Minskul devine miercuri capitala negocierilor purtate de Angela Merkel, Francois Hollande si Petro Porosenko cu Vladimir Putin si separatistii pe care Rusia ii sprijina in conflictul din estul Ucrainei.
Capitala Belarusului va gazdui astazi runda de negocieri privita ca ultima sansa de pace in conflictul dintre Rusia si noua Ucraina occidentala, in spatele careia s-au ridicat amenintator marile puteri europene, dar si Statele Unite.
In functie de rezultatul discutiilor, vom avea pace sau razboi in Europa, cred cei mai multi observatori, desi solutia, in cazul in care se va ajunge la una, va fi doar un compromis de moment menit sa detensioneze relatiile dintre cele doua parti.
In clipa de fata, indiferent de ce afirma Moscova, criza din Ucraina se prezinta sub forma unui conflict intre doua state, unul care se poate transforma usor intr-un razboi regional, pentru inceput, potrivit Financial Times.
Porosenko, dispus la un compromis
Situatia se anunta a fi una tensionata, in conditiile in care Moscova neaga cu vehementa asigurarea tehnicii militare si trimiterea de trupe in tabara rebelilor separatisti din estul Ucrainei.
Pentru a putea pune bazele unor reale negocieri de pace, liderii europeni si presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, vor trebui sa-l faca pe Vladimir Putin sa recunoasca sustinerea pe care a acordat-o gruparilor separatiste din Ucraina.
"Trebuie sa gasim o solutie de compromis in interiorul granitelor Ucrainei. Trebuie sa protejam... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 10:00
Intrevederea cu miza uriasa dintre presedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande, desfasurata vineri seara, s-a incheiat dupa mai bine cinci ore de discutii.
Kremlinul, citat de Russia Today, a anuntat ca un text al viitorului plan de pace este in curs de pregatire.
Intalnire cu miza uriasa la Moscova: Merkel si Hollande au plecat direct la aeroport, dupa 5 ore de discutii cu Putin (Video)
In anuntul Moscovei se arata ca "negocierile tripartite au fost constructive si substantiale", urmand ca duminica sa aiba loc discutii telefonice intre cei trei lideri.
Documentul va fi publicat dupa ce isi vor da acordul toate partile implicate in conflictul din Ucraina.
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande s-au intalnit, vineri seara, la ...citeste mai departe despre "Anuntul Kremlinului, dupa intalnirea Putin-Merkel-Hollande" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 07:10
Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande s-au intalnit, vineri seara, la Moscova, cu presedintele rus Vadimir Putin, cei trei purtand o discutie in spatele usilor inchise.
Discutiile convocate de urgenta reprezinta un ultim efort de a impiedica escaladarea tensiunilor cu liderul de la Kremlin pe tema Ucrainei, potrivit Bloomberg.
Sosirea celor doi lideri europeni in capitala rusa, la caderea noptii, a fost transmisa in direct de televiziuni, dupa care cei doi au fost dusi la intalnirea privata cu presedintele Rusiei, la Kremlin, fara strangerile de mana obisnuite si intampinarea pe aeroport, semn al tensiunilor dintre Rusia si Occident, remarca si agentia Reuters.
De asemenea, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat ca "negocierile se poarta fata in fata, fara participarea membrilor delegatiilor sau a vreunui expert", relateaza Pravda, care citeaza Interfax.
Merkel si Hollande incearca astfel sa-l convinga pe Vladimir ...citeste mai departe despre "Intalnire cu miza uriasa la Moscova: Merkel si Hollande au plecat direct la aeroport, dupa 5 ore de discutii cu Putin (Video)" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Februarie 2015, ora 20:07
Ucraina este zilele acestea in centrul atentiei celor mai importanti lideri occidentali. Joi, la Kiev se afla Secretarul american de Stat John Kerry si vicepresedintele american Joe Biden, dar si presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel. Acestia din urma, Hollande si Merkel, merg vineri si la Moscova.
Vizita oficialilor intervine in contextul intensificarii luptelor in estul Ucrainei, intre separatistii sprijiniti de Moscova si armata Kievului. De asemenea, in America se dezbate posibilitatea furnizarii de arme Kievului, pentru a se lupta cu rebelii, scrie Al Jazeera.
Kerry a incercat sa exploreze modalitatile de incetare a conflictului in discutiile cu liderii ucraineni si a dezvaluit ca SUA trimit ajutoare umanitare in valoare de 16 milioane de dolari, in special destinate celor din est, din regiunea ravasita de conflict.
Miercuri, presedintele ucrainean Petro Porosenko a afirmat ca are incredere ca SUA vor fi de acord sa inarmeze armata ...citeste mai departe despre "Ofensiva diplomatica impotriva lui Putin: Importanti lideri occidentali sunt la Kiev. Vor merge si la Moscova" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Februarie 2015, ora 14:30
Infiintarea unei companii aerospatiale, prin fuziunea dintre BAE Systems si EADS, va fi discutata in cadrul intalnirii de sambata dintre presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel.
Fuziunea dintre European Aeronautic, Defence & Space Co., proprietara Airbus, si BAE Systems Plc., tranzactie care care se ridica la 35 miliarde de euro, va permite crearea celei mai mari companii de aparare si inginerie aerospatiala la nivel mondial dupa venituri. Noua companie va fi echivalentul european al Boeing.
BAE Systems a inregistrat anul trecut venituri de 23,8 miliarde euro, iar EADS a avut incasari de 49,13 miliarde euro, potrivit Financial Times.
Guvernul francez detine 15% din actiunile EADS, iar cel german a inceput demersurile achizitionarii a 7,5% din actiunile aceleiasi companii de la Daimler AG, prin intermediul bancii de stat KfW, pentru a-si creste influenta in acest sector.
Marea Britanie isi poate exercita dreptul de veto pentru oprirea fuziunii, prin "actiunea de aur" detinuta de acest stat.
Directorul general al EADS, Tom Enders, a declarat miercuri ca discutiile pe marginea tranzactiei "progreseaza bine", primul mesaj oficial transmis de companii de cand au anuntat fuziunea in urma cu o saptamana.
El a adaugat ca cele doua grupuri poarta "discutii constructive si avansate cu toate guvernele implicate" si incearca sa raspunda la "intrebarile si interesele de securitate nationala cat mai bine posibil in cadrul tranzactiei... mai mult
Joi, 20 Septembrie 2012, ora 12:30