Microsoft a decis sa reduca cat mai mult pierderile inregistrate de divizia sa smartphone, ba chiar s-ar putea sa si renunte la acest segment de operatiuni.
1.850 de locuri de munca vor disparea din fabrica Microsoft Mobile din Finlanda, achizitionata de compania americana odata cu Nokia, raporteaza CNN Money.
Afacerea Nokia s-a dovedit in timp o paguba pentru Microsoft, iar directorii corporatiei americane vor sa se debaraseze de acest activ.
Concedierilor vor debuta de anul viitor, conform planului anuntat de gigantul IT, iar cifra este relativ redusa, comparativ cu cele 25.000 de joburi taiate din organigrama Nokia si a diviziei smartphone in ultimii doi ani.
Cel care a redus drastic numarul de locuri de munca in acest sector este Satya Nadella, actualul director executive al companiei Microsoft.
Predecesorul sau, Steve Balmer pare sa fi luat cea mai neinspirata decizie in 2013, atunci cand a achizitionat compania finlandeza Nokia pentru suma de 5,4 miliarde de euro.
Noua runda de restructurari va genera cheltuieli in bugetul Microsoft de peste 950 de milioane de dolari, din care 200 de milioane sunt rezervate pentru plata salariilor compensatorii catre angajatii Microsoft Mobile.
Restul diviziei smartphone, inclusiv HMD Mobile, fosta divizie de telefoane ieftine a Nokia, ar putea fi vanduta catre FIH Mobile, o subsidiara a Foxconn, 4.500 de angajati urmand sa fie preluati de cumparatori.
Aceasta ar putea insemna sfarsitul aventurii Microsoft in... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2016, ora 17:12
Compania fondata de Bill Gates a raportat cea mai mare pierdere din istoria sa: 3,2 miliarde dolari, dupa ce afacerea Nokia, incheiata in aprilie 2014, s-a transformat intr-un dezastru de proportii.
In incercarea de a acapara un segment important din piata globala a smartphone-urilor, executivii Microsoft au recurs la o stergere a datoriilor Nokia de 7,5 miliarde, care nu a mai putut fi acoperita insa, arata ziarul The Independent.
Eliminat din competitie
Microsoft a pierdut clar competitia din piata dispozitivelor mobile, in conditiile in care Apple a anuntat o crestere spectaculoasa a veniturilor.
Daca in urma cu un an, Microsoft anunta profituri de 4,6 miliarde de dolari realizate in acelasi interval, de aceasta data, bilantul prezentat de companie este dezastruos.
Prin comparatie, Apple tocmai a anuntat cresterea veniturilor cu 59 de procente, generate de vanzarea a 47,5 milioane de iPhone-uri si 10,9 milioane de unitati iPad.
iPhone ramane pe val
"Am avut un trimestru excelent, cu veniturile generate de vanzarea iPhone in crestere cu 59% peste cele de anul trecut", a explicat Tim Cook, directorul executiv al Apple.
Seful Apple se lauda ca a reusit sa imprime un start bun chiar si pentru cel mai recent produs al companiei, Apple Watch, in parte prin succesul inregistrat de acest gadget pe piata din China.
In ciuda performantei, pretul actiunilor Apple a coborat cu 7% in primele ore dupa deschiderea bursei in New York, ca urmare a neatingerii... mai mult
Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 12:54
1O investitie de 150 de milioane de dolari cu care Microsoft a salvat Apple de la faliment in '97 ar putea fi cea mai proasta afacere din istoria moderna, intrucat Apple si-a revenit si a lansat produse care au ranit de moarte piata PC-urilor si imperiul in declin al Microsoft.
La momentul investitiei Microsoft, Apple se afla la numai cateva saptamani distanta de faliment. Finantarea, parte a unui acord mai amplu, a asigurat suficienti bani si spatiu de manevra pentru ca Apple sa-si consolideze controlul asupra diviziei Mac si sa sustina astfel dezvoltarea iPod si iTunes.
Compania a lansat iPhone si iPad, produse care ulterior "vor rani de moarte industria PC-urilor, in timp ce Apple va anexa, intr-un joc cu suma zero, capitalizare de amploarea unor continente de la imperiul in declin al Microsoft".
Microsoft avea o valoare de piata de 556 miliarde de dolari in perioada de apogeu, din 2000. Acum, capitalizarea companiei se situeaza la 320 de miliarde de dolari. Apple valora mai putin de 3 miliarde de dolari la momentul in care a acceptat ajutorul lui Bill Gates, iar in prezent a ajuns la 505 miliarde de dolari.
Mutarea Microsoft a parut inteligenta la momentul respectiv
Investitia a fost anuntata in cadrul unui "amplu acord de licentiere", in care Microsoft, printre altele, promitea sa dezvolte si sa livreze in continuare variante pentru platforma Mac ale unor programe, precum Office.
"Scopul nu era sa obtina profit de pe urma investitiei, ci sa mentina... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2013, ora 15:17
Grupul informatic american Microsoft va cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia in schimbul unei sume totale de 5,44 de miliarde de euro, a anuntat acesta marti.
Fostul lider pe piata telefoanelor mobile isi va concentra de acum activitatea asupra serviciilor si retelelor, o decizie calificata drept "cea mai buna cale de a merge inainte, atat pentru Nokia, cat si pentru actionarii sai", a declarat presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, citat intr-un comunicat, potrivit AFP.
Nokia a finalizat in august preluarea participatiei de 50% detinuta de Siemens la producatorul de echipamente de telecomunicatii Nokia Siemens Networks, pentru a dezvolta aceasta activitate, considerata de acum drept vitala.
Tranzactia va fi finalizata in primul trimestru al anului viitor, dupa acordul actionarilor si autoritatilor de reglementare. Aproximativ 32.000 de angajati ai Nokia vor trece la Microsoft, dintre care 4.700 doar in Finlanda.
Directorul general, Stephen Elop, va parasi compania
Grupul finlandez a anuntat, de asemenea, plecarea directorului sau general Stephen Elop, care va fi inlocuit temporar de Siilasmaa.
Aceasta preluare de catre grupul Microsoft, deja asociat cu Nokia, caruira ii furnizeaza sistemul de operare pentru ultimul sau smartphone, Lumia, se refera la aproximativ jumatate din cifra de afaceri a grupului finlandez, respectiv aproximativ 15 miliarde de euro.
Acumuland pierderi, Nokia a decazut in momentul in care Apple a lansat cu un succes... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 08:28
Steve Balmer a renuntat de curand la pozitia de CEO al Microsoft, punand capat uneia dintre cele mai agitate perioade din domeniul tehnologiei. In urma lui au ramas erori de management si de strategie, prin care Microsoft a batut pasul pe loc, ratand oportunitati de miliarde de dolari.
Desi a avut multe rezultate pozitive cat timp a fost la Microsoft - cum ar fi triplarea veniturilor si a profitului, infiintarea grupului Server&Tools - Ballmer va fi tinut minte ca fiind presedintele companiei in perioada in care si-a pierdut dominatia din piata, dar si pentru greselile facute, comenteaza BusinessInsider.
Si a facut cateva greseli importante in ultimii 13 ani
A platit 500 milioane dolari pentru Danger. A dezvoltat Kin, care nu a avut succes
Microsoft a dezvoltat Kin, care nu a avut succes
A fost o perioada cand Sidekick a fost o platforma smartphone populara. Asa ca Microsoft a platit 500 de milioane de dolari pentru companie, Danger, in 2008. Doi ani mai tarziu, echipa a prezentat Kin, un terminal ieftin care nu se ridica, insa, la asteptarile din acea vreme. Dupa mai multe luni in piata, Microsoft a renuntat la acest proiect.
A platit 6,3 miliarde de dolari pentru aQuantive
In 2007, Microsoft a platit 6,3 miliarde de dolari pentru compania de digital marketing aQuantive. Cinci ani mai tarziu, Microsoft a trebuit sa contabilizeze acest cost, respectiv 6,2 miliarde de dolari, si a raportat pierderi.
A cheltuit 900 milioane de dolari pentru... mai mult
Sambata, 31 August 2013, ora 10:05
Microsoft se pregateste sa imbunatateasca serviciile cloud atat prin intermediul centrelor de date pe care le detine, cat si prin sistemul sau de operare.
O conferinta pe tema tehnologiilor cloud, 2012 Storage Developer Conference (SDC), a avut loc saptamana aceasta, in Silicon Valley, California, potrivit ZDNet.
Evenimentul a reunit peste 400 de dezvoltatori de servicii IT, care au discutat despre ulimele noutati in ceea ce priveste tehnologiile de stocare a datelor.
Reprezentantii Microsoft au participat la acest eveniment, declarand ca eforturile companiei sunt indreptate in prezent catre centrul de date si imbunatatirea serviciului de stocare de date. La nivelul centrului de date, managementul are un rol esential.
In cazul in care are loc o pierdere de date, iar acestea nu mai pot fi recuperate, este necesara minimizarea impactului asupra celorlalte componente ale centrului.
Microsoft dezvolta ReFS, urmatoarea generatie de sistem de fisiere pentru Windows 8, si spatii de stocare.
Sistemul de operare Windows 8 va fi lansat in luna octombrie. Odata cu Windows 8 vor aparea pe piata si noile tablete Microsoft Surface.
Totul despre noile tablete Microsoft Surface, cu Windows RT si Windows 8 Pro
Microsoft a anuntat pierderi de 492 milioane de dolari in cel de-al doilea semestru al acestui an, comparativ cu profitul de 5,9 miliarde de anul trecut.
Microsoft, la primele pierderi din ultimele decenii mai mult
Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 09:04
Microsoft a apelat in ultimii ani la manevre fiscale internationale agresive pentru a evita plata unor impozite de cel putin 6,5 miliarde dolari in Statele Unite, potrivit unui raport al unui comitet din Senatul american.
Microsoft s-a folosit de o serie de tranzactii cu subsidiare din Puerto Rico, Irlanda, Singapore si Bermuda pentru a nu plati taxele catre statul american, potrivit raportului.
Pe de alta parte, Hewlett-Packard a inregistrat la randul sau o serie de imprumuturi interne pe termen scurt care au permis companiei sa foloseasca fonduri offshore pentru operatiuni interne fara sa plateasca taxe.
Presedintele subcomitetului pentru investigatii din Senat, Carl Levin, a declarat ca acest tip de abuzuri genereaza costuri uriase, pentru ca transfera povara taxelor asupra cetatenilor si a altor companii.
Purtatorii de cuvant al Microsoft si Hewlett-Packard nu au comentat informatia.
Microsoft a anuntat pierderi de 492 milioane de dolari in cel de-al doilea semestru al acestui an, comparativ cu profitul de 5,9 miliarde de anul trecut.
Microsoft, la primele pierderi din ultimele decenii
Venitul operational in divizia care include sistemul de operare Windows a scazut cu 17,5 procente i T2. In divizia care se ocupa de produsele Office, venitul operational a crescut cu noua procente. Divizia de Internet a Microsoft si cea care supravegheaza dezvoltarea consolei de jocuri Xbox au avut pierderi in cel de-al doilea trimestru din 2012. mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:00
Pe o piata cu concurenta crancena, in care Apple si Google se impun agresiv, Microsoft Corp. a anuntat pierderi de 492 milioane de dolari in ultimul trimestru, eveniment rar in istoria gigantului software. De la listarea companiei la bursa in 1986, Microsoft nu a anuntat niciodata pierderi.
Conform companiei, pierderile vin dupa scaderea valorii Aquantive, serviciul de publicitate al Microsoft, care nu a adus profiturile scontate pentru gigantul IT, cu 6,2 miliarde de dolari. Luand in calcul si aceasta valoare, Microsoft a pierdut 492 milioane de dolari, comparativ cu profitul de 5,9 miliarde de anul trecut, scrie Wall Street Journal.
Punctul forte al Microsoft ramane insa vanzarea de software catre companii. Venitul total al companiei a crescut cu aproape 4%, in timp ce venitul diviziei care se ocupa de vanzarea produselor software pentru servere si altele asemanatoare a crescut cu aproape 13%. Aceeasi divizie a anuntat si o crestere a veniturilor operationale cu 24%.
"Cererea companiilor pentru produsele noastre este foarte buna", spune Peter Klein, director financiar al Microsoft.
Veniturile companiei din vanzarea de sisteme de operare Windows a scazut cu aproape 13% dupa ce compania a decis implementarea unui nou sistem de actualizare la Windows 8, care va fi mai putin solicitant din punct de vedere financiar decat sistemul vechi. Astfel, compania "renunta" la 540 milioane de dolari pe care i-ar fi castigat pana la finalul anului in acest mod.... mai mult
Vineri, 20 Iulie 2012, ora 14:01
Microsoft va raporta pierderi pentru trimestrul al doilea, dupa ce a inregistrat o depreciere contabila de 6,2 mld. de dolari la divizia de servicii online, din cauza performantelor sub asteptari ale companiei de publicitate pe internet AQuantive, cumparata acum cinci ani pentru 6,3 mld. dolari.
Pierderea contabila, non-cash, va trece compania pe pierdere in trimestrul al doilea, incheiat in iunie, potrivit Bloomberg.
Media estimarilor analistilor indica, anterior, un profit net de 5,3 miliarde de dolari pentru companie in aceasta perioada.
Microsoft a cumparat AQuantive in 2007 pentru aproximativ 6,3 miliarde de dolari, incercand sa prinda din urma Google pe piata publicitatii online. Preluarea companiei a fost anuntata la cateva saptamani dupa ce Google a achizitionat DoubleClick, un alt operator de publicitate pe internet.
Tranzactia nu a adus cresterea anticipata la divizia de servicii online a Microsoft, iar pierderile acestor operatiuni nu pot fi recuperate atat de repede cum se astepta cumpania, a declarat pentru Bloomberg o sursa apropiata situatiei.
Desi preluarea AQuantive nu a avut efectul scontat, Microsoft noteaza ca divizia de servicii online si-a imbunatatit performantele in alte zone, invocand majorarea venitului adus cautarile pe internet si cresterea cotei de piata a motorului de cautare Bing.
Pierdererea operationala a diviziei de servicii online a scazut in primul trimestru al acestui an la 1,45 miliarde de dolari, de la 1,91 miliarde... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 14:10