In timp ce Metrorex este ingropata in datorii, sindicalistii de la Sindomet Servcom S.R.L.s-au bucurat de profituri de milioane de lei, in conditiile in care firma respectiva are CAEN principal declarat: 5510, adica hoteluri si alte facilitati de cazare similar. In conditiile de pandemie, este probabil singura firma cu acest CAEN care a dus-o bine in 2020.
Dar trecand peste acest aspect, in 2019, cand Metrorex inregistra pierderi de 331.283.885 milioane de lei, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, compania sindicalistilor de la Metrorex inregistra cel mai mare profit pe care compania l-a vazut vreodata, adica de putin peste 1,3 milioane de euro (peste 6,2 milioane de lei, la un curs de schimb de 4,74 de lei pentru un euro).
Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns, acest profit este cu aproape 500% mai mare decat cel inregistrat in anul anterior, adica in 2018, potrivit datelor furnizate de Confidas.
Cifra de afaceri a Sindomet s-a ridicat in 2019 la aproape 1,7 milioane de euro sau 7,9 milioane de lei (in crestere cu peste 8% fata de 2018), aceasta avand 50 de salariati. Si pentru ca sindicalistii stiu sa gestioneze afacerile proprii mai bine decat stiu sa lucreze pentru Metrorex, compania din subordinea Ministerului Transporturilor a avut o cifra de afaceri de aproape 757 de milioane de lei, adica de aproape 100 de ori mai mare.
Aceasta avea in 2019, 4445 de angajati si cheltuieli totalse de peste 1,25 miliarde de lei.
Daca... mai mult
Luni, 29 Martie 2021, ora 23:45
Metrorex a anuntat joi ca a notificat firma care administreaza spatiile comerciale de la metrou ca, in regim de urgenta, sa fie eliberate si predate catre administratorul retelei de transport subteran toate spatiile comerciale amplasate in incinta statiilor de metrou pana la data de 2 aprilie, deoarece "pun in pericol siguranta transportului subteran, cu afectarea directa a exigentelor de securitate la incendiu si evacuarea persoanelor in caz de urgenta".
"Metrorex informeaza ca in urma analizelor efectuate pe teren s-a constatat ca spatiile comerciale care activeaza in reteaua de metrou pun in pericol siguranta transportului subteran, cu afectarea directa a exigentelor de securitate la incendiu si evacuarea persoanelor in caz de urgenta.
In acest context, tinand seama si de expirarea contractului incheiat cu firma care administreaza spatiile comerciale, a notificarilor transmise anterior prin care Metrorex a solicitat in repetate randuri dezafectarea acestor spatii, dar si ca urmare a Raportului de control intocmit de Metrorex cu privire la luarea masurilor ce se impun in concordanta cu respectarea Normativului pentru proiectarea Constructiilor si Instalatiilor Specifice de Metrou privind prevenirea si stingerea incendiilor, Metrorex a notificat firma care administreaza spatiile comerciale ca, in regim de urgenta, sa fie eliberate si predate catre administratorul retelei de transport subteran toate spatiile comerciale amplasate in incinta statiilor de metrou pana la... mai mult
Joi, 25 Martie 2021, ora 11:58
Ministerul Transporturilor a numit joi, 4 martie, un nou Consiliu de Administratie provizoriu la Metrorex: Stefan Paraschiv, fost presedinte al CA Romaero, Mihnea Jida (avocat), Razvan Andrei Terecoasa (absolvent de ASE), Adrian Gabriel Dumitru (director financiar la Chimcomplex) si Mihaela Urzica (director de strategie la OMV Petrom).
Stefan Paraschiv - A fost intre 2017 si 2020 presedinte al CA Romaero. Are o experienta de 15 ani in strategii de afaceri, leadership si managementul vanzarilor, pentru companii din tara si din strainatate. Absolvent de ASE, are studii perfectionate in strainatate.
Mihnea Jida - avocat, membru al Baroului Bucuresti din 2012. Are studii si stagii de pregatire in strainatate - in Elvetia si la Paris. Absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.
Razvan Andrei Terecoasa - experienta de peste 12 ani in domeniul bancar (BCR, Eximbank, Bancpost, Citibank). Absolvent de ASE.
Adrian Gabriel Dumitru - CFO Chimcomplex, CFO Alstom, CEO Electroputere. A studiat la ASE, si-a perfectionat studiile la Paris, cu un masterat (EMBA) la Conservatoire National des Arts et Metiers.
Mihaela Urzica - director de strategie la OMV Petrom. Timp de 4 ani, a fost finance manager pentru OMV, in mai multe tari din Africa de nord. Anterior, a lucrat la Petrom si Toyota Romania ca manager de proiect, consultant, respectiv finance manager.
"Spirala lipsei de actiune se opreste aici. Am numit astazi un nou consiliu de administratie... mai mult
Joi, 04 Martie 2021, ora 17:33
Metrorex are printre cele mai mari salarii din companiile aflate in subordinea Ministerului Transporturilor (MT), institutia fiind urmata in clasament de CFR, Compania de Drumuri si Autoritatea Rutiera Romana.
Directorii marilor departamente din Metrorex, precum cel economic, juridic, cel de tehnic si investitii sau cel de resurse umane si strategie castiga, fiecare, lunar 12.945 de lei. In aceasta suma intra un spor de tunel, de 3.092 de lei, si un spor de vechime - 3.865 de lei.
Salariile din CFR
Directorul general adjunct din CFR Calatori incaseaza, brut, 13.766 de lei, ceea ce inseamna ca in mana ia circa 8.000 de lei. Directorul adjunct are un salariu mai mic, de 6.421 de lei. Bani mai multi castiga seful oficiului juridic si revizorul general, cate 7.600 de lei, lunar. Angajatii pot primi un spor de vechime, de 12-25% din salariul de baza si un spor pentru ore suplimentare.
In CFR Infrastructura, directorul general adjunct castiga 16.918 lei, brut, adica 9.896 de lei, in mana. Revizorul general ridica, lunar, 12.019 lei, adica putin peste 7.000 de lei, in timp ce un director din institutie ia in jur de 7.000 de lei, net, potrivit contractului colectiv de munca pe anii 2019-2020. Salariul include si sporurile la salariul de baza.
Directorul general adjunct din Compania de Drumuri, directorii regionali si consilierii directorilor generali incaseaza pana la 10.919 lei. Directorii departamentelor economice, tehnice si cei din cadrul directiilor regionale... mai mult
Marti, 23 Februarie 2021, ora 23:30
Bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii creste cu 9,4% si ajunge la 14,1 miliarde de lei, urmand sa fie finantate mai multe constructii de autostrazi si centuri ocolitoare, dar si proiecte ale Metrorex si CFR Calatori.
Ministerul are alocate aproape 8 miliarde de lei pentru investitii din fonduri europene, o crestere de 30% fata de 2020 si un record absolut al ultimului deceniu, potrivit ministrului Catalin Drula.
"Facem cai ferate, autostrazi, linii de metrou, infrastructura portuara si aeroportuara din fonduri europene!", anunta ministrul Transporturilor pe pagina sa de Facebook.
Autostrazi finantate in 2021
Lista principalelor proiecte de constructie autostrazi si variante ocolitoare, introduse in buget in anul 2021, cuprinde urmatoarele obiective:
Autostrada Sibiu - Pitesti sectiunile 1, 2,3, 4 si 5Autostrada Lugoj - Deva (sector Dumbrava-Deva),Autostrada Sebes - Turda,Autostrada Nadaselu - Suplacu de Barcau - Bors, inclusiv legatura Centura Oradea (Giratie Calea Sintandrei) - Autostrada A3 (Biharia),Autostrada Campia Turzii - Ogra - Targu Mures,Autostrada de Centura Sud a municipiului Bucuresti, inclusiv interventiile privind Centura existenta (Largire la 4 benzi de circulatie a Centurii Bucuresti intre A1 - DN 5, DN 2 - A2 si A1 - DN 7, pasajele Berceni, Domnesti, Oltenita si Mogosoaia),Autostrada de Centura Nord a municipiului Bucuresti, Varianta de ocolire Bacau (profil de autostrada si drum national),Drum expres Craiova -... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 11:23
Cele mai mari salarii din Metrorex sunt ridicate de directorii departamentelor companiei, precum cel juridic sau de investitii.
Directorii de departamente castiga circa 13.000 de lei, in mana, lunar. Urmeaza sefii de birouri si sefii de serviciu care incaseaza net aproximativ 10.000 de lei, potrivit unui document obtinut de Ziare.com.
Lista salariilor din Metrorex continua cu banii incasati de economisti, de ingineri, dar si de muncitorii care lucreaza in subteran, precum sudorii, tinichigii sau lacatusii.
Salariile sefilor din Metrorex
Directorii marilor departamente din Metrorex, precum cel economic, juridic, cel de tehnic si investitii sau cel de resurse umane si strategie castiga, fiecare, lunar 12.945 de lei. In aceasta suma intra un spor de tunel, de 3.092 de lei, si un spor de vechime - 3.865 de lei.
Un sef de serviciu castiga 11.162 de lei, iar in aceasta suma intra sporul de tunel de 2.743 de lei si sporul de vechime, de 2.880 de lei.
Seful de birou ia si el un spor de tunel, de 2.155 lei, un spor de vechime de 2.694 de lei, iar la final de luna incaseaza, in mana, 10.749 de lei.
Un sef de tura poate castiga intre 8.000 si 9.500 de lei pe luna. El incaseaza mai multe sporuri. Pe langa cel de vechime, care variaza intre 1.862 de lei si 1.972 de lei si cel de tunel, care este intre 2.979 de lei si 3.155 lei, el mai primeste de la Metrorex un spor pentru conditii nocive de munca, care porneste de la 745 de lei si ajunge la 789 de lei, si un spor... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 14:59
Compania Metrorex ar putea fi transferata primariei condusa de Nicusor Dan, daca administratia locala va acorda si subventia, iar Centura Capitalei ar putea ajunge in administratea Bucurestiului, dupa ce Ministerul Transporturilor finalizeaza lucrarile, a declarat joi, 4 februarie, Catalin Drula, la Dialogurile Ziare.com.
"Daca domnul Nicusor Dan doreste sa preia metroul impreuna cu subventia care este necesara operarii, cred ca este o varianta viabila, dar, din cate stiu, bugetul Bucurestiului in momentul de fata nu ar suporta sub nicio forma. Sunt si probleme de legalitate, in care subventia sa ramana la nivel national, iar toti romanii sa plateasca si metroul sa fie administrat de primarie. Acelea cred ca erau declaratii pur politice.
Nu poti sa iei doar institutia si subventia sa o plateasca altcineva. Subventia este normal sa o plateasca institutia in a carei administrare se afla", a explicat ministrul Transporturilor, Catalin Drula in cadrul emisiunii Dialogurile Ziare.com.
Centura Capitalei, la PMB
Ministrul Drula a anuntat ca Centura Capitalei ar putea fi transferata primariei condusa de Nicusor Dan sau zonei Bucuresti-Ilfov, odata ce se finalizeaza lucrarile.
"In ceea ce priveste centura, avem doua proiecte in momentul de fata. Upgrade-ul centurii existente, cu pasaje. Luna trecuta am lansat dublarea sectorului sud-vestic, acolo o sa fie patru benzi. (...) Pe centura existenta, cred ca odata finalizata si odata ce avem si A0, care va prelua traficul... mai mult
Joi, 04 Februarie 2021, ora 16:43
Compania Metrorex a raportat in ultimii trei ani pierderi imense la bugete de miliarde de lei. In tot acest timp, insa, directorii companiei si ministrii Transporturilor au acordat sindicalistilor de la metrou majorarile de salarii cerute la fiecare negociere de contract.
Salariile angajatilor Metrorex au crescut de la an la an cu peste 1.000 de lei. Castigul mediu lunar, determinat pe baza cheltuielilor de natura salariala, era de 10.234 de lei, in 2020, majorat de la 9.140 de lei, cat era in bugetul de venituri si cheltuieli din 2019.
Fata de anul 2018, cand un angajat castiga 7.672 de lei, salariul a crescut in prezent cu 2.562 de lei. Mai mult, sindicalistii de la metrou au renegociat contractul colectiv de munca, cerand o crestere de 18% a salariilor, potrivit ministrului Transporturilor, Catalin Drula. Acest lucru insemna ca anul acesta, angajatii Metrorex vor castiga cu 1.842 de lei mai mult, adica circa 12.000 de lei.
Cresterile de salarii din ultimii ani
Cheltuielile cu personalul, unde intra platile salariilor si ale bonusurilor, erau prognozate la 764,8 milioane de lei in 2020, cu 254 de milioane mai mult decat anul anterior si cu 296 de milioane de lei mai mult decat in 2018. In 2021, cheltuielile cu salariile ar urma sa creasca la 876 de milioane de lei.
Numarul mediu de salariati a crescut de la 4.427, in 2018, la 4.914, cati erau in 2019 si a ajuns la 5.513, totalul din 2020.
Grevele de la metrou anuntate cand nu se primesc majorarile de... mai mult
Miercuri, 03 Februarie 2021, ora 22:15
Reprezentantii Metrorex si cei ai Alstom au semnat, miercuri, contractul pentru achizitia a 13 noi trenuri de metrou pentru Magistrala 5, in valoare de peste 103 milioane de euro.
"Astazi, in prezenta ministrului Lucian Bode, la sediul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor s-a semnat intre Metrorex si Alstom contractul ce are ca obiect achizitia de "Trenuri noi de metrou destinate pentru Magistrala 5 de metrou, tronsonul Drumul Taberei - Iancului". Contractul are o valoare de 103.244.383,49 euro, echivalentul a 490.503.741,52 lei fara T.V.A. si este finantat din Bugetul de stat si credit de la Banca Europeana de Investitii", arata Ministerul Transporturilor, intr-un comunicat de presa.
Durata contractului pentru cele 13 trenuri este de 30 de luni de la semnarea acestuia.
De asemenea, contractul prevede, pe langa cele 13 trenuri, posibilitatea achizitionarii suplimentare a inca 17 trenuri.
Noile trenuri achizitionate vor circula pe Magistrala 5, pusa in functiune cu calatori in luna septembrie a acestui an, si vor asigura totodata imbunatatirea conditiilor de transport cu metroul.
"Suntem, asadar, intr-un moment in care putem spune ca inchidem, asa cum era normal sa se intample, acest proiect. Vorbim aici de Magistrala 5 Drumul Taberei. Din punctul meu de vedere acest proiect era incomplet fara acest contract de achizitie. Cele 13 rame de metrou, plus posibilitatea de a extinde acest contract cu inca 17 rame, vor asigura necesarul de... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 20:47