostie" incercarea de a prezice numarul de persoane care ar putea sa vina in M.Britanie. Fostul ministru britanic de Interne a declarat saptamana trecuta, a adaugat Harper, ca a fost comisa o "greseala spectaculoasa" in 2004, cand estimari academice sugerau ca in tara, la vremea respectiva, ar fi urmat sa vina doar 15.000 de polonezi si... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 08:51
Transferurile de bani catre Romania au inregistrat o crestere semnificativa, de aproximativ 20%, in preajma Pastelui, aceasta fiind una din cele mai active perioade pentru trimiterile de bani catre tarile ortodoxe, se arata intr-un studiu al Western Union.
Peste 30% din consumatorii din tarile ortodoxe primesc astfel transferuri de bani drept cadou cu diverse prilejuri, inclusiv pentru sarbatorile de peste an, mai arata procesatorul de plati intr-un comunicat de presa.
"Dupa ocaziile speciale - cum ar fi aniversarile, nunta sau Craciunul - Pastele este cel mai important prilej pentru oferirea de cadouri", spune Gabriel Sorbo, Director Regional Western Union pentru Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru si Malta. "Vedem acest fapt reflectat si in cifrele noastre. Cu prilejul Pastelui, transferurile de bani catre Romania au atins un varf de crestere de aproape 20%".
Potrivit studiilor Western Union, oferirea de cadouri in bani se numara printre primele trei motive pentru care consumatorii fac transferuri de bani. Cum tot mai multe persoane care traiesc in strainatate nu-si mai pot permite sa-si viziteze familiile, sunt tot mai numerosi cei care opteaza sa trimita acasa cadouri in bani.
Cum a afectat criza emigrantii romani
Efectele crizei economice sunt resimtite de consumatorii din intreaga lume, inclusiv de catre migrantii romani. Studiile Western Union arata ca, la nivel global, aproximativ 89% dintre consumatorii care folosesc... mai mult
Marti, 07 Mai 2013, ora 12:40