Purtatorul de cuvant al Bancii Nationale Romane (BNR), Dan Suciu, i-a linistit pe cei care au bani depozitati in banci in aceasta perioada.
Intrebat daca romanii care au depozite sau bani pe card ar trebui sa se teama, Suciu a oferit un raspuns ferm: "Exclus!"
Oficialul BNR a explicat apoi ca bancile nu au nicio problema si ca banii sunt, oricum, garantati, in limita a 100 de mii de euro pentru fiecare depozit.
"Fiecare face ce crede si ce vrea cu banii lui, dar nu vad niciun motiv sa scoti banii si sa-i tii in casa. Stiu ca e sentimentul asta ca te simti mai bine cand ai banii cash. Bancile sunt solide, nu e nicio problema in sistemul bancar. Nu avem o problema in nicio banca, niciuna nu are vreun semn de intrebare. Apoi, depozitele oamenilor sunt garantate in limita sumei de 100 de mii de euro per depozit.
Iar bancile nu au credite neperformante in aceste momente. Au scazut la un minim istoric, sub 5%. In acest moment sunt bine capitalizate, au bani. Sunt 10 milioane de deponenti care au bani in banci. Din acest punct de vedere, bancile sunt stabile. Nu e nicio problema, gasesti oricand sa scoti banii de la ATM", a afirmat Dan Suciu in emisiunea IGDLCC de pe canalul de Youtube al lui George Buhnici.
In ce priveste cursul valutar, Suciu a sustinut ca euro nu va ajunge la 5 lei. El a mentionat ca o crestere fireasca ar fi de 4 bani in aceasta perioada.
"E normal sa fie o variatie a cursului pentru ca piata are caracteristicile ei, e foarte volatila pentru... mai mult
Sambata, 28 Martie 2020, ora 08:31
Castigurile deponentilor bancari sunt "masacrate" de mai bine de un an de dobanzile in continua scadere, iar anul 2014 continua trendul, astfel incat, in momentul de fata, putine banci din Romania mai ofera un castig real clientilor care constituie depozite la termen. Fenomenul a inceput sa ii ingrijoreze si pe reglementatorii de la Banca Nationala, care au lansat recent un apel in piata, prin care solicita bancilor sa ia masuri daca la scadenta, clientul primeste mai putini bani decat a depus.
Majoritatea bancilor ofera, in prezent, dobanzi de 3-4% pentru depozitele cu scadenta mai mica de un an, iar ratele sunt in continua scadere. In prima luna a anului, un numar de opt banci afisau dobanzi in scadere: Volksbank, Alpha Bank, Marfin Bank, UniCredit Tiriac Bank, Banca Feroviara, ProCredit Bank, BRD si OTP Bank.
Fenomenul a starnit ingrijorare si in curtea Bancii Nationale, care a facut un apel la banci sa rezolve aceasta situatie paradoxala si sa le comunice pana la finele acestei luni, invocand, pe langa riscul reputational, si prevederile legale privind practici bancare prudente in relatia cu clientela.
"Dincolo de simbolismul mesajului acestuia, nu inteleg in practica la ce s-ar astepta Banca Nationala a Romaniei sa se schimbe. Masura principala ar fi o crestere a dobanzilor, insa acesta nu este posibila in conditiile in care tocmai BNR a contribuit la scaderea semnificativa a dobanzilor in lei la credite. In aceste conditii, bancile nu au cum sa creasca... mai mult
Vineri, 21 Februarie 2014, ora 08:30
Directorul directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, sustine ca Marfin Bank Romania va putea onora orice solicitari de rambursare, dupa preluarea depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus, iar nivelul inalt al solvabilitatii bancii va permite BNR sa-i asigure lichiditatea necesara.
Oficialul BNR a explicat, intr-un interviu acordat Mediafax, ca desi tranzactia a fost finalizata, deponentii Bank of Cyprus vor avea acces la conturi abia incepand de luni, intrucat angajatii Marfin Bank trebuie sa preia fiecare dosar pentru a putea verifica specimenele de semnaturi ale clientilor.
Cinteza a aratat ca pentru deponentii care doresc sa-si mentina depunerile pana la scadenta, se vor pastra termenii de dobanda negociati la constituire, iar depozitele vor fi remunerate si pentru perioada in care Bank of Cyprus a fost inchisa.
Prezentam integral interviul cu directorul general al Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza:
S-a tot dezbatut cu privire la raporturile dintre BNR si sucursala Bank of Cyprus. In ce masura cazul a reprezentat o problema pentru BNR?
Da. Legal era o problema a autoritatii de supraveghere din Cipru. Nu puteam insa ramane indiferenti fata de cei care aveau credite si depozite la aceasta sucursala. Era vorba de mesajul care s-ar fi transmis in piata, cu riscuri majore de afectare a increderii in banci si a stabilitatii sistemului bancar.
Spuneti, implicit, ca Banca Nationala a Romaniei s-a implicat in modul de solutionare a... mai mult
Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:39
Clientii bancari s-au trezit brusc, dupa episodul Cipru, ca sunt investitori si trebuie sa-si asume riscurile de rigoare. Pana acum, bancherii nu mai stiau cum sa convinga oamenii sa-si scoata banii "de la saltea", propovaduind siguranta depozitului. Acum, bancherii romani ridica din umeri si invoca maturitatea clientilor, dar fara a da dovada de o minima transparenta in relatia cu ei.
Tonul s-a schimbat odata cu criza cipriota. Masura de taxare a depozitelor negarantate cu 60% pentru salvarea bancilor din Cipru a produs schimbari majore in discursurile bancherilor, dar si in cele ale oficialilor europeni si romani.
- "Daca tii peste 100.000 de euro in banca nu mai esti un simplu deponent, esti si investitor", sublinia acum cateva zile, Misu Negritoiu, omul care a condus ING Bank timp de sase ani.
- Economistul-sef BNR, Valentin Lazea recomanda impartirea economiilor la mai multe banci, daca este cazul, pentru a nu se depasi pragul garantat. Iar daca mai raman, sunt de preferat investitiile in bursa si in alte plasamente, decat in banci.
- Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, nici nu doreste sa ofere sfaturi "bogatilor", adica celor cu peste 100.000 de euro in banci, pentru ca este "penibil".
"Intr-adevar, deponentii sunt investitori si nu doar cei mari. Nu ar trebui ca cineva sa se iluzioneze cu faptul ca exista solutii fara risc, nici macar in cazul depozitelor garantate de stat", intareste si analistul financiar Aurelian Dochia.
Noua abordare a... mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 11:02
Lansarea unor emisiuni de titluri de stat catre populatie, dupa modelul italian, poate fi o solutie pentru investitorii romani care vor sa stea departe de riscul generat de colosii financiari. Daca gandul de a-ti economisi banii in depozitele bancare te inspaimanta, specialistii te sfatuiesc sa-ti pui banii sub "salteaua" statului.
"O astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut", a declarat directorul fondului de pensii Eureko, pentru Business24.
Pe fondul crizei datoriilor suverane, populatia italiana s-a solidarizat si au decis sa contribuie la salvarea statului prin achizitia de obligatiuni de stat. Astfel fotbalistii italieni si-au indemnat suporterii sa cumpere obligatiuni de stat pentru a ajuta la scoaterea tarii din criza. In Romania, o astfel de masura ramane la stadiul de idee, cu toate ca avantajele par a fi mai numeroase.
Totul depinde de apetitul romanilor
Directorul fondului de pensii Eureko, Radu Craciun este de parere ca o astfel de decizie ar fi binevenita pentru romanii care doresc sa investeasca pe termen mai lung si care percep depozitele bancare ca avand un risc prea mare, iar obligatiunile de stat devin astfel o optiune cu un risc mai scazut.
Trebuie sa vedem cat de mult apetit exista. Daca romanii au suficient de mult apetit, o astfel de solutie ar fi... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 12:00