Valoarea de piata a Microsoft a scazut cu 18 miliarde de dolari in ultimele doua zile, dupa ce compania a anuntat ca va prelua divizia de telefoane mobile a Nokia pentru 7,2 miliarde de dolari, descurajand investitorii care sperau la revigorarea afacerilor odata cu schimbarea CEO-ului.
Actiunile Microsoft au coborat cu 6,6% dupa ce compania a anuntat, marti seara, preluarea Nokia, compania incheind sedinta bursiera de joi cu o capitalizare de piata de 260 miliarde de dolari.
Compania a pierdut astfel in intregime cresterea inregistrata anterior, pe 23 august, cand a anuntat retragerea directorului general Steve Ballmer in termen de 12 luni, transmite Bloomberg.
Acordul cu Nokia cimenteaza strategia lui Ballmer de extindere agresiva in zona electronicelor de consum si nu lasa loc pentru prea multe schimbari odata ce va fi desemnat un succesor in functia de CEO, considera analistii.
Microsoft incearca sa se impuna intr-o piata dominata de Apple si Google, care oricum ofera o rata mai redusa de profitabilitate fata de afacerea de baza a companiei, software-ul si serviciile destinate companiilor.
Stephen Elop devine candidatul principal la sefia Microsoft
Fostul director general al Nokia, Stephen Elop, va reveni astfel in cadrul Microsoft odata cu fuziunea celor doua companii, si devine principalul candidat la functia lui Ballmer, cu sanse mari sa continue strategia acestuia, criticata de unii investitori, potrivit analistilor Sanford C. Bernstein.
"Nu... mai mult
Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 10:10
Succesul in afaceri depinde de multi factori, dar uneori, o decizie inspirata poate face diferenta dintre un business profitabil si un esec rasunator. Managerii unor companii de prestigiu, precum Microsoft, Apple sau Ford au luat, de-a lungul timpului, hotarari controversate, dar care au crescut exponential veniturile companiilor pe care le-au cladit, personal, de la zero.
Henry Ford a luat doua decizii care pareau imposibile intr-o epoca in care trusturile exploatau angajatii, iar sindicatele nu aveau de spus decat un cuvant formal. Ford a hotarat sa reduca programul de lucru al angajatilor cu o ora si a introdus, pentru prima oara in lume saptamana de lucru de cinci zile.
In acelasi timp, a dublat salariile, permitandu-le muncitorilor sai sa achizitioneze automobilele la care lucrau. In urma inovatiilor implementate de el, productivitatea angajatilor aproape ca a explodat.
Motivarea angajatilor romani, misiune imposibila?
In contextul actual, caracterizat de reduceri bugetare, disponibilizari si scaderi salariale, este dificil de introdus metode pentru eficientizarea angajatilor si pentru cresterea productivitatii. Dan Berteanu, general manager al firmei de recrutare Talent Stream, sustine ca piata muncii este caracterizata, mai degraba, de apatie si ca angajatii prefera sa lucreze la potentialul minim, daca sunt nemultumiti de salariile primite.
"Fenomenul mai degraba este ce sa faci ca sa nu ii demotivezi mai rau, decat sa ii motivezi", crede... mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 08:00
Dezvoltarea serviciilor on-line si a echipamentelor hardware reprezinta noile prioritati ale Microsoft. Prin aceste decizii, CEO-ul Steve Ballmer urmeaza directia care a reusit sa transforme Apple in cea mai mare companie din lume.
"Vor exista momente cand vom construi dispozitive specifice in scopuri anume, precum am facut cu Xbox si recent anuntatul Microsoft Surface", a anuntat Ballmer in scrisoarea sa anuala catre actionari, publicata marti si citata de Reuters.
Noua abordare urmeaza succesul inregistrat de Apple, care a dovedit importanta integrarii software si hardware si a facut ca dispozitivele Windows sa para mai greoaie prin comparatie.
Ballmer, care a preluat functia de CEO de la plecarea lui Bill Gates in 2000, a precizat ca firma isi va continua parteneriatele traditionale cu firme de hardware precum Dell, Samsung sau HTC.
Rolul Microsoft in acest asa-zis "ecosistem" se va schimba. Schimbarea "se va reflecta in modul in care conducem compania, modul in care dezvoltam noi experiente si modalitatea de lansarea pe piata a noilor produse, atat pentru consumatori, cat si pentru companii", a mentionat Steven Ballmer.
Microsoft castiga deja din diverse servicii on-line, precum accesul la servere pentru aplicatiile tip "cloud" sau versiunile on-line ale aplicatiilor Office.
Scrisoarea lui Ballmer sugereaza insa o accelerare a ritmului prin care firma se va indeparta de modelul sau traditional de vanzare a produselor software.
CEO-ul... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2012, ora 07:08
Microsoft se confrunta cu un an financiar greu, probabil cel mai important in acest sens de pana acum. Actiunile companiei stagneaza de mult timp si nu exista prea multe sperante in privinta cresterii lor.
Cea mai mare companie de software din lume, ale carei actiuni pe bursa au ramas in jurul valorii de 30 de dolari, a pregatit mai multe directii pentru a se lansa pe segmentul dispozitivelor mobile dominat de Apple si Google, potrivit Reuters.
Compania a anuntat luni o depreciere contabila de 6,2 mld. de dolari la divizia de servicii online, din cauza performantelor sub asteptari a unei companii de publicitate achizitionata in 2007, astfel ca va fi nevoie de amortizarea acesteia.
Microsoft va anunta rezultatele financiare pe data de 19 iulie
Microsoft va prezenta rezultatele financiare pe data de 19 iulie 2012, iar analistii se asteapta ca atunci sa fie anuntata prima pierdere trimestriala a companiei din 1986.
"Acest tip de pierdere masiva ne aduce aminte ca politicile de alocare a capitalului in cazul Microsoft nu au fost mereu cele mai bune", spune Todd Lowenstein, directorul Highmark Capital.
Gigantul software are perspective pentru a castiga diverse segmente de piata
Microsoft are o strategie de piata diversa pentru urmatoarele 12 luni: lansarea noului sistem de operare Windows 8, prima sa tableta, o noua versiune de Office si restructurarea software-ului pentru telefoane.
Ziarul Wall Street considera ca Microsoft are sanse sa isi recapete... mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 18:10
Apple planuieste sa lanseze un iPad mai mic si mai ieftin pana la sfarsitul acestui an, au declarat doua persoane apropiate acestui proiect.
Apple vrea sa isi pastreze suprematia pe piata tabletelor prin lansarea acestui nou iPad, tinand cont de faptul ca Google si Microsoft pregatesc dispozitive asemanatoare.
Noul model de iPad va avea un ecran cu o diagonala de sapte sau opt inci, mai putin decat versiunea existenta de 9,7 inci, a spus una dintre surse. Acest produs, pe care Apple l-ar putea anunta in octombrie, nu va avea ecranul high-definition incorporat in iPad-ul lansat in martie, potrivit Bloomberg.
Un iPad mai mic si mai ieftin ar putea sa submineze ambitiile Google, Microsoft si Amazon.com de a castiga teren pe piata tabletelor avansate, spune Shaw Wu, analist la Sterne Agee & Leach Inc. Noul dispozitiv va avea probabil un pret apropiat tabletei Nexus 7 lansata de Google si dispozitivului Kindle Fire de la Amazon, ambele avand ecrane de sapte inci si un pret de 199 de dolari.
"Va fi cel mai mare cosmar pentru competitori", a spus Shaw Wu intr-un interviu. "Mingea este in curtea Apple".
Trudy Muller, purtatoare de cuvant a companiei Apple, a refuzat sa comenteze pe marginea acestor informatii.
Apple detine 61% din piata tabletelor
De la lansarea pe piata a iPad-ului in aprilie 2012, Apple a dominat piata tabletelor. DisplaySearch a estimat ca valoarea acestei piete va ajunge la 66,4 miliarde de dolari anul acesta. Apple detine 61% din... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 11:59
Nokia si Microsoft au incheiat un parteneriat prin care producatorul finlandez de telefoane mobile urmeaza sa foloseasca Windows Phone, cele doua companii incercand sa ajunga din urma Google si Apple pe piata smartphone-urilor si tabletelor, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.Nokia a anuntat vineri ca va folosi Windows Phone ca platforma software pentru smartphone-urile produse, noul director general Stephen Elop incercand sa restructureze compania si sa recastige pozitia de lider global al industriei telefoanelor mobile.
Windows Phone este considerat unul dintre cele mai bune sisteme de operare pentru telefoane mobile, insa nu se bucura inca de prea multa popularitate printre consumatori.
"Este un parteneriat nascut din frica celor doua companii ca vor fi marginalizate de Apple si Google, dar nu exista vreun glont de argint", comenteaza un analist al CCS Insight.
Nokia a pierdut abrupt cota de piata in ultimii ani pe segmentul smartphone in favoarea iPhone si telefoanelor cu sistem de operare Android dezvoltat de Google.
De altfel, Android a devenit cel mai folosit sistem de operare smartphone din lume in trimestrul al patrulea al anului trecut.
"Este o recunoastere sincera ca strategia Nokia in privinta platformei software a esuat si subliniaza cat de serioasa este problema companiei finlandeze. O astfel de alianta ar fi fost de neconceput acum 12 luni", a adaugat expertul citat.
Nokia a precizat ca anii 2011 si 2012 vor fi ani de tranzitie, perioada in care se va... mai mult
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 11:15
Nokia si Microsoft sunt aproape de un parteneriat in domeniul software, in incercarea de a recupera terenul pierdut pe piata smartphone-urilor si tabletelor, dominata de iPhone-ul celor de la Apple si de sistemul de operare Android al Google, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei, citate de Mediafax.Directorul general al Nokia, Stephen Elop, a purtat discutii cu seful Microsoft, Steve Ballmer, in legatura cu instalarea unui sistem de operare pentru telefoane mobile dezvoltat de compania americana pe terminale Nokia, a afirmat una dintre surse.Elop a vorbit si cu CEO-ul Google, Eric Schmidt, privind folosirea Android pe telefoane Nokia, insa este putin probabil ca discutiile sa conduca la un acord, sustine alta sursa.Seful Nokia va lansa vineri, la Londra, o noua strategie a grupului finlandez, in centrul careia va sta un plan de revenire pe piata smartphone.
Atat Nokia, cat si Microsoft au ratat startul pe piata smartphone-urilor si tabletelor, care a crescut intr-un ritm exploziv in ultimii trei ani. Principalul dezavantaj al Nokia este sistemul de operare insuficient de avansat pentru a face fata cerintelor actuale, in timp ce Microsoft a lansat foarte tarziu Windows Phone 7, iar sistemul nu se bucura de prea mult succes in privinta adoptiei de catre producatorii de telefoane si in ceea ce priveste vanzarile.Astfel, cele doua companii s-ar completa reciproc intr-un parteneriat si ar putea sa recupereze o parte din terenul pierdut in fata Apple si... mai mult
Joi, 10 Februarie 2011, ora 13:16
Cel mai mare producator de software din lume, Microsoft, s-ar putea sa anunte joi prima scadere a veniturilor din istorie, dupa ani in care s-a bucurat de un cvasi-monopol si a dictat preturile pe piata, iar solutia gasita de Steve Ballmer, directorul executiv care l-a inlocuit pe Bill Gates, pare sa fie o scadere agresiva a preturilor pentru a recuceri cota de piata.Aplicatiile de baza Microsoft, pachetul Office, dar si alte servicii online, vor fi oferite publicului la preturi foarte accesibile, scrie Business Week. Microsoft revine la o politica mai populista dupa ce ani de zile a fortat preturile sa mearga in sus fiind un cvasi-monopol.
Se pare insa ca o competitie tot mai puternica din partea rivalilor sai Google, IBM sau Apple obliga Microsoft sa schimbe strategia intr-un moment dificil. Vestea buna pare sa fie lansarea Windows 7, un sistem de operare care a fost laudat pina acum de toti specialistii din domeniu care l-au testat.
Microsoft a avut pina acum cele mai bune marje de profitabilitate pe vanzarile de software, dar se pare ca aceasta perioada se apropie de sfarsit, spun specialistii din Statele Unite.
Companiile refuza sa faca investitii noi in software, iar criza economica blocheaza vanzarile pe pietele in curs de dezvoltare unde Microsoft crestea puternic in ultimii ani.
Se pare ca Steve Ballmer va anunta reducerea preturilor inclusiv la Windows, produsul de baza al companiei. Informatia vine dupa ce Google a anuntat ca lucreaza la un sistem de operare... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 09:45