Desi in prezent meseria de "somelier" este asociata cu arta si rafinamentul si nimeni nu s-ar gandi sa o incadreze la ocupatii riscante, cei care ii cunosc istoria si inceputurile stiu ca era una dintre cele mai periculoase activitati.
In functie de regele, lordul sau persoana importanta servita la masa si intrigile de la curte, viata somelierului se putea termina rapid cu o doza de otrava in pocalul de argint.
Initial, cuvintele de inspiratie franceza "sommerier" si "bete de somme" il desemnau pe cel care conducea animalele de povara incarcate cu alimente sau bauturi. El putea fi responsabil si cu mutarile de marfuri care aveau loc la curte. Responsabilitatea a crescut considerabil cand, intr-un soi de nomenclator al vremii, acesta a fost promovat si a primit noi atributii.
Astfel, somelierul era si cel care alegea vinul, aranjamentul mesei si selectia de deserturi. Si, cea mai interesanta dintre toate, desigur o onoare, degustarea vinului si a mancarurilor, astfel ca stapanul sa evite neplacerea unei morti subite.
In zilele noastre, conditiile de munca pentru un somelier s-au imbunatatit considerabil, dar meseria ramane una aparte, cu multe aspecte si particularitati despre care se stiu putine lucruri. De exemplu, acela ca, dintre toate simturile, nu gustul este cel mai important in testarea initiala a vinului, ci mirosul.
Care sunt lucrurile mai putin stiute despre istoria si prezentul meseriei de somelier, ce mituri exista, dar si ce ritualuri au... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 12:32
Meserii considerate rare, precum controlor de trafic aerian, monitor de studii clinice sau somelier ajung sa fie remunerate cu 30.000 de lei, 6.000 de lei, respectiv 4.500 de lei net pe luna, reiese dintr-o analiza publicata joi de Smartree, unul dintre liderii din Romania pe piata de externalizare a proceselor de resurse umane.
Unele meserii rar intalnite nu necesita studii superioare, intre care se numara controlor de trafic aerian, sudor in argon, macaragiu, alpinist utilitar, grefier sau somelier.
"Chiar daca nu este necesar sa ai studii superioare, acestea sunt totusi meserii speciale, care presupun anumite cursuri si calificari. Pentru a ajunge controlor de trafic aerian, in afara examenului de admitere, unul foarte strict, urmeaza o perioada de formare profesionala, specifica acestui domeniu", a declarat coodonatorul departamentului de HR din cadrul Smartree, Raluca Penes.
20.000 pana la 30.000 lei net/luna, salariul unui controlor de trafic aerian
Salariul de inceput al unui controlor de trafic aerian, pentru care exista un singur angajator in Romania - regia de stat Romatsa -, este de aproximativ 20.000 lei net/luna, ajungand si la 30.000 lei dupa cativa ani de experienta.
Pe de alta parte, macaragiii, sudorii specialziati in argon si alpinistii utilitari castiga, in medie, intre 3.000 si 3.500 lei net/luna.
Somelierii, in functie de competente si nivelul de experienta, pot castiga in medie 4.500 lei net/luna, iar salariul unui grefier poate urca... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 15:29
Aproape toti somerii care au absolvit cursurile de somelier organizate de Blocul National Sindical si-au gasit deja un loc de munca, ceea ce demonstreaza "un succes incredibil", cu o rata de absorbtie pe piata muncii din Romania de 98%, a declarat Dumitru Costin, presedintele BNS.
"Este o meserie de nisa cea de somelier. Un specialist in marketingul vinurilor, care lucreaza in industria de hoteluri si restaurante, in marile lanturile de retail, la producatorii de vinuri. Deficitul pe piata muncii este foarte mare in acest domeniu", a spus Dumitru Costin.
BNS impreuna cu cei de la Vinexpert au pregatit in acest an, cu bani europeni, 188 de somelieri, din care, in mod surprinzator, aproape o treime, adica 59 de somelieri sunt femei. Toti acestia au fost deja angajati, desi ultimii cursanti au absolvit abia la finele lunii octombrie.
"Noi initial doream sa pregatim 180 de somelieri, insa am avut cerere mai mare si am pregatit 188, din care 59 de femei. Au fost cursanti din Bucuresti si Ilfov. Totul a pornit de la nevoia noastra de a avea specialisti. Unui bun somelier ii trebuie cunostinte foarte bune, dar si foarte mult talent", a precizat, miercuri, pentru AGERPRES, Mihaela Mihai, din partea Vinexpert.
Conform acesteia, un somelier de nivel mediu, poate castiga in Romania, un salariu lunar de o mie de euro iar unul cu experienta, chiar mai mult. mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 09:28