Introducerea noii metodologii de calcul a Produsului Intern Brut anual - ESA 2010 - a determinat Oficiul european de statistica (Eurostat) sa revizuiasca in sus cu 3,4% cifrele privind economia Uniunii Europene (EU28) si a zonei euro (EA18), in perioada 1997-2013, comparativ cu datele raportate conform vechiului sistem ESA 1995, a anuntat vineri Eurostat.
Inlocuirea vechiului sistem ESA 1995 cu noul European System of Accounts 2010 face parte dintr-o miscare globala la un nou sistem de contabilizare care a fost implementat deja in SUA inca din luna august a anului trecut. In SUA, implementarea noii metodologii a dus la imbunatatirea cu 3,6% a datelor privind PIB in 2012, informeaza Agerpres.
Principala modificare introdusa de ESA 2010 este ca sumele pentru cercetare si dezvoltare vor fi considerate investitii si nu cheltuieli curente iar cheltuielile pentru echipamentele militare vor fi considerate investitii. Sunt incluse in Produsul Intern Brut veniturile din productia, importul si consumul de droguri, prostitutia si traficul cu alcool si tutun.
Comisia Europeana a estimat ca impactul noii metodologii de calcul a PIB va fi diferit in randul statelor membre, in primul rand din cauza variatiilor care exista intre tarile UE cand este vorba de cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare.
In 2010, cel mai semnificativ impact al implementarii ESA 2010 s-a inregistrat in Cipru (plus 9,5%) si Olanda (plus 7,6%), iar cel mai redus in Luxemburg (plus 0,2%) si Letonia... mai mult
Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 14:40
Italia va include incepand din acest an prostitutia si vanzarile ilegale de droguri in calcularea Produsului Intern Brut (PIB), conform normelor Uniunii Europene, a anuntat biroul national de statistica.
Decizia ar ajuta in sfarsit Italia sa inregistreze o crestere a PIB, dupa multi ani de stagnare economica, si ar sprijini eforturile premierului Matteo Renzi de atingere a tintelor de deficit bugetar, citat de Bloomberg.
Drogurile, prostitutia si contrabanda vor fi prezente in PIB pentru anul 2014, iar cifrele pentru anii urmatori vor fi ajustate astfel incat sa reflecte schimbarea metodologiei, a informat biroul de statistica. Schimbarea este introdusa pentru a respecta regulile Uniunii Europene.
Noua metodologie va include in PIB si activitatile de cercetare si dezvoltare, care pana in prezent erau excluse, fiind catalogate drept costuri intermediare.
Premierul Renzi vrea sa reduca in acest an deficitul bugetar al Italiei la 2,6% din PIB, iar obiectivul va fi mai usor de atins daca PIB va fi majorat prin includerea unor segmente ale economiei subterane, neluate anterior in calcul.
Dupa patru perioade de recesiune in ultimii 13 ani, economia Italiei a ajuns la 1.560 miliarde de euro (2.130 miliarde de dolari) anul trecut, cu 2% sub nivelul inregistrat in 2001, dupa ajustarea pentru inflatie.
"Chiar daca impactul este greu de calculat, este clar ca va avea un efect pozitiv asupra PIB. Astfel ca Renzi va avea in acest an o marja mai mare pentru... mai mult
Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:08
SUA vor schimba metodologia de calcul a PIB in aceasta saptamana, pentru a include componente precum cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare, care vor fi clasificate ca investitii, iar modificarea va majora valoarea PIB cu circa 3%, echivalentul economiei Blegiei.
"Istoria economica a SUA va fi rescrisa in aceasta saptamana, intrucat cele mai ample schimbari de metodologie din ultimii ani vor adauga la PIB-ul celei mai mari economii a lumii echivalentul unei tari precum Belgia", scrie cotidianul american Financial Times.
Produsul Intern Brut al SUA s-a situat la 15.685 miliarde de dolari anul trecut, iar cel al Belgiei la 484 miliarde de dolari.
Schimbarile vor fi anuntate miercuri de Biroul de Analiza Economica, iar cele mai importante sunt includerea pentru prima data in calculul PIB ca investitii a cheltuielilor pentru cercetare - dezvoltare si a drepturilor de autor, precum si reflectarea pensiilor in deficite. Impreuna, modificarile ar trebui sa conduca la o revizuire in crestere a PIB cu 3%.
In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si dezvoltare sunt tratate in PIB drept costuri ale afacerii. Astfel, produsul final este inclus in PIB, dar cercetarea derulata pentru a crea produsul nu este luata in calcul.
Modul in care este calculat PIB este reanalizat odata la cinci ani in SUA, pentru a reflecta mai precis situatia economica.
"Operam aceste schimbari majore si pentru datele din trecut, ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929, astfel... mai mult
Luni, 29 Iulie 2013, ora 15:58
Economia americana va deveni oficial cu 3% mai mare in iulie, parte a unei schimbari de metodologie, in urma careia statistica americana va lua in calcul componente moderne ale PIB, precum drepturi de autor din industria filmului, cheltuieli de cercetare si dezvoltare, potrivit Financial Times.
Active de miliarde de dolari vor fi luate incluse in calculul PIB al celei mai mari economi din lume. Schimbarile vizeaza o imagine mai buna a activitatii economice in schimbare din SUA, scrie Financial Times.
Schimbarea este cea mai mare pentru statistica SUA incepand din 1999, cand activitatea institutiei a fost influentata puternic de adaugarea unor softuri noi pentru computer, a declarat Brent Moulton, responsabil de date privind economia nationala la Biroul Economic de Statistica al SUA.
"Introducem aceste schimbari majore si in datele din trecut - ceea ce pentru noi inseamna pana in 1929 - astfel ca in fapt rescriem istoria economica", a spsus Moulton.
Schimbarile vor afecta totul, de la PIB pentru diferite state la stabilitatea inflatiei tintite de Rezerva Federala, si vor forta economistii sa redeschida dezbateri precum cele legate de profiturile companiilor sau cresterea economica.
Statele Unite vor deveni astfel una dintre primele tari care adopta noile standarde internationale pentru calculul PIB. In urma revizuirii, economia mondiala va deveni mai mare cu echivalentul unei tari precum Belgia.
In prezent, de exemplu, cheltuielile de cercetare si... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 10:28
INS aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare - provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) - iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul.
"In practica internationala, in general, a Uniunii Europene, in special, precum si in practica noastra nationala, datele cu privire la indicatorii statistici macroeconomici, in mod deosebit la Produsul Intern Brut, sunt supuse politicii de revizuire si actualizare periodica (...) Potrivit Regulamentului de transmitere de catre toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, Romania calculeaza si transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni). Fiecare dintre variante se bazeaza pe metode distincte, in functie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza carora se calculeaza acesti indicatori", se arata intr-un comunicat transmis de Institutul National de Statistica (INS).
Institutia arata ca aplica ad-literam la nivel national prevederile regulamentelor UE in domeniu si metodologiile de calcul corespunzatoare, facandu-le publice utilizatorilor, inclusiv in ceea ce priveste politica de revizuire, mentionand ca iferentele intre cele trei variante sunt inerente si nu sunt... mai mult
Duminica, 06 Ianuarie 2013, ora 10:27