Ai fost bombardat in ultima vreme in casuta de email de mesaje de tip spam? Cel mai probabil, ele au avut ca subiect politica si sportul.
Cel putin asa sustine o cercetare de piata realizata de specialistii in securitate cibernetica de la Kaspersky Lab pentru perioada aprilie-iunie 2016.
Printre cele mai utilizate nume in mesajele de tip spam se numara Donald Trump, controversatul candidat republican la sefia Casei Albe.
"In aceste e-mail-uri, autorii le-au spus celor vizati despre metodele unice ale lui Donald Trump de a face bani si i-au invitat sa procedeze la fel. Pentru a afla mai multe informatii, utilizatorii erau invitati sa dea click pe link-ul din e-mail.
Link-ul ducea la un fals portal de stiri, cu un articol pe aceasta tema. Pentru a incepe sa faca si ei bani, utilizatorii trebuiau sa-si completeze datele personale intr-un formular online de pe site-ul respectiv", se arata in raport.
Utilizatorul nu castiga insa niciun ban, in schimb infractorii cibernetici ...citeste mai departe despre "Suntem bombardati din ce in ce mai mult de mesaje spam: Politia si sportul, in topul domeniilor abordate de hackeri" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 August 2016, ora 18:49
Proportia de spam din traficul de mesaje e-mail continua sa scada, anul trecut fiind de 69,6%, in scadere cu cu 2,5 puncte procentuale mai mic fata de anul anterior. Tendinta de scadere s-a mentinut in ultimii trei ani, cota de mesaje nesolicitate reducandu-se cu 10,7 puncte procentuale.
Astfel, se pare ca agentii de publicitate se orienteaza tot mai mult catre alte tipuri de publicitate online legitima, care sunt acum disponibile si care au o rata de raspuns mai mare la costuri mai mici decat spam-ul, reiese dintr-u raport al Kaspersky Lab.
In acelasi timp, proportia de mesaje spam trimise in 2013 prin intermediul computerelor si serverelor din Romania a fost de 1,32%, ocupand locul 13 la nivel mondial.
Folosirea spam-ului pentru infractiuni
Mesajele spam cu caracter promotional comercial sunt inlocuite treptat cu cele ale infractorilor cibernetici, cum ar fi mesajele de tip spam care promoveaza produse ilegale sau pornografie.
"Pentru al treilea an consecutiv, cele mai intalnite fisiere malware raspandite prin intermediul e-mail-ulurilor au fost programele create pentru a fura informatii confidentiale, de obicei date de conectare si parole pentru sistemele de online banking", a declarat Darya Gudkova, Head of Content Analysis in cadrul Kaspersky Lab.
"Insa, in prezent, atacurile de tip phishing fac trecerea de la conturile bancare la retele sociale si la e-mail. Aceasta situatie poate fi explicata partial prin faptul ca, in prezent, e-mailurile... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 16:17
Procentul de mesaje spam din totalul traficului de e-mail a ajuns, in al treilea trimestru al anului, la 68,3%, in scadere cu 2,4 puncte procentuale fata de trimestrul al doilea.
De asemenea, proportia de mesaje spam cu caracter malware a crescut cu peste 1,5 ori. Majoritatea programelor malware distribuite prin e-mail au avut ca tinta datele de conectare ale utilizatorilor, parolele si datele financiare confidentiale, conform Kaspersky Lab.
In trimestrul al treilea al anului 2013, numarul de e-mailuri de tip phishing a crescut de trei ori, comparativ cu trimestrul anterior.
Trojan-Spy.HTML.Fraud.gen a urcat in topul celor mai populare programe malware raspandite prin e-mail, ocupand primul loc in clasament. Acest malware este conceput pentru a arata ca o pagina html, ce apare ca un formular de inregistrare pentru servicii bancare on-line si este folosit de phisheri pentru a fura informatii financiare.
Evenimentele importante, folosite pentru distribuitia de programe malware
Al treilea trimestru al anului 2013 a fost plin de evenimente care au atras atentia publicului, precum nasterea copilului regal din Marea Britanie, cautarea lui Edward Snowden de catre FBI si accidentul feroviar din Spania.
Toate aceste stiri au fost folosite de infractori pentru a distribui programe malware. Link-urile cuprinse in aceste e-mailuri duceau catre site-uri compromise, care redirectionau utilizatorii catre o pagina cu unul dintre cele mai populare kit-uri de... mai mult
Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 18:08
Mesajele de tip spam au scazut anul trecut cu 50% si s-au observat imbunatatiri in ceea ce priveste vulnerabilitatile de securitate din partea furnizorilor de aplicatii software, insa au sporit atacurile de tip phishing, potrivit studiului "IBM X-Force 2011 Tendinte si Riscuri".
Potrivit studiului, s-au inregistrat imbunatatiri semnificative in domenii privind securitatea pe internet, precum reducerea vulnerabilitatilor aplicatiilor, codurilor de tip exploit si a mesajelor spam. Raportul sugereaza ca atacatorii "sunt fortati sa isi revizuiasca tacticile, amenintand brese de securitate IT de nisa si tehnologii emergente, precum retele sociale si dispozitive mobile".
"Doar 36% dintre vulnerabilitatile software au ramas nerezolvate in 2011 comparativ cu 43% in 2010. De asemenea, s-a inregistrat o calitate mai buna a codurilor aplicatiilor software, inregistrandu-se mai putin de jumatate din vulnerabilitatile existente in urma cu patru ani in cazul aplicatiilor web", potrivit studiului.
Totodata, raportul evidentiaza o crestere a tendintelor emergente de atac printre care se numara exploatarea vulnerabilitatilor sistemelor mobile, spargerea automata a parolelor si cresterea atacurilor de tip phishing.
"Cresterea atacurilor de tip "automated shell command injection" impotriva serverelor web poate fi raspunsul la eforturile de a opri alte tipuri de vulnerabilitati in cazul aplicatiilor web", se mentioneaza in studiu.
"In 2011, am observat progrese semnificative... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 16:31
Marile companii din tehnologie, incluzand Google, Facebook, Microsoft sau Yahoo!, si-au unit fortele pentru a forma o alianta al carei scop este eliminarea mesajelor spam si reducerea numarului de atacuri de tip phishing.
Alianta va anunta astazi un standard nou, care se numeste DMARC (Domain based message authentification, reporting & conformance), o specificatie tehnica care va fi implementata pentru a se reduce numarul de mesaje de tip spam si pentru raportarea acestora.
Standardul va duce la cresterea increderii utilizatorilor Google, Microsoft, Facebook si Yahoo! in serviciile de e-mail oferite de catre aceste companii.
Initiativa DMARC este o extindere a unei alte masuri, anti-phising, unde Google, Microsoft, Yahoo! si AOL au creat un parteneriat pentru a ajuta autentificarea platformelor operate de Facebook, YouSendIt si alte servicii.
Fondatorii care contribuie la aceasta initiativa sunt:
The founding contributors include:
Servicii e-mail: AOL, GMail, Hotmail, Yahoo! Mail
Generatori de mesaje: American Greetings, Bank of America, Facebook, Fidelity, LinkedIn, Paypal
Intermediari si furnizori: Agari, Cloudmark, eCert, ReturnPath, Trusted Domain Project
Anuntul de astazi inseamna ca mesajele trimise intre cele mai mari companii din lume vor fi autentificate si vor fi percepute ca fiind de incredere.
Oficialii Google au declarat ca in doi ani de cand compania este implicata in DMARC au observat ca 15% dintre mesajele non-spam din Gmail vin... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 12:41
Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile in fuctie de volum, a primit o amenda de 58.000 de dolari din partea autoritatilor de reglementare australiene pe motiv ca le-a trimis clientilor sai mesaje de tip spam.
Autoritatea Australiana pentru Comunicatii si Media i-a impus producatorului finlandez sa-si schimbe strategia de marketing prin mesaje SMS, conform mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 15:55
Numarul mesajelor de tip spam a scazut in Romania, in 2011, cu 82% comparativ cu anul precedent, iar procentajul global al celor care au provenit din tara noastra a ajuns la 2,56%, releva editia a cincea a Raportului Anual de Securitate Cisco, prezentat, joi, de catre companie, in cadrul unei conferinte de presa.
Potrivit datelor generale, la nivel mondial, volumul de spam s-a diminuat cu mai mult de jumatate, de la peste 379 miliarde de mesaje zilnic la aproximativ 124 miliarde de mesaje pe zi, in perioada august 2010 - noiembrie 2011.
Conform Cisco Security Intelligence Operations (SIO) profitul infractionalitatii informatice obtinut in urma atacurilor traditionale cu mesaje de masa a scazut cu peste 50% intre iunie 2010 - iunie 2011, de la un miliard de dolari la peste 500 milioane dolari.
In ceea ce priveste tarile in care s-a inregistrat cel mai mare volum de spam in 2011, India se clasa pe primul loc, cu 13.,9% din total, urmata de Vietnam (8%) si Federatia Rusa (7,8%).
In cazul Romaniei, nivelul de spam s-a diminuat, anul trecut, cu 82% fata de 2010, iar procentajul global al mesajelor spam care au originat din tara noastra a ajuns la 2,56% din total.
Previziunile expertilor Cisco arata ca unele dintre principalele tendinte ale anului 2012 vor consta in inlocuirea constanta a atacurilor in masa cu atacuri tintite, cresterea in continuare 'hacktivismului' si atacuri asupra sistemelor de infrastructura critice, precum si a sistemelor de control... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:22
Romania este a zecea tara de origine a spam-ului din intreaga lume, generand 2% dintre mesajele email nedorite in luna iulie, potrivit unui studiu prezentat de compania Symantec, care releva de asemenea ca aproape 92% din totalul email-urilor sunt spam, transmite Mediafax.Cele mai multe mesaje email spam provin din Statele Unite, cu o "cota de piata" de 22% in luna iulie, urmate de India si Olanda (6% fiecare), Marea Britanie si Brazilia (5%), Germania (4%), Franta, Italia si Vietnam (3%), respectiv Romania.
Din totalul mesajelor spam, marea majoritate reprezinta publicitate. Companiile de internet au o cota de 33% din totalul spam-ului pe email, urmate de cele din sanatate (21%), financiar (13%) si reclame la diverse produse (13%).
Cinci din fiecare 100 de mesaje spam reprezinta tentative de frauda, 3% sunt "tepe", iar "scrisoarea nigeriana" sau "teapa 419" genereaza 7% din spam la nivel mondial.
Cele mai utilizate domenii de origine ale mesajelor spam sunt .com (59,1%), .ru (22%), .org (6,1%) si .net (2,2%).
Majoritatea mesajelor spam din luna iulie au avut o marime cuprinsa intre 2 si 5 kilobytes.
Cele mai multe mesaje spam de luna trecuta incurajau destinatarii sa apeleze la serviciile unor firme de avocatura pentru a-si dobandi partea cuvenita din fondul de 20 miliarde de dolari creat de BP pentru despagubirea victimelor deversarii petroliere din Golful Mexic. mai mult
Luni, 16 August 2010, ora 11:57
Mesajele nesolicitate primite pe e-mail (spamurile) nu sunt numai enervante sau cauzeaza pierderi, ci contribuie si la deteriorarea mediului, se arata intr-un raport intocmit de compania de consultanta ICF International pentru compania producatoare de antivirusi McAfee. "Pentru fiecare mesaj spam transmis, 0,3 grame de dioxid de carbon ajung in atmosfera", a declarat directorul de cercetare pe securitate al McAfee, Dave Marcus, informeaza Evenimentul Zilei. Cum se ajunge la asta? Anul trecut au fost transmise 60.000 de miliarde de mesaje nesolicitate, potrivit McAfee. Acestea reprezinta, potrivit calculelor Microsoft, 97% din totalul mesajelor trimise prin intermediul e-mailului. Pentru transmiterea acestor mesaje, au fost necesari 33 de miliarde de kilowati, altfel spus, consumul mediu anual de energie electrica al 2,4 milioane de case. Mai mult, emisiile de carbon implicate de producerea acestei cantitati de electricitate echivaleaza cu cele ale 3,1 milioane de masini, care consuma 2 miliarde de galoane de combustibil. mai mult
Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 09:56