Austria a propus joi folosirea fortelor armate ale Uniunii Europene pentru a sustine la frontiere actiunile de oprire a intrarii migrantilor clandestini in Europa, in contextul in care coalitia conservatoare de extrema dreapta doreste un control mai strict la granitele terestre si maritime ale UE.
Ministrul austriac al Apararii, Mario Kunasek, si-a prezentat planul - bazat pe folosirea in trecut a soldatilor de catre Austria la frontierele sale - omologilor sai din UE la o intalnire cu usile inchise la Viena, subliniind faptul ca soldatii ar fi sub controlul politiei, au declarat diplomati, relateaza Reuters.
"Trebuie sa ne protejam eficient granitele", a spus Kunasek jurnalistilor dupa intalnire, mentionand ca a fost o "discutie pozitiva" cu privire la aceasta propunere.
Dar mai multe guverne ale UE si-au exprimat separat ingrijorarea, ce reflecta diviziunile intre statele membre cu privire la modul de gestionare a migratiei, redistribuirea refugiatilor in cadrul blocului comunitar si prevenirea unor noi valuri de sosiri.
Dar Austria - noul presedinte al Consiliului Uniunii Europene pentru o perioada de sase luni - este hotarata sa previna orice repetare a crizei din 2015, cand mai mult de un milion de migranti au ajuns in Europa din Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
Actuala politica a UE privind migratia a fost respinsa de asemenea de catre Italia si Ungaria au respins, prima ordonand inchiderea porturilor pentru majoritatea migrantilor sositi pe mare... mai mult
Joi, 30 August 2018, ora 18:05
Austria preia duminica presedintia semestriala a Uniunii Europene (UE), varf de lance fiind cancelarul Sebastian Kurz - catalogat de un diplomat american drept un "rock star", curtat de criticii cancelarului german Angela Merkel - aflat la putere de abia sase luni.
Inasprirea perceptibila a tonului guvernelor europene pe tema solicitantilor de azil - o problema care sfasie UE - reprezinta o adevarata mana pentru acest foarte tanar lider conservator (31 de ani) aliat cu extrema dreapta (FPO) din decembrie, comenteaza AFP.
Austria isi incepe duminica semestrul la presedintia europeana cu acest subiect pe fundal, pe care Sebastian Kurz il joaca pe degete si pe care a anuntat ca il transforma in prioritatea mandatului sau la sefia Celor 28.
Cancelarul se lauda ca este unul dintre principalii artizani ai inchiderii "rutei prin Blacani", in 2016, pe cand era ministru de Externe. El si-a construit ascensiunea si si-a cimentat alianta cu FPO in baza promisiunii unei politici a migratiei fara concesii.
Only united can we protect #EU. Delighted that we have had such a good dialogue with @sebastiankurz over the last six months and we see succession of the @EU2018AT priorities: #security & #migration; #digitalization; #stability, #EU-#WesternBalkans
Best of luck! #servuseuropa pic.twitter.com/Y7yzn1QJ5y- Boyko Borissov (@BoykoBorissov) June 30, 2018
Kurz creeaza disensiuni, insa este "in ton cu vremea", declara pentru AFP Patrick Moreau, un cercetator la Centrul... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2018, ora 15:35
Parlamentul Ungariei a aprobat, miercuri, legea supranumita "Stop Soros", care ii incrimineaza pe avocatii si activistii ce ofera ajutor refugiatilor in cautare de azil.
Conform legii aprobate, oricine faciliteaza imigratia ilegala va fi condamnat la un an de inchisoare. De asemenea, aceasta modifica alte opt legi existente. Guvernul lui Viktor Orban a numit legea "Stop Soros" dupa miliardarul filantrop acuzat ca sustine migrantii musulmani.
Legea vizeaza orice persoana care lucreaza cu organizatii non-guvernamentale implicate in ajutorarea persoanelor in cautare de azil. De asemenea, masurile au devenit mai stricte in ceea ce priveste primirea azilului. Orice persoana care provine dintr-o tara terta poate primi azil doar daca in tara respectiva este persecutata in orice fel.
Ungaria considera ca imigratia este o amenintare la securitatea nationala si este criticata la nivel international pentru noua lege.
Agentia ONU pentru Refugiati i-a indemnat pe oficialii ungari sa renunte la propunerea legislativa, iar expertii din Organizatia pentru Drepturile Omului a Consiliului Europei au incercat sa ii convinga sa amane votul pana vineri, pentru a avea timp sa analizeze masurile.
Grupurile pentru apararea drepturilor omului insista ca doar incearca sa ii ajute pe cei care au fost primiti legal in Ungaria sa aplice pentru azil.
Un raport al Comisiei de la Venetia obtinut de BBC spune ca legislatia Ungariei "incrimineaza activitati organizationale care nu sunt... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 20:44
Austria mizeaza impreuna cu alte cateva state membre UE pe infiintarea unor centre de primire a migrantilor - in afara Uniunii Europene - "care sa ofere o protectie, dar nu o viata mai buna", a anuntat cancelarul Sebastian Kurz.
Intrebat de postul public ORF despre existenta unui asemenea proiect, seful Guvernului a confirmat marti seara ca "eforturi sunt in curs in vederea infiintarii in afara Europei a unor centre de protectie in care sa putem sa gazduim refugiati, sa le oferim o protectie, dar nu o viata mai buna in Europa Centrala", relateaza AFP.
Kurz, un conservator care guverneaza impreuna cu extrema dreapta, nu a precizat cui vor fi destinate aceste centre, insa omologul sau danez Lars Lokke Rasmusen a anuntat saptamana trecuta ca discuta cu anumite tari - inclusiv Austria - despre infiintarea unor "centre comune" destinate migrantilor care nu pot primi azil in UE sau respinsi.
"Acesta este un proiect la care lucram impreuna cu un mic numar de state in mod foarte confidential (...), pentru a-i spori fezabilitatea", a adaugat Kurz la ORF.
Intre tarile susceptibile sa primeasca aceste centre numele Albaniei a fost avansat in ultimele zile in presa austriaca.
"Vom vedea", a raspuns marti seara Kurz intrebat in acest sens.
Coalitia dreapta-extrema dreapta aflata la putere in Austria de la sfarsitul lui 2017 a transformat implementarea unei politici in domeniul migratiei restrictiva intr-una dintre prioritatile sale.
Citeste mai departe despre... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2018, ora 12:43
Austria, care va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene in luna iulie, va pune accentul pe "protejarea frontierelor externe" ale Europei pentru a solutiona problema provocata de afluxul de migranti ce divizeaza statele membre, a declarat miercuri la Bruxelles cancelarul austriac Sebastian Kurz.
"Trebuie sa rezolvam problema migratiei, iar daca nu va exista o solutie la summitul din iunie, vom continua sa discutam aceasta chestiune", a spus Kurz dupa o intrevedere cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, relateaza AFP.
"Ne vom concentra asupra acestei chestiuni la reuniunea sefilor de stat si de guvern din 20 septembrie, la Salzburg, cu obiectivul de a face un pas suplimentar pentru protejarea frontierelor externe ale UE", a insistat seful executivului austriac.
Summitul european care se va desfasura pe 28-29 iunie la Bruxelles avea ca obiectiv obtinerea unui consens asupra reformei sistemului european de azil pentru migranti, dar diviziunile intre statele membre, evidentiate marti in timpul unei reuniuni ministeriale, au indepartat perspectiva unui acord.
Unul dintre principalele puncte de blocaj ramane ideea repartizarii migrantilor prin cote obligatorii intre statele membre. Astfel de cote sunt respinse categoric de Ungaria si Polonia, acestor doua tari raliindu-se acum si Austria.
"Va trebui sa gasim o solutie", a declarat alaturi de premierul austriac presedintele executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, recunoscand insa ca nu... mai mult
Miercuri, 06 Iunie 2018, ora 21:15
Austria ar putea incepe sa impuna verificari la granita cu Germania ca parte a unui efort mai larg de a implementa controale mai drastice la frontiera in a doua jumatate a anului, cand va prelua presedintia Consiliului UE, conform ministrului de Interne, Herbert Kickl.
Kickl a declarat ca siguranta oamenilor este mai importanta decat eventualele perturbari aduse afacerilor sau turismului, informeaza Reuters.
"In interesul protejarii propriei populatii, este logic ca vom inaspri verificarile", a afirmat Kickl, membru al gruparii de extrema-dreapta Partidul Libertatii.
"De la 1 iulie este posibil sa implementam controale la granita cu Germania", a adaugat el.
Kickl a recunoscut ca sectoarele afacerilor si turismului vor fi afectate de noile verificari. "Dar securitatea este o prioritate pentru oameni si sunt dispusi sa faca sacrificii", a afirmat el.
Ministrul austriac de de Interne sustine ca este nevoie in continuare de suspendarea zonei Schengen in mare parte a Europei. "Am comunicat clar Uniunii Europene printr-o scrisoare ca ne rezervam dreptul de a controla orice granita in Austria, chiar si pe cele care nu erau controlate pana acum", a spus Kickl.
Austria, Germania si alte tari europene au suspendat sistemul Schengen al granitelor deschise in 2015 dupa ce un milion de refugiati au patruns in Europa.
Saptamana trecuta, Germania a comunicat ca va mentine controalele la granita cu Austria pentru inca sase luni, pentru a asigura securitatea si a... mai mult
Joi, 19 Aprilie 2018, ora 19:53
Guvernul austriac ar putea vedea un important proiect al sau - de reducere a ajutoarelor sociale pentru migranti - amenintat de o decizie a justitiei, care a anulat luni o dispozitie similara instituita la nivel regional, declarand-o neconstitutionala.
De la inceputul lui 2017, beneficiarii de azil care locuiesc in landul Austria Inferioara (nord) nu mai primesc in primii cinci ani de rezidenta in Austria decat 522 de euro ajutor financiar lunar comparativ cu 868 de euro pentru alte categorii de populatie. De asemenea, nivelul de ajutoare cumulate pe familie, legat in general de numarul de copii, este plafonat la 1.500 de euro, informeaza AFP.
Intr-o decizie asteptata, Curtea Constitutionala a Austriei a estimat ca aceasta dispozitie nu corespunde criteriilor "de obiectivitate" si a declarat-o neconstitutionala.
Or, aceasta este o masura similara celei pe care coalitia dreapta/extrema-dreapta la putere la Viena intentioneaza sa o aplice la nivel national. Acesta este unul dintre proiectele-cheie ale guvernului austriac, care intentioneaza sa "stopeze imigratia motivata de sistemul generos al statului", plafonand venitul minim garantat (Mindestsicherung) alocat persoanelor fara venituri.
Problema migratiei s-a aflat in centrul campaniei legislative din Austria in toamna anului trecut, dupa ce aceasta tara de 8,7 milioane de locuitori a inregistrat peste 150.000 de cereri de azil, reprezentand aproape 2% din populatia ei, in urma crizei provocate de valul de... mai mult
Luni, 12 Martie 2018, ora 21:16
Atacurile asupra centrelor pentru refugiati din Austria s-au inmultit semnificativ in 2016, numarul total de cazuri inregistrate in 2015 fiind deja atins in primele sase luni ale acestui an, conform unor date oficiale facute publice sambata, transmite AFP.
In prima jumatate din 2016, 24 de atacuri au fost inregistrate, comparativ cu 25 in tot anul 2015, a anuntat ministrul de interne Wolfgang Sobotka, audiat in cadrul unei anchete parlamentare.
Atacurile cuprind fapte precum incendieri, atacuri cu acid, aruncarea de pietre in ferestre, graffiti rasiste sau naziste, precum si publicarea pe internet a unor texte bazate pe ura.
Potrivit deputatului de opozitie Albert Steinhauser, din partea Verzilor, cel care a condus ancheta, "dezbaterea politica tumultoasa privind solicitantii de azil" este la originea inmultirii acestor atacuri.
"Din moment ce dezbaterea politica este dominata de o atmosfera de ...citeste mai departe despre "Refugiatii nu mai sunt in siguranta in Austria: tot mai multe atacuri cu acid si sticle incendiare" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 20:25
Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a criticat, vineri, guvernul austriac pentru ca nu s-a coordonat cu cel de la Berlin in decizia de plafonare a numarului de migranti pe care-i va accepta in anii urmatori.
Guvernul austriac a anuntat, miercuri, ca a decis sa limiteze la cel mult 37.500 numarul cererilor de azil acceptate anul acesta, mai putin de jumatate fata de cele 90.000 de anul trecut, numar care in plus va scadea progresiv in anii urmatori, relateaza agentia EFE.
Refugiatii provoaca tensiuni intre Germania si Austria - Ultimatum pentru Merkel
"Am avut nevoie sa iau putin aer cand am aflat ca decizia nu a fost coordonata impreuna cu noi. Cancelarul (Angela Merkel) a depus eforturi in ultimele luni pentru a se coordona intens cu Austria", a spus Schauble intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel.
Dar el a recunoscut ca posibilitatile statelor UE de a primi solicitanti de azil nu sunt nelimitate, recunoscand totodata ca reprosurile reciproce pe acest ...citeste mai departe despre "Criza imigrantilor dezbina vechii aliati: Austria a infuriat Germania" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Ianuarie 2016, ora 16:28