Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a explicat luni, 22 august, că a suspendat temporar licitația publică pentru realizarea metroului din oraș.
Edilul a motivat că a primit scrisori de la companii că din cauza prețurilor majorate nu pot participa, scrie Ziua de Cluj.
„Azi, după consultarea cu ministrul Transporturilor, am luat decizia de suspenda temporar procedura de achiziție, până actualizăm costul de realizare al metroului, având în vedere că prețurile au crescut accelerat.
Am luat decizia astăzi, pentru că pe parcursul ultimelor zile am primit trei scrisori de la concerne care au realizat 19 proiecte de metrou pe patru continete și care ne-au informat că au fi dorit să participe la realizarea metorului din Cluj, dar din cauza prețului adoptat anul trecut și a creșterii prețurilor de anul acesta, nu pot.
Am fi putut să anulăm licitația, dar am găsit soluția aceasta de suspendare temporară și am primit acceptul Ministerului Transporturilor. În perioada următoare vom face acest lucru, indicatorii vor fi aprobați de Guvern urmând să continuăm licitația. În concluzie, această decizie este una benefică de realizare a metroului, una care ne ține în finanțarea prin PNRR”, a declarat edilul Emil Boc.
Primăria Cluj-Napoca, după consultarea Ministerului Transporturilor, a transmis, de asemenea, că indicatorii tehnico-economici cu privire la metrou au fost aprobați prin Hotărâre de Guvern la sfârșitul anului... mai mult
Luni, 22 August 2022, ora 18:57
Asociatia Pro Infrastructura acuza Primaria Cluj-Napoca ca blocheaza proiectul metroului, evaluat la 1 miliard de euro, cerand autorizatii de construire si avize inutile si ar putea rata finantarea europeana prin Planul National de Redresare si Rezilienta.
Pentru a fi inclus in Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), studiile de fezabilitate si lucrarile metroului trebuie contractate pana cel tarziu in anul 2022, iar primaria din Cluj este intr-o cursa cronometru.
"Desi este prezentat ca un viitor proiect de succes in Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), metroul din Cluj-Napoca evaluat la un miliard de euro este in prezent blocat in incompetenta si birocratie, existand riscul de a rata acest tren al finantarii europene. Includerea proiectelor in acest PNRR presupune finalizarea studiilor si contractarea lucrarilor pana cel tarziu in anul 2022. In aceste conditii, proiectul metroului din Cluj-Napoca aflat in etapa studiului de fezabilitate este intr-o cursa contra-cronometru pentru finalizarea acestui studiu, iar apoi lansarea si finalizarea licitatiei pentru lucrari pana in 2022", se arata in mesajul publicat de Asociatia Pro Infrastructura (API).
Pro Infrastructura acuza Primaria din Cluj-Napoca ca cere documente ultra-birocratice, ceea ce intarzie proiectul.
"Ei bine, Primaria Cluj-Napoca pare ca nu intelege importanta acestui proiect, abordand relatia cu prestatorul angajat sa realizeze studiile intr-o maniera ultra-birocratica, de... mai mult
Luni, 23 Noiembrie 2020, ora 10:48
Primarul Clujului, Emil Boc, a anuntat ca municipalitatea se afla in procedura pentru a transmite la SEAP validarea licitatiei privind studiul de prefezabilitate la viitorul metrou din Cluj-Napoca, document care va stabili costurile investitiei si traseul.
Emil Boc a declarat, joi, la sedinta Consiliului Local Cluj-Napoca, ca metroul viitorului nu va avea captatoare de curent cum are azi, ci va avea baterii electrice.
"Suntem in procedura pentru a transmite pe SEAP, institutia nationala care se ocupa de licitatii, validarea licitatiei pentru studiul de prefezabilitate, asta inseamna ca dupa validare, se vor depune oferte privind acest studiu pentru metrou.
Orice investitie publica peste 75 de milioane de euro presupune doua etape, studiu de prefezabilitate, urmat de cel de fezabilitate. Am angajat un consultant care ne-a ajutat la redactarea caietului de sarcini, echipa tehnica a facut o vizita la Bucuresti pentru a vedea situatia metroului de acolo, iar ceea ce noi propunem tine cont de evolutia viitoare a tehnologiei, si nu pe situatia existenta a metroului din Bucuresti, deoarece metroul viitorului nu va avea captatoare de curent cum are azi, ci va fi cu baterii electrice", a spus Boc.
Potrivit acestuia, tehnologia va ajuta autoritatile locale sa reduca din costurile unui astfel de proiect, iar tunelul nu va mai fi atat de mare precum in cazul tunelurilor actuale de metrou.
"Studiul de prefezabilitate va stabili traseul, costurile, schema de finantare si... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 16:15
Cluj-Napoca ar putea fi al doilea oras din tara care sa aiba transport in comun subteran, dar abia peste 10 ani.
Primaria a alocat deja 3 milioane de lei pentru studiul de fezabilitate.
Potrivit Digi24, autoritatile vor construirea liniei de metrou pe directia est - vest, pentru a lega comunele Floresti si Apahida, astfel incat locuitorii de aici care lucreaza in oras sa aiba un acces mai usor.
Purtatorul de cuvant al primariei Cluj-Napoca a confirmat ca 3,8 milioane de lei au fost alocate pentru studiile si evaluarile necesare proiectului.
Clujenii sunt incantati de idee, avand in vedere ca orasul este din ce in ce mai aglomerat.
O linie de metrou ar scurta perioada de deplasare din zonele limitrofe spre centrul orasului cu jumatate de ora, insa aceasta ar putea fi gata abia peste 10 ani.
Citeste mai departe despre "Clujul ar putea deveni al doilea oras din Romania care are metrou" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 16 Ianuarie 2018, ora 16:24