Cancelarul Angela Merkel trebuie sa prezinte partenerilor de guvern de la CSU o solutie europeana la problema azilului in 14 zile. Un bun inceput a fost intalnirea cu presedintele Emmanuel Macron, cu care a convenit reforme pentru UE.
Dupa ce luni a avut de furca cu partenerii de guvernare crestin-sociali (CSU) pe tema politicii de azil, marti, Angela Merkel a avut o intalnire importanta cu presedintele francez pe un alt subiect major: reformarea UE.
Germania nu a raspuns multa vreme la propunerile Parisului in acest sens, dar acum timpul preseaza: la finalul lunii are loc summit-ul comunitar la Bruxelles, iar problema azilului si cea a reformelor sunt strans legate.
Intrevederea a avut loc in cadrul consultarilor interguvernamentale germano-franceze, iar cei doi lideri au stat de vorba intre patru ochi inaintea acestei reuniuni oficiale. Cu o seara inainte, Merkel il primise pe noul premier italian. Inaintea unui summit UE, un astfel de trafic la nivel inalt nu este neobisnuit.
Unitate germano-franceza
Pentru cancelarul german slabit in politica interna, intalnirea de la Palatul Meseberg poate fi considerata un succes. Merkel a anuntat la conferinta de presa comuna o colaborare stransa cu Macron si a vorbit despre un "nou capitol" pentru cooperarea bilaterala si europeana.
Si Macron s-a declarat optimist - Europa este capabila de progrese.
Importanta este o prezenta "suverana si in acelasi timp unita". Aceasta trebuie sa fie noua filosofie pentru... mai mult
Miercuri, 20 Iunie 2018, ora 12:33
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, militeaza pentru un control mai strict al cheltuielilor bugetare si pentru masuri reale de austeritate.
In schimb, Franta, Spania sau Italia vor o emisiune de obligatiuni comune si pun mare pret pe planuri de crestere economica, in detrimentul celor de austeritate.
Liderii Uniunii Europene se concentreaza pe sustinerea imediata a Spaniei si Italiei, la inceputul unui summit menit sa gaseasca drumul de iesire din criza financiara. De-alungul celor doua zile, reprezentantii celor 27 de state vor discuta despre achizitii de obligatiuni spaniole si italiene, pentru reducerea costurilor imprumuturilor care se afla la niveluri record, a declarat inainte de inceperea reuniunii premierul finlandez Jyrki Kayainen, care a propus si ca fondurile de stabilitate sa cumpere obligatiuni guvernamentale garantate, de pe pietele primare.
Fiecare are un plan bun
Presedintele francez Francois Hollande a declarat ca a venit la Bruxelles cu "solutii foarte rapide pentru sustinerea tarilor cu dificultati pe pietele financiare", care au facut eforturi considerabile pentru echilibrarea finantelor publice.
Cancelarul german Angela Merkel a afirmat ca la summit se va discuta despre crestere economica si locuri de munca, potrivit Financial Times.
"Am creat un program bun, in special in privinta investitiilor in viitor si a conditiilor care vor crea mai multe oportunitati de locuri de munca, mai ales pentru tineri", a spus Merkel.
Ea si-a... mai mult
Joi, 28 Iunie 2012, ora 18:08
Dezamorsarea crizei datoriilor impune statelor UE o mai mare solidaritate insa pierderea de suveranitate pe care o presupune nu se poate face decat in tacere pentru a nu trezi suspiciunile antifederalistilor, relateaza AFP.
Solutia pentru a depasi criza este sa avem "mai multa Europa si nu mai putina", a afirmat vineri cancelarul Angela Merkel la incheierea unui summit Italia-Franta-Germania-Spania la Roma.
"Trebuie sa dam un semnal si sa ne apropiem intr-o uniune politica. Vrem sa lucram la o uniune politica mai importanta", a insistat aceasta.
Presedintele UE Herman Van Rompuy a fost desemnat sa pregateasca un raport cu privire la modalitatile de sporire a integrarii in cadrul UE.
In concluziile sale, pe care le va prezenta liderilor UE in cadrul summitului de la 28 si 29 iunie la Bruxelles, el "este foarte ambitios, cu idei concrete", a declarat pentru AFP un oficial european.
"El isi bazeaza aceasta integrare pe o uniune economica, o uniune bancara, o uniune bugetara si o uniune politica".
Seful guvernului italian Mario Monti, de orientare federalist, sustine de asemenea acesta abordare. "Pentru a iesi in bune conditii din aceasta criza a zonei euro si a economiei europene, avantajul integrarii este necesar", a declarat acesta vineri.
"Cu o Europa federala nu am mai avea aceasta discontinuitate in procesul decizional", sustine ministrul italian al Afacerilor Externe, Enzo Moavero.
Insa federalismul este "un concept foarte sensibil in unele state",... mai mult
Sambata, 23 Iunie 2012, ora 10:05