Dupa ce toate metalele pretioase s-au depreciat masiv in prima jumatate a anului 2013, paladiul a fost singurul care a reusit sa recupereze terenul pierdut printr-o crestere semnificativa in iulie si august.
"Dupa ce mult timp a fost Cenusareasa metalelor pretioase, paladiul este singurul din aceasta categorie care a inregistrat pana acum, in 2013, o crestere de pret si - cel putin deocamdata - pare a avea sanse de a termina anul pe plus. La polul opus, pretul aurului pare a se indrepta spre prima scadere anuala din ultimii 13 ani. La randul sau, argintul a ajuns la minimul ultimilor 3 ani, iar platina a trecut, in iunie, prin minimul ultimilor 4 ani", declara Silviu Pojar, sales manager Noble Securities - sucursala Romania, intr-un comunicat de presa.
Toate metalele pretioase au incheiat primul semestru din 2013 in scadere, dar prin cresterea consistenta din iulie si august, paladiul a fost singurul care a reusit pana in prezent sa recupereze terenul pierdut. Astfel, dupa primele 6 luni ale anului, aurul se depreciase cu circa 26%, argintul cu aproximativ 35%, platina cu 13%, iar paladiul cu aproape 6%, se arata intr-un raport al casei de brokeraj Noble Securities.
"Pretul paladiului a oscilat in acest an intre doi factori: pe de o parte, acesta a fost stimulat de deficitul de paladiu, in conditiile unei cereri industriale in crestere (industria de catalizatori auto) si a unei productii de paladiu in scadere. Pe de alta parte insa, paladiul a respectat o... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 16:42
Pe parcursul primelor trei luni din acest an, pretul aurului a scazut semnificativ, de la 1.672,2 USD/uncie la inceputul acestui an, la 1.294 USD/uncie la sfarsitul saptamanii trecute, o scadere de aproximativ 22,6% in acest an.
"Aurul a fost considerat de catre investitori in special un activ de refugiu, cu rol de protectie impotriva inflatiei, mai ales pana in 2011. Masurile luate pe parcursul ultimilor ani de bancile centrale pentru a impulsiona atat relansarea economica, cat si reducerea somajului au condus la cresterea asteptarilor de inflatie, ceea ce a sporit interesul pentru aur", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Pretul aurului a crescut din 2001 si pana catre finele anului trecut: in septembrie 2001, cotatia era de cca 275 USD/uncie, iar in aceeasi luna a lui 2012 ajunsese la peste 1.770 USD/uncie, ceea ce inseamna in total o crestere de 544%. In acest interval de timp au fost, desigur, inclusiv perioade in care pretul aurului a marcat corectii, unele chiar insemnate, cum a fost o buna parte din anul 2008 sau prima parte a anului trecut; in general insa, investitorii pe termen lung, respectiv de peste un an, au avut de castigat.
Aurul a scazut insa destul de consistent in ultimele trei luni ale anului trecut; apoi, pe parcursul lui 2013, pretul sau a marcat o adevarata prabusire, respectiv de la 1.672,2 USD/uncie la... mai mult
Marti, 25 Iunie 2013, ora 18:36