Compania americana Microsoft a acceptat sa achite 25 de milioane de dolari (22,29 milioane euro) pentru solutionarea unui litigiu cu Administratia SUA privind incalcarea reglementarilor anticoruptie in vederea obtinerii unor contracte in Ungaria.
Comisia SUA pentru Garantii si Tranzactii financiare (SEC) a anuntat, luni, ca Microsoft a acceptat plata a 25 de milioane de dolari (22,29 milioane euro), inclusiv o amenda penala de 8,75 milioane de dolari (7,79 milioane euro) impusa filialei Microsoft Ungaria, pentru solutionarea litigiului, relateaza agentia de presa Reuters.
Microsoft suporta daunele civile si amenda penala, fara insa a recunoaste comiterea de ilegalitati.
Filiala ungara a Microsoft a ajuns la un acord cu Departamentul american al Justitiei si cu reprezentantii Comisiei pentru Garantii si Tranzactii financiare care nu prevede inculparea, a confirmat reprezentantul legal al grupului american, Brad Smith, citat de Bloomberg. Litigiul se refera la presupusa incalcare a Legii privind acte de coruptie in strainatate.
Compania Microsoft este vizata de o investigatie lansata de autoritatile din Statele Unite pentru presupuse acte de coruptie comise la vanzarea unor produse software in Ungaria, relata in august 2018 publicatia The Wall Street Journal. Departamentul american al Justitiei, precum si Comisia pentru Garantii si Tranzactii financiare (SEC) au anchetat modul in care Microsoft a vandut produse software precum Word si Excel spre firme... mai mult
Luni, 22 Iulie 2019, ora 18:25
Compania Microsoft este investigata de autoritatile din Statele Unite pentru presupuse fapte de coruptie comise la vanzarea unor produse software in Ungaria.
Investigatia intervine dupa o serie de anchete similare care au vizat parteneri de afaceri ai Microsoft, in 2013, in alte cinci tari.
La inceputul acestui deceniu, compania Microsoft a initiat extinderea pe piete emergente, dar si in tari mai mici, cu venituri medii, precum Ungaria. In unele cazuri, aceste actiuni riscante au generat provocari de tip juridic cu impact asupra reputatiei companiei, afirma surse citate de Wall Street Journal.
Departamentul american al Justitiei, precum si Comisia pentru garantii si tranzactii financiare (SEC), ancheteaza modul in care Microsoft a vandut produse software precum Word si Excel spre firme intermediare din Ungaria, care apoi le-au livrat institutiilor guvernamentale ungare, in perioada 2013-2014, declara surse din cadrul investigatiei citate de WSJ.
Microsoft a vandut unele dintre aceste produse intermediarilor cu preturi reduse, dupa care firmele respective le-au livrat la pretul aproape intreg institutiilor guvernamentale ungare.
Anchetatorii incearca sa afle daca firmele intermediare au folosit diferentele de pret pentru a oferi mita oficialilor guvernamentali.
Compania Microsoft sustine ca a lansat propria investigatie interna, imediat dupa ce a constientizat "potentiale nereguli" in activitatile desfasurate in Ungaria in 2014, conform unui comunicat... mai mult
Vineri, 24 August 2018, ora 09:47
O autoritate de reglementare antitrust din China a deschis o ancheta impotriva Microsoft, acuzand compania ca nu a fost transparenta in ceea ce priveste furnizarea de date in legatura cu vanzarile de software din China.
Microsoft s-a aratat dispusa sa coopereze cu autoritatile chineze in ancheta desfasurata de acestea, relateaza Mediafax.
"Dupa mai multe intalniri la nivel inalt, Microsoft si-a aratat disponibilitatea de a respecta legislatia chineza si de a colabora cu autoritatile care se ocupa de investigatie", a declarat seful Administratiei de Stat pentru Industrie si Comert, Zhang Mao.
El a adaugat ca ancheta este in defasurare, iar rezultatele vor fi facute publice in scurt timp. De asemenea, Zhang a precizat ca aceasta ancheta impotriva Microsoft face parte dintr-o o serie de noua procese deschise in acest an de catre autoritatea antitrust impotriva unor companii din sectoare ca telecomunicatiile, asigurarile, turismul sau IT.
Deschiderea investigatiei asupra gigantului american din industria IT vine pe fondul altor procese importante intentate de autoritatile chineze unor companii din strainatate, cum ar fi producatorul de chipuri Qualcomm si cel german de automobile Mercedes-Benz, detinut de Daimler. Aceste investigatii au determinat aparitia unor noi temeri in legatura cu politica protectionista a Chinei.
Autoritatea de reglementare antitrust a anuntat, la inceputul lunii august, ca suspecteaza Microsoft de incalcarea legii anti-monopol a Chinei... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 13:15
Apple, Microsoft, Google si Cisco Systems, patru dintre cele mai mari companii IT, au in proprietate obligatiuni ale Trezoreria SUA in valoare estimata la 124 de miliarde de dolari, cea mai mare dintre acestea fiind pastrate in afara Statelor unite pentru a evita plata taxelor.
Suma pastrata in obligatiuni SUA este semnificativa in comparatie cu fondurile totale pe care companiile le au la aceste subsidiare, arata documente verificate de Biroul pentru Jurnalism de Investigatie din Marea Britanie, citat de Reuters, conform Mediafax.
Cele patru companii tin la diviziile din afara SUA 254,9 miliarde de dolari
Apple, Microsoft, Google si Cisco tin la diviziile din afara SUA 254,9 miliarde de dolari, incluzand fondurile in obligatiuni.
Transferul in SUA al acestor lichiditati ar declansa taxarea de catre guvernul federal american, astfel ca marile companii continua sa tina banii in paradisuri fiscale, in parte pentru a finanta expansiunea la nivel global, dar si pentru a evita taxele, afirma directorii acestora.
Corporatiile, inclusiv Apple, fac lobby in SUA pentru schimbari care sa elimine plata de taxe pe profiturile obtinute in afara Statelor Unite si transferate ulterior in tara.
Multe alte state, inclusiv Marea Britanie taxeaza doar profiturile obtinute de companii in tara respectiva. Unele companii cu operatiuni la nivel international au fost acuzate ca si-au redus taxele prin aranjamente contabile sofisticate implicand paradisuri fiscale. mai mult
Joi, 13 Martie 2014, ora 11:11
Google a transmis Comisiei Europene (CE) un nou set de propuneri pentru solutionarea investigatiei antitrust inceputa in urma cu trei ani de executivul UE cu privire la practicile companiei in sectorul cautarilor pe internet, transmite Bloomberg.
"Am primit noi propuneri de la Google in saptamana care a trecut. Daca vom fi satisfacuti cu noile propuneri, putem avansa catre o solutie agreata in urmatoarele luni", a declarat pentru Bloomberg comisarul european pentru Concurenta, Joaquin Almunia.
Google este acuzata ca promoveaza propriile servicii specializate de cautare, precum Google News sau Google Finance. Totodata, CE incearca sa determine daca Google copiaza de la companii concurente recenzii la produse turistice sau la restaurante si daca are acorduri cu alte site-uri sau cu dezvoltatori de software indreptate impotriva concurentilor din industria publicitatii.
Google a propus anterior Comisiei Europene sa eticheteze serviciile proprii si sa ataseze acestora link-uri catre cele mai populare servicii specializate ale companiilor rivale. Propunerea a fost respinsa in luna iulie de Almunia, dupa ce mai multi concurenti ai Google, printre care si Microsoft, au cerut CE sa obtina concesii mai dure din partea Google.
"Odata ce vom fi finalizat analiza, odata ce vom fi verificat daca aceste noi propuneri ar putea inlatura motivele noastre de ingrijorare, vom transmite Google ce are de facut", a afirmat Almunia, referindu-se la noile propuneri.
Propunerile... mai mult
Luni, 09 Septembrie 2013, ora 12:18
Investigatia autoritatilor din SUA privind posibile fapte de coruptie ale unor parteneri si consultanti Microsoft, cu ramificatii si in Romania, a fost extinsa pentru a include activitati din Rusia si Pakistan, au declarat pentru Wall Street Journal (WSJ) surse apropiate situatiei.
WSJ a scris in luna martie ca Departamentul Justitiei si Comisia pentru valori mobiliare (SEC) din SUA au inceput o investigatie preliminara, dupa ce un fost reprezentant Microsoft din China a afirmat ca unii parteneri ai companiei au mituit oficiali straini pentru a castiga contracte. Ancheta dezvaluita in martie vizeaza si relatia companiei cu anumiti distribuitori si consultanti din Romania si Italia.
Anchetatorii din SUA verifica daca Microsoft a avut vreun rol in cazul unor acuzatii conform carora firme intermediare partenere ar fi oferit mita pentru a obtine contracte de software cu Ministerul roman al Comunicatiilor, potrivit informatiilor publicate anterior de ziarul american.
Potrivit surselor WSJ, Microsoft a fost anuntata de catre un informator anonim ca unii distribuitori din Rusia au platit directorii unei companii de stat pentru a obtine un contract.
Situatia este similara in Pakistan, unde un informator sustine ca Microsoft ar fi autorizat o firma de consultanta sa ofere unui oficial guvernamental si sotiei sale un sejur de cinci zile in Egipt, pentru a castiga o licitatie publica.
Cei doi informatori au contactat Microsoft undeva in ultimele opt luni, au afirmat... mai mult
Joi, 22 August 2013, ora 11:15
Autoritatile federale din Statele Unite investigheaza compania Microsoft si parteneri de afaceri ai acesteia care ar fi oferit mita unor oficiali guvernamentali din Romania, Italia si China pentru a obtine contracte.
Avocati ai Departamentului american al Justitiei si oficiali din cadrul Comisiei pentru Schimburi Comerciale si Securitate Financiara ancheteaza o serie de acuzatii facute de un fost reprezentant al Microsoft din China, precum si relatiile companiei cu subcontractanti si consultanti din Romania si Italia, precizeaza WSJ.
Anchetatorii americani verifica daca Microsoft a avut vreun rol in cazul unor acuzatii conform carora firme intermediare partenere ar fi oferit mita pentru a obtine contracte de software cu Ministerul roman al Comunicatiilor.
Potrivit WSJ, un purtator de cuvant al Ministerului roman al Comunicatiilor a declarat ca acuzatiile sunt incompatibile cu activitatile institutiei, subliniind ca functionarii Ministerului nu cunosc aranjamentele de afaceri pe care Microsoft le are cu intermediarii sai.
Autoritatile americane ancheteaza si afacerile pe care Microsoft le are cu parteneri din Italia, existand suspiciuni ca unii consultanti angajati la filiala din Italia a companiei ar fi fost folositi ca intermediari pentru a le oferi mita unor oficiali guvernamentali de la Roma.
"Tratam cu seriozitate toate suspiciunile si le investigam indiferent de sursa acestora", a reactionat John Frank, vicepresedintele Microsoft responsabil de afaceri... mai mult
Miercuri, 20 Martie 2013, ora 09:29
Microsoft se confrunta din nou cu probleme din partea Comisiei Europene, care a anuntat inceperea unei noi investigatii pentru a vedea daca producatorul de software a indeplinit angajamentele de a oferi utilizatorilor sistemului de operare Windows posibilitatea alegerii browser-ului de Internet.
Potrivit Comisiei Europene, Microsoft nu a oferit aceasta posibilitate utilizatorilor in momentul lansarii Widows 7 Service Pack 1, care a avut loc in luna februarie a anului trecut, potrivit The Next Web.
In luna decembrie, 2011, Microsoft a comunicat Comisiei Europene ca a indeplinit toate cerintele stipulate, dar se pare ca milioane de utilizatori Windows din Europa nu au putut alege propriul browser de Internet.
Comisia Europeana a pornit o ancheta inca din 2009, privind dominatia Internet Explorer in piata browser-elor de Internet.
Lista de optiuni oferita de Microsoft utilizatorilor de Windows contine Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer 8 si Opera. Pentru alte optiuni, Microsoft lista alte 12 browsere diferite, afisate in mod aleatoriu.
Curtea Generala a Uniunii Europene a amendat compania Microsoft cu 860 de milioane de euro, dupa ce initial dictase o amenda mai mare cu 39 de milioane de euro.
Reprezentantii Comisiei au declarat ca investigheaza daca Microsoft nu si-a indeplinit cerintele si ca vor trata cu prioritate acest caz. mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 16:58
Comisia Federala pentru Comert din Statele Unite pregateste o investigatie referitoare la pozitia dominanta detinuta de Google in domeniul serviciilor de cautare pe Internet, prin alertarea companiilor high-tech sa stranga informatii in acest sens, potrivit unor surse citate de Bloomberg, informeaza Mediafax.Agentia a anuntat companiile ca intentioneaza sa le solicite oficial informatii, au spus sursele. Aceste cereri sunt similare citatiilor.
Comisia a asteptat ca Departamentul de Justitie sa finalizeze analiza preluarii companiei ITA Software de catre Google. ITA dezvolta aplicatii informatice pentru sectorul transporturilor, inclusiv cel aerian.
Departamentul a aprobat la inceputul lui aprilie preluarea ITA de catre Google, pentru 700 milioane de dolari, cu conditia sa puna la dispozitia concurentei date referitoare la domeniul transporturilor.
Google mai trebuie sa permite autoritatilor guvernamentale sa analizeze plangerile ca ar avea un comportament incorect pe piata. O investigatie din partea Comisiei pentru Comert poatea avea un potential semnificativ, a declarat Eleanor Fox, profesor de drept la New York University.
"Google ar putea fi viitorul caz de tip Microsoft", a spus Fox, referindu-se la o ancheta a Departamentului de Justitie si la un acord intre autoritati si Microsoft pentru stingerea litigiului.
Adam Kovacevich, purtator de cuvant al Google, a refuzat sa comenteze, ca si Cecelia Prewett, reprezentanta a Comisiei. mai mult
Duminica, 01 Mai 2011, ora 23:35