BCR se asteapta ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa apeleze la finantare internationala inainte de campania electorala care va debuta la inceputul lunii noiembrie, printr-o emisiune de obligatiuni de un miliard de euro euro.
"Cotatia CDS (Credit Default Swap) la cinci ani a scazut semnificativ in ultima perioada (279 puncte), iar acest fapt ar putea determina MFP sa recurga la o finantare de pe piata internationala pentru a-si mari rezerva de lichiditate, conform cerintei FMI.
Se pare ca rezerva de lichiditate trebuie sa acopere patru luni de plata a datoriei sau circa 1-1,4 miliarde euro lunar. Avand in vedere anul electoral, cand depasirile la cheltuieli nu mai reprezinta o surpriza, MFP ar putea accesa finantarea internationala cat de curand, sau oricum inainte de campania electorala care va incepe la inceputul lunii noiembrie", se arata intr-un raport BCR.
Astfel, analistii bancii estimeaza ca administratorii datoriei publice ar putea emite euroobligatiuni in valoare de un miliard euro.
Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 44,64 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.
Rezerva valutara a Romaniei, majorata prin vanzarea obligatiunilor pe plan extern
Analistii BCR estimeaza randamente de 6,8% (piata secundara) la obligatiunile pe cinci ani pentru luna decembrie si un curs de 4,55 lei/euro.... mai mult
Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 16:01
Ministerul Finantelor Publice a imprumutat miercuri 460 milioane euro prin vanzarea de obligatiuni de stat cu maturitatea la 4 ani, sub valoarea programata de 600 milioane de euro, desi subscrierile s-au apropiat de un miliard de euro, randamentul acceptat fiind de 4,85% pe an. "Finantele nu au nicio presiune pentru a lua mai multi bani. Am acceptat un randament de 4,85% pe an, iar in acest nivel piata se limita la 460 de milioane euro, desi subscrierile au fost de aproape un miliard de euro.
Suntem multumiti cu acest rezultat. Ne-am uitat cu atentie la disponibilul din piata si nu aveam niciun motiv sa fortam", a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Bogdan Dragoi.
Oficialul MFP a aratat ca Trezoreria a achitat deja, luni, obligatii scadente de 1,2 miliarde de euro, iar vineri va plati o suma aproximativ egala.
"Banii din emisiunea de obligatiuni de miercuri vor intra in Trezorerie dupa plata obligatiilor scadente", a mai spus Dragoi.
La finele lunii iulie ajung la scadenta titluri in suma de 1,2 miliarde euro, precum si un imprumut de tip club loan de 1,2 miliarde euro.
Titlurile vandute miercuri vor ajunge la maturitate in 2015, an in care Finantele vor avea un varf de plata de 1,8 miliarde de euro reprezentand dobanzi, comisioane si rate de capital care trebuie achitate pentru primul imprumut de tip stand-by, incheiat cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
La finele lunii iulie 2010, Finantele au vandut certificate de... mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 15:23
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins, joi, toate ofertele bancilor pentru obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani, considerand inacceptabil nivelul randamentelor, potrivit datelor bancii centrale, informeaza NewsIn.
Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 950 milioane lei anuntata initial, iar bancile au depus cereri de cumparare de aproape 1,46 miliarde lei (339 milioane euro).
La sedinta similara din 8 octombrie, MFP a atras 861,83 milioane lei (201,5 milioane euro) prin obligatiuni de stat de tip benchmark, cu maturitate la 5 ani, pentru care plateste un randament mediu anual de 9,98%.
MFP si-a propus sa atraga in luna noiembrie 6 miliarde lei prin certificate de trezorerie cu discont la 6 si 12 luni si prin obligatiuni de tip benchmark pe 3 si 5 ani, dupa ce in primele zece luni din acest an,
Finantele au emis titluri de stat de 58 miliarde lei (circa 13,7 miliarde euro), ceea ce reprezinta de aproape cinci ori mai mult decat in intregul an 2008.
In prima sedinta din noiembrie ministerul a luat 815,35 milioane lei.
Deficitul bugetului general consolidat a ajuns dupa primele noua luni ale acestui an la 25,56 miliarde lei, echivalent cu 5,14% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.
Autoritatile romane si Fondul Monetar International (FMI) au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3%... mai mult
Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 16:15