Zitec, lider pe piata de IT din Romania, specializat in dezvoltarea de solutii, servicii si produse tehnologice personalizate, anunta ca aplicatia de registratura si managementul documentelor Regista este folosita in prezent de 7000 de utilizatori din peste 300 de institutii publice (in majoritate, primarii) si companii private din tara, un numar dublu fata de 2018. Prin intermediul aplicatiei au fost procesate peste 5,3 milioane de documente.
Dupa acest succes, compania pregateste lansarea modulelor Smart City si e-Guvernare, ca parte a aplicatiei Regista.
Modulele Smart City si e-Guvernare permit extinderea functionalitatilor Regista la solutii IoT pentru nevoi specifice identificate la nivel local si digitalizarea interactiunii dintre cetatean si institutiile publice.
Romania se situeaza si in 2019 pe ultimul loc in ceea ce priveste gradul de digitalizare la nivelul serviciilor publice, in randul statelor din Uniunea Europeana, potrivit clasamentului realizat de DESI (Digital Economy and Society Index), disponibil la https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/desi.
Raportul analizeaza opt indici precum gradul de interactiune online al utilizatorilor cu administratiile publice, masura in care diferite cereri pot fi solutionate online sau accesul rapid la informatie.
Pe fondul nivelului foarte scazut de digitalizare inregistrat la nivel public local, Regista ajuta la eficientizarea si digitalizarea activitatii interne din peste 300 de institutii si... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 12:07
Numirea in fuctia de CEO a lui Satya Nadella si decizia lui Bil Gates, cofondator, de a se retrage din functia de presedinte al Microsoft, marcheaza o schimbare de garda intr-o companie care a declansat si sustinut "revolutia" PC-urilor, insa care acum se lupta pentru a-si stabili identitatea pe termen lung.
Istoria Microsoft a inceput in 1975 si a fost marcata de evenimente importante. Reuters a marcat cateva date importante din istoria de aproape 40 de ani a celui mai mare producator de software din lume.
1975 - Bill Gates, 19 ani, renunta la studiile de la Harvard University si fondeaza compania Microsoft impreuna cu Paul Allen, prieten din copilarie. Cei doi lanseaza primul lor produs - limbajul BASIC pentru microcomputer Altair 8800.
1979 - Dupa ce vanzarile au atins un milion de euro la finele lui 1978, compania se muta in Bellevue, Washington, din Albuquerque, New Mexico.
1980 - In iunie, Gates il convinge pe un fost coleg de la Harvard, Steve Ballmer, sa devina primul business manager al companiei.
1981 - In luna august, Microsoft lanseaza primul sistem de operare, Microsoft Disk Operating System (MS-DOS). Acesta ruleaza pe computerele personale produse de IBM si reprezinta un moment cheie pentru dominatia viitoare a Microsoft in sistemele personale de calcul.
1983 - Microsoft anunta noul sau produs, "Windows", un sistem de operare care a fost realizat pe baza MS-DOS, caruia i s-a adaugat o interfata vizuala.
1985 - Dupa doi ani de... mai mult
Duminica, 09 Februarie 2014, ora 09:00
Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, l-a numit marti in functia de director general pe Satya Nadella, un veteran aflat de 22 de ani in companie si fost sef pentru servicii enterprise si cloud, iar cofondatorul Bill Gates va deveni consilier in probleme de tehnologie.
Nadella, care preia postul de sef al Microsoft de la Steve Ballmer, va fi al treilea director general din istoria companiei americane, dupa Gates si Ballmer, noteaza Financial Times.
Gates, anterior presedinte al consiliului director, va ocupa un loc in board ca fondator al companiei si postul de consilier pe probleme de tehnologie, ajutandu-l pe Nadella sa stabilieasca directia in privinta dezvoltarii de noi produse, se arata intr-un comunicat al Microsoft.
"In aceasta perioada de transformari, nu exista persoana mai potrivita sa conduca Microsoft decat Satya Nadella", a declarat Gates.
In procesul de selectie au fost implicati peste 100 de candidati
Numirea lui Nadella pune capat unui proces de selectie inceput in august si care a implicat peste 100 de candidati. Anterior, Nadella a detinut postul de vicepresedinte executiv pentru divizia de servicii enterprise si cloud.
Printre variantele luate in calcul pentru cea mai importanta functie de la Microsoft s-au numarat seful Ford, Alan Mulally, si presedintele Oracle, Mark Hurd.
In aceasta perioada de cinci luni s-a intensificat dezbaterea privind viitorul Microsoft. Dominatia companiei in IT a fost erodata in ultimul... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 08:58
Microsoft urmeaza sa numeasca, curand, noul CEO, iar in piata se vehiculeaza informatii ca principalii candidati la aceasta pozitie sunt Alan Mulally, care ocupa pozitia CEO la Ford, si Satya Nadella, care conduce grupul Cloud and Enterprise al concernului american.
Multi sunt de parere ca Mulally ar fi o alegere foarte buna pentru companie, mai ales ca el a fost in spatele procesului de reorganizare al lui Steve Ballmer din vara trecuta.
La randul sau, Nadella a avansat rapid in cadrul Microsoft, de la divizia Office la cea Bing, ajungand la divizia cloud computing si platforme pentru dezvoltatorii de aplicatii.
Si totusi, Elop?
Totusi, Adam Charleson, vicepresedintele firmei DHR International, care recruteaza directori executivi penru marile corporatii, apreciaza ca Microsoft il va numi in aceasta pozitie pe Steven Elop, fostul CEO al Nokia, a declarat pentru BusinessInsider.
Desi Charlson nu este implicat in recrutarea unui CEO pentru Microsoft, el a fost implicat in recrutarea, acum cativa ani, a unui executiv pentru divizia de vanzari din America a Microsoft, a spus acesta.
Interesant este si faptul ca Microsoft la numit anterior pe Kevin Turner, care ocupa pozitia de Chief Operating Officer, sa-l inlocuiasca pe Ballmer, conform lui Charlson. "Stiu ca, in cazul Microsoft, Turner a fost numit sa-i urmeze lui Ballmer", a declarat acesta pentru BusinessInsider.
Iar Turner inca este considerat candidat la aceasta functie, "insa sunt intrebari daca... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 07:30
Microsoft a raportat venituri si profit in urcare pentru perioada iulie-septembrie, primul trimestru al anului fiscal 2014, compania adaptandu-se la declinul pietei PC-urilor prin cresterea vanzarilor de console Xbox, software de business si servicii cloud.
Veniturile Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, au urcat cu 15% in perioada anlizata raportat la intervalul corespunzator din 2012, de la 16 miliarde de dolari la 18,52 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat publicat de companie.
Profitul net a avansat cu 17%, de la 4,46 miliarde de dolari la 5,24 miliarde de dolari.
Veniturile si profitul au depasit estimarile analistilor, datorita cererii mai ridicate pentru suita de software Office si pentru servere si baze de date, transmite Bloomberg.
Reorganizarea Microsoft
Microsoft traverseaza o perioada de schimbare profunda. Compania cauta un nou CEO si desfasoara o reorganizare prin care vrea sa focuseze afacerile pe dispozitive si servicii si sa reduca dependenta de sistemul de operare Windows si de piata PC-urilor, aflata in declin odata cu ascensiunea smartphone-urilor si tabletelor.
Dupa ce a lansat anul trecut tabletele Surface, primul computer produs de companie, Microsoft va prelua divizia producatoare de telefoane mobile a Nokia pentru 5,4 miliarde euro, pentru a-si consolida pozitia pe piata smartphone-urilor, dominata de Samsung, Apple si Google.
Actiunile companiei au crescut cu pana la 7,4% in prelungirea sedintei... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 10:53
Directorul general al Microsoft, Steve Ballmer, a primit 1,26 milioane dolari pentru anul fiscal 2013, incheiat in iunie, incasand mai putin de jumatate din bonusul maxim posibil, din cauza vanzarilor slabe de tablete Surface si a dificultatilor pe piata PC-urilor.
Ballmer a incasat un bonus de 550.000 de dolari, reprezentand 79% din salariul de baza, potrivit unor documente publicate pe bursa de Microsoft si citate de Bloomberg. Directorul Micosoft avea dreptul la un bonus maxim de doua ori salariul de baza.
Salariul lui Ballmer, care urmeaza sa se retraga in urmatoarele 12 luni, a fost de aproape 700.000 de dolari in anul fiscal 2013.
Board-ul a invocat in evaluarea directorului general vanzarile dezamagitoare de tablete Surface si dificultatile grupului pe piata PC-urilor.
Seful Microsoft a primit mai putin de jumatate din bonusul maxim si in 2012, iar in anul anterior jumatate, din cauza rezultatelor sub asteptari ale unor divizii, printre care Windows si operatiunile pentru telefoane mobile.
Compania va creste insa pachetele salariale ale directorilor
Grupul a informat, de asemenea, ca va creste pachetele salariale ale directorilor, pentru a ramane competitiv. Anterior, Microsoft a anuntat in luna septembrie ca va acorda bonusuri speciale unor directori, pentru ca acestia sa nu plece in perioada tranzitiei la un nou director general si reorientarii companiei catre dispozitive mobile si servicii.
Producatorul Windows a intrat anul trecut pe piata... mai mult
Vineri, 04 Octombrie 2013, ora 15:40
Trei actionari mari ai Microsoft cer demisia lui Bill Gates din functia de presedinte, au declarat surse apropiate situatiei, cofondatorul companiei fiind contestat de investitori importanti pentru prima data in istoria de 38 de ani a producatorului de software.
Strategia CEO-ului Steve Ballmer, un alt veteran la Microsoft, a fost atacata continuu in ultimii ani de actionari, nemultumiti de performantele companiei si de stagnarea pretului actiunilor, scrie CNBC.
Gates este una dintre cele mai respectate si influente personalitati din industria IT, iar actionarii cu participatii semnificative la Microsoft nu au solicitat pana acum retragerea acestuia.
Contactat de Reuters, un reprezentant al Microsoft a refuzat sa comenteze.
Nu exista informatii legate de intentiile board-ului Microsoft in ceea ce priveste revendicarile celor trei actionari, care controleaza un total de peste 5% din titlurile companiei, potrivit surselor citate.
Bill Gates detine aproximativ 4,5% din actiunile Microsoft si este cel mai mare actionar al companiei.
Actiunile Microsoft au inchis marti la New York in urcare cu 0,9%, la 33,58 dolari, cotatie care plaseaza capitalizarea companiei la aproape 280 miliarde de dolari.
Cei trei actionari sunt ingrijorati ca prezenta lui Gates in consiliul de administratie al companiei impiedica adoptarea unor noi strategii si limiteaza influenta viitorului director general. Microsoft cauta un inlocuitor pentru Steve Ballmer, care a anuntat in luna... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 10:43
Combinatia de taste Ctrl-Alt-Delete pentru repornirea PC-ului a fost o eroare, a recunoscut cofondatorul Microsoft, Bill Gates, la o intalnire cu studenti de la Harvard, in cadrul unei campanii de strangere de fonduri in scopuri de caritate, potrivit publicatiei The Verge.
Dezvoltatorii au dorit sa creeze o functie a Windows care sa nu permita unor terti sa sustraga parolele utilizatorilor, si-a amintit Bill Gates, recunoscand:"A fost o greseala".
"Am fi putut avea o singura tasta, dar persoana care se ocupa de designul tastaturii IBM nu voia una singura", a dezvaluit Gates.
Combinatia Ctrl-Alt-Delete exista si in ziua de azi, chiar si la Windows 8, permitand utilizatorilor acceseze Task Manager.
David Bradley, inginerul care a inventat combinatia respectiva, conceputa initial pentru a reporni PC-ul, a declarat intr-un recent interviu: 'Poate ca eu am inventat-o, dar Bill a facut-o celebra'.
Aceasta combinatie nu este singura greseala a companiei, a mai spus Gates, admitand ca producatorul de software nu a intrat pe piata de telefonie mobila cand a avut ocazia.
"Regret ca a fost o perioada la inceputul anilor 2000 cand ne-am concentrat pe Windows (Vista) si ca nu am putut sa ne orientam talentul la noul dispozitiv numit telefon", a recunoscut la randul sau actualul CEO Microsoft, Steve Ballmer, care intentioneaza in curand sa se retraga din functie, la o intalnire cu analisti financiari.
Microsoft este acum in cautarea unui nou CEO, care sa vina... mai mult
Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 15:57
Grupul informatic american Microsoft va cumpara divizia de telefoane mobile a Nokia in schimbul unei sume totale de 5,44 de miliarde de euro, a anuntat acesta marti.
Fostul lider pe piata telefoanelor mobile isi va concentra de acum activitatea asupra serviciilor si retelelor, o decizie calificata drept "cea mai buna cale de a merge inainte, atat pentru Nokia, cat si pentru actionarii sai", a declarat presedintele Nokia, Risto Siilasmaa, citat intr-un comunicat, potrivit AFP.
Nokia a finalizat in august preluarea participatiei de 50% detinuta de Siemens la producatorul de echipamente de telecomunicatii Nokia Siemens Networks, pentru a dezvolta aceasta activitate, considerata de acum drept vitala.
Tranzactia va fi finalizata in primul trimestru al anului viitor, dupa acordul actionarilor si autoritatilor de reglementare. Aproximativ 32.000 de angajati ai Nokia vor trece la Microsoft, dintre care 4.700 doar in Finlanda.
Directorul general, Stephen Elop, va parasi compania
Grupul finlandez a anuntat, de asemenea, plecarea directorului sau general Stephen Elop, care va fi inlocuit temporar de Siilasmaa.
Aceasta preluare de catre grupul Microsoft, deja asociat cu Nokia, caruira ii furnizeaza sistemul de operare pentru ultimul sau smartphone, Lumia, se refera la aproximativ jumatate din cifra de afaceri a grupului finlandez, respectiv aproximativ 15 miliarde de euro.
Acumuland pierderi, Nokia a decazut in momentul in care Apple a lansat cu un succes... mai mult
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 08:28