Guvernul a stabilit nivelul garantiilor si al subventiilor ce vor fi acordate pentru liniile de credit si imprumuturile pentru investitii contractate de firmele din Romania pentru a trece cu bine de perioada de criza generata de coronavirus. De asemenea, au fost stabilite si conditiile in care IMM-urile pot beneficia de amanarea la plata pentru serviciile de utilitati si chirie.
Masurile sunt cuprinse intr-o ordonanta de urgenta publicata sambata in Monitorul Oficial si fac parte din pachetul de masuri economice pentru sprijinirea mediului de afaceri, precum si cele de protectie sociala decise de Guvern in contextul pandemiei de coronavirus.
Ordonantele cu masurile fiscale pentru companii in perioada de criza au fost publicate in Monitorul Oficial - vezi principalele prevederi
Creditele, garantate pana la 90%
Liniile de credit si imprumuturile pentru investitii vor fi garantate in proportie de maximum 80%, fata de 50% anterior.
Valoarea maxima a liniilor de capital de lucru acordate unui beneficiar este de 5 milioane de lei, in timp ce pentru creditele de investitii valoarea maxima a finantarii este de 10 milioane de lei. Pentru companiile micro sau mici, garantia urca la 90% din finantare, iar o linie de credit poate ajunge la maximum 500.000 de lei in cazul firmelor micro, respectiv la 1 milion de lei in cazul celor mici.
Ministerul Finantelor Publice va subventiona 100% din dobanzile pentru creditele ce urmeaza a fi garantate, atat pentru... mai mult
Sambata, 21 Martie 2020, ora 14:09
Evaluarile financiare reprezinta cele mai "dure" teste pentru cei care au nevoie de bani si care trebuie sa treaca printr-o multime de filtre pentru a putea beneficia de bani imprumut.
De la creditele bancare si pana la micro-credite (minilan), fiecaruia dintre solicitanti i s-au aplicat astfel de filtre in momentul in care a aplicat pentru obtinerea unui imprumut, pentru ca nu este nimic mai puternic decat istoricul de creditare (creding scoring-ul).
Modul in care institutiile abilitate isi contureaza acest model de evaluare nu este atat de cunoscut printre cei care urmeaza sa ajunga intr-o astfel de situatie, dar, atat timp cat de-a lungul perioadei dinainte de solicitare ai fost o persoana care a stiut cum sa economiseasca si sa faca aceste lucru evident catre institutiile din domeniul financiar, atunci sansele de a obtine creditul atat de mult dorit ajung la un procentaj foarte ridicat.
Economisind in mod inteligent, cresti nivelul de credit scoring instant!
Elementele care contribuie la cresterea nivelului de aprobare a unui imprumut sunt salariul, bonusurile financiar incasate suplimentar, vechimea in munca, tipul companiei in care iti desfasori activitatea, vechimea acesteia pe piata muncii, numarul de angajati, cifra de afaceri si profitul acesteia, numarul membrilor familiei, valoarea cosului zilnic de cumparaturi al familiei, detinerea de garantii financiare si de orice natura cuantificabila in bani, bonitatea financiara, nivelul de rambursare al... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2018, ora 12:14
Nextebank lanseaza in premiera pe piata bancara din Romania creditul EaSI garantat de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii, pentru a sprijini dezvoltarea intreprinderilor mici.
Comisia Europeana si Fondul European de Investitii au lansat pe 19 octombrie la Bruxelles creditul EaSI pentru microintreprinderi garantat de UE, sub Programul pentru Ocuparea Fortei de Munca si Inovare Sociala - EaSI, incheind conventii cu cinci institutii de finantare din cinci tari europene, printre care si Nextebank.
Nextebank este prima banca din Romania care intermediaza creditul EaSI, punand la dispozitie un plafon total de 25 de milioane de EUR, pentru a sprijini pana la 2.000 de antreprenori romani.
Un program similar a fost lansat in premiera la nivel national, in 2012, de catre PATRIA Credit IFN. Ulterior, in mai 2015, Nextebank a preluat portofoliul PATRIA Credit si a continuat sa sprijine dezvoltarea microintreprinderilor, obtinand acordul Comisiei Europene si al FEI pentru lansarea creditului EaSI.
"In ultimii ani, antreprenorii romani au inceput sa dezvolte proiecte din ce in ce mai inovative, insa dezvoltarea lor este ingreunata de lipsa garantiilor necesare obtinerii de credite.
Misiunea pe care Nextebank o preia de la PATRIA Credit este sa propuna solutii de creditare simple si rapide, flexibile si personalizate pentru afaceri mici cu planuri mari, chiar daca firmele nu au garantiile necesare obtinerii finantarii", a declarat Bogdan Merfea, CEO... mai mult
Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 17:22
Sectorul IMM are cele mai mari sanse la finantare in acest an, potrivit prognozelor analistilor bancari, in conditiile in care si institutiile internationale fac eforturi pentru inlesnirea reluarii creditarii. Fondul European de Investitii (FEI) a semnat deja contracte de finantare cu patru banci, care vor acorda IMM-urilor in acest an credite cu dobanda redusa, in cadrul initiativei JEREMIE.
Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor.
"In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%... Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
Intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa, prin intermediul celor patru banci inscrise in program (Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank), imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat... mai mult
Miercuri, 12 Februarie 2014, ora 13:32
Fondul European de Investitii (FEI) a semnat, in cadrul initiativei JEREMIE, patru noi contracte de finantare cu Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale si ProCredit Bank.
Prin noile contracte, semnate in cadrul instrumentului JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") de creditare cu subventie partiala de dobanda, intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.
"Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat deja cu succes de EIF in alte tari, se adauga facilitatilor JEREMIE de garantii si capital de risc deja existente in Romania, oferind noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod, se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune", a declarat Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI si sef al diviziei Regional Business Development.
Ce facilitati mai ofera JEREMIE in Romania
In cadrul initiativei JEREMIE, alte doua instrumente financiare pentru IMM (conform definitiei europene) au fost deja create si sunt active... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 12:10
Pana in momentul de fata, "semnalul" dat de banca centrala de a reduce dobanzile la credite pentru a incuraja creditarea si economia a fost remarcat doar de cateva institutii de credit. OTP Bank, Banca Italo Romena si Banca Transilvania sunt institutiile au luat masuri, pana in acest moment.
De aceea, in contextul tendintei de reducere a ratelor de dobanda pentru creditele acordate persoanelor fizice, OTP Bank a implementat un sistem de dobanzi adaptate profilului fiecarui client.
OTP optimizeaza solutiile de creditare
OTP Bank Romania a anuntat lansarea unui nou sistem de stabilire a dobanzilor la creditele de nevoi personale in lei.
"Astfel, fiecare client al Bancii, in functie de profilul sau, beneficiaza de o oferta personalizata, cu multiple avantaje importante si dobanzi incepand de la numai 10,30%", a declarat Simona Lianu, Director Produse Persoane Fizice si Produse de Investitii, OTP Bank Romania.
Clientii care opteaza pentru un credit de nevoi personale in lei de la OTP Bank Romania, pot beneficia din momentul de fata de solutii multiple de creditare si de dobanzi avantajoase adaptate profilului fiecarui client, incepand de la numai 10.30% (ROBOR 3L + 6.46%) (DAE 10.80%).
Potrivit rezultatelor financiare din primul semestru al acestui an ale OTP Bank, volumul creditelor de consum a crescut cu 20% de la un trimestru la altul si cu 86% fata de anul precedent.
Volumele creditelor ipotecare au continuat sa se erodeze lent. Volumul agregat al... mai mult
Miercuri, 28 August 2013, ora 05:30
Pentru a controla mai bine pozitia de risc asumata in relatia cu clientii, in 2012 bancile au adoptat masuri importante. Tehnicile folosite pentru diminuarea riscului de credit, impreuna cu masurile si actiunile luate in acest scop, ca de altfel si politicile si procedurile implementate difera de la o banca la alta.
Riscul de credit, este unul din riscurile la care este expusa o banca, pe langa riscul de lichiditate, riscul de piata sau riscul operational, iar expunerea cea mai mare a banciilor la acest risc ia nastere din acordarea de credite si avansuri clientilor.
In sopul gestionarii riscurilor care i-ar putea afecta activitatea, dar si performantele financiare, institutia de credit ia masuri necesare pentru identificarea surselor de risc, pentru evaluarea si monitorizarea expunerilor sale.
Managementul riscului la nivel de banca
Spre exemplu, in cazul BRD, anul 2012 a fost marcat de adaptari structurale importante. Au fost luate masuri de intarire a culturii de risc in banca si de completare si aplicare stricta a mecanismelor interne de control al riscurilor.
In ceea ce priveste controlul acordarii creditelor, a fost impusa o serie de metode mai exigente de analiza pentru a cunoaste mai bine clientii si situatiile lor financiare.
De asemenea, au fost implementate noi metode de scoring si a fost intarit dispozitivul de evaluare a garantiilor imobiliare la momentul acordarii creditelor, precium si o reanaliza periodica a acestei valori.
La BCR,... mai mult
Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 08:00
IMM-urile sunt din ce in ce mai atractive pentru banci si pentru institutiile financiare, care concep credite "preferentiale" sau produse financiare dedicate.
Potentialul IMM-urilor este atractiv pentru banci, in conditiile in care in Romania 90% dintre companii sunt intreprinderi mici si mijlocii si 70% din soldul creditelor acordate companiilor, respectiv 85 de miliarde, sunt directionate catre acest segment.
Unul dintre cei mai recenti jucatori interesati de cresterea intreprinderilor mici si mijlocii este Unicredit Tiriac Bank, care se alatura BCR si Raiffeisen in finantarea IMM-urilor prin programul JEREMIE.
Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE) este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale administrata de Fondul European de Investitii.
Credite garantate de minim un an si maxim sase
Reprezentantii Unicredit Tiriac Bank au anuntat ca banca a finantat IMM-urile cu 25 milioane euro prin programul JEREMIE. Pana in prezent aproximativ 100 de intreprinderi mici si mijlocii au beneficiat de acest produsul financiar, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.
Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc.
BCR si Raiffeisen, alte doua banci cu credite... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 15:42
UniCredit Tiriac Bank a finantat IMM-urile cu 25 de milioane de euro, bani europeni, prin intermediul initiativei Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE), administrata de Fondul European de Investitii.
Acordate sub forma de imprumuturi cu conditii preferentiale, creditele au atins in prezent o absorbtie de circa 30% din valoarea acordului de garantare JEREMIE semnat cu FEI, care permite banciii sa aloce imprumuturi noi in valoare de 87,5 milioane de euro. Garantia JEREMIE acopera 80% din valoarea creditelor.
IMM-urile pot accesa credite in cuantum de maxim 1,875 milioane de euro sau echivalentul in lei, pentru minim un an si maxim sase ani.
Pana in prezent, circa 100 de IMM-uri au beneficiat de produsul cu garantie JEREMIE prin UniCredit Tiriac Bank, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro.
"Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc (conform descrierilor CAEN). Aproximativ 50% din totalul fondurilor a fost absorbit de companii care isi desfasoara activitatea in Dolj (Craiova), Bihor (Oradea), Prahova (Ploiesti), Arges (Pitesti) si Botosani (Botosani)", potrivit reprezentantiilor UniCredit Tiriac Bank.
JEREMIE este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale.... mai mult
Luni, 17 Iunie 2013, ora 12:08