Contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata, care platesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipata aferenta aceluiasi trimestru, pana la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiaza de o bonificatie de 5% sau 10%, calculata asupra impozitului pe profit datorat, a informat Ministerul de Finante.
Pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, pana la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiaza de o bonificatie de 10% calculata asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv.
Marii contribuabili vor avea o bonificatie de 5%, in timp ce contribuabilii mici si mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.
"Prevederile se aplica in mod corespunzator si pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, daca platesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipata trimestriala pana la termenul scadent cuprins in perioada 25 aprilie-25 iunie 2020", arata Ministerul de Finante.
Bonificatiile se vor aplica si pentru companiile de turism si de alimentatie publica, privind impozitul specific unor activitati, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.
Contribuabilii determina impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor, de plata, prin scaderea din impozitul datorat a bonificatiei... mai mult
Vineri, 27 Martie 2020, ora 11:35
Senatul a adoptat, in sedinta plenului de joi, proiectul de aprobare a OUG 25/2018 prin care microintreprinderile pot sa opteze pentru plata impozitului pe profit daca indeplinesc doua conditii - au capital social minimum 45.000 de lei si cel putin doi salariati.
Potrivit OUG, microintreprinderile care opteaza pentru plata impozitului pe profit vor beneficia de facilitati, respectiv "scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profit in cazul in care desfasoara exclusiv activitate inovare, cercetare, dezvoltare".
Totodata, prin acest act normativ se reduce acciza la motorina pentru transportatorii de marfuri si persoane - se diminueaza cu 183,62 de lei pentru 1.000 de litri, respectiv cu 217,31 lei pe tona nivelul accizei pentru motorina utilizata drept carburant pentru motor in sectorul transporturilor de marfuri, respectiv al transportului de persoane.
O alta prevedere a ordonantei stabileste ca, in cazul persoanelor fizice, donatiile catre entitatile non-profit sau unitatile de cult furnizori de servicii sociale acreditati cresc de la 2% la 3,5% din impozitul datorat pe venitul din salarii, pensii, din venitul net anual impozabil.
Citeste mai departe despre "Microintreprinderile vor putea opta pentru plata impozitului pe profit - Ordonanta lui Teodorovici a trecut de Senat. Urmeaza Camera" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 03 Mai 2018, ora 14:03
Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, o noua regula fiscala, prin care microintreprinderile pot sa opteze pentru plata impozitului pe profit daca indeplinesc doua conditii - au capital social minimum 45.000 de lei si cel putin doi salariati.
"O noua regula fiscala prin care microintreprinderile pot sa opteze pentru plata impozitului pe profit cu indeplinirea a doua conditii: au un nivel de capital social minim de 45.000 de lei, adica aproximativ 10.000 de euro si au cel putin doi salariati", a explicat Nelu Barbu, joi, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.
El a precizat ca, potrivit OUG aprobata de Executiv, microintreprinderile care opteaza pentru plata impozitului pe profit vor beneficia de facilitati, respectiv "scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profit in cazul in care desfasoara exclusiv activitate inovare, cercetare, dezvoltare".
"Masura a fost luata pentru a incuraja investitiile in aceste domenii strategice - inovarea, cercetarea si dezvoltarea", a completat Barbu.
Purtatorul de cuvant al Guvernului a adaugat ca se introduce si o masura pentru transportatorii de marfuri si persoane prin reducerea accizei la motorina.
"Mai exact se diminueaza cu 183,62 de lei pe 1.000 de litri, respectiv cu 217,31 lei pe tona nivelul accizei pentru motorina utilizata drept carburant pentru motor in sectorul transporturilor de marfuri, respectiv transportul de persoane. Conditiile,... mai mult
Joi, 29 Martie 2018, ora 17:14
Microintreprinderile care au un capital social minim de 45.000 lei (circa 10.000 euro) si cel putin doi salariati vor putea opta pentru plata impozitului pe profit, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor Publice.
"Reglementarile in vigoare privind impozitul pe veniturile microintreprinderilor nu prevad posibilitatea de a opta pentru aplicarea prevederilor titlului II 'Impozitul pe profit'.
Luand in considerare necesitatea stimularii antreprenoriatului romanesc, precum si atragerii de noi investitori externi se impune reglementarea posibilitatii microintreprinderilor de a opta pentru plata impozitului pe profit in conditiile constituirii si mentinerii unui capital social minim in valoare de 45.000 lei.
De asemenea, pentru stimularea crearii de noi locuri de munca, consideram ca se impune si adaugarea unei conditii legate de un numar minim de salariati", precizeaza autorii proiectului in Nota de fundamentare care insoteste documentul.
Potrivit sursei citate, microintreprinderile care opteaza pentru aplicarea impozitului pe profit trebuie sa respecte conditiile si in perioada in care este platitor de impozit pe profit.
Totodata, microintreprinderile vor putea sa-si scada pana la 20% din impozitul pe venit pentru cheltuieli cu sponsorizarea, care au ca scop sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat.... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2018, ora 15:53
Impactul net asupra companiilor al Ordonantei de Urgenta privind modificarea Codului fiscal, adoptata vineri, este zero, arata un studiu recent.
Explicatia este aceea ca, daca la nivel declarativ aceasta sprijina 90% din societatile din Romania, respectiv microintreprinderile care inregistreaza venituri sub 500.000 de euro, prin diminuarea impozitarii, costurile suplimentare cauzate de cresterea cu 16% a salariului minim brut pe economie, incepand cu 1 februarie, anuleaza complet acest beneficiu, releva datele unui studiu realizat de Coface.
"Practic, impactul net asupra companiilor este zero si, in esenta, vorbim despre o redistribuire", afirma specialistii Coface.
Economistii de la Coface estimeaza ca impactul total al noilor reglementari fiscale adoptate prin Ordonanta de Urgenta din 6 ianuarie 2017 va duce la diminuarea impozitelor microintreprinderilor cu circa 955 milioane de lei.
Guvernul a aprobat vineri scutirea de la plata impozitului pe profit a societatilor care... citeste mai departe despre "Impactul real al scaderii impozitelor pentru microintreprinderi de catre PSD va fi zero - analiza" pe Ziare.com mai mult
Luni, 09 Ianuarie 2017, ora 21:07
TVA ar urma sa scada, de la 1 ianuarie 2018, de la 20% la 18%, iar impozitul pe dividende de la 5% la 0%, se arata in capitolul "Masuri Fiscale" din programul de guvernare "Indrazneste sa crezi in Romania", prezentat miercuri de presedintele social-democratilor, Liviu Dragnea.
Impozitul pe venit ar urma sa devina 10% de la 1 ianuarie 2018, pentru venituri mai mari de 24.000 lei anual, iar pentru cele mai mici de 24.000 de lei anual sa devina 0% de la 16%. De asemenea, se intentioneaza eliminarea contributiilor pentru somaj, concedii, creante salariale si risc de accidente.
Impozitul pe C.A. pentru microintreprinderi urmeaza sa fie, de la 1 martie 2017, de 1% pentru microintreprinderile cu 1-9 angajati, iar plafonul C.A. sa creasca de la 100.000 de euro la 500.000 de euro.
Impozitul pe profit pentru centrele de cercetare-dezvolare va scadea de la 16 % la zero, cu o scutire pe 10 ani, de la 1 martie 2017. Tot de la acea data TVA la locuinte ar urma sa fie eliminat, la fel si ...citeste mai departe despre "Ce mai promite PSD in campanie? Taie tot ce misca, de la TVA la impozitul pe profit" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 22:18
Microintreprinderile care trec de la sistemul de impozitare a veniturilor la cel de impozitare a profitului pot aplica masura de scutire a impozitului pe profitul reinvestit, valabila intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016, inclusiv. In acest sens, exista anumite aspecte de luat in calcul pentru utilizarea facilitatii.
Profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice este scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, se mentioneaza in OUG nr. 19/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 308 din 25 aprilie 2014.
Citeste mai multe despre Scutirea profitului reinvestit: Care este modul de calcul pentru microintreprinderile care devin platitoare de impozit pe profit? pe AvocatNet.ro mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 13:48
Reglementarile referitoare la sistemul de impozitare a microintreprinderilor s-au schimbat de mai multe ori pe parcursul anului trecut, astfel ca noi categorii de venituri pot fi realizate de microintreprinderi, insa in anumite limite. In conditiile in care Codul fiscal nu ofera exemple concrete referitoare la calificarea activitatilor de consultanta si management, aflati din acest material ce se intampla cu sistemul de impozitare al unei microintreprinderi care realizeaza venituri dintr-un contract de management.
Potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal in noiembrie anul trecut prin OUG nr. 102/2013, firmele care vor sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3% trebuie sa indeplineasca o noua conditie obligatorie, valabila din 1 ianuarie 2014.
Citeste mai multe despre Regimul microintreprinderilor: Realizati venituri din contracte de management? Aflati daca treceti sau nu la sistemul de impozitare pe profit! pe AvocatNet.ro mai mult
Vineri, 08 August 2014, ora 15:35
Finantarea celor 11 programe nationale ale Ministerului IMM-urilor, Comertului si Mediului de Afaceri este prea mica, doar 22 de milioane de lei, considera reprezentantii Consiliului National al IMM. Programul de comercializare a produselor si serviciilor de piata, potrivit Consiliului, a primit doar 7,3 milioane de lei. Programul START, dedicat tinerilor manageri a primit 5 milioane de lei, programul pentru profitul reinvestit are 3,2 milioane de euro, programul "Cresterea competitivitatii prin inovare" - 1,45 de milioane de lei. Cate 1,2 milioane de lei au fost alocate programelor de sprijinire a mestesugurilor si artizanatului si de consultanta in cazul microintreprinderilor. Cele mai mici sume au fost repartizate programului pentru sprijinirea femeilor manager si programului privind transferul afacerilor - 450.000 de lei si, respectiv, 200.000 de lei. mai mult
Luni, 23 Martie 2009, ora 09:40