Aflat intr-un turneu de doua saptamani prin Europa, economistul Nouriel Roubini se arata ingrijorat de lipsa de perspectiva intrevazuta in proiectul UE, care pare din ce in ce mai mult sortit esecului.
Cele mai importante forte economice si politice de pe continent au atitudini diferite in tratarea crizelor cu care se confrunta in acest moment blocul comunitar, iar acesta ar putea fi interpretat ca semnalul disolutiei proiectului european, afirma Roubini intr-un comentariu postat pe portalul Social Europe.
De pe Sena pana pe Tamisa
In Paris, atmosfera lasata in urma de tacurile teroriste de la jumatatea lunii trecute este una mohorata, aproape depresiva.
Cresterea economica a Frantei este si ea anemica, somerii si musulmanii francezi manifestand o stare de nemultumire pe care extrema dreapta din Frontul National, partid condus de Marine Le Pen, o poate specula in urmatoarele alegeri generale.
La Bruxelles, oras care a trecut printr-o recenta blocada impusa de riscul amenintarilor teroriste, institutiile europene nu detin inca o strategie clara de gestionare a fluxului de refugiati si imigranti, fara a mai vorbi de una prin care sa abordeze instabilitatea generata de conflictele din vecinatatea continentului.
In afara zonei euro, la Londra, pluteste in aer amenintarea contagiunii financiare generate de criza economica care inca ravaseste uniunea monetara de pe continent.
Criza refugiatilor si pericolul terorist inseamna si ca referendumul programat... mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2015, ora 11:22
Grupul de consilieri economici ai guvernului de la Berlin se arata inspaimantati de efectele pe care programul de relaxare cantitativa initiat de Banca Centrala Europeana le are asupra economiilor din zona euro.
Departe de a restarta economiile din uniunea monetara de pe continent, injectia monetara administrata de BCE tinde sa provoace dezechilibre importante in regiune, cred cei cinci consilieri economici ai cancelarului Angela Merkel, anunta The Telegraph.
"Opriti programul QE"
Pentru membrii Consiului Expertilor Economici de la Berlin, programul de relaxare cantitativa (QE) initiat in luna martie de presedintele BCE, Mario Draghi, pare un adevarat pericol la adresa stabilitatii financiare din zona euro, in special prin mentinerea unor dobanzi de referinta scazute.
"Politica monetara a BCE conduce la acumularea unor riscuri de stabilitate financiara care ar putea deschide drumul spre o noua criza financiara", se arata in raportul anual emis de cei cinci experti economici.
"Persistenta dobanzilor de referinta scazute erodeaza castigurile institutiilor de credit si ale companiilor de asigurari, crescand in schimb apetitul pentru investitii cu risc major.
Este important sa evitam mentinerea unui mediu financiar dominat de dobanzile reduse pentru prea mult timp", au comentat consilierii lui Merkel.
Acestia considera ca este momentul ca BCE sa anunte cat mai curand sfarsitul politicii monetare initiate in luna martie pentru a preintampina acumularea de... mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2015, ora 18:06
Chiar daca Germania da tonul unei dezmortiri economice pe continent, cancelarul Angela Merkel ramane in continuare unul dintre pericolele majore pentru economia zonei euro, in mod paradoxal, scrie presa britanica.
Desi cresterea economica a Germaniei promite in sfarsit sa se reflecte si in salariile nemtilor, prudenta manifestata de guvernul Merkel in a lua masurile economice care se impun ameninta stabilitatea economica a intregii regiuni, sustine analistul britanic Tomas Hirst, intr-un comentariu pentru Business Insider.
Cele doua fete ale zonei euro
Diferentele dintre performantele economice ale statelor membre au trasat granite invizibile pe intreaga zona.
Pe de-o parte avem nucleul dur al Europei, reprezentat de Germania, Franta, Austria, Olanda, iar pe de alta parte sunt Grecia, Italia, Spania, Portugalia si Irlanda - sunt doua regiuni separate pe criterii economice.
Situatia este reflectata direct de randamentul titlurilor de stat emise de guvernele acestora, dar mai ales de cifrele somajului din cele doua lumi distincte ale zonei euro.
Germania inregistreaza un trend descendent al somajului, de la 10% in 2007, la 4,3 procente in 2014.
Austria a navigat constant pe apele linistite ale unui somaj sub 5% in toata aceasta perioada, in timp ce Franta a inregistrat o crestere de 3 procente in ultimii 6 ani.
Rata somajului a explodat insa intr-un mod dramatic in statele supuse politicii de austeritate impuse de creditori: Grecia si Spania.... mai mult
Vineri, 27 Martie 2015, ora 12:00
Economia Germaniei, cea mai puternica din zona euro, devine mult prea fragila pentru a scoate UE din criza financiara? Intrebarea vine pe fondul unei cresteri modeste. in al treilea trimestru al acestui an, de doar 0,1%, a produsului intern brut, si a unor masuri economice controversate.
"Lumea nu isi permite o decada europeana pierduta", este de parere Jacob Lew, secretarul Trezoreriei americane, citat intr-un material al The Economist.
In al treilea trimestru al acestui an, zona euro a crescut cu doar 0,6% la o rata anualizata, iar fenomenul nu este cauzat de tarile lovite sever de recesiune - Grecia a inregistrat cel mai mare avant economic in acest interval, iar Spania si Irlanda incep si ele sa isi revina -, ci de tarile cu economii solide care par sa oboseasca sa traga dupa ele intreaga zona euro. Germania, cea mai puternica dintre ele, este un exemplu elocvent in acest sens, in contextul unei cresterii economice de numai 0,1% in ultimele luni.
Masurile cancelarului german, Angela Merkel, sunt tot mai criticate, dat fiind ca Germania ar trebui sa se implice mai mult in stimularea consumului local si cresterea investitiilor. Astfel de masuri ar ajuta tari ca Franta si Italia, care traverseaza o perioada dificila, marcata de reforme structurale severe. Totodata, importurile mai mari ar reduce excedentul actual al Germaniei, cel mai mare din lume si principalul motiv al dezechilibrelor europene si nu numai.
Stimularea cererii ar duce la majorarea preturilor,... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:59
Cancelarul german Angela Merkel doreste operarea unor modificari in Tratatul privind Uniunea Europeana in scopul extinderii competentelor Comisiei Europene in materie de politica economica si fiscala, informeaza luni Der Spiegel online, preluata de RIA Novosti.
Potrivit publicatiei citate, Ministerul de Finante german lucreaza deja la unele modificari la protocolul 14 la tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.
In special, este vorba despre noi reguli de control colectiv asupra bugetelor si politicilor economice intr-o tara membra a Uniunii.
Saptamana trecuta, Merkel l-a informat cu privire la planurile sale pe presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.
In conformitate cu aceste modificari, Comisia Europeana ar trebui sa dispuna de dreptul de a incheia acorduri cu orice stat european privind cresterea competitivitatii si a disciplinei fiscale si atragerea investitiilor. Aceste acorduri vor fi foarte clar detaliate pentru ca aplicarea lor sa poata fi usor monitorizata. In schimb, tara respectiva va avea acces la ajutor financiar suplimentar.
Totusi, aceste propuneri ale cancelarului federal se lovesc de lipsa de intelegere din partea altor tari din UE si chiar din partea social-democratilor germani, potentiali parteneri ai blocului conservator al Angelei Merkel in viitoarea coalitie de guvernamant de la Berlin.
Dupa cum a declarat pentru Der Spiegel online presedintele Parlamentului European, social-democratul Martin Schulz, guvernele... mai mult
Luni, 21 Octombrie 2013, ora 12:34
Angela Merkel a reusit sa castige cel de-al treilea mandat la carma Germaniei, cu cel mai bun procent obtinut de un partid dupa unificarea RFG si RDG in 1990, asigurandu-si astfel un sprijin popular puternic pentru promovarea politicilor sale de austeritate in intreaga Europa, desi ingrijorarile se mentin pentru evolutia pe termen lung a economiei germane.
Conservatorii condusi de Merkel au obtinut duminica 41,5% din voturile exprimate, conform unei numaratori partiale, la o mare distanta de principalul sau rival, Partidul Social-Democrat (SPD), care a strans doar 25,7% din sufragiile nemtilor.
Triumful lui Merkel, in varsta de 59 de ani, este cu atat mai important in conditiile unei prezente masive la vot a alegatorilor din Germania, 71,5% din acestia prezentandu-se la urne.
Doar Konrad Adenauer si Helmut Kohl au mai reusit sa castige trei mandate in fruntea tarii.
Singurul aspect care o va incurca pe "Doamna de fier" a Germaniei este pierderea aliatului sau (FPD), care nu a reusit sa intre in Bundestag pentru prima data dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, inregistrand un scor de 4,8%, sub pragul de 5% necesar obtinerii unor mandate in legislativul german.
In aceste conditii, Angela Merkel va trebui, cel mai probabil, sa formeze o coalitie cu rivalii sai social-democrati pentru a-si asigura majoritatea in Parlament, asa cum deja a facut-o in mandatul 2005-2009.
Victorie, "prin comparatie" cu restul Uniunii Europene
Victoria Angelei Merkel, de... mai mult
Luni, 23 Septembrie 2013, ora 20:03
Cancelarul Angela Merkel a respins luni ideea conform careia Germania ar cauta sa exercite orice fel de hegemonie asupra Uniunii Europene si a promis sa caute sa ajunga mereu la un consens cu partenerii sai, relateaza AFP.
"Germania are uneori un rol complicat deoarece suntem cea mai mare economie (europeana) (...). Insa Germania va actiona doar in acord cu partenerii sai europeni. Ideea hegemoniei imi este total straina", a asigurat cancelarul, in prezenta premierului polonez Donald Tusk, cu ocazia prezentarii la Berlin a unei biografii a celei care este adesea considerata ca femeia cea mai puternica din lume.
Merkel a mai evidentiat necesitatea unei cooperari mai stranse in Europa pentru a face fata provocarilor globalizarii si a evita declinul batranului continent, amintind experienta sa personala ca cetatean al RDG, statul german comunist astazi disparut.
"Priviti, eu am vazut o tara prabusindu-se, RDG", a spus aceasta, amintind ca sistemul economic impus de Uniunea Sovietica a esuat. "Ceea ce chiar nu vreau sa vad este Europa prabusindu-se in totalitatea sa. Cred ca este atat de absurd, avem toate posibilitatile in maini", a declarat aceasta, in timpul prezentarii volumului "Cancelarul si lumea sa", scris de un jurnalist al cotidianului Suddeutsche Zeitung, Stefan Kornelius.
In numeroase state din zona euro, victime al crizei datoriilor, precum Grecia, Cipru, Portugalia, Spania si Italia, au aparut voci impotriva politicii de rigoare bugetare si... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2013, ora 08:15
Cancelarul german Angela Merkel a declarat, luni, ca sunt necesare progrese imediate in privinta uniunii politice in Europa, pentru ca blocul comunitar sa isi mentina influenta mondiala.
"Este, cu siguranta, cel mai bun moment pentru o mai mare cooperare politica in Europa (...). Nu ne putem apara punctele de vedere in lume decat daca suntem uniti in Uniunea Europeana si (...) daca avem succes economic", a declarat Merkel, in cadrul unei conferinte de presa.
Angela Merkel a fost intrebata de momentul ales de Europa pentru a avansa spre o uniune politica, in contextul in care UE este din ce in ce mai criticata de cetateni si se confrunta cu dificultati economice.
Cancelarul german a subliniat ca europenii nu sunt decat 500 de milioane din cei sapte miliarde de oameni din lume.
"Europa este pentru noi mai mult decat o uniune monetara sau o comunitate economica. Este, de asemenea, si o comunitate de valori care se bazeaza pe democratie si pe libertatea de opinie, de religie", a afirmat Merkel.
"Trebuie sa fim atenti ca ceea ce am decis, in special moneda unica, sa functioneze (...) Este exact cel mai bun moment pentru a ne combate slabiciunile", a adaugat cancelarul.
Pe de alta parte, Merkel a insistat ca planul Comisiei Europene de a crea o noua autoritate de supervizare bancara nu trebuie grabit, precizand ca nu intentioneaza sa ia in considerare un sistem de asigurare comuna a depozitelor bancare.
Angela Merkel: BCE nu poate supraveghea toate bancile... mai mult
Luni, 17 Septembrie 2012, ora 17:40
In ultimele zile, SUA s-au aflat in vizorul intregii lumi. Standard &Poor's a retrogradat ratingul de tara al statului american, amplificand ingrijorarile cu privire la sanatatea economiei, iar tensiunile politice au agravat situatia. Cresterea anemica a SUA ameninta intreaga lume in timp ce turbulentele de pe Wall Street au transformat bursele din intreaga lume in rollercoastere volatile.Cu toate ca SUA a provocat tensiuni si incertitudini in ultimele zile, pericolul real care ameninta economia lumii vine din Europa, potrivit Time.
In cazul in care va izbucni o noua criza financiara, aceasa va incepe din zona euro, nu de la Washington, spun analistii.
La nivel macro, toata lumea ar putea spune ca SUA sta mai rau decat Europa din punct de vedere economic.
Analistii au redus previziunile de crestere economica a statului american, in timp ce in Europa, FMI a crescut previziunile de crestere economica la sfarsitul lunii iunie pana la 2%.
Potrivit unui raport recent HSBC, finantele nationale ale SUA sunt mult mai slabe decat cele din zona euro.
Chiar si inainte de criza financiara, calea pe care mergeau nu era sustenabila, din punct de vedere fiscal: o populatie imbatranita, combinata cu angajamente extravagante din punct de vedere social arata ca aveau nevoie fie de cresteri masive de taxe, fie de reduceri draconice de cheltuieli.
Deficitul guvernului local si federal al SUA a crescut de la 2,9% in 2007 pana la 10,6%, iar datoria fata de PIB a crescut de la 62% pana... mai mult
Miercuri, 10 August 2011, ora 13:23