In ultimii ani, am putut observa o crestere importanta a numarului de biciclisti in Romania si chiar si o crestere a numarului de piste pentru biciclete.
ONG-urile din Romania lanseaza periodic campanii de promovare a mijloacelor de transport ecologice (biciclete, triciclete, role sau pe jos) provocand angajatii sa lase masinile in parcare mai des.
Ecologistii si pasionatii de ciclism duc o lupta continua pentru a demonstra ca nu este imposibil, obositor, periculos sau incomod sa te deplasezi cu bicicleta spre serviciu. Pe langa factorul ecologic, mersul cu bicicleta este sanatos si conduce la fluidizarea si decongestionarea traficului rutier.
Platiti pentru a merge cu bicicleta la serviciu
Autoritatile franceze si italiene au implementat deja proiecte pentru a stimula mersul cu bicicleta la birou. Intr-un program pilot, cetatenii francezi au primit 25 de centi pentru fiecare kilometru pedalat spre munca. In orasul italian Massarosa, ciclistii puteau primi pana la 50 de euro pe luna pentru efortul depus.
Insa, astfel de programe nu si-au dovedit total eficienta, in primul rand din cauza lipsei unei infrastructuri care sa asigure siguranta ciclistilor. In plus, se pare ca ciclistii nu sunt prea motivati de economiile pe care le pot face mergand cu bicicleta si nici de recompense, ci mai degraba de beneficiile mersului pe bicicleta (rapiditate, miscare, sanatate).
Doar 6% dintre locuitorii orasului Copenhaga - unul dintre cele mai "bike-friendly" orase din... mai mult
Vineri, 08 Iulie 2016, ora 13:44
Persoanele care merg cu masina personala la locul de munca sunt nefericite, comparativ cu cele care circula pe jos sau cu bicicleta, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie.
Trecerea de la masina la bicicleta poate avea efecte pozitive asupra psihicului, arata studiul la care au participat 18.000 de englezi. In plus, chiar si cei care folosesc mijlocul de transport in comun se declara mai fericiti decat cei care obisnuiesc sa conduca pana la munca, scrie BBC.
Cercetatorii sunt de parere ca politicile prin care oamenii sunt incurajati sa-si lase masinile acasa pot avea un impact foarte mare asupra starii de spirit.
Beneficiile pe care miscarea le poate avea asupra fizicului sunt deja cunoscute, insa studiul intareste ideea ca pot exista efecte pozitive si asupra psihicului.
73% dintre participantii la studiu merg cu masina la serviciu, 13% pe jos, iar 3% fac naveta cu bicicleta. Aproximativ 11% folosesc transportul public in comun.
Cei care circula pe jos sau cu ...citeste mai departe despre "Naveta pe bicicleta te face mai fericit" pe Ziare.com mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 13:54