Nextebank lanseaza in premiera pe piata bancara din Romania creditul EaSI garantat de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii, pentru a sprijini dezvoltarea intreprinderilor mici.
Comisia Europeana si Fondul European de Investitii au lansat pe 19 octombrie la Bruxelles creditul EaSI pentru microintreprinderi garantat de UE, sub Programul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala - EaSI, incheind conventii cu cinci institutii de finantare din cinci tari europene, printre care si Nextebank.
Nextebank este prima banca din Romania care intermediaza creditul EaSI, punand la dispozitie un plafon total de 25 de milioane de EUR, pentru a sprijini pana la 2.000 de antreprenori romani.
Un program similar a fost lansat in premiera la nivel national, in 2012, de catre PATRIA Credit IFN. Ulterior, in mai 2015, Nextebank a preluat portofoliul PATRIA Credit si a continuat sa sprijine dezvoltarea microintreprinderilor, obtinand acordul Comisiei Europene si al FEI pentru lansarea creditului EaSI.
"In ultimii ani, antreprenorii romani au inceput sa dezvolte proiecte din ce in ce mai inovative, insa dezvoltarea lor este ingreunata de lipsa garantiilor necesare obtinerii de credite.
Misiunea pe care Nextebank o preia de la PATRIA Credit este sa propuna solutii de creditare simple si rapide, flexibile si personalizate pentru afaceri mici cu planuri mari, chiar daca firmele nu au garantiile necesare obtinerii finantarii", a declarat Bogdan Merfea, CEO... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 17:22
Ferratum Romania, companie financiara non-bancara, membra a grupului finlandez Ferratum este prezenta si in Romania incepand cu luna martie 2014. Oferta sa consta in acordarea de microcredite romanilor intr-o maniera inovatoare, facila si rapida, evitand complicatiile in ceea ce priveste deplasarea la unitati bancare sau volumul mare de acte necesar.
Microcreditul este un credit redus, cu o perioada scurta de rambursare (15-45 de zile in functie de suma solicitat) ideal pentru rezolvarea unor situatii financiare urgente care nu pot astepta salariul sau pensia urmatoare.
Prezenta pe piata romaneasca de numai 2 luni, compania Ferratum ofera servicii exclusiv prin intermediul online-ului prin site-ul www.ferratum.ro. O surpriza mare pentru cei din conducerea companiei a fost ca un procent destul de ridicat din solicitarile de acordare de imprumuturi provine din mediul rural.
"Dispunem de experienta mare a grupului in toate cele 17 tari din Europa care au precedat investitiei in Romania, dar nu ne asteptam la un procent atat de ridicat de cereri din mediul rural. Peste 40% din imprumuturi (putin peste 1000) au fost acordate locuitorilor din zone rurale care dispun de acces la Internet. Am reusit sa acordam credite chiar si unor persoane care nu au avut niciodata deschis un cont bancar. Avem avantajul ca am demarat un parteneriat cu liderul pe piata bancara in materie de unitati deschise, prin intermediul caruia clientii nostri pot ajunge foarte repede la banii... mai mult
Marti, 03 Iunie 2014, ora 16:46
Ce avem la dispozitie in afara de investitii straine directe si credite bancare? Nu prea multe din nefericire. Am ales pentru articolul acesta sa va vorbesc despre microcreditare, fondurile nerambursabile de la bugetul de stat si fondurile structurale.
In momentul de fata, economia romaneasca merge din inertie. In lipsa unei directii strategice clare la nivel national, preponderente sunt sectoarele de comert si servicii, in detrimentul celor axate pe productie sau cu valoare adaugata ridicata la bugetul de stat. Industriile creative, in care intra si software-ul, sau inovatia sunt infim stimulate - desi partea de IT are o serie de facilitati, ce exista nu este nici pe departe suficient; iar daca incepem sa vorbim de forme alternative de capitalism, precum antreprenoriatul social, atunci ne-ar invalui viforul.
Pe langa lipsa unei strategii, imaginea sumbra a mediului economic romanesc se datoreaza numarului limitat de instrumente de finantare pentru antreprenori, indiferent de stadiul in care se afla afacerea acestora. De asemenea, conditiile in care se acorda acele instrumente care exista ridica semne de intrebare.
In articolele anterioare am mentionat scaderea drastica a capitalului de investitii strain, cat si despre neincrederea bancilor in a acorda credite IMM-urilor datorita gradului ridicat de risc pe care il implica. Ca alternative, am vorbit despre business angels si despre principii demne de luat in considerare in abordarea unei finantari. De data... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 13:42
Ministerului Agriculturii va infiinta un fond pentru acordarea de microcredite in agricultura, din care fermierii vor putea primi pana la 75.000 euro pentru cofinantarea fermelor de familie si cel mult 25.000 euro pentru investitii care nu sunt eligibile prin Programul National de Dezvoltare Rurala.
"Fondul se constituie din prevederile bugetare ale Ministerului Agriculturii, din sumele existente la dispozitia minister provenite din sumele rambursate de institutiile de credit si din sumele disponibilizate ca urmare a restituirii imprumuturilor acordate Fondurilor de Garantare pentru emiterea scrisorilor de garantiei in favoarea APDRP", se arata in textul unei ordonante de Urgenta aprobate miercuri de Guvern.
Pentru acordarea de microcredite de investitii in domeniul agricol, neeligibile pentru finantarea din Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) sau obiective de investitii situate sub nivelul minim de finantare din PNDR, suma maxima este de pana la 15.000 de euro pentru un beneficiar.
Vor primi pana la 75.000 de euro credite pentru asigurarea cofinantarii unor proiecte de investitii in domeniul agricol cu o valoare eligibila de pana la 125 000 Euro si fermele de familie care beneficiaza de sprijin prin PNDR.
Totodata, fermierii vor primi microcredite de maxim 25.000 de euro pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea productiei agricole.
Fondul va fi "accesat si derulat" de catre institutii financiare bancare si nebancare.... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2013, ora 16:32
Fondul European pentru Investitii (FEI) si Banca Transilvania au semnat un acord de imprumut in valoare de 7,5 milioane euro, cu scopul de a sustine microintreprinderile si antreprenorii care desfasoara activitati independente in Romania.
Tranzactia a fost semnata in cadrul facilitatii European Progress Microfinance (Progress Microfinance), finantata de Comisia Europeana si de Banca Europeana pentru Investitii si administrata de Fondul European pentru Investitii. Banca Transilvania este a treia institutie din Romania care beneficiaza de aceasta facilitate.
Prin acest acord, se estimeaza ca Banca Transilvania va oferi micro-credite in valoare totala de 15 milioane euro pentru microintreprinderi din Romania, cu precadere antreprenorilor care desfasoara activitati independente. Acest imprumut va spori accesul la finantare pentru aproximativ 1.500 de microintreprinderi romanesti, sustinand spiritul antreprenorial.
European Progress Microfinance Facility (Progress Microfinance) ofera garantii si instrumente de creditare catre microfinantatori intermediari. Aceasta initiativa a fost lansata cu fonduri de 203 milioane euro din partea Comisiei Europene si Banca Europeana de Investitii. Fondul European de Investitii (FEI) actioneaza ca o Companie de administrare pentru Platforma UE de Microfinantare FCP-FIS - Fondul European de Microfinantare Progress, care este principalul motor de implementare a Microfinantarii Progress.
Banca Transilvania se numara printre primele... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 19:28
Micii intreprinzatori, afectati de lipsa lichiditatilor si de scaderea vanzarilor, spun ca au ajuns sa se imprumute de la prieteni pentru a putea plati salariile angajatilor. Recent, Uniunea Europeana a aprobat un proiect prin care cei care au microintreprinderi (firme care au maxim noua angajati) vor putea accesa microcredite (imprumuturi cu valoare financiara mica) de pana la 25.000 de euro daca angajeaza someri sau tineri.Masura se adreseaza si somerilor care vor sa-si deschida o afacere. Incepand cu luna iunie a acestui an, 45.000 de microintreprinderi din statele membre UE ar putea fi finantate cu ajutorul acestui instrument, iar suma totala alocata pentru perioada 2010- 2013 este de 100 mil. euro.
"Acesti bani ar putea fi un nou suflu, un avant pentru cei care au microintreprinderi, pentru ca pana acum ne-am tot imprumutat de la prieteni sau de la banci, pentru a putea plati salariile.
Noi derulam un proiect pentru care am primit finantare europeana, in cadrul caruia suntem obligati sa mai angajam inca cinci persoane, ceea ce inseamna cheltuieli lunare de minim 5.000 de lei (1.200 de euro), pe care nu ni le putem permite in prezent", spune Dorel Trifan, administratorul atelierului de confectii lenjerie de pat si de corp Cata Conf, care va trrebui sa angajeze in luna septembrie cinci croitori si cusatori.
Deocamdata, nu se stie cum se vor putea accesa acesti bani, cati vor fi alocati Romaniei sau daca va exista dobanda la rambursare.
150 de firme romanesti ar putea... mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 10:14
Romanii din Italia au contractat in 2008 peste 26% din creditele bancare acordate strainilor, fiind etnia care a apelat cel mai mult la bancile italiene. Romanii sunt urmati la distanta de comunitatea marocana (7,3%) si albaneza (5,3%), rezulta intr-un studiu efectuat de centrul Experian si prezentat joi de publicatia online stranieriinitalia.it. Bancile italiene s-au dovedit tot mai interesate anul trecut sa acorde microcredite imigrantilor, procentul contractat de acestia ridicandu-se la 15,4% din totalul celor acordate in 2008, fata de 12,1% in 2007. Peste 70% din aceste credite contractate de straini au valori intre 1.000 si 10.000 de euro, fiind folosite in principal pentru achizitionarea unui autovehicul sau a unei motociclete, iar mai apoi pentru mobilarea unei locuinte, aparatura electrocasnica sau tehnologie IT. mai mult
Vineri, 22 Mai 2009, ora 11:13