Comisia Europeana a avertizat miercuri Microsoft sa includa mai multe optiuni de browsere, pe langa Internet Explorer, in sistemul de operare Windows 8, pentru a evita un nou conflict antitrust, a declarat comisarul pentru Concurenta Joaquin Almunia.
Autoritatile europene antitrust au trimis Microsoft, care va pune in vanzare Windows 8 peste doua zile, obiectii oficiale, intrucat compania nu a respectat un acord pentru inchiderea unei investigatii anterioare, potrivit caruia trebuie sa permita utilizatorilor sa isi aleaga browserul de Internet.
"Am prezentat obiectii Microsoft, in legatura cu Windows 8. Daca un utilizator decide sa opteze ca browserul principal sa fie altul decat Internet Explorer, nu ar trebui sa fie vreun avertisment in Windows sau confirmari din partea utilizatorului. Asteptam ca Microsoft sa rezolve problemele", a spus Almunia.
Microsoft a fost deja amendata cu 1,68 miliarde de euro in investigatii antitrust ale UE, din care 899 milioane de euro pentru ca nu a respectat cerinta de a partaja date cu firmele concurente.
Grupul a acceptat in 2009 sa ofere acces browserelor rivale in sistemul Windows, in cadrul unui acord cu autoritatile europene. In decembrie 2011, Microsoft a dat asigurari UE ca isi respecta angajamentele.
Obiectiile facute miercuri de Comisia Europeana reprezinta un pas catre posibile noi amenzi impotriva Microsoft, pentru ca nu isi respecta angajamentul sa puna la dispozitia utilizatorilor mai multe browsere, pe langa... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 17:30
Tribunalul Uniunii Europene a confirmat, miercuri, decizia Comisiei Europene prin care s-a aplicat Microsoft o penalitate cu titlu cominatoriu pentru ca nu a permis concurentilor sai accesul in conditii rezonabile la informatiile privind interoperabilitatea, insa a redus cuantumul cu 39 mil. euro.
Concret, Tribunalul Uniunii Europene (TUE) de la Luxemburg a decis reducerea cuantumului penalitatii cu titlu cominatoriu de la 899 la 860 de milioane de euro, tinand seama de faptul ca CE a permis Microsoft sa puna in aplicare, pana la 17 septembrie 2007, limitari privind distribuirea produselor "open source".
Litigiul a survenit deciziei din 24 martie 2004, adoptata de catre Comisia Europeana, prin care a constatat ca Microsoft a savarsit un abuz de pozitie dominanta ca urmare a doua comportamente distincte si, pe cale de consecinta, a aplicat companiei o amenda de peste 497 de milioane de euro.
Primul comportament sanctionat, singurul relevant in speta, consta in refuzul Microsoft de a divulga concurentilor sai, intre octombrie 1998 si 24 martie 2004, anumite "informatii privind interoperabilitatea" si de a autoriza utilizarea acestora pentru dezvoltarea si distribuirea de produse concurente produselor sale pe piata sistemelor de operare tip server pentru grupuri de lucru. Cu titlu de masura corectiva, Comisia Europeana a dispus ca Microsoft sa acorde accesul la aceste informatii si sa autorizeze utilizarea lor in conditii rezonabile si nediscriminatorii.
Pentru a... mai mult
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 14:07
Instanta Tribunalului General al UE va solutiona miercuri solicitarea Microsoft de a anula amenda de 889 milioane euro dispusa in anul 2004 de Comisia Europeana, decizia fiind una dintre etapele finale ale disputei vechi de zece ani dintre compania americana si autoritatile europene antitrust.
Microsoft a fost amendata pana acum in trei randuri de catre CE, cu 497 milioane euro, 280,5 milioane euro si 889 milioane euro, sanctiuni in valoare totala de aproape 1,7 miliarde euro, aminteste Bloomberg.
Sanctiunea de 889 milioane euro a fost un record la acel moment, depasita de atunci numai de amenda de 1,06 miliarde euro dispusa impotriva unei alte companii emblematice pentru industria IT americana, Intel, tot din considerente de concurenta neloiala.
"Cele doua amenzi impotriva Microsoft si Intel au transmis cu siguranta un mesaj clar. Au intrat in istorie. Astazi, companiile isi dau seama ca au mai mult de castigat prin cooperarea cu Comisia Europeana", comenteaza un analist american.
In 2004, sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft era instalat pe 95% dintre PC-urile din lume. Compania a fost amendata atunci pentru ca a refuzat sa respecte decizia CE de a furniza rivalilor informatii care sa ii ajute sa lucreze pe platforma software Windows.
Microsoft este singura companie care a refuzat in ultimii 50 de ani sa se conformeze unei decizii a autoritatilor europene antitrust. Din 2009, compania incearca sa-si imbunatateasca relatiile cu Executivul UE,... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 15:46
Intel Corp., cel mai mare producator mondial de cipuri, a afisat primele pierderi din ultimii 22 de ani, dupa ce a pus deoparte bani ca sa plateasca o amenda primita din partea Uniunii Europene, insa vanzarile din al doilea trimestru au depasit estimarile analistilor, scrie Bloomberg.Pierderile companiei su fost de 398 milioane dolari, sau 7 centi/actiune, in al doilea trimestru. Veniturile au scazut la 8,02 miliarde dolari, comparativ cu estimarile analistilor, de 7,29 miliarde dolari.
UE a amendat in mai Intel cu 1,45 miliarde dolari, din cauza reducerilor de preturi oferite de companie, ce au afectat competitia.
Intel, care detine 80% din piata globala a procesoarelor, a apelat decizia.
Comisia Europeana a anuntat ca Intel a platit producatorii de calculatoare sa amane sau sa anuleze planurile pentru lansarea unor produse care utilizeaza cipuri AMD, a platit taxe ilegale si secrete pentru ca acestia sa foloseasca cu precadere sau numai cipuri Intel, si a platit retailerii majori sa ofere in magazine numai calculatoare care au cipuri Intel.
Amenda antitrust impusa de UE a atins cea mai mare suma pentru o singura companie, peste cele 898 milioane euro platite anul trecut de producatorul de sticla Saint-Gobain pentru fixarea preturilor si peste amenda de 497 milioane euro pe care a primit-o Microsoft in 2004 pentru abuz in ceea ce priveste pozitia detinuta in piata.
Vanzarile din al doilea trimestru au urcat cu 12%, in termeni trimestriali. In al doilea trimestru din 2008,... mai mult
Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 12:17